Mladé Plameny vyhrály 6:5. Hvězdou utkání je Kaut.

Zveřejněno 30.11.2014 | RR
SKLH Žďár nad Sázavou Vítkovice Ridera
20., neděle 30.11.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Vítkovice Ridera ZNS - VIT
SKLH Žďár nad Sázavou: Kulich - Trejbal, Kukla, Geba, Nepokoj, Marek, Pachl, Kadleček, Nečas M., Kaut, Donda, Caha, Pytlík, Březina, Poul, Nečas J., Kyncl
Vítkovice Ridera: Kardinál - Ficek, Stareček, Kučera, Malík, Šulák, Bílý, Gřesík, Baláž, Pastor, Vondál, Toman, Sojka, Richtár, Urban, Žerba, Vícha, Fridrich
Branky a nahrávky: 6 Kadleček (Nečas M., Kaut), 24 Nečas M. (Kaut, Kadleček), 30 Březina (Kukla, Nečas J.), 43 Kadleček (Kaut, Nečas M.), 60 Kaut, 65 Kaut - 1 Toman (Vondál), 6 Baláž, 23 Žemba (Sojka), 34 Baláž, 49 Žemba (Richtár)
Rozhodčí: Homola, Ryšavý A., Ryšavý V.
Vyloučení: 2:4
Střely na branku: 41:24
Průběh utkání: 0:1, 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 5:4, 5:5, 6:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští dorostenci mají za sebou již druhé utkání v rámci nadstavbové části extraligy. A opět z něj vyšli vítězně! Po čtvrteční výhře v třinecké Werk aréně, kde Oceláře udolali výhrou 4:2, si připisují další dva body po dnešní výhře nad Vítkovicemi. Zpočátku nepříliš vydařené utkání se podařilo Plamenům otočit ve druhé třetině. Po pětiminutovém prodloužení rozhodly o vítězi napínavé bitvy samostatné nájezdy. Hvězdou zápasu je bezesporu žďárský útočník Martin Kaut , který nejenže třiadvacet sekund před koncem třetí třetiny srovnal na 5:5 a zařídil svému týmu jistý bod, ale v samotném závěru utkání proměnil i rozhodující nájezd.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Mladé Plameny již jedno utkání další části letošní extraligy odehrály. Na ledě dalekého Třince se jim podařilo překonat tamní mužstvo, které v této sezoně zaznamenalo pouze jedinou prohru (3:2 tehdy vyhrály Vítkovice).

Úvod nedělního utkání domácímu celku nevyšel. Než se stihly totiž domácí Plameny rozkoukat, prohrávaly 0:1. Už ve čtyřicáté deváté sekundě se dostali po brance Radima Tomana do vedení hosté. Druhý gól, tentokrát v podání Josefa Baláže , si připsali rovněž hosté z dalekých Vítkovic. Psychice domácích rozhodně nepomohlo ani neproměněné trestné střílení kapitána Nečase. Dvougólové manko však nabudilo Plameny, které zvýšily tlak na vítkovický výběr. To se jim vyplatilo v čase 5:28, kdy se po dvaadvaceti sekundách po druhém gólu severomoravských borců úspěšně trefil Slavomír Kadleček .

Druhá třetina byla oku žďárského fanouška rozhodně milejší. Žďárské pušky předváděly v porovnání s první dvacetiminutovkou pohlednou hokejovou podívanou a také více napadaly. První minuty prostředního dějství se odehrávaly převážně v třetině hostů. Přesto se jako první trefily Vítkovice. Na 3:1 zvýšil Jan Žemba a žďárskou arénou se tak opět nesl hlasitý rachot vycházející z vítkovické střídačky.

Kadleček zůstal za hostujícími obránci a zachytil puk. V mžiku vystartoval. Několikrát přehodil kotouč a bekhendem se ho pokoušel marně nadzvednout nad Kardinálovy betony. Vítr z plachet sebraly hostům dvě rychlé branky Sobotkova výběru. První z nich má na svědomí Martin Nečas , který zachytil pas od Kauta z pravého kruhu a bez váhání propálil Tomáše Kardinála, jemuž puk proklouzl mezírkou mezi betony. Domácí celek pokračoval v napadání a to se mu vyplatilo v třicáté minutě, kdy u třetí branky domácích exceloval Mirek Březina - 3:3.

Několikrát se pokoušel od modré prosadit domácí obránce Ondřej Trejbal, ale Kardinála se mu překvapit nepodařilo. Zvrat přišel v třicáté čtvrté minutě, když samostatný únik ve vlastním oslabení proměnil Josef Baláž . Nadějně vyhlížející přesilovka Plamenů, v níž zažil vítkovický gólman perné chvilky, skončila překvapivou brankou na druhé straně kluziště. Vítkovický forvard zprava najížděl na Kulicha a tvrdě vystřelil. Na jeho střelu už ale bezmocný gólman nedosáhl – 3:4.

V závěrečné třetině Plameny ještě více zvýšily tempo a hosté s nimi zezačátku jen tak tak drželi krok. U puku byli stále domácí. Michal Kyncl zpoza brány vytlačován jedním z vítkovických obránců předal kotouč na volného Kauta, který byl nachystaný v pravém kruhu. Vítkovický brankář se ale stihl přesunout a puk odrazil na Kadlečka, který se ho pokusil na dvakrát dostat do brány. Domácí stále nebezpečně kombinovali v útočné třetině a kroužili kolem vítkovické klece. Puk se opět dostal ke Slavomíru Kadlečkovi, který měl před sebou zcela odkrytou bránu, jenže napoprvé černé kolečko netrefil. Brankář se stihl ještě přemístit k levé tyči, ale v tom už opět pálil Slavomír Kadleček , který srovnal skóre na 4:4.

Zmatku před žďárskou bránou využil Jan Žemba , který zařídil svému týmu opětovné vedení – 4:5. Plameny se ale nevzdaly. Do další šance se dostal Martin Nečas, kterému se nepodařilo přestřelit sedícího Kardinála. Tři minuty před koncem základní hrací doby zazvonila o horní tyč vítkovické svatyně další nebezpečná dělovka žďárského asistenta Kauta. Nečasův tým zkusil štěstí v šesti. Už se zdála být výhra hostů jasná, když v tom hosté úmyslně pohnuli s bránou, čehož si ihned všimli rozhodčí, kteří nařídili trestné střílené. V tom se proti severočeskému gólmanovi rozjel Martin Kaut , který přesně mířil k horní tyči, a dvacet tři vteřin před koncem základní hrací doby srovnal na 5:5!

V pětiminutovém prodloužení se žádný z hráčů neprosadil a o tom, kdo získá zbývající bod, rozhodly samostatné nájezdy. V nich se vystřídalo pět hráčů z obou týmů. Ve třetím nájezdu domácích zkoušel neúspěšně štěstí Kaut. V posledním, pátém nájezdu, se ale opět na led postavil Martin Kaut , který svému týmu zařídil vytouženou výhru. Zápas se vším všudy vyhrály domácí Plameny a na Bouchalkách zůstávají další dva cenné body.

Jelikož v nadstavbové části zůstávají postupujícím klubům body, které vybojovaly v základní části extraligy, budou to mít žďárské naděje velmi obtížné. Na rozjetý Zlín, který má už nyní neuvěřitelných 57 bodů, ztrácejí všechny mužstva této skupiny podstatné množství bodů. Nic ale není ztraceno! Další utkání odehrají Sobotkovi a Nečasovi svěřenci v neděli 7. prosince v Olomouci.

Fotogalerie