Kozlové body nepustili

Zveřejněno 09.02.2011 | mk
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
35., středa 9.2.2011
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Blažek - Nedbal, Procházka, Kubát, Pohl, Pýcha, Přibyl - Malý, Musil, Skokan, Dulovec, Pospíšil, Mejzr, Morkes, Cerk, Hloušek, Kubišta,
SKLH Žďár nad Sázavou: Babkovič - Koželuh, Doležal, Souček, Heřmanský, Pleva, Střecha - M.Sobotka, Plachý, Vránek - Kunstmüller, Bukáček, Ježek - Štěpánek, Kotlík, Malec - R.Sobotka, Hron, Slavík - Šimon
Branky a nahrávky: 12. Procházka (Nedbal), 20. Musil (Mejzr), 22. Mejzr (Dulovec), 44. Skokan (Kubišta), 59. Malý (Nedbal) - 13. Vránek (M.Sobotka, Doležal), 17. Kotlík (Střecha)
Rozhodčí: Vokřál - Novák, Špůr
Vyloučení: 4:6 navíc Sobotka M. a Malec (oba ZNS) 10min OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 510
Střely na branku: 34:18
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 5:2
K O L Í N – Žďárští hokejisté odehráli poslední utkání na soupeřově ledě základní části letošní soutěže. A tak jako v celém průběhu sezóny se Plamenům v roli hostů příliš nedařilo, tak ani dnešní zápas nepatřil ke světlým výjimkám. Hosté se sice v první třetině dostali do vedení, ala domácí následně otočili skóre ve svůj prospěch. Ve třetí třetině byli Kozlové lepším týmem, zvýšili své vedení a na konci při power-play Žďáru, pečetili své zasloužené vítězství trefou do opuštěné branky. Dlouhodobou část druholigové soutěže, uzavřou hráči SKLH v neděli na Bouchalkách, zápasem proti Benešovu.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Trenér Kuchyňa přivezl do Kolína mužstvo, ve kterém chyběli z hlavních opor nemocní a zranění Jiří Dítě, Ugo Dobiáš a Jiří Man. Naopak, po svém návratu z univerziády, se mu hlásil Ondřej Ježek.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí a vytvořili si také první velkou brankovou příležitost. Ve čtvrté minutě, kdy se před Babkoviče dostal Mejzr, dokázal si jej položit a když už posílal kotouč do prázdné branky, Babkovič vytrčil do jeho střely ruku a zabránil jisté brance. S přibývajícími minutami, se začali osmělovat také hosté a hra se vyrovnala. Jejich aktivita však přinesla jen slibnou šanci při přečíslení dva na jednoho, kterou zakončoval Malec. Byl však již příliš blízko gólmana Blažka a tak místo kotouče, skončil v brance on sám.

První branky se pětistovka diváků dočkala ve dvanácté minutě a k jejich velké radosti, to bylo do žďárské branky. Po přihrávce Karla Nedbala, vyslal od modré přesně mířenou střelu Tomáš Procházka do pravého růžku Babkovičovy branky, kterému několik hráčů účinně clonilo výhled. Radost domácího publika, trvala pouze necelou minutu a Plameny předvedly parádní akci s přečíslením tří na jednoho. Jiří Plachý z křídla nahrál přesně před branku, kde se prosadil vyrovnávacím gólem Jakub Vránek. V šestnácté minutě se během přesilové hry dostal k nebezpečné střele z kruhu Skokan, ale s jeho pokusem i s následnou podobnou střelou Nedbala, si Babkovič bezchybně poradil.

V sedmnácté minutě, signalizoval rozhodčí faul na Luboše Kunstmüllera, který si jej vynutil svým důrazem za brankou a individuálním prosazením. Při ponechané výhodě pak od modré vystřelil Libor Střecha a Dan Kotlík ztečoval kotouč za Blaškova záda. Hosté však nedokázali udržet své vedení do konce první třetiny. V devatenácté minutě po chybě hostů sice ještě Babkovič fantasticky zachytil nohou přihrávku Pospíšila na Morkese, který by již pouze zasunul puk do prázdné branky, ale o čtyřicet sekund později již nedokázal vyrovnání zabránit. Martin Mejzr prostrčil přes žďárského obránce přihrávku na úplně volného Pavla Musila, který si kličkou položil Babkoviče a přehodil přes něj puk do sítě. Do kabin tedy odcházeli oba soupeři smírně.

Do druhé třetiny vstoupili aktivněji Kozlové a žďárští se museli osvobozovat za cenu zakázaných uvolnění. Kolínští však svůj tlak v branku přeci jen přetavili. Po přihrávce Dulovce, vypálil bez přípravy Martin Mejzr a pod rukou Babkoviče potřetí rozvlnil síť jeho svatyně. Po minutě se šikovně uvolnil Hron a Blažek měl s jeho pokusem hodně práce. V další minutě se do přečíslení dostali dva Kozlové, ale Pleva jim jejich nebezpečnou kombinaci skvělým obranným zákrokem překazil. V šestadvacáté minutě nahodil puk na branku domácí Pýcha a když už se jej chystal Babkovič sebrat, odrazil se puk z hrany nečekaným směrem a nadělal žďárskému brankaři docela problémy. Ve třicáté čtvrté minutě vyrazili dva na jednoho, respektive Bukáček s Ježkem na Procházku (některá jména přináší úsměvná spojení…) , ale ten vynikajícím obranným zákrokem překazil finální přihrávku.

