Plameny ukončily černou sérii proti Kolínu

Zveřejněno 12.01.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kolín
27., středa 12.1.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Kolín ZNS - KOL
SKLH Žďár nad Sázavou: Babkovič - Doležal, Koželuh, Šír, Pleva, Souček, Beneš, Smejkal, Vránek, Sobotka M. (A), Plachý (C), Kunstmüller, Ježek O., Bukáček, Dítě, Havelka, Křenek, Vítek, Dobiáš
Kolín: Pavelka - Nedbal, Pohl, Kubát, Procházka, Pýcha, Přibyl, Malý (C), Musil, Skokan, Morkes, Pospíšil, Mejzr (A), Drak, Dulovec, Hloušek, Ježek M.
Branky a nahrávky: 9. Kunstmüller (Bukáček, Dítě), 16. Dítě, 28. Šír (Bukáček, Dítě), 37. Souček (Pleva), 49. Dobiáš (Vítek), 55. Bukáček (Kunstmüller) - 19. Morkes (Pospíšil), 48. Malý
Rozhodčí: Doležal - Klouda, Křivohlavý
Vyloučení: 4:8 Využití: 3:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 568
Střely na branku: 32:26
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 6:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po čtyřech letech pokusů zdolat Kolínské Kozly, se to povedlo žďárským Plamenům dnes, kdy se to asi nejméně čekalo. Domácí předvedli vynikající a bojovný výkon podpořený skvělým gólmanem. Žďárští šli důsledně za vítězstvím od úvodního buly a díky dvěma využitým přesilovkám se dostali do dvoubrankového vedení, ani snížení Kolína v závěru první třetiny neotupilo jejich aktivní hru a dalšími brankami navyšovali své vedení. Zaslouženě si připisují důležité tři body a výborně zakončili jinak ne příliš vydařenou třetí čtvrtinu základní části. Do té závěrečné vstoupí v neděli již z osmé postupové pozice a přivítají na svém ledě právě Kutnou Horu, se kterou bojují o play-off.

Aktualizováno: ohlasy trenéra

Foto: Veronika Marková

Reportáž

V dnešním utkání se domácím divákům představily tři nové tváře v plamenných dresech na všech třech postech. Poprvé si na domácím ledě zachytal slovenský brankář Peter Babkovič (33), po své premiéře v Benešově dnes nastoupil třebíčský útočník David Křenek (5) a úplně poprvé si oblékl dres žďárského áčka obránce Petr Beneš (16), který jej však dobře zná, neboť je to žďárský odchovanec, který od dorostu působí v extraligových Pardubicích Hned v úvodu utkání si domácí vypracovali šanci otevřít skóre. Ze středního pásma nahodil Kunstmüller kotouč na hostujícího brankáře Pavelku, který jej vyrazil před sebe mezi kruhy, kde jej znovu dojel Kunstmüller, ale ani napodruhé neuspěl. V prvních minutách se hrál bojovný a vyrovnaný hokej, hodně soubojů se odehrávalo ve středním pásmu a v rozích kluziště. Obě mužstva se snažila získat převahu, ale k vážnějšímu ohrožení ani jedné z branek to nevedlo. Za zmínku stojí pouze šance žďárského Havelky, ale z dobré střelecké pozice netrefil branku.

Jen o pár sekund později však putoval na trestnou lavici kolínský Přibyl a domácí získali první početní výhodu. Po minutě ji zužitkoval Luboš Kunstmüller, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před kolínskou brankou po střelách Miroslava Bukáčka a Jiřího Dítěte. Vstřelená branka přidala více klidu na hokejky domácích hráčů, kteří výborně takticky pokrývali soupeře, dobře jej napadali a trpělivou hrou jej nepouštěli do šancí k vyrovnání. Ojedinělé pokusy Kolínských kryl domácí gólman Babkovič.

V patnácté minutě přišla další přesilovka domácích kvůli hákování Skokana. Ke druhému využití početní převahy nepotřebovali Žďárští již ani celou minutu. Jiří Dítě zavážel puk středem hřiště do útočné třetiny, ale místo rozehrání přesilovkového vzorce, zvolil nečekanou střelu přes ustupujícího obránce a trefil se přesně k pravé tyči kolínské branky, kam Pavelka svoji lapačkou nestihl dosáhnout. O necelou minutu později hokejisté v bílém zvedali ruce již potřetí, ale přestože puk skončil v brance, bylo to zbytečné, jelikož kvůli posunuté brance rozhodčí gól neuznal.

Naopak dvě minuty před první sirénou udeřili Kozlové. Petr Pospíšil vjel do útočného pásma a dojel až do rohu, odkud jakoby naslepo našel přesně před brankovištěm hokejku Petra Morkese a ten bez přípravy zmetl kotouč mezi betony přemísťujícího se Babkoviče. První dějství dnešního představení skončilo zaslouženým jednobrankovým vedením domácích Plamenů.

Prostřední část hry, přinesla v úvodu velký tlak domácích, který však Kolínští přerušili slibnou šancí, ovšem Babkovič nic víc než příležitost nepřipustil. Následně dostali výhodu přesilové hry také hosté, ale domácí zvládli oslabení s velkým přehledem a Kozly pustli jen k jediné střele. K velké radosti většiny návštěvníků zápasu, získali domácí v osmadvacáté minutě zpět dvoubrankové vedení. Po nahrávce Jiřího Dítěte zpoza branky a střele Miroslava Bukáčka, se odrazil puk až na vrchol pravého kruhu, odkud přesně do odkryté části kolínské branky vypálil Vojtěch Šír. Jak se později ukázalo, trefa tohoto talentovaného juniora byla nakonec trefou vítěznou.

Druhá polovina prostřední třetiny přinesla dva, zřejmě rozhodující momenty