Plameny v sobotu zavítají na led šumperských Draků, lídra skupiny východ

Zveřejněno 23.11.2018 | Tomáš Masař
Draci Pars Šumperk SKLH Žďár nad Sázavou
20., sobota 24.11.2018 17:00
Draci Pars Šumperk - SKLH Žďár nad Sázavou SUM - ZNS
Ž Ď Á R  N A D  S Á Z A V O U — Kolotoč 2. ligy pokračuje opět ve zběsilém tempu. Jen co se žďárští hokejisté vrátili se dvěma body z jihočeského Písku, vyráží na opačnou světovou stranu do podhůří Jeseníků, kde se utkají s nadmíru silným Šumperkem. Půjde o souboj lídrů skupin jih a východ, o náboj tedy bude jistě postaráno. Utkání bude mít slavnostní atmosféru také díky tomu, že šumperští hráči v obou letošních zápasech se žďárskými Plameny navléknou speciální sadu dresů, kterou vzdají hold místnímu hasičskému sboru.

DRACI JSOU V ČELE SKUPINY VÝCHOD

O tom, že se šumperští hokejisté budou pohybovat na špici tabulky skupiny východ, před sezónou pochyboval asi málokdo. Nabytý kádr plný mladých nadějí i hráčů v nejlepších letech navíc letos posílil velezkušený Karel Plášek, který si udělal jméno především v dresu extraligových znojemských Orlů. Není proto divu, že se Draci momentálně nacházejí na čele skupiny východ. Ostatně bilance 5 výher a 15 bodů z posledních 6 utkání hovoří sama za sebe.

Především na domácím ledě se Drakům nadmíru daří, když z osmi zápasů vytěžili celých 20 bodů a jen jedinkrát poznali hořkost porážky (v 9. kole s Orlovou - 1:5). V posledních týdnech měly možnost změřit síly s šumperskými hokejisty i další dva týmy ze špičky tabulky jih, Havlíčkův Brod a Moravské Budějovice, a Draci si v obou případech připsali výhru za 3 body. Nejprve na domácím ledě v 15. kole přestříleli havlíčkobrodské Bruslaře 8:6 a minulou sobotu si odvezli výhru 0:3 i z ledu moravskobudějovických Žihadel. V posledním kole si pak hráči z pod úpatí Jeseníků poradili až po boji s Opavou, když o svém vítězství 3:1 rozhodli teprve v samotném závěru utkání.

Největší oporou šumperských Draků je bezesporu již výše zmiňovaný 45 letý Karel Plášek, který doposavad nastřádal 7 gólů a 16 nahrávek. Z obrany mu zdatně sekunduje další zkušený harcovník, 35 letý Tomáš Sedlák s bilancí 7+7. V bráně pak při absenci jedničky Matěje Kristína doslova čaruje jeho náhradník Ondřej Haloda, který v pěti odehraných utkáních stlačil svůj průměr na neskutečných 1,06 gólu na zápas.

PLAMENY NAPOSLEDY DOVEZLY DVA BODY Z PÍSKU

Svěřenci trenéra Konečného museli v minulém kole, jak už se stává dobrým zvykem, opět utkání otáčet. Ještě v 45. minutě svítil na ukazateli skóre stav 2:0 pro domácí Písek, ale pak se díky slepeným gólům Plevy a Peslara podařilo Plamenům vyrovnat a o jejich konečném vítězství rozhodl ve 4. minutě prodloužení svojí třetí letošní brankou Ondřej Kovářů. Po nečekaném zaváhání doma s Hodonínem si tak žďárští hokejisté z jihu Čech odvezli cenné dva body.

Bodové statistiky si v posledním utkání opět rozšířily tradiční ofenzivní opory. V čele produktivity Plamenů tak zůstává Lukáš Bureš s bilancí 3+18, na záda mu pak dýchají Jakub Peslar (8+12) a Tomáš Franek (15+4). Zapadnout by neměl ani další velice dobrý výkon gólmana Jiřího Slámy, který se dokázal bleskurychle oklepat z nevydařeného zápasu s Hodonínem.

NAPOSLEDY SE PLAMENY S DRAKY POMĚŘILY JIŽ PŘED DLOUHÝMI DESETI SEZÓNAMI

Při hledání posledního vzájemného střetnutí mezi oběma soupeři musíme zapátrat hlouběji v klubové historii. Naposledy se oba týmy setkaly ve stejné skupině 2. ligy v sezóně 2008/2009, přičemž úspěšnější tehdy byli šumperští Draci. Ti nejprve v 8. kole zvítězili na žďárských Bouchalkách těsně 2:3, aby v odvetě hrané v rámci 23. kola jasně přehráli Plameny na svém vlastním ledě v poměru 6:1.

Jestli se jim i tentokrát podaří navázat na tuto již skoro deset let starou bilanci a ve speciálních "hasičských" dresech zchladí bojovný elán žďárských hokejistů, nebo se Plameny ukáží nad jejich síly a seženou domácím Drakům křídla, se můžete přesvědčit již tuto sobotu 24.11. od 17:00 prostřednictví již tradičního on-line přenosu.