Nejblíže vyrovnání byl tři minuty před druhou sirénou Bukáček. Při vyloučení na obou stranách, dostal parádní přihrávku zpoza branky a jeho pohotová střela pouze rozezvonila horní tyčku Blažkovy branky. Následně se do skvělé šance dostali Kolínští Kubišta a Dulovec, ale Babkovič se vytasil s dalším parádním zákrokem. Ještě o minutu později po závaru před žďárskou brankou, promáchl kolínský hráč v tutové šanci a připravil se o střelu do téměř prázdné branky. Na druhé straně si pak vybruslil žďárský kapitán Plachý až před Blažka, ale jeho hbitá lapačka nepustila kotouč do branky. Hra se přelévala ze strany na stranu a tak ještě půl minuty před koncem druhé třetiny musel znovu zasahovat Peter Babkovič po akci Malého s Kubištou. Přes všechny tyto šance přinesla druhá třetina pouze jedinou branku, o kterou domácí po čtyřiceti minutách na Žďárem vedli.

Samotný úvod závěrečné třetiny příliš vzruchu nepřinesl a také první branka se zrodila z celkem nenápadné situace. Ve čtyřiačtyřicáté minutě se z ničeho nic zjevil před Babkovičem úplně volný Lukáš Skokan a z bezprostřední blízkosti jej nekompromisně propálil do horního rohu branky. O minutu později se opět prosadil před branku jeden z domácích hráčů a následně dorážel Pýcha. V obou případech, se však v dobrém světle ukázal znovu Babkovič. Šestačtyřicátá minuta připravila divákům obrovský závar před brankou Plamenů, ale ani Nedbal ani Skokan nedokázali dostat kotouč Babkovičova za záda.

V osmačtyřicáté minutě důrazně dohrál Malec souboj u mantinelu a sudí jeho zákrok ohodnotil velmi přísně dvěma minutami a „desítkou“ navrch. To poněkud rozlítilo trenéra Kuchyňu a tak rozhodčí vyloučil i jeho, respektive udělil trest pro hráčskou lavici. Domácí tedy dostali na celé dvě minuty dvojnásobnou přesilovku. Hosté však velice dobře tuto kritickou situaci zvládli a s přispěním tří vynikajících zákroků svého gólmana drželi naději. V jedenapadesáté minutě byl vyloučen domácí hráč a při následné přesilovce byl Martin Sobotka u mantinelu evidentně podkopnutý, což však zůstalo bez odezvy soudcovské píšťalky a když se totéž opakovalo podruhé, neovládl Sobotka své emoce a vyslal směrem k rozhodčímu nějaký nelichotivý komentář, což mu přineslo ocenění v podobě deseti trestných minut. Pět minut před koncem vytvořili Kozlové další trmu-vrmu před žďárským brankovištěm, kde se k zakončení dostali Pospíšil a Mejzr, ale Babkoviče nepřelstili.

Hosté se snažili zredukovat dvoubrankové manko, ale domácí výborně bránili střední pásmo, což nedovolovalo Žďáru dostat se k vážnějšímu ohrožení Blažkovy branky. Do pásma se hosté dostávali spíše nahazováním na zadní mantinel, ale ani to k úspěchu nevedlo. Naopak perfektní rána Cerka měla gólové parametry, ale Babkovič ji stačil hranou lapačky vychýlit mimo tyče. Žďárští potřebovali dohnat dvougólovou ztrátu a tak si již minutu a půl před koncem kouč Kuchyňa vyžádal oddechový čas a poslal ne led šest hráčů, přičemž Babkovič pochopitelně zůstal na střídačce. Hosté si na pár chvil dokázali vytvořit tlak, dvakrát dobře pálil od modré Koželuh a druhou jeho střelu dorážel z kruhu Ježek, ale ani jeden nebyl úspěšný. Nakonec přišli ke slovu domácí a Josef Malý trefou do opuštěné klece, definitivně rozhodl o vítězství Kozlů nad Plameny. Hosté sice ještě na půl minuty získali početní výhodu za faul Mejzra, ale na výsledku již nic nezměnila ani dobrá střela Plachého ani dorážka Hrona.

Ze vzájemného duelu s pořadovým číslem 100, se radovali domácí Kozlové, po zasloužené výhře. Kolínští byli celkově lepším týmem a především ve třetí třetině byli silnějším soupeřem. Zajistili si tím definitivně konečné pořadí v první čtyřce a tím výhodnější pozici do play-off. Naopak Žďárští díky výhře Trutnova klesli opět na osmou příčku a o lepší umístění se poperou v posledním zápase základní části, který sehrají v neděli na domácím ledě proti Benešovu. Postupová matematika však ukazuje, že ani případné vítězství jim k posunu tabulkou nemusí stačit. Důležitý by v tom případě byl zápas Trutnova v Pelhřimově, kde by museli získat alespoň o dva body méně, než Žďár.