„Havran“ vyletí z hnízda

Zveřejněno 29.01.2014 | rr, mk
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Čtvrteční extraligový zápas mladšího dorostu bude posledním utkáním ve žďárském dresu pro jednoho z největších talentů žďárského hokeje uplynulých let. Tomáš Havránek od února přestupuje do slavné brněnské Komety a symbolicky právě proti tomuto soupeři odehraje svůj poslední zápas za rodný klub. Před začátkem čtvrtečního utkání proběhne s kapitánem mladých Plamenů krátké rozloučení.

Foto: René Rámiš

Z malého klubu do světa velkého hokeje

Zbytek sezóny již bude Tomáš hrát v Kometě extraligu staršího dorostu. Již delší dobu byl o jednoho z nejlepších útočníků celé extraligy MD velký zájem od řady renomovaných hokejových klubů. Tento souboj nakonec vyhrála právě Kometa, která nabídla nejlepší podmínky jak pro SKLH, tak i pro samotného Tomáše a to po stránce sportovní, školní i celkového zázemí.

Ve svých patnácti letech byl jako kapitán jedním z pilířů a strůjců úspěchu žďárského mladšího dorostu. Hrál také za starší dorost a v poslední době rovněž vydatně pomáhal juniorce k záchraně ligové soutěže. Byl členem loňského výběru kraje Vysočina a nejlepším střelcem mistrovství ČR krajů. Vyzkoušel si také zápasy v národním dresu za reprezentaci do 16ti let.

Tomáš Havránek by měl být dalším příkladem a vzorem pro mladé adepty hokeje. Ukazuje, že i z malého klubu jako je Žďár, se dá vlastní pílí a poctivou prací dostat do „hokejového světa“. Je však jasné, že toto je pouze první krok a Tomáše čeká ještě spousta tvrdé práce. Zda dokáže tuto šanci přetavit v úspěšnou hokejovou kariéru, se ukáže až mnohem později, zatím je teprve na začátku dlouhé a náročné cesty.

Jménem SKLH Žďár nad Sázavou i naší redakce přejeme Tomáši Havránkovi hodně štěstí a hlavně aby dokázal úspěšně projít složitým obdobím a jednou se mohl zařadil mezi žďárské legendy, jejichž dresy zdobí strop hokejové haly na Bouchalkách, tak jak to dokázal třeba jeho jmenovec Tomáš Rolinek.

Rozhovor

Rozhovor s Tomášem Havránkem připravil René Rámiš

Tomáš Havránek
#20 útočník, 15let, "Havran"
Chtěl bys něco vzkázat žďárským fanouškům?
Že jsou super, nikde jinde takové nemají a budu na ně vždycky rád vzpomínat. Doufám, že jich ve čtvrtek přijde co nejvíc, abych si to ještě užil.

Patříš mezi elitu žďárských útočníků ve všech mládežnických kategoriích. Momentálně jsi kapitán v týmu extraligových mladších dorostenců. Už víš, kdo bude tvůj nástupce s "céčkem"?
To zatím netuším, ale zastupují mě Michal Nedvěd a Martin Nečas, takže určitě to bude jeden z nich. O tom rozhodne trenér Sobotka.

Jako jediný z SKLH hraješ za národní reprezentaci U16. Jak si se do českého výběru dostal?
Asi první náznak byl minulý rok na turnaji krajů v Plzni, který se jak našemu mužstvu Vysočiny, tak mně, hodně povedl (konečné 3.místo a Tomáš se stal nejlepším střelcem turnaje pozn. redakce). Potom jsem byl zván na kempy až do konečného výběru.

Už jsi za Českou republiku absolvoval nějaký turnaj?
S národním týmem jsem byl na turnaji v Salzburgu, kde jsme hráli proti Rakousku, Slovensku a Rusku. Skončili jsme na druhém místě.

Minulý rok jsi hrál část sezony extraligu za jihlavskou Duklu, kde si byl na hostování. Jak si bral zápasy proti bývalým spoluhráčům?
Proti bývalým spoluhráčům z Jihlavy jsem to bral úplně normálně, jako každý jiný zápas. Zas tak dlouho jsem tam nebyl, a i když jsou to kamarádi, tak to jde v zápasech o body stranou. Asi bych si to víc osobně bral, kdybych měl nastoupit proti klukům tady ze Žďáru. To by bylo hodně zvláštní.

