Ve středu zazáří na žďárském ledě hvězdy centrální divize

Zveřejněno 15.01.2013 | jk, mk
SKLH Žďár nad Sázavou SHK Drtiči Hodonín
27., středa 16.1.2013 18:00
SKLH Žďár nad Sázavou - SHK Drtiči Hodonín ZNS - HOD
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Než se u nás přelije druholigová soutěž do své poslední čtvrtiny, nabídnou Bouchalky v rámci sedmadvacátého kola opravdový megazápas. Na žďárském ledě se představí největší hvězdy centrální divize. Hodonín přiveze na Vysočinu kádr, který byl v letošním ročníku pouze čtyřikrát přemožen a suverénně vládne centrální divizi. Žďár bojuje o druhou příčku, kam se dostal také velkou zásluhou svých příznivců, kteří společně s týmem vytvořili z domácího stadionu takřka nedobytnou tvrz. Tu se podařilo vyplenit jen Spartakovcům a právě Drtičům.
Prakticky již jistý vítěz základní části druhé ligy střed, už má náskok na svého největšího konkurenta z druhého místa sedmnáct bodů. Jihomoravský klub obsadil první příčku hned po třetím kole po zápase se Žihadly (6:3) a už jí s největší pravděpodobností nikomu nepustí.

Plameny vždy spolu s Hodonínem ukončovaly svoji čtvrtinu soutěže. V devátém kole se odehrál zápas podzimu, který ovládli Drtiči svými přesilovkami 4:7. Ze sedmi branek pouze jednu vsítili proti plnému počtu pěti domácích hráčů na ledě. Uštědřili tím Žďáru první porážku na jeho stadionu v letošním ročníku.

Tehdy ještě pod vedením Jiřího Recha, si byl jeho tým vědom nepříznivé bilance na Bouchalkách, a proto přistoupil k zápasu se značným respektem. Nicméně vše o vybojovaných třech bodech trefně shrnul v jedné větě: „O naší dnešní výhře rozhodlo to, že jsme dokázali potrestat soupeřova vyloučení.“

Do poloviny ročníku sbírali hodonínští jedno vítězství za druhým a jediná mužstva, která je dokázala porazit, byli Technici z Brna, pelhřimovský Spartak a paradoxně jeden z outsiderů letošní sezóny Jindřichův Hradec. Také Žďár odjel na začátku prosince z Hodonína s prázdnou po prohře 1:3. Když ve šlágru kola sledovali diváci vyrovnanou a takticky zvládnutou partii ze strany Drtičů.

Už s novým koučem Miroslavem Barusem hodnotili zápas oba rivalové velmi pozitivně. Martin Sobotka byl také spokojený s odvedenou hrou svých svěřenců: „Odehráli jsme dobré utkání a byli vedoucímu týmu tabulky více než důstojným soupeřem. Udělali jsme však pár chyb, které domácí potrestali.“

Že je Hodonín suverénem centrální skupiny, není náhodné. Nasbíral již pětašedesát bodů v šestadvaceti odehraných zápasech, což je téměř 2,5 bodu na utkání! Nastřílel již 152 gólu (téměř šest na klání), to je o 41 více než druhé Plameny! Zdobí jej nejlepší obrana v lize (73 – 2,8 branky na zápas). A také nedobytné domácí prostředí, kde se podařilo Drtiče zdolat pouze Technice 1:2 po prodloužení.

Také sestava jihomoravského klubu je plná zvučných jmen, která dostávají své pověsti. Hned tři hráči jsou v první desítce bodování všech tří druholigových skupin! Vladimír Stejskal (18+24), Petr Peš (14+26) a Zdeněk Jurásek (19+15) společně vsítili jednapadesát gólových radostí. Což je téměř dvougólová jistota, že se někdo z nich v zápase trefí.

Fantastickou bilanci ještě podporuje ze zadních řad nejproduktivnější obránce druhé ligy David Skočovský (7+15) a také devátý muž bodování beků Petr Pokorný (3+15) a jedenáctý Radim Šťastný (5+12).

Ovšem v čem se dokáže Žďár svému aktuálnímu soupeři rovnat je post brankáře. Ten v domácím týmu v posledních kolech zaujímá Jiří Sláma s 92,01% efektivností zákroků. Tím se už dostal na druhé místo v hodnocení brankářů druhé ligy. Hostující jasné jedničce Filipu Barusovi, který je syn současného trenéra, patří sedmá pozice s 2,86 inkasované branky na zápas a 91,19% úspěšnosti zákroků.

Oba celky mají za sebou regionální derby v minulém kole. A oba z nich vyšly vítězně. Ovšem to jihomoravské bylo podstatně přesvědčivější, když Hodonín deklasoval sousední Břeclav 9:1. To Žďár se na výhru 4:5 v prodloužení v Pelhřimově pořádně nadřel.

Jak dopadne toto výjimečné utkání? Podaří se Plamenům konečně porazit v letošní sezóně Hodonín, jehož zářez Plachému a spol. jako jediný zatím chybí? Dokážou žďárští hokejisté udržet po třetí čtvrtině fantastickou stříbrnou pozici v tabulce? Nebo potvrdí Drtiči svoji famózní formu a letošní suverenitu a také podruhé dobudou Bouchalky? Na tyto otázky přinese odpověď středeční večer a vy buďte u toho a nenechte si ujít tento hokejový svátek a očekávanou fantastickou atmosféru šlágru kola. Přijďte podpořit svůj v tým v těžkém, ale ne beznadějném boji.

Jak jste mohli slyšet z rádia Region Českého rozhlasu, speciální pozvánku si pro žďárské příznivce připravil přímo kapitán Plamenů Jiří Plachý. Přehrát si ji můžete zde..

Vzájemné zápasy v letošní sezóně:
9. kolo, 14.10.2012
SKLH Žďár nad Sázavou – SHK Hodonín 4:7 (0:0, 3:3, 1:4)

18. kolo 25.11.2012
SHK Hodonín – SKLH Žďár nad Sázavou 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)

Kompletní program 27.kola:
Středa 16.1.2013 v 18:00 hod.
HC Chotěboř – KLH Vajgar Jindřichův Hradec (4:3, 2:7)
HC Lvi Břeclav – NED Hockey Nymburk (3:6, 1:4)
SKLH Žďár nad Sázavou – SHK Hodonín (4:7, 1:3)
TJ SC Kolín – Spartak Pelhřimov (3:8, 5:3)
VSK Technika Brno – HC Moravské Budějovice 2005 (3:1, 3:4p)

Poslední výsledky SHK Hodonín:
19. kolo Hodonín – Kolín 5:2
20. kolo Technika Brno – Hodonín 3:2sn
21. kolo Hodonín – Moravské Budějovice 5:2
22. kolo Pelhřimov – Hodonín 2:3sn
23. kolo Hodonín – Jindřichův Hradec 7:3
24. kolo Hodonín – Nymburk 6:2
25. kolo Chotěboř – Hodonín 2:8
26. kolo Hodonín – Břeclav 9:1

Velká hokejová bitva se odehraje na Žďárském zimním stadionu na Bouchalkách ve středu 16.ledna. Úvodní buly bude vhozeno v 18:00 hodin. Pokud z nějakého důvodu nebudete moci vidět tuto jedinečnou hokejovou událost na vlastní oči, bude nám to velmi líto. Pro tento případ pro Vás připravíme onlajn přenos přímo z bojiště.