Žďár nedal Buldokům šanci a je ve čtvrtfinále

Zveřejněno 04.03.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Řisuty
OF3, středa 4.3.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Řisuty ZNS - RIS
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (56.Peška) – Staněk, Beneš, Pleva, Vítek M., Smejkal, Kolda, Pilný, Doležal – Kaňka, Štěpánek, Krupka – Padělek, Plachý (C), Kunstmüller – Vítek D., Gregar, Bureš
Řisuty: Schwamberger (45.Černý) – Babický, Sedláček, Bílek, Kašák, Dostál, Raclavský, Tomáš – Náprstek, Kos, Vlček, Záleský, Kraus (C), Krpata, vodička, Vyšín, Šubrt
Branky a nahrávky: 5. Kunstmüller (Pleva, Plachý), 6. Padělek (Staněk, Krupka), 36. Kaňka, 40. Kunstmüller (Pleva, Vítek D.), 45. Beneš (Kaňka), 55. Štěpánek (Kaňka), 57. Kaňka (Staněk, Štěpánek)
Rozhodčí: Pražák – Samuel, Mertl
Vyloučení: 4:7 Využití: 3:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 1131
Střely na branku: 31:22 (12:7, 9:8, 10:7)
Průběh utkání: 7:0
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté nenechali nikoho na pochybách, že chtějí již dnes osmifinálovou sérii ukončit a učinili tak velmi rázně. Opět měl na vítězství Plamenů zásadní vliv úvod zápasu, ve kterém se domácí ujali vedení 2:0. Dalšími dvěma góly ve druhé třetině své vedení pojistili a v závěrečné části korunovali svůj triumf dalšími třemi brankami. Navrch si připsal Jiří Sláma již druhé čisté konto v play-off. V nejkratším možném čase tak SKLH postupuje do čtvrtfinále, které vypukne přesně za týden.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Úvod zápasu měl podobný scénář jako v předchozích dvou střetnutích série, kdy se Plameny dostaly slepenými brankami do dvougólového vedení. V páté minutě zužitkovali domácí početní výhodu, když Pleva vypálil od modré a Luboš Kunstmüller ztečoval kotouč za Schwambergerova záda – 1:0.

O minutu později nechali hosté najet na útočnou modrou úplně volného Aleše Padělka, jenž po přesném pasu Staňka uháněl na řisutskou branku a bekhendovým blafákem nedal gólmanovi šanci - 2:0. Obrovskou příležitost ke kontaktní brance promarnil v 16. minutě hostující Vodička, jenž ve vlastním oslabení ujel s Vlčkem do přečíslení, ale nakonec netrefil úplně odkrytou branku. Domácí si tak po dvaceti minutách odváželi do kabin dvoubrankové vedení.

Ve druhé třetině pokračovali hosté ve snaze o snížení. Nejblíže k němu měl ve 27. minutě Vlček, který ale z bezprostřední blízkosti Slámu nepřekonal. Pravděpodobně definitivní zlom v zápase přinesla 36. minuta, kdy Michal Kaňka využil zaváhání hostujícího obránce a vyrazil osamocen na Schwambergera, kterého si šikovně položil a bekhendem z těžkého úhlu přehodil - 3:0.

Do druhé sirény zbývalo 46 sekund a Bouchalky explodovaly radostí počtvrté. V přesilovkovém závaru nabil Vítek na modrou Plevovi, ten vypálil a vyražený kotouč dorazil do branky Luboš Kunstmüller - 4:0.

Pokud chtěli Buldoci ještě uvažovat o nějakém zdramatizování zápasu, tak veškeré jejich plány zhatil ve 45. minutě Petr Beneš poté, co Kaňka zavezl kotouč před Schwambergera, který jeho střelu ještě dokázal vyrazit, ale na dorážku Beneše již neměl šanci dosáhnout – 5:0. Tento okamžik byl zároveň poslední zápasový moment řisutského gólmana v této sezoně a Víta Schwambergera vystřídal Martin Černý.

Hosté dnes zanechali na Bouchalkách podstatně lepší dojem než v úvodním zápase série a to i díky příkladnému gestu fair-play, které předvedl Kryštov Raclavský, jenž poté, kdy chtěl rozhodčí vyloučit Kunstmüllera za vysokou hůl, upozornil sudího, že se o faul najednalo, ale sám si pouze upravoval přilbu.

