Hokejisté Vysočiny slaví zlaté olympijské medaile

Zveřejněno 23.01.2014 | mk
J I H L A V A – Od pondělí od čtvrtka se stala Vysočina centrem mládežnického sportu. Na území našeho kraje probíhaly Hry 6. Zimní olympiády dětí a mládeže. Zatímco na žďárských Bouchalkách probíhaly soutěže v krasobruslení a rychlobruslení, hokejisté zápolili o cenné kovy v Havlíčkově Brodě a v Jihlavě. A právě reprezentační výběr kraje Vysočina, ve kterém hráli důležitou roli také dorostenci žďárských Plamenů, dosáhl v domácím prostředí fantastického úspěchu. Po čtyřdenním hokejovém maratonu si hokejové naděje z Vysočiny pověsily na krk zlaté medaile. Ovšem také zástupkyně dívek Barbora Machalová fantasticky reprezentovala náš klub a v rychlobruslení získala tři zlaté medaile a jedno stříbro.

Foto: Ladislav Bárta

.

Olympijský turnaj probíhal od pondělí do středy ve dvou skupinách o sedmi účastnících. Z tvrdé konkurence postoupily první dva celky do semifinále a tým na třetím místě si zahrál zápas o páté místo. Tyto finálové boje se hrály závěrečný den ve čtvrtek v krajském městě.

Ve skupině bez ztráty kytičky

Tým Vysočiny vedený trenéry Jiřím Jungwirthem a Martinem Sobotkou prošel suverénním způsobem základní částí a bez ztráty bodu vyhrál svoji skupinu „A“, která zápolila na jihlavském Horáckém zimním stadionu. Do semifinále tedy postoupila Vysočina z prvního místa a do závěrečných bojů o medaile ji doprovodil z druhé pozice Olomoucký kraj. Na hokejisty z Plzeňska zbylo třetí místo a utkání o celkové páté pořadí.

Skupina „B“ soupeřila v havlíčkobrodské Kotlině a zde dominoval výběr Hlavního města Prahy, který ztratil jediný bod v zápase s Jihočeským krajem, který obsadil druhé místo. A tudíž tyto dva týmy získaly právo bojovat ve čtvrtek o cenné kovy. O páté místo jel do Jihlavy bojovat z třetího místa ve skupině Královéhradecký kraj.

Úspěšné semifinále

Ve čtvrtek zahájil program medailových bojů první semifinálový zápas, ve kterém se tým Vysočiny utkal s Jihočechy. Ve vyrovnaném duelu byli nakonec úspěšnější hokejisté pořadatelského kraje. Od úvodu zápasu vedla Vysočina brankou „žďárské formace“, kterou vsítil Machala po nahrávce Nečase. Ve druhé třetině tlačili Jihočeši k vyrovnání, ale brankář Škarek držel těsné vedení. Ve třetí části zápasu pojistil domácím vedení Strnad a trefou do opuštěné branky pečetil postup do finále pro Kraj Vysočina další Žďárák Martin Kaut.

Ve druhém semifinále zdolal výběr Hlavního města Prahy Hanáky z Olomouckého kraje těsně 2:1, když Pražané vsítili postupovou branku jen minutu před koncem třetí třetiny. V boji o páté místo olympijského turnaje byl úspěšnější tým ze západu Čech. Plzeňský kraj porazil celek Královéhradeckého kraje 3:1. V následném zápase o bronzové medaile se utkali poražení semifinalisté a třetí cenný kov si z Vysočiny odvezli hokejisté Jihočeského kraje po výhře 3:1 nad krajem Olomouckým.

Jednoznačné finále

Odpoledne pak přišlo vyvrcholení olympijského hokejového turnaje a ve finále se proti sobě postavili dva zatím neporažení soupeři. Výběr Kraje Vysočina vyzval na domácím ledě Horáckého zimního stadionu tým Hlavního města Prahy. Očekával se vyrovnaný a dramatický duel, ale opak byl pravdou. Družstvo Vysočiny se brankou Adama ujalo vedení již ve druhé minutě a do konce úvodní dvacetiminutovky po dalších brankách Veverky, Kauta a dvou trefách Nováka vedlo již 5:0.

Medailové žně pro Báru Machalovou

Zlaté medaile z hokejového turnaje však nebyly jediným úspěchem hokejistů SKLH Žďár nad Sázavou. Hokejistka Barbora Machalová získala neskutečnou medailovou sbírku. V rychlobruslení si z domácího stadionu na žďárských Bouchalkách odvezla tři zlaté a jednu stříbrnou medaili. Dominovala na tratích na 500m, na 3 kola a byla součástí zlaté štafety. Stříbro pak získala ve sprintu na 1 kolo.

Výsledky hokejového turnaje

Výsledky kraje Vysočina ve skupině „A“:
Kraj Vysočina – Olomoucký kraj 3:2
Kraj Vysočina – Pardubický kraj 10:2
Plzeňský kraj – Kraj Vysočina 1:2
Kraj Vysočina – Zlínský kraj 2:1
Kraj Vysočina – Liberecký kraj 4:2
Moravskoslezský kraj – Kraj Vysočina 2:5

Semifinále
Kraj Vysočina - Jihočeský kraj 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Machala (Nečas), 35. Strnad (Veverka, Habermann), 45. Kaut

Finále
Kraj Vysočina - Hlavní město Praha 9:3 (5:0, 2:2, 2:1)
2. Adam (J. Slabý, Vrátný), 9. Veverka (Strnad), 11. Kaut (Nečas, Trejbal), 18. Novák, 20. Novák (Veverka), 28. Strnad (Veverka), 35. Habermann (Mareš, Adam), 46. Habermann (Adam), 56. Machala (Nečas, Kaut) – 34. Martínek, 35. Burda, 52. Horský (Safin)

Tým Vysočiny

V týmu Kraje Vysočina byli zastoupeni hokejisté z Jihlavy, Třebíče, Havlíčkova Brodu a významnou roli v něm hráli také borci ze Žďáru nad Sázavou. Naše město a náš klub SKLH v něm úspěšně reprezentovala pětice dorostenců Martin Nečas, Martin Kaut, Ondřej Machala, Ondřej Trejbal a Karel Geba. Ke zlatým medailím dovedli mužstvo jihlavský trenér Jiří Jungwirth a kouč žďárského mladšího dorostu Martin Sobotka.