Upachtěné dva body z Chotěboře

Zveřejněno 06.02.2011 | mk
Chotěboř SKLH Žďár nad Sázavou
34., neděle 6.2.2011
Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou CHT - ZNS
Chotěboř: Opršal - Daňo, Florián, Bělohlávek, Venc, Volf, Kovela, Repa, Valko, Fila, Burian, Hospodka, Hemský, Martinec, Babkovič, Kováč, Jánský
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Doležal, Kolda, Heřmanský, Pleva, Střecha - Vránek, Sobotka M., Plachý - Kunstmüler, Bukáček, Dítě - Kotlík, Štěpánek, Malec - Kočan, Sobotka R., Hron, Slavík
Branky a nahrávky: 10. Burian (Valko, Daňo), 32. Babkovič (Kováč), 49. Daňo (Burian) - 12. Štěpánek (Kotlík), 30. Vránek (Doležal, Plachý), 43. Pleva (Dítě), 62. Plachý (Heřmanský, Sobotka M.)
Rozhodčí: Chlaň, Šmika, Tasch
Vyloučení: 11:7 Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 600
Střely na branku:
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4
C H O T Ě B O Ř – Dnešní, v pořadí druhé derby v tomto týdnu, po hokejové stránce ostře kontrastovalo s tím středečním proti Pelhřimovu. V Chotěboři byl dnes k vidění hokej podprůměrné druholigové úrovně a po většinu času diváci sledovali boj hráčů mnohdy se sebou samotnými. Jedinou ozdobou utkání byly výkony obou brankářů, domácího Petra Opršala a žďárského Jiřího Slámy. Ještě vlastně v jednom parametru snese dnešní duel srovnání a to byla vynikající atmosféra v hledišti, kam si našlo cestu šest stovek hokejových příznivců, z toho asi polovina ze Žďáru. Početná skupina hostujících fanoušků, nakonec odcházela ze stadionu spokojenější, když kapitán Jiří Plachý rozhodl v prodloužení o vítězství žďárských Plamenů a zisku dvou bodů.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Zápas začal poměrně opatrně a z obou stran byla vidět snaha neudělat chybu. První se na konci čtvrté minuty dopustili hosté a Chotěbořští se dostali do přečíslení dva na jednoho, kdy zakončoval Repa do odkryté části branky, ale Sláma se stihnul bleskově přesunout a jeho střelu pokrýt. Za okamžik se na druhé straně do podobné situace dostali domácí, ale Kunstmüller nezakončil přesně. O chvíli později se o další vzruch postarali domácí, kteří sevřeli Žďár v obranném pásmu a po několika zákrocích dostali Slámu do ležící polohy, Jánský však mířil nad poloprázdnou branku. Pak se opět dostávali ke slovu hosté, ale do finálního nebezpečného zakončení se nemohli propracovat.

V desáté minutě domácí otevřeli brankový účet zápasu. Po přihrávkách dvou Lukášů Valka a Daňa, se ocitl osamocen před brankou Jiří Burian, který si chytře přesunul Slámu do strany, položil a pohodlně zavěsil. Ve dvanácté minutě přišla odpověď Žďáru. Třetí útok Plamenů si vypracoval tlak a Dan Kotlík zpoza branky přihrál přesně před branku, kde si dobře vytvořil prostor Petr Štěpánek a přesně umístěnou střelou nad Opršalovu lapačku, zařídil vyrovnání. Ve zbývajících minutách úvodní třetiny, hosté svého soupeře přehrávali, ale úspěšnému zakončení často bránily nepřesnosti, nápaditost, pohotovější střelba nebo výborný Opršal. Po dvaceti minutách svítil na výsledkové tabuli nerozhodný stav 1:1.

