Od Labe plují dva body k Sázavě

Zveřejněno 26.01.2011 | mk
Nymburk SKLH Žďár nad Sázavou
31., středa 26.1.2011
Nymburk - SKLH Žďár nad Sázavou NYM - ZNS
Nymburk: Blažíček - Hataš, Zákoutský, Sem, Cicvárek, Hobza, Vlach, Pánek, Kozák - Dvořák, Sirotek, Klíma, Šimek, Zadina, Kazatel, Tregl, Hrubant, Vacek, Velechovský, Liška, Hladík
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Koželuh, Kolda, Souček, Heřmanský, Pleva, Střecha - Sobotka, Plachý, Vránek, Bukáček, Kunstmüller, Dítě, Kotlík, Dobiáš, Štěpánek, Kočan, Šír, Man
Branky a nahrávky: 21. Hataš, 38. Hrubant (Liška), 49. Klíma (Sirotek) - 13. Pleva (Man), 28. Plachý (Heřmanský), 49. Man (Kotlík), 65. Man (SN)
Rozhodčí: T. Würtherle - Komárek, Krátký
Vyloučení: 3:6 Využití: 1:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 250
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4
N Y M B U R K – Teprve počtvrté v této sezóně dokázaly žďárské Plameny bodovat na ledě soupeře. Dnes se jim podařilo v Nymburku urvat dva velmi důležité body za výhru na samostatné nájezdy. Žďárští třikrát v zápase vedli a pokaždé domácí dokázali srovnat. Když šedesát minut neurčilo vítěze, přišlo prodloužení, které však zbývající bonusový bod nikomu ze soupeřů také nepřiřknulo. Dostaly se tedy ke slovu samostatné nájezdy, ve kterých symbolicky dominovali dva klíčoví hráči Plamenů, dva Jirkové. Rozhodující nájezd proměnil Jiří Man, který si již v předchozím průběhu zápasu připsal gól a nahrávku. Druhou hvězdou utkání na straně hostů byl brankář Jiří Sláma, jenž několikrát svůj tým podržel a v závěrečných nájezdech pak nenašel jediného přemožitele.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Žďár přijel do Nymburka bez obránce Doležala, který se musel omluvit z pracovních důvodů. V obraně tak dostali příležitost ukázat své schopnosti nováčci Libor Střecha a Josef Kolda. Útočné řady doplnil junior Vojtěch Šír, který na poslední chvíli nahradil Michaela Polcara, jehož do rána skolila chřipka. Zápas začal hodně zostra a hned v jeho prvních okamžicích se dostali oba soupeři do velkých šancí k otevření skóre. Po půl minutě dostal Jiří Plachý přihrávku na útočnou modrou, ale tísněn Hobzou na hranici pravidel dokázal zakončit jen do středu branky, což si Blažíček ohlídal. O minutu později si šikovně vybruslil před branku domácí Dvořák, ale těsně minul. Ve třetí minutě si po křídle najel Zadina a vyslal nebezpečnou střelu, se kterou si však Sláma poradil.

Ve čtvrté minutě vybojoval kotouč u mantinelu Plachý a našel volného Martina Sobotku před Blažíčkem, jeho střelu však stihl obránce Hataš vychýlit mimo branku. V podobné situaci se na druhé straně ocitl také nymburský Hobza , jehož střelu k tyči Sláma vytěsnil betonem. V šesté minutě Štěpánek šikovně tečoval střelu od mantinelu, ale Blažíček vytáhl další skvělý zákrok. Z dalšího protiútoku vyslal nebezpečnou střelu Hobza, kterou Sláma ramenem vychýlil mimo tyče.

V deváté minutě putoval na trestnou lavici Kunstmüller a za chvíli mohlo být ještě hůř, protože Heřmanský vyhodil kotouč ze hřiště a sudí ukázal „dvojku“, jeho čárový asistent jej však upozornil na teč od plexiskla, na základě čehož svůj verdikt zrušil. Oslabení zvládli hosté výborně a nepustili soupeře k vážnějšímu ohrožení branky. Úvodní gól zápasu přinesla až třináctá minuta a postarali se o něj hosté z Vysočiny. Jiří Man přihrál na druhou stranu branky, kam si sjel Martin Pleva a střelou pod víko překonal Blažíčka.

Za půldruhé minuty mohlo být srovnáno. Jaroslav Sirotek se dostal osamocen před Slámu, který jeho střelu dokázal vyrazit, ale Sirotek se dostal ještě k dorážce, kterou však zamířil přes ležícího Slámu do horní tyčky. V šestnácté minutě při přesilové hře žďárští vyšachovali domácí bránící čtveřici, ale Heřmanský nedokázal přesně zamířit do poloodkryté nymburské klece. Dvě a půl minuty před první sirénou vystihl Jiří Dítě rozehrávku domácích a zjevil se sám před Blažíčkem, ale ten vyrazil jeho zakončení betonem. Poslední příležitost ke skórování v úvodní třetině měli ale domácí. Závěrečná minuta jim přinesla dvě šance k vyrovnání. Slámu však nebezpečnou střelou z mezikruží nepřekonal ani Šimek a následně ani nadvakrát Klíma.

