Žďárský hokej odmítá být zneužíván k pomlouvačné kampani ODS

Zveřejněno 08.10.2014 | mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Je nám líto, že musíme narušit současnou šňůru hokejových zápasů a s nimi souvisejících článků tímto mimořádným prohlášením, které se bohužel týká politiky a předvolebního boje, který jak se zdá nabral na obrátkách. Dokonce jsme nabyli dojmu, že v pomyslné žumpě dosáhl dokonce svého nejhlubšího dna. ODS si vzala před volbami na mušku hokej a jeho prostřednictvím se snaží nakydat špínu na jednoho ze svých politických konkurentů Ladislava Bártu.

ODS ve Žďáře nad Sázavou zřejmě nemá před komunálními volbami jiná témata, než vytahovat nějaké staré bubáky, které však jak se nyní ukazuje, sama vyvolala a vykonstruovala. Žďárská ODS se opět otřela do žďárského hokeje, který ve svém předvolebním plátku znovu obviňuje, že získal nebo chtěl získat finanční prostředky nekalou cestou údajným zmanipulováním grantu.

Nebudeme to tu dlouze rozebírat, to proběhlo již několikrát a koho zajímají podrobnosti, vše se dočte v tiskovém prohlášení vydaném klubem 25.3.2014. Ano hokejisté dodali jednu malou část podkladů opožděně, s čímž se nikdy netajili, ovšem stejně tak učinilo dalších dvanáct subjektů žádajících příspěvek z grantu.

Tento postup projednala a schválila Komise pro sport a volný čas města Žďár nad Sázavou (jejímiž členy jsou i zástupci ODS), na jejímž zasedání 19.2.2014 se výslovně a podrobně o celé záležitosti opožděných dodání či doplnění podkladů některými subjekty hovořilo a speciálně o SKLH a všichni členové byli s tímto seznámeni. Teprve potom, s vědomím všech přítomných členů sportovní komise, byl grant rozdělen a navrženo přidělení prostředků jednotlivým žadatelům, což bylo následně jednomyslně schváleno (vč. dvou členů ODS).

Nakonec však byla rozpoutána velká mediální akce právě a pouze proti žďárským hokejistům, v jejímž důsledku bylo hokejovému klubu odebráno 150.000,- korun určených k výchově mládeže. Paradoxně to probíhalo v době, kdy vrcholila akce výuky bruslení, kterou SKLH organizoval pro děti žďárských škol a školek.

Od září do března odpracovali naši dobrovolní trenéři celkem 80 hodin a předali základy bruslení více než 600 dětem vždy ve třech lekcích. Vše to dělali zcela zdarma, ve svém volném čase, navíc vždy v dopoledních hodinách. A místo toho, aby těmto obětavým trenérům ODS třeba poděkovala, spustila proti hokejistům zmíněnou kampaň a připravila je o naprosto významnou část mládežnického rozpočtu. A nyní znovu ani slovo uznání, ale jen házení špíny.

V tu dobu jsme v našem prohlášení a v článku ve Žďárském deníku uvedli, že SKLH nabyl naprosto zřejmého dojmu, že celá „kauza“ nebyla primárně vyvolaná kvůli sportu a souvisejícímu grantu, dokonce možná ani kvůli hokeji, který v tom měl sehrát pouze sekundární, avšak negativní roli, ale že se jednalo o dobře promyšlenou snahu poškodit před blížícími se volbami člověka, který obětavě a intenzivně pracuje pro město a v první řadě pro jeho občany, pana Ladislav Bártu. Díky své dobré práci si získal určitou oblibu a popularitu, kterou bylo nutné pošpinit.

V tu chvíli jsme si ale ještě nebyli jisti tím, kdo konkrétně a která politická síla za tím stála. Tím, že dnes, naprosto účelově těsně před volbami tuto záležitost znovu vytáhla ODS, je již zcela nepochybné, komu pan Bárta ležel a leží nejvíce v žaludku a kdo pozval na radnici k teatrálnímu natáčení televizní štáb Novy a další novináře, před kterými házel špínu na náš klub a na pana Bártu.

SKLH však naprosto důrazně odmítá být nástrojem ODS k hanobení svých politických konkurentů. Přes mnohaleté kontinuální působení ve vedení radnice, nenabídla tato strana žádné konstruktivní a systémové řešení problematiky financování sportovní činnosti ve městě, její zástupci často vystupovali proti sportu a speciálně proti hokeji.

Na druhou stranu si její představitelé nenechali uniknout jedinou příležitost sbírat politické body na vlně hokejových úspěchů. Ať již to byly efektní „skluzy“ tehdejšího starosty po ledě při postupu žďárských hokejistů do 2.ligy nebo jeho sliby o miliónech do hokeje vyslovené na náměstí při vítání mistrů světa v roce 2010. Dokonce se ani nyní ODS nestydí použít do svého volebního klipu videozáběry ze zápasů „A“ mužstva SKLH a to navíc bohorovně bez vědomí vedení klubu, ale zároveň neváhají šířit proti žďárskému hokeji lži a pomluvy.

Nechceme nikomu říkat, koho má volit a respektujeme svobodné rozhodnutí každého člověka. Na druhou stranu si však dovolujeme vybídnout všechny fanoušky, příznivce, partnery, hráče, trenéry, rodiče a jejich okolí, aby zvážili, zda je vhodné dát hlas lidem a straně, která svoji kampaň staví na pomluvách, špíně a lžích směřovaných jak proti žďárskému hokeji, tak proti člověku, který toho za jedno volební období udělal nejen pro žďárský sport, ale pro celé naše město mnohem víc, než někteří za spousty let.