Těšíš se, až se staneš součástí slavného klubu jako je Kometa?
Tak do Komety se těším moc, je to pro mě určitě velká výzva a budu se snažit, abych tam pokračoval stejně jako ve Žďáře. Bude to pro mě něco nového, ale hodně kluků tam znám, takže i to by mně mělo ze začátku pomoct v tom, abych si tam rychle zvykl.

Myslíš, že si budou mladé Plameny v příští sezóně vést v extralize stejně dobře, jako letošní rok? Přeci jen přijde tým o jedny z největších opor, brankáře Loubala a tebe.
Příští sezonu si myslím, že zvládnou kluci stejně dobře, jako máme rozehranou tuhle. Základ týmu bude hodně kvalitní, bude také záležet, jak se tým doplní do pole a pak hlavně na tom, jaký přijde gólman. Bez kvalitního brankáře by to kluci měli hodně těžké.

Jak vzpomínáš na tvé hokejové začátky? Byl jsi vyložený talent nebo se tvoje schopnosti ukázaly až po nějaké době hraní?
Moje hokejové začátky si už moc nepamatuji, ale vím, že jsme začali chodit hodně brzy na nábory a chytlo mě to hned. Myslím, že asi trošku toho talentu mám, ale až každodenním tréninkem se ukázalo, že bych měl možná na víc než hrát jen pro radost.

Být hokejistou byl vždy tvůj sen?
Já jsem začal hrát v zimě hokej a v létě fotbal, takže jsem se asi v šesté třídě musel rozhodnout, který sport dělat, protože už to dál nešlo dělat zároveň. Můj sen určitě bylo, být v něčem dobrý, rozhodl jsem se pro hokej a budu se snažit ten sen naplnit.

Co bys chtěl vzkázat, dnes už v podstatě bývalým spoluhráčům a celému realizačnímu týmu?
Všem trenérům, pod kterými jsem trénoval, bych chtěl strašně moc poděkovat. Od pana Březiny a Kauta, kteří mně dali ty první základy. Pak pan Kulíšek, který mě bral vždycky o kategorie výš. Teď pan Marek, který mně dává prostor dokonce už v juniorce a za poslední roky panu Nečasovi s panem Sobotkou, pod kterými trénuji asi nejdéle. Je to hlavně jejich zásluha a budu se všude jinde snažit prodat to, co jsem se od nich naučil. Spoluhráčům ze všech kategorií bych chtěl popřát co nejvíce úspěchů a z té mojí, mladšího dorostu, aby měli to samé štěstí co já a mohli příští rok taky odejít do nějakého slavného oddílu. A třeba i zamnou do Brna, to bych byl moc rád.

Na dresu nosíš číslo 20. Má to pro tebe nějaký zvláštní význam nebo se ti dvacítka prostě jen líbí?
Číslo 20 jsem dostal od pana Březiny, ještě když jsem byl v náboru, a jel jsem na první turnaj. Od té doby ji mám, líbí se mi, ale nemá pro mě nějaký zvláštní význam. Kdybych si mohl sám vybrat číslo, tak by to asi bylo nějaké vyšší.

Teď jsi v deváté třídě a čeká tě rozhodování ohledně střední školy. Už máš jasno, kam chceš jít?
Půjdu na střední školu zaměřenou na sportovní management. Vím, že spolupracují právě s Kometou, tak bych měl mít všechny podmínky k tomu, abych se mohl naplno věnovat hokeji a dobře to skloubit se studiem.

Ve čtvrtek hraješ poslední zápas za Plameny. Zrovna proti Kometě. Budeš zmiňované utkání brát jako každé jiné?
Samozřejmě, že to budu brát jako každé jiné utkání i když to je zrovna proti Kometě. Na zápas se moc těším a chci si ho užít zvlášť, když jde o poslední utkání se žďárskýma klukama, se kterýma jsem vždycky moc rád hrál a hodně jsme spolu zažili a myslím, že i dost dokázali. Bylo mi ctí být takovému tymu kapitánem a i jim bych chtěl touhle cestou poděkovat za to, že i díky nim můžu odejit do takhle slavného klubu.

Díky za rozhovor a za celou redakci Ti přeji hodně štěstí a úspěchů nejen v hokejové kariéře.
Já děkuji tobě a přeji také hodně štěstí.

Zápas ELIOD extraligy mladšího dorostu SKLH Žďár nad Sázavou - HC Kometa Brno začíná ve čtvrtek 30.ledna v 16:30.

Několik fotek Tomáše Havránka v dresu žďárských Plamenů.