Do druhé třetiny si domácí přinesli výhodu přesilové hry, kterou získali těsně před vypršením té první. Tu dokázali bleskově využít a hned z první akce, při které žďárská bránící čtveřice nechala projet Marka Hataše jako nůž máslem z vlastního obranného pásma až před Slámu, který na jeho střelu nad lapačku nedosáhl. Po půlminutě se o rychlou odpověď pokoušel Štěpánek, ale dobrou střelou z kruhu Blažíčka neprostřelil. Hned po buly dostal stejný hráč možnost reparátu. Položil si gólmana a ve chvíli, kdy již posílal puk do odkryté branky, vložil mu bránící hráč do střely hokejku. Na druhé straně vypálil od modré Klíma, ale jeho projektil skončil ve Slámově náručí.

Divoký úvod prostřední třetiny podtrhla obrovská šance domácích. Po chybě Žďáru ve středním pásmu, se do brejku dostával Klíma, Sláma pohotově vystartoval a těsně před ním rybičkou puk vypíchl, k tomu se dostal Dvořák, který jej vyslal na prázdnou bránu, ale tam stihnul Slámu zastoupit Střecha a bruslí dokázal kotouč vykopnout a zabránit jisté brance. Jen o půl minutky později předvedli parádní akci Sobotka s Plachým, který zakončoval pod horní tyčku, ale Blažíček jeho střelu se štěstím chytil. Ještě před uplynutím první pětiminutovky rozpoutali Sirotek, Klíma a Dvořák před žďárskou brankou velký závar, ale Sláma se nadále překonával. Ještě v sedmadvacáté minutě musel Sláma skvěle vykrýt nebezpečnou střelu Lišky z mezikruží.

Po přehlídce nevyužitých šancí a bravurních zákroků skvělých brankářů na obou stranách se konečně rozvlnila sít. K velké radosti hrstky věrných fanoušků ze Žďáru, to byla síť nymburské branky. Ve vlastním oslabení vyvezli žďárští puk do útočného pásma. Vít Heřmanský vystřelil na Blažíčka, který jeho pokus vyrazil zpět a tak Heřmanský nahrál na druhou stranu, kde byl volný Jiří Plachý , jenž pohodlně zavěsil do odkryté poloviny branky. Vzápětí mohlo být opět srovnáno. Po vyloučení nymburského Dvořáka, se hrálo čtyři na čtyři a v ideální střelecké pozici se ocitl domácí Sem. Jeho střelu Sláma srazil do volného prostoru před odkrytou částí branky, ale hostující obránce byl rychlejší a vyhodil kotouč přes všechny čáry.

V následné zkrácené přesilovce Žďáru se z bezprostřední blízkosti pokoušeli prosadit Heřmanský a Dobiáš, ale Blažíček byl bezchybný. Stejně jako o chvíli později proti střele Plachého, který dostal přesnou přihrávku od Sobotky zpoza branky. I po vypršení početní výhody Plameny tlačily Polaban do úzkých, ale Blažíčka nedokázal překonat ani Dítě dobrou střelou švihem ani Bukáček s Kunstmüllerem po krásné kombinaci. To se podařilo až ve třicáté druhé minutě Aleši Koželuhovi, který bombou od modré trefil vnitřní tyč Blažíčkovi branky. Ale i když se již někteří hosté radovali a o přestávce i domácí diváci stojící za brankou potvrdili, že byl puk v brance, rozhodčí rozpažil a gól neuznal. Jen o pár sekund později Dobiáš trefil horní tyčku a Kotlíka, který dorážel do prázdné branky, fantasticky na brankové čáře vyrážečkou vychytal Robin Blažíček.

Domácí mohli jít do vedení ve třicáté šesté minutě, ale Klíma neuvěřitelně zahodil jistou možnost ke skórování, když z necelých dvou metrů přestřelil úplně prázdnou branku Žďáru. Za minutu opět čaroval žďárský Jiří Sláma, jenž přestože toho moc neviděl, vykryl nebezpečnou střelu Hobzy z ideální gólové parkety mezi kruhy a dokázal si výtečně poradit také s dorážkou Tregla z následného závaru. Nakonec se Polaban přeci jen vyrovnání dočkal. Tomáš Liška našel zpoza branky volného Martina Hrubanta, jenž z první mezi nohy Slámu prostřelil.Hosté mohli získat zpět své vedení za okamžik, když Man vystartoval po křídle a poslal přihrávku před branku na Dobiáše, který již byl ale přiliž blízko branky a neměl prostor k dobrému zakončení. V samotném závěru prostřední části hry se do šance dostal domácí Šimek, jehož střelu do horní části branky Sláma zlikvidoval. A tak jediné co z toho Polaban vytěžil, byla přesilovka za nedovolené bránění .

