Po úvodní sprše vítězný obrat

Zveřejněno 02.02.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
33., středa 2.2.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Doležal (A), Heřmanský, Pleva, Kolda, Střecha - Plachý J. (C), Sobotka M. (A), Vránek - Kunstmüller, Dítě, Bukáček - Sobotka R., Kotlík, Kočan, Man, Malec, Slavík
Lední medvědi Pelhřimov: Dolejš - Zelený, Kasalý, Fibikar, Šustr, Votápek, Plachý T. (C), Hrbatý (A), Mikšovský, Havel, Suk, Hadrava, Dostál, Barták, Kuřítko, Randa, Posmyk, Beneš
Branky a nahrávky: 9. Man (Dítě), 24. Dítě (Střecha), 27. Plachý J. (Heřmanský), 46. Bukáček (Kunstmüller), 59. Vránek (Plachý J., Sobotka M.) - 1. Votápek (Hrbatý, Plachý T.), 4. Dostál (Kuřítko)
Rozhodčí: Skoupý - Mlčoch, Bilík
Vyloučení: 10:9 Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 687
Střely na branku: 35:25
Průběh utkání: 0:2, 5:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Derby Vysočiny přineslo jako již tradičně, vše co se od něho očekávalo. Atraktivní útočný hokej, vysoké nasazení obou soupeřů, tvrdé osobní souboje, pohledné kombinační akce, skvělé zákroky gólmanů a to vše v parádní a bouřlivé atmosféře. Hlavně však přineslo pokračování tříleté tradice výher domácího celku. Oproti třem letošním, které tomu dnešnímu předcházely, byl však ten dnešní výsledek podstatně výraznější. Po studené sprše, kterou dvěma góly v úvodních čtyřech minutách Spartak uštědřil Plamenům, přešel velký obrat a hokejisté žďárského SKLH vybojovali vítězství 5:2. Díky prohře Kutné Hory si tímto triumfem Plameny již zajistily účast ve vyřazovacích bojích.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Podobně jako v nedělním zápase proti Trutnovu, se nechali žďárští hokejisté překvapit hned v úvodu zápasu dvěma brankami. Po osmadvaceti vteřinách využil Petr Votápek zaváhání domácí obrany a po nahrávkách Tomáše Plachého a Jana Hrbatého, přesně umístěnou střelou do levého horního rohu Slámovy branky, bleskově otevřel skóre utkání. Hned o minutu později, dostali hosté výhodu přesilové hry, ve které se do největší šance dostal znovu Votápek, ale netrefil odkrytou část žďárské branky.

Krátce po vypršení trestu, se však přeci jen Pelhřimovští radovali podruhé, jak se později ukázalo, ovšem také naposled. Střelu Martina Kuřítka Sláma ještě vyrazil, ale k puku se dostal Lukáš Dostál, kterému domácí hráči nechali hodně prostoru, popojel si mezi kruhy a nikým neatakován rozvlnil síť domácí klece. Domácí byli famózním nástupem Spartaku jako opaření a nebyli sto se dostat na polovinu soupeře. Hosté nadále okupovali útočné pásmo a zdálo se, že je další branka na spadnutí. V těchto chvílích několikrát podržel Plameny důležitými zákroky Jiří Sláma.

V osmé minutě putoval na trestnou lavici střelec druhé branky Dostál. Od té chvíle se začíná datovat obrat zápasu. Domácí sehráli početní výhodu velmi dobře a i když se pokusy Plachého a Bukáčka ještě neujaly, tak po přihrávce Jiřího Dítěte, se Jiří Man devět sekund před vypršením Dostálova trestu, prosadil střelou mezi betony pelhřimovského brankáře Dolejše. Od té doby Plameny vyrovnaly hru a oba soupeři si vytvářeli zajímavé šance ke skórování. Brankáři na obou stranách však byli pozorní a stoprocentní. Po první dvacetiminutovce odcházeli do kabin o jeden gól spokojenější hostující hokejisté.

Časomíra ukrojila necelou minutu z prostřední třetiny a čároví rozhodčí napočítal na ledě šest hráčů v bílém a domácí lavička dostala dvouminutový trest. Ten hosté využili pouze ke třem vyloženým gólovkám v krátkém sledu za sebou, ale Sláma předváděl neskutečné zákroky a držel Spartak stále na dostřel jediné branky. S posledními sekundami trestu domácích, stále vehementněji tlučením hokejkou o led, upozorňoval pelhřimovský brankář Dolejš své spoluhráče na blížící se návrat domácího hráče z trestné lavice. Přestože málem rozštípal svoji hůl, nikdo ze Spartakovců na jeho varování nereagoval a přišel trest. Z rohu od vlastní branky vyslal Libor Střecha po mantinelu kotouč, kterého se chopil z výkonu trestu navrátivší se Jiří Dítě, chytře si před brankářem potáhl puk do forhendu a přes padajícího Dolejše střelou pod horní tyč vyrovnal.

