Důležité vítězství nad Trutnovem

Zveřejněno 30.01.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Trutnov
32., neděle 30.1.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Trutnov ZNS - TRU
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Sobotka R., Souček, Heřmanský, Pleva, Kolda, Beneš, Plachý (C), Sobotka M. (A), Vránek, Kunstmüller, Dítě, Bukáček, Dobiáš, Kotlík, Kočan, Hadrava, Štěpánek, Man
Trutnov: Alexa - Antonín, Kuna, Chytráček, Dlab, Döme, Stehno Havlíček, Mlejnek, Šimoníček, Provazník, Jindřich, Malinský (C), Chochola, Šejnoha, Procházka, Poskočil
Branky a nahrávky: 19. Plachý (Sobotka M.), 21. Sobotka M. (Vránek, Plachý), 31. Kunstmüller (Koželuh), 45. Vránek (Man), 55. Plachý (Sobotka M., Heřmanský), 59. Beneš (Kotlík, Man) - 10. Havlíček (Chytráček), 17. Havlíček (Chytráček, Jindřich), 31. Dlab (Kuna), 44. Chytráček (Havlíček, Poskočil)
Rozhodčí: Pokorný - Zídek, Samuel
Vyloučení: 4:5 Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 687
Střely na branku:28:28
Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:4, 6:4
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Domácí Plameny dnes na žďárských Bouchalkách sehrály těžké utkání v přímém souboji o sedmou příčku s trutnovskými Draky. Přestože se zápas nevyvíjel pro domácí dobře, dokázali jej hokejisté SKLH zvládnout a v závěru dotáhnout do vítězného konce. Žďár si připisuje tři body do tabulky, dotáhl se bodově na svého dnešního soupeře a udělal další důležitý krok do vytouženého play-off. Již ve středu vyjedou Plameny opět na domácí led, na kterém v tradičním derby přivítají rivala z Pelhřimova.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Kdo očekával v poslední době již tradiční úvodní nápor Plamenů, byl tentokrát zklamaný. Kromě prvních a závěrečných okamžiků, to byli hosté, kteří měli více ze hry po většinu času první třetiny. Hosté hýřili aktivitou a často zavírali domácí v jejich obranném pásmu. Ve čtvrté minutě musel nebezpečnou situaci řešit žďárský gólman Sláma a dobře vykryl také tvrdou střelu v deváté minutě. Desátá minuta ovšem již přinesla hostům plody jejich rychlé a důrazné hry. Po přihrávce za branku od Petra Chytráčka, si před Slámu vybruslil Lukáš Havlíček a pod betonem poslal puk za jeho záda. Plameny jen těžko hledaly recept na dobrý pohyb a tvrdou hru soupeře.

Nepomohla jim k tomu ani nabídnutá přesilová hra ve dvanácté minutě, kdy dokázaly na trutnovského brankáře Alexu vyslat jen jedinou střelu. Domácí se stále nemohli dostat k vlastní aktivní hře a víceméně jen hasili požáry nebo se pokoušeli o nepříliš úspěšné individuální průniky. A tak se v sedmnácté minutě Draci prosadili podruhé a opět to byl Lukáš Havlíček, který dokázal třetí dorážkou využít zmatku domácí obrany a zvýšil na 2:0. S Plameny to nevypadalo vůbec dobře, hosté byli na koni a zdálo se, že pevně drží otěže zápasu ve svých rukou. Diváci se spíše bavili neobvykle ostrým a nepublikovatelným skandováním na adresu několika trutnovských fanoušků, zřejmě odvetou za jejich fyzické napadení v Trutnově.

Naděje upjali i k nenápadné střele Plachého na Alexu, který měl s jeho nahozením od modré určité potíže, ale zase ne takové, aby se mohli příznivci Plamenů radovat. Ti se však nakonec přeci jen dočkali a dokonce od stejného střelce. Po přihrávce Martina Sobotky prostřelil Jiří Plachý Alexu a vsítil kontaktní branku. Ještě v závěru se do šance dostal David Döme, který dostal výbornou přihrávku do skvělé střelecké pozice v prostoru kruhu, ale proti jeho pohotové střele stihnul Sláma bleskově vyjet a zneškodnit ji. Po první třetině si odnášeli hosté do kabin jednobrankové vedení a většina domácích příznivců se obávala o další vývoj zápasu.

Oproti svým zvyklostem tentokrát Plameny vstoupily do druhé třetiny skvěle a než se mnozí diváci stihli po přestávce vrátit na svá místa, bylo vyrovnáno. Po přihrávce Jiřího Plachého, vypálil Jakub Vránek, jehož střela Alexovi propadla za záda, ale Martin Sobotka musel ještě posunout kotouč za brankovou čáru. Domácí začali prostřední dvacetiminutovku jako vyměnění a byl jich najednou plný led. V další šanci se zjevil zpoza branky Dítě a následovaly další šance a tlak před trutnovskou brankou.

