Povinné vítězství režírovala první formace

Zveřejněno 27.01.2013 | mk
Chotěboř SKLH Žďár nad Sázavou
29., neděle 27.1.2013
Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou CHT - ZNS
Chotěboř: Dusík - Heřmanský, Pecen, Sobotka, Brychta, Zítka, Pešek P. - Hemský, Paták, Stoklasa(C), Dolinský, Eis, Blažek, Kozlík, Hospodka, Kesner
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Kolda, Šír, Smejkal, Pleva, Staněk, Střecha, Beneš - Ježek, Kaňka, Plachý(C) - Vítek, Březina, Kunstmüller - Dítě, Kotlík, Man - Kočan
Branky a nahrávky: 45. Kozlík (Hospodka, Kesner), 47. Kozlík, 59. Hemský (Dolinský, Eis) - 1. Kaňka (Plachý, Ježek), 7. Plachý (Pleva), 11. Plachý (Kaňka, Ježek), 24. Kaňka (Plachý), 29. Man (Beneš), 41. Kaňka (Plachý, Ježek), 44. Kaňka (Plachý, Ježek)
Rozhodčí: Stolín - Křivohlavý, Tasch Vyloučení: 6:3 Využití: 0:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 200
Střely na branku: 26:39 (5:16, 9:11, 12:12) Průběh utkání: 0:7, 3:7
C H O T Ě B O Ř – Plameny dnes odjížděly k zápasu 29. kola na led kilometrově nejbližšího, ale bodově nejvzdálenějšího soupeře do Chotěboře. Přesto je nečekal lehký úkol, očekávání fanoušků bylo totiž jednoznačné. Přes nevyzpytatelnost vzájemných duelů si nikdo nepřipouštěl nic jiného než import tří bodů do Žďáru a diskuse příznivců se točily jen o tom, jak vysokým rozdílem hosté svého soupeře zdolají. Sobotkovi svěřenci začali naplňovat tato očekávání již od čtrnácté sekundy, kdy poprvé otevřeli skóre a díky řádění první formace nebylo od úvodního buly o vítězi pochyb. V závěru sice hosté viditelně zvolnili, čehož domácí využili ke korekci debaklu na relativně lichotivý výsledek 3:7. Avšak famózní večer elitního útoku SKLH dokumentují obdivuhodná statistická čísla. Kaňkova formace dohromady nasbírala 15 kanadských bodů. Čtyřmi góly a asistencí se prezentoval Michal Kaňka, dvě trefy a čtyři nahrávky si připsal Jiří Plachý a čtyřmi asistencemi přispěl Ondřej Ježek.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Na chotěbořský zimní stadion si dnes našly cestu dvě stovky diváků. Naprostá většina z nich však dorazila ze Žďáru a vytvořili Plamenům prakticky domácí prostředí. Než se však stačili na tribuně rozkoukat, hosté poslali soupeři první brankovou vizitku s podpisem prvního útoku, který dnes rozehrál v promrzlé CekusAréně parádní představení.

Hned po úvodním buly poslal Ježek do přečíslení Jiřího Plachého a Michala Kaňku, který úspěšným zakončením této akce otevřel skóre po čtrnácti sekundách – 0:1, čímž stanovil nový limit nejrychlejší branky sezóny. Následovaly další šance hostů a Dusík se v domácí brance měl co ohánět.

Lvi se k první vážnější šanci dostali až po pěti minutách hry, kdy Blažek nebezpečnou střelou přes obránce nadělal Opršalovi starosti, ale ten se překvapit nenechal. Další minuty pak opět patřily Žďáru. V sedmé minutě Martin Pleva přiklepl kotouč u vlastní modré Jiřímu Plachému, který uchvátil diváky krásnou individuální akcí. Od vlastní modré se propracoval až před Dusíka a bekhendem zvýšil na 0:2.

Kapitán Plamenů se radoval znovu o tři minuty později, když po nahrávkách Ježka a Kaňky zpoza branky, zametl Jiří Plachý kotouč k tyči chotěbořské svatyně – 0:3. Ve 13. minutě se osmělili i domácí, když Opršala prověřil Paták, ale žďárský gólman byl bezchybný. Do obrovské šance se pak dostal Smejkal, jenže jeho tutovku do prázdné brány famózním zákrokem zlikvidoval Dusík.

Nadějné zdramatizování nabídli hosté soupeři v závěru první třetiny dvěma fauly krátce po sobě. Ale ani při dvojnásobné přesilovce nedokázali Chotěbořští Opršala překonat a do kabin šli o tři branky spokojeněji hokejisté Žďáru.

Domácí v úvodu druhé dvacetiminutovky dohrávali přesilovou hru, ale bez vážnějšího ohrožení soupeřovy branky. Až po jejím uplynutí se Lvi výrazněji usadili v útočném pásmu a útok Eis, Blažek, Dolinský dělal hostům starosti. Žďárští se však brzy ze sevření vymanili a Man mohl navýšit jejich vedení, avšak po pěkném blafáku zazvonil pukem jen o tyčku Dusíkovi branky.

Ve 24. minutě ovšem pokračovalo řádění první formace. Po chytré výměně, si najel před branku Michal Kaňka, kam mu vrátil kotouč Jiří Plachý a bylo to 0:4. V sedmadvacáté minutě vypálil Staněk takovou bombu, že skolil domácího gólmana Dusíka, který však po krátkém vzpamatování mohl pokračovat v zápase.