Ihned po vhazování mohly jít Plameny do vedení, když se nádherně přes obránce prosadil Martin Sobotka, našel ideálně najetého Jirku Plachého, ale proti jeho střele do odkryté brány fantasticky zakročil Daniel Dolejš. V šestadvacáté minutě se ve vlastním oslabení dostal do brejkové situace po levém křídle Jan Hrbatý, ale Tomáš Doležal mu stačil trochu zkomplikovat zakončení a o zbytek se postaral Jiří Sláma. Jen pět sekund po skončení přesilovky, dokonal obrat v zápase kapitán domácích Jiří Plachý, jenž po střele Víta Heřmanského, kterou Dolejš vyrazil před sebe, zasunul z otočky touš k pravé tyči. Plameny se naplno rozhořely a byl jich plný led. Další šance na sebe nenechávaly dlouho čekat a hosté mohli děkovat skvělému Dolejšovi , že nebylo o osudu zápasu rozhodnuto již během druhé třetiny.

Tygřím skokem například překazil radost Josefu Koldovi, který již posílal puk do prázdné branky. O chvíli později vychytal také Jiřího Plachého, který dostal od Martina Sobotky nalito na ideální parketu mezi kruhy, ale proti jeho střele z první, vytáhl Dolejší další parádní zákrok ze svého arsenálu. Stejně tak si poradil s dobrou střelou Ondřeje Malce ze strany. Při Dolejšovi stálo i štěstí, když ve čtyřiatřicáté minutě lapačkou vyrazil kotouč nad sebe a ten dopadl jen milimetry vedle pravé tyče jeho branky. V závěru druhé třetiny nejprve přehlédl rozhodčí zákeřné bodnutí pelhřimovského Mariána Havla koncem hole do hrudníku Libora Střechy, který zůstal s vyraženým dechem na ledě a následně posoudil parádní obraný zákrok Aleše Koželuha jako nedovolený. Do druhé sirény již branka nepadla a tak tentokráte odcházeli domácí do kabin s jednobrankovým vedením.

Krátce po začátku třetího dějství, se do další šance dostal Plachý, když po Vránkově přihrávce mířil těsně vedle tyče. Na druhé straně si obkroužil branku Votápek a pokoušel se bekhendem přelstít Slámu, ale bezúspěšně. Ve čtyřicáté šesté minutě ukázal svůj důraz Ondřej Malec, který u mantinelu aktivně dohrál soupeře, vybojoval tím puk, který nahrál Luboši Kunstmüllerovi, který se neunáhlil, zajel za branku, zpoza které poslal přihrávku na úplně volného Miroslava Bukáčka, který pohotově doklepl kotouč za Dolejšova záda a získal pro domácí dvoubrankové vedení.

O chvíli později byl vyloučen domácí Dítě, ale jeho spoluhráči zvládli početní nevýhodu bez vážnějších ohrožení a bez žádné akce Pelhřimova, se kterou by si Sláma nedokázal poradit. Nejzajímavější byl na ní její závěr, kdy Jiří Dítě opět při svém návratu z trestné dostal kotouč a řítil se sám na Dolejše. Akci však zastavil hvizd rozhodčího, který označil snahu o zbrždění obránce Ondrou Malcem za nedovolené bránění. I toto oslabení odehrály Plameny s velkým přehledem a Spartak měl velké problémy, aby se vůbec dostal do útočného pásma.

Ve třiapadesáté minutě hráli přesilovku také domácí a když Mikšovský přišel o svoji hůl, převaha se ještě zvýšila. Pelhřimovský útočník však ukázal, že ani fotbal pro něj není neznámým sportem a dokázal v mezikruží získat kotouč a ještě jej přikopnout do brejku Pavlu Sukovi. Toho se jal stíhat Aleš Koželuh, pro jehož obranné zákroky neměl dnes sudí pochopení a jeho důrazné nadzvednutí hokejky soupeři, ohodnotil dvěma minutami za hákování. Návraty žďárských hráčů z trestné lavice dělaly dnes Spartaku velké problémy a také Koželuh se málem dostal v této situaci do šance, ale Dolejš ještě před ním stačil ukrýt puk pod lapačkou.

Naději mohl pro hosty získat Suk v šestapadesáté minutě, ale netrefil z velké části odkrytou žďárskou branku. Ve chvíli, kdy se hosté mohli pokusit o nějaký závěrečný tlak, případně hru bez brankáře, odeslal hlavní arbitr na hanbu Dostála za hákování a do konce zápasu chybělo dvě a půl minuty. Domácí nejprve využili přesilovku hlavně k získání času a v klidu kontrolovali hru kombinací v útočném pásmu. Nakonec však šňůru přihrávek po ose Sobotka, Plachý zakončil Jakub Vránek do pelhřimovské branky a definitivně rozhodl derby Vysočiny pro hokejisty z její severní části.

Výhra Plamenů opět prodloužila sérii vítězství domácích celků v derby a pokud na sebe oba soupeři nenarazí v play-off, další šance prolomit soupeřovo podání, budou mít obě mužstva až v příští sezóně. A že si žďárští hokejisté prodlouží také letošní sezónu minimálně o dvě utkání, je po dnešku již jisté. V neděli hrají Plameny na hřišti soupeře, ale jejich cesta nebude tentokrát dlouhá a projedou se jen třicet kilometrů do blízké Chotěboře, kde se budou snažit oplatit tamnímu soupeři porážku, kterou jim zde uštědřil v listopadu. Ono totiž pravidlo o výhrách domácího mužstva neplatí jen v derby mezi Žďárem a Pelhřimovem, ale v letošní sezóně zatím také pro duely Žďáru s Chotěboří, takže tam už to snad zlomíme.

Fotogalerie