Plameny již dohrávaly zápas ve velké pohodě a za aplausu tribun. A tak nikomu nevadilo, že Padělek neproměnil velkou šanci po nahrávce Plachého. Obzvláště pak, když v 55. minutě po Kaňkově přihrávce, vypálil z mezikruží nechytatelnou bombu Petr Štěpánek a pošesté rozvlnil síť řisutské branky – 6:0.

Finální tečku za celým osmifinále, udělal při další početní výhodě Michal Kaňka, který Staňkovu střelu od modré usměrnil za Černého – 7:0. Na poslední minuty poslal trenér do branky mladého Jaromíra Pešku, který si tak mohl užít atmosféru zápasu play-off a odstoupivší Jiří Sláma si zase mohl vychutnat ovace publika po další vychytané nule.

Se závěrečnou sirénou začala Sobotkova družina se svými fanoušky, kteří jim opět vytvořili na Bouchalkách bouřlivou domácí atmosféru, slavit úspěšně zvládnuté osmifinále a postup do dalšího kola play-off. Další pozitivní gesto ukázali někteří hráči Buldoků, když se po zápase přijeli rozloučit a zatleskat domácím fanouškům.

Čtvrtfinále začne příští středu 11.března a Plameny jej tentokrát rozehrají na ledě soupeře. S největší pravděpodobností je čeká cesta do hlavního města, kde se utkají s Kobrou. Stále však je ještě ve hře i varianta Tábora a teoreticky i Kolína, jako čtvrtfinálového soupeře.

O všem rozhodnou výsledky sérií Vrchlabí – Bílina, která zatím vyznívá lépe (2:1) pro krkonošský celek a Jablonec - Pelhřimov, kde vede Jablonec také 2:1. Tyto výsledky v tuto chvíli předurčují proti Žďáru pražskou Kobru. Pokud by dokázal Pelhřimov nebo Bílina postoupit, čekal by na Žďár ve čtvrtfinále Tábor. V případě, že by uspěli oba, utkaly by se Plameny s Kolínem. Každopádně sehrají Žďárští další domácí utkání příští pátek 13. března. A proti jakému soupeři to bude, se definitivně dozvíme buď tento pátek nebo nejpozději v neděli.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„V první řadě bych chtěl klukům poděkovat za výborné výkony a pogratulovat k postupu do dalšího kola. Věděli jsme, že ten poslední krok bývá nejtěžší. Jsou to sice otřepané fráze, ale ono to tak skutečně bývá. Bylo skvělé, že nám zase vyšel začátek zápasu a šli jsme do vedení 2:0. Mrzí mě, že jsme pak zase trochu vypadli z role a soupeř byl posledních pět minut první třetiny a prvních deset minut druhé třetiny lepší. Naštěstí nás opět podržel Jirka Sláma, ale měli jsme tam i štěstí, kdy soupeř nedokázal dát gól do prázdné branky. A kdyby se jim to povedlo, tak bychom si to bývali mohli nepříjemně zkomplikovat. To nám pořád ještě chybí, abychom dokázali odehrát celých šedesát minut v plném soustředění a v plném nasazení a nedělat zbytečné chyby. Ty ztráty kotoučů na modré čáře nás zlobí celou sezónu, a když to ten soupeř dokáže trestat, tak nás pak poráží. Neříkám to proto, že chci za každou cenu hledat chyby, ale čeká nás každopádně podstatně silnější soupeř a pokud budeme chtít jít dál, tak se takovýmto chybám a výpadkům musíme vyvarovat a musíme je odbourat, jedině tak můžeme uspět. Pak nám pomohla chyba soupeře, když jsme dali na 3:0 a následně z přesilovky čtvrtý gól a tam si myslím, že se ten zápas definitivně rozhodl. Jinak celkově kluci podali výborný výkon ve všech třech zápasech. Myslím, že divákům ukázali parádní hokej, skvěle se rozchytal Jirka Sláma a vycházela nám koncovka. Tak teď už jen aby tohle všechno vydrželo a ještě jsme dokázali k tomu něco přidat. Chtěl bych ještě poděkovat divákům, kteří chodí v tak hojném počtu a vytváří parádní atmosféru, kterou nám na mnohých jiných stadionech mohou jen závidět.“

.

Jan Neliba (trenér HC Řisuty):

Jan Neliba

„Blahopřeji soupeři. Žďár postoupil zaslouženě a ve všech třech zápasech ukázali jak kvalitu, tak hlavně takovou tu větší vůli po vítězství. Musím také říci, že závidím těm hráčům, že můžou hrát v takovémhle prostředí a před tolika diváky.“

Fotogalerie