Aktivitu Žďáru přibrzdilo vyloučení Plevy, ale i oslabení zvládli domácí bez větších problémů. Hned po jejím skončení se žďárští dostali do přečíslení dvou na jednoho. Obsazený Jakub Vránek přiťukl na volného Martina Sobotku, ale jeho střelu na vzdálenější tyč z levého kruhu, Alexa skryl ve své lapačce. Přesně v polovině zápasu se Plameny dostaly poprvé v zápase do vedení, když dokonal obrat 0:2 na 3:2 Luboš Kunstmüller přesnou trefou k levé tyči po přihrávce Aleše Koželuha. Radost na Bouchalkách však netrvala ani půl minuty a Draci vrátili úder. Z nahrávky Martina Kuny, se po pravém křídle prosadil Štěpán Dlab a jeho střela prolétla Slámovi pod paží.

V pětatřicáté minutě mohli vrátit Žďárští vedení na svoji stranu, ale přesně mířenou střelu dokázal Alexa zázračně špičkou betonu vykopnout. O tři minuty později se na druhé straně dostali do velké šance hosté, když po závaru a nepřehledné situaci před brankou, již puk posílali do poloodkryté klece, ale Sláma skvěle stihnul kotouč zalehnout. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a tak i Alexa měl plné ruce práce. Dvě minuty před koncem prostřední části, ukázal opět svoje bleskové reflexy, když nejprve vykopl střelu na vzdálenější tyč své branky a následnou dorážku skryl do své výstroje. O chvíli později zlikvidoval také dobrý střelecký pokus Jiřího Mana. Na druhou přestávku odcházeli oba soupeři smírně a o všem měly rozhodnout až následující minuty.

A byli to hosté, kteří tentokráte znovu strhli vedení na svoji stranu. Ve čtvrté minutě závěrečné třetiny vypálil v přesilové hře Lukáš Poskočil z mezikruží, jeho střela sice minula bránu, ale kotouč se odrazil obloučkem před branku a Petr Chytráček jej ze vzduchu sklepnul do odkryté části branky. Ovšem i Žďár umí oplácet stejnou mincí. O minutu později nahrál Jiří Man od mantinelu mezi kruhy, odkud bez přípravy střelou po ledě vyrovnal Jakub Vránek. Od těchto chvil získávaly Plameny hru ještě více pod kontrolu. Žďárští výborně bruslili a zdálo se, že mají více sil. V sedmačtyřicáté minutě se do další šance dostal Man, ale prováhal ideální okamžik ke střele a Alexa si s ním pak již poradil.

Nadále se hrálo ve vysokém tempu a domácí se nehodlali s remízou smířit a svým aktivním útočným stylem jasně dávali najevo, že z dnešního zápasu chtějí vytěžit všechny tři body. Brankář Draků Alexa, však byl velmi pozorný a žďárští útočníci ne a ne ho překonat. Pomohla jim k tomu až početní výhoda v pětapadesáté minutě, kterou podruhé v zápase dokázali domácí zužitkovat. Z klasické přesilovkové kombinace mezi Vítem Heřmanským a Martinem Sobotkou, našel druhý jmenovaný přesně hůl kapitána Jiřího Plachého v prostoru před brankou a ten prostřelil Alexu, který se po jeho střele již marně natahoval. Hosté se ještě snažili kontrovat, ale domácí závěrečné minuty zvládali bravurně.

Pokusy Draků dokázali zastavovat většinou již ve středním pásmu a naopak sami často zaváželi puk do útočného pásma kde rychlými kombinacemi nebo výborně sehranými individuálními osobními souboji, sbírali cenné vteřinky. Nedovolili soupeři ani získat výrazněji útočné pásmo a odvolat brankáře. Minutu a půl před koncem znovu Žďárští zavezli kotouč do útočného pásma a po akci před brankou Dana Kotlíka a Jiřího Mana se nabídl puk z levé strany, kam si sjel Petr Beneš, jenž parádní trefou do horního rohu trutnovské branky, pečetil vítězství Plamenů nad Draky a připsal si svoji premiérovou branku za žďárské „áčko“.

Trutnovští hokejisté se vrací do Podkrkonoší s prázdnou a všechny body zůstaly na Vysočině. V tabulce se Žďár na Východočechy dotáhl a díky celkově lepšímu skóre je dokonce předstihl. Ovšem pro určení závěrečného pořadí, bude mít Trutnov v případě rovnosti bodů, výhodu lepšího vzájemného skóre. Plameny dnešním vítězstvím udělaly další důležitý krůček do vyřazovacích bojů, dalším krůčkem jim k tomu dnes pomohla i Chotěboř, která dokázala vyhrát teprve podruhé za sezónu na ledě soupeře a k velké radosti obou dnešních soupeřů, to bylo na ledě Kutné Hory, která je třetím hráčem mezi týmy bojujícími o dvě postupová místa. Přestože činí náskok Žďáru i Trutnova na Kutnou Horu již sedm bodů, nejsou Sršni stále ještě bez šancí. O definitivní jistotě prodloužení sezóny o vyřazovací boje, by mohlo rozhodnout již příští kolo, které se hraje opět hned ve středu. Domácí Plameny v něm na Bouchalkách přivítají regionálního rivala Spartakovce z Pelhřimova. Trutnov ve středečním kole zajíždí do Nymburku a Kutná si Hora si pozve Kolín.

 

Ohlasy po utkání

Připravujeme...

Fotogalerie