Podstatnou část početní výhody si opět domácí vybrali až v následující třetině. Tentokrát ji však využít nedokázali i když velkou šanci měl Klíma, který se pokusil o kličku, ale Sláma se nenechal přelstít. Pokračovalo se tedy za nerozhodného stavu. Oproti druhé dvacetiminutovce, byla ta třetí o poznání vlažnější a především v úvodu přinesla jen málo vzruchu. Až v sedmačtyřicáté minutě se individuálně prosadil Štěpánek až před Blažíčka, ale ten jeho střelu k tyčce stihl vykopnout.

To nejpodstatnější ze třetího dějství se odehrálo ve čtyřicáté deváté minutě. Nejprve Ugo Dobiáš důrazným forčekingem vybojoval puk u mantinelu, přihrál Danu Kotlíkovi, který ještě Blažíčka nepřekonal, ale z dorážky se již prosadil Jiří Man. Radost Plamenů však trvala pouze půl minuty a Polaban znovu vyrovnal. Jakub Klíma se po křídle dokázal natlačit k brance a úžasnou trefou do úplného rožku branky, nedal Slámovi šanci. Za minutu se mohli do vedení vrátit hokejisté SKLH, když nahození Víta Heřmanského od modré, překvapilo jinak pozorného Blažíčka a puk zazvonil o jeho tyč. Ve třiadvacáté minutě fantastickým zákrokem podtrhnul Sláma svůj vynikající výkon. Sirotek jej sice kličkou přelstil, ale žďárský brankář tygřím skokem zachytil puk do lapačky a zachránil svůj tým před jistým gólem.

Domácí se nadále snažili o zisk tří bodů před dvěma stovkami svých diváků a dostávali Žďár pod tlak. Vynikající Sláma držel Plameny v naději na bodový zisk. Vysokou bojovností se o to snažili i jeho spoluhráči v poli, kteří s vypětím všech sil odolávali tlaku domácích. Obětavost Plamenů dokresluje i skvělý obraný zákrok Martina Součka, který se po hlavě vrhnul do přihrávky soupeře na úplně volného spoluhráče, který se již chystal dorážet do odkryté části branky. Jeho „sebevražedný“ kousek zachránil Žďár před pravděpodobným gólem za cenu hluboké tržné rány ve tváři, která si vyžádala následný chirurgický zákrok. Samotný závěr základní hrací doby, byl již poněkud opatrnější a obě mužstva se zřejmě smířila s dělbou bodů i když Klíma se ještě minutu před koncem nadvakrát snažil Slámu překonat, ale marně.

Po šedesáti minutách svítilo na ukazateli skóre nerozhodných 3:3, oba soupeři si rozdělili po bodu a pokračovalo se prodloužením v boji o druhý bod. Po dvou minutách nastaveného času mohl rozhodnout nymburský Hrubant, který se šikovně prokličkoval až před branku, ale na poslední kličku mu Sláma neskočil a betonem si pohlídal jeho zakončení. Když ani pětiminutové prodloužení neurčilo vítěze zápasu, přišly na řadu samostatné nájezdy, které si obě mužstva vyzkoušela poprvé v této sezóně.

Jako první se k puku postavil domácí Marek Zadina, ale trefil pouze horní tyč. Za hosty se rozjel Jiří Man, který byl úspěšnější, když zakončil přesně mezi Blažíčkův beton a ruku. Druhou sérii zahájil nymburský Martin Šimek, kterého Sláma dobře vybruslil a svůj pokus o kličku nedokázal zakončit. O zisku druhého bodu mohl rozhodnout již v druhé sérii Martin Sobotka, který se pokoušel o tzv. Forsberga, ale Blažíček mu dokázal puk vypíchnout. Poslední šanci pro domácí nevyužil Jakub Klíma, který podobně jako jeho spoluhráč před ním, nedokázal zakončit bekhendovou kličku, čímž rozhodl o prvním letošním vítězství Plamenů nad Nymburkem.

SKLH Žďár teprve počtvrté v letošním ročníku přivezl body z ledu soupeře. Vzhledem k blížícímu se konci základní části a postavení v tabulce, jsou to velmi důležité dva body, obzvláště v souvislosti se stejným bodovým ziskem Kutné Hory v Benešově, čímž si Žďár udržel čtyřbodový náskok na tohoto svého konkurenta v boji o play-off. Po dvou venkovních zápasech, se žďárské Plameny představí opět domácímu publiku v neděli, kdy na Bouchalkách přivítají sedmé Draky z Trutnova, na něž ztrácí již pouze tři body.

 

Ohlasy po utkání

Připravujeme...

Fotogalerie