Minutu před uplynutím poloviny zápasu přišla jediná branka hostů, ve které neměla prsty první lajna. Při přesilové hře přihrál Petr Beneš na levý kruh a nabruslil clonit před Dusíka, který ránu Jiřího Mana ani neviděl, natož aby mohl zasáhnout – 0:5.

Hosty bavilo útočit, ale do konce druhé třetiny již domácího gólmana nepřekonali. Až pohodová ofenzivní aktivita Plamenů spojená s určitou lehkovážností však zároveň nechávala stále častěji otevřená zadní vrátka. Opršal byl ale připravený a předváděl jisté zákroky. Nepřišli si na něj ani Eis s Blažkem ani Kesner a nakonec ani Blažek v samostatném úniku.

Do závěrečné třetiny si Žďárští přinesli sedmnáctisekundový zbytek početní výhody. Tu sice využít nedokázali, ale vteřinu po návratu vyloučeného Stoklasy na led opět rozjásala žďárské příznivce Kaňkova formace. Po Ježkově nahrávce našel Plachý zpoza branky Michala Kaňku a ten pošesté rozsvítil červené světlo za chotěbořskou brankou a zkompletoval svůj hattrick – 0:6.

Domácí pak promarnili dvě velké šance na snížení, když nejprve Stoklasa netrefil odkrytou část branky a následně Opršal vychytal Dolinského v brejku. Na druhé straně však opět rozdávala radost první pětka SKLH. Ve 44. minutě poslal Ježek kotouč Plachému, ten jej zavezl za branku, odkud předložil další gólovou nabídku Michalu Kaňkovi, jenž nepohrdnul a svojí čtvrtou trefou uzavřel skóre ze strany hostů.

V dalším minutách již přišli ke slovu také domácí. Pod dojmem luxusního náskoku již hosté viditelně ubrali plyn a bohužel ani nedokázali pomoci svému brankáři Opršalovi k čistému kontu, který by si jej určitě zasloužil, protože to pro něj rozhodně nebyl snadný zápas. Po nahrávkách Hospodky a Kesnera se dostal kotouč mezi kruhy, kde byl úplně volný David Kozlík, jenž nedal přesouvajícímu se Opršalovi šanci – 1:7.

Druhou branku nabídli Lvům sami hosté dokonce ve vlastní přesilovce. Staněk pojal rozehrávku za vlastní brankou příliš bohorovně a tak dlouho si hrál s kotoučem, až jej o něj připravil David Kozlík, rychlým manévrem vybruslil před Opršala a svoji druhou trefou přidal další snížení – 2:7. Druhá desetiminutovka závěrečné třetiny nenabídla příliš zajímavého hokeje a zápas se spíše jen dohrával.

Poslední vzrušení a zároveň konečnou úpravu výsledku přinesla až 59. minuta, kdy předvedli pohlednou hokejovou akci také domácí hráči. Po chybě hostů ve středním pásmu nahrál Dolinský Eisovi, který přenechal kotouč rozjetému Markovi Hemskému a ten kličkou překonal ležícího Opršala – 3:7. Plameny chtěly mít v zápase poslední slovo a v závěrečných chvílích se znovu tlačily do zakončení, ale již bezúspěšně.

Vítězství v tomto derby a související tříbodový zisk vrátil Plameny zpět na fantastické druhé místo v tabulce před Techniku, která v sobotu nestačila na vedoucí Hodonín. Po dnešním souboji s chotěbořskými Lvy, kteří po většinu zápasu působili spíše jako neškodná koťata, čekají Plameny ve středu na Bouchalkách další Lvi. Tentokrát to budou šelmy z Břeclavi a ty mívají výrazně ostřejší zuby a drápy, takže lze očekávat mnohem náročnější duel a Plachého družina bude opět potřebovat pomoc svých příznivců.

 

Ohlasy po utkání

Milan Slavík

.

Milan Slavík (trenér HC Lvi Chotěboř):
„Rozhodně nepodáváme dobré výkony a ani dnes to nebylo jinak. Děláme strašně moc individuálních chyb. Hráči neplní to, co by měli a co jim říkáme a dokud se tohle nezmění, tak to bude pořád takhle špatné. Nějaké šance tam byly, ale v době kdy by to mohlo ještě něco znamenat, tak to nedáme. Celkově dáváme strašně málo gólů, tři jsme dali naposled někdy v Nymburku. Dnes jsme je pak sice dali, ale to bylo v době, kdy už soupeř zdaleka nehrál naplno.“

.

Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

Martin Sobotka
„Jeli jsme sem v roli favorita a nikdo od nás nic jiného než tři body nečekal a to je vždy trochu zrádné. Připouštím, že jsem z toho zápasu určité obavy měl, ale kluci k tomu přistoupili odpovědně a poradili si s tím celkem jednoznačně. Do poloviny zápasu to byl parádní výkon, prakticky jsme soupeře k ničemu nepustili a vlastně rozhodli zápas. Pak přišlo zase takové to podcenění a lehkovážnost. Najednou si každý začne dělat co chce, neplní co má a díky tomu jsme dostali tři branky. Je mi to líto hlavně kvůli Petrovi Opršalovi, pro kterého to vůbec nebyl lehký zápas. Několikrát tým podržel, ale kluci mu pak moc nepomohli.“