Hned v úvodu mohl Chotěbořským vrátit vedení Hemský, který zakončoval akci dvou proti jednomu, ale Sláma udržel puk ve své moci. Za další dvě minuty, po závaru před žďárskou brankou, prováhal vynikající příležitost Burian a Sláma kotouč přikryl tělem. V sedmadvacáté minutě hráli nejprve domácí v šesti a jen o patnáct sekund později fauloval Bělohlávek, takže Plameny měly téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku. V té si sice vypracovali několik příležitostí, ale kotouč do Opršalovy branky nedostlaly. Šanci k tomu měl hned dvakrát Dítě, nejprve se řítil na domácího gólmana úplně sám a za okamžik ukryl jeho dobrou střelu Opršal ve své hbité lapačce. Ani další tři obrovské šance v této početní výhodě, ke změně skóre nevedly.

To se podařilo až v další přesilovce ve třicáté minutě. Tomáš Doležel našel přihrávkou Jiřího Plachého, který ještě domácího brankáře nepřekonal, ale z dorážky to napravil Jakub Vránek. Vedení Plamenů trvalo pouze dvě minuty a bylo opět vyrovnáno. V nepřehledné situaci před žďárskou brankou se nejlépe zorientoval Michal Babkovič, jenž přesně trefil růžek Slámovy klece. V sedmnácté minutě chybovali hosté při vlastní přesilovce, ale v brejkové situaci byl úspěšnější Sláma. Na druhé straně měli hosté dvě velké šance na vstřelení branky do šatny v poslední minutě. Tu první si vypracovala třetí Štěpánkova formace výborným napadáním. Těsně před druhou sirénou pak zakončoval tlak prvního útoku Vránek, ale v rozhodující okamžik zlomil hůl. Také po dvou třetinách odcházela obě mužstva do kabin smírně.

V úvodu třetí třetiny získali opět vedení na svoji stranu hosté. Ve třiačtyřicáté minutě během početní výhody nejprve vychytal Opršal ve skvělé šanci Bukáčka, ale vzápětí jej po nahrávce Jiřího Dítěte střelou po ledě od modré, překonal Martin Pleva. Za dvě minuty byl blízko vyrovnání Daňo, na něhož zívala téměř celá prázdná brána, kterou dokázal minout. Domácí se však vyrovnání dočkali ve čtyřicáté deváté minutě, kdy si při hře čtyř proti čtyřem Lukáš Daňo již lépe seřídil mířidla a přesně umístěnou bombou od modré, potřetí rozvlnil síť žďárské branky.

Ihned po vhazování se vrátil domácí vyloučený hráč na led a hostující obránce vyhodil kotouč ze hřiště, takže Chotěboř dostala velikou šanci na získání vedení na svoji stranou jeden a půl minutovou dvojnásobnou přesilovkou. Největší šanci během této početní výhody měl Valko, který však u tyčky tak dlouho váhal se střelou, až si jej Sláma bezpečně ohlídal. Když domácí tuto příležitost nevyužili, měli dvě v závěru základní hrací doby hosté. Nejprve Bukáček sám před brankářem nedokázal skórovat. Následně pak ve vlastním oslabení prchnul všem Pleva, ale ani on nedokázal Opršala překonat. Po šedesáti minutách, poslal nerozhodný stav 3:3 zápas do prodloužení.

V tom měli nejprve domácí výhodu přesilovky čtyři na tři, kterou si přinesli z předchozí části utkání. Tu však využít nedokázali. O zisku druhého bodu rozhodl přesně po dvou minutách kapitán Plamenů Jiří Plachý, který zakončil parádní akci prvního útoku na jeden dotek, po přihrávkách Víta Heřmanského a Martina Sobotky.

Dnešním vítězstvím prodloužil Žďár vítěznou šňůru na letos rekordní počet čtyři. Zisk dvou bodů jej zároveň udržel na sedmé příčce a na šestý Pelhřimov nyní ztrácí Plameny dva body a stejný náskok mají také na osmý Trutnov, který si dnešním vítězstvím, jako poslední celek, zajistil účast ve vyřazovací části soutěže a uzavřel tak postupovou osmičku. Poslední dvě kola budou ve znamení bojů o co nejlepší výchozí pozici do play-off. Žďárští zajíždí ve středu do Kolína a základní část uzavřou v neděli před domácím publikem, utkáním s Benešovem.

 

Ohlasy po utkání

Připravujeme...