Plameny v závěru deklasovaly Kobru

Zveřejněno 11.01.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kobra Praha
26., sobota 11.1.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Kobra Praha ZNS - KOB
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk (A), Beneš – Pleva (A), Jícha – Smejkal, Kolda – Krupka, Říha, Plachý (C) – Kunstmüller, Hron, Dítě – Vítek, Kotlík, Man – Šír, Bednář, Gregar
Kobra Praha: Mouček – Ton, Pohl, Cafourek, Verbíř, Sem, Hampl, Kochan, Jakeš (A), Slanina, Stromko, Paris, Hrubant, Žáček (C), Strnad, Šrámek, Tuček
Branky a nahrávky: 7. Krupka (Říha, Plachý), 29. Říha (Krupka, Pleva), 54. Man (Vítek), 55. Dítě (Kunstmüller), 57. Jícha (Hron, Dítě), 60. Kolda (Man, Staněk)
Rozhodčí: Held - Kříž, Musil Vyloučení: 8:10 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 657
Střely na branku: 36:28 (12:9, 5:12, 19:7)
Průběh utkání: 6:0
Hráč zápasu: Dan Kotlík (ZNS), Jiří Jakeš (KOP)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Další nádherný sportovní zážitek připravily Plameny dnes večer svým fanouškům. Dramatické a vyrovnané utkání žďárští hokejisté v závěru vyšperkovali parádním brankostrojem, když během šesti minut nasázeli pražské Kobře čtyři branky. Brankář Jiří Sláma si jako třešničku na dortu připsal druhou letošní „nulu“ a velkým podílem přispěl k zisku dalších tří bodů.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Utkání začalo hned od úvodu ve vysokém tempu a domácím se podařilo zatlačit Kobru do defenzivy. Kunstmüllerovu střelu z předbrankoviště a rány Hrona a Mana z kruhu však kryl výborně chytající pražský brankář Václav Mouček. Následovaly také šance Pražanů. Bekhendový pokus po pěkné individuální akci Hampla však zlikvidoval jistý Sláma a pokryl také kotouč před nebezpečně dorážejícím Hrubantem.

V sedmé minutě hosté faulovali a při signalizované výhodě se po přihrávkách Plachého a Říhy prokličkoval před branku Lukáš Krupka a přesnou trefou nad levé Moučkovo rameno otevřel skóre utkání – 1:0. Avšak Pražané mohli vzápětí v obrovské šanci odpovědět. Střelu Kocmana z mezikruží Sláma vyrazil a následně se dostal odražený kotouč k Jakešovi, který z dvoumetrové blízkosti trestuhodně netrefil odkrytou bránu a odmítl vyrovnání.

V desáté minutě pálil z vrcholu pravého kruhu neúspěšně hostující Sem. O dvě minuty později na druhé straně skončila Plachého dobrá střela na Moučkově betonu. V osmnácté minutě se ve velké šanci ocitnul Dítě, ale osamocen mezi kruhy přestřelil branku hostí až do ochranné sítě. Po vyrovnané první třetině si domácí odváželi do kabin těsné jednobrankové vedení.

Druhá perioda přinesla řadu vyloučení na obou stranách, provázejících vlnami nevole ze strany publika, pochopitelně pouze při trestání domácích hráčů. První velkou šanci měli hokejisté z hlavního města, když přečíslení dva na jednoho zakončoval Jakeš, ale Sláma byl úspěšnější.

Ve 29. minutě se právě v důsledku předchozích vyloučení hrálo 4 na 4 a většího prostoru na ledové ploše dokázaly využít Plameny ke vstřelení gólové pojistky. Po nahrávkách Krupky a Plevy dokázal Vladimír Říha stáhnout kotouč zpod padajícího Moučka a zavěsil do odkryté branky – 2:0.

Hosté byli jako opaření a přestože vzápětí získali další početní výhodu, nejenže se nedostali k ohrožení Slámovy branky, ale sami málem znovu inkasovali. Beneš společně s Kunstmüllerem ujeli dva na jednoho, ale Mouček své spoluhráče podržel.

Hráči Kobry se pak oklepali a začali přidávat na obrátkách. Do slibné šance se dostal Paris, ale nedokázal zasunout kotouč za skvělého Slámu. Následovala další série vyloučení v krátkém sledu a přesilovka Kobry 4 na 3. Pražané začali více tlačit a dostávali se do tlaku a zajímavých šancí. V těchto chvílích opět dominoval výborný Sláma ve žďárské brance. Po čtyřiceti minutách si stále držel čisté konto a domácí šli do kabin již s dvoubrankovým vedením.

V závěrečné dvacetiminutovce pokračovala vyrovnaná partie, ve které se hosté snažili o kontaktní branku. Domácí však pozornou defenzivní hrou drželi dvougólové vedení. Hned v úvodu jej mohli ale navýšit, když se Kotlík dostal k odraženému puku, ale na Moučka nevyzrál. Ve 42. minutě nepříjemně vypálil Cafourek od modré a cloněný Sláma měl s jeho ránou plné ruce práce, ale odolal.

O dvě minuty později našel Man výborně najetého Říhu mezi kruhy, ten však nedokázal nasměrovat svoji střelu mezi tři tyče. Plameny získávaly stále více prostoru a tlačily se před Moučka, ten však odolával. Pojistit vedení se Žďárským nepodařilo ani při třicetisekundové dvojnásobné přesilovce ani v následné šanci Mana z mezikruží.

Na druhé straně pak zívala na Strnada odkrytá brána, ale v rozhodující chvíli mu neposedný kotouč přeskočil čepel hole. V 54. minutě sehrála pěknou akci Hronova formace, ale její centr po přihrávkách Plevy a Kunstmüllera nezakončil přesně. Chvíli nato však již vypuknul závěrečný střelecký koncert Plamenů.

Nejprve předvedl parádní individuální akci Jiří Man, když po Vítkově přihrávce oblafnul bránícího Verbíka a další kličkou překonal i Moučka – 3:0. Časomíra ukrojila jen něco málo přes minutu a na Bouchalkách se znovu slavilo. Jiří Dítě dostal od Kunstmüllera přihrávku na modrou, sjel si mezi kruhy a přesnou střelou švihem mezi dvěma obránci propálil Moučku – 4:0. Pražané pak ještě zahrozili Jakešem, který se po pravém křídle natlačit před Slámu, ale ten si nechtěl nechat vzít čisté konto.

A tak znovu udeřilo do pražské branky. Parádní přečíslení tři na dva – Hron nahrál do jízdy mezi kruhy Díťetovi, který však tísněn nemohl zakončit, a tak zavezl puk i s oběma bránícími soupeři za brankovou čáru a odtud zpětnou přihrávkou naservíroval kotouč před branku úplně volnému Martinu Jíchovi, který nedal padajícímu Moučkovi sebemenší šanci – 5:0. Půltucet pak půl minuty před závěrečnou sirénou završil dokonalou trefou od modré k levé tyči Josef Kolda po Manově chytré křížné přihrávce – 6:0.

Žďárské Plameny dnes konečně dokázaly porazit neoblíbenou Kobru, se kterou měly z posledních let velmi nepříznivou bilanci a důležitou výhrou se vyhouply do elitní čtyřky soutěže. Ve středu však Plachého partu čeká další těžký duel. Na Bouchalkách přivítají hokejisté SKLH Kolínské Kozly, kterým budou chtít vrátit svoji dosavadní nejtěžší porážku letošní sezóny (7:2), kterou utrpěli v říjnu u Labe.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Začali jsme dobře. Chtěli jsme od začátku na soupeře vyvinout tlak, abychom získali trochu půdy pod nohama a více klidu. Docela brzy se nám podařilo vstřelit gól na 1:0, takže jsme se mohli soustředit zase na dobrou defenzivu a nátlakovou hru. Kobra se snažila hrát na brejky, s čímž jsme počítali a hráče jsem na to upozorňoval. Párkrát se sice stalo, že nám tam ujeli, ale od druhé třetiny už se to zlepšilo. Ten výsledek sice vypadá jednoznačně, ale napadalo nám to tam až na konci utkání a celý průběh byl poměrně vyrovnaný. Kdybychom dostali třeba ve druhé nebo třetí třetině gól na 2:1, a že tam šance měli…, tak by ten výsledek mohl vypadat podstatně jinak. V těch rozhodujících chvílích nás ale zase podržel gólman Sláma. Kobra tady předvedla dobrou hru a ukázala, že právem patří mezi nejlepší mužstva v soutěži a ten výsledek skutečně nekoresponduje s průběhem zápasu. Máme samozřejmě radost ze tří bodů a doufám, že budeme v těchto výkonech a v tomto trendu pokračovat dál a připravovat mužstvo na play-off. Zdá se, že od února by měl konečně naskočit Ondra Ježek a vrátí se Michal Kaňka, což však bude ale také znamenat tlak na některé hráče, kteří si budou muset své místo uhájit jak výkony v zápasech, tak svým přístupem k tréninkům a podobně. Ale zpět k dnešku. Musím kluky fakt pochválit, protože si šli za tím vítězstvím od začátku a ve finále za to byli odměněni i tou koncovkou a věřím, že se to muselo líbit i divákům.“

.

Miloslav Šeba (trenér HC Kobra Praha):

Miloslav Šeba
„Nám po zápase s Kolínem chyběli dva důležití hráči, které nám zranili. Bárta, centr druhé lajny a Čurda náš nejlepší střelec. Nahradili jsme to mladýma klukama, kteří to bohužel nezvládli. Ty dvě třetiny to bylo od nás takticky slušně odehrané, ale je pravda, že Žďár byl dnes lepší. Ve všech formacích byli lepší než my a výborně jim chytá gólman. Udělali jsme zbytečné tři chyby a to pak rozhodlo. “

Foto: www.cslh.cz

Pozn.: V nejbližších dnech přineseme rozhovor s panem Šebou na téma soutěžního modelu letošního ročníku 2.ligy.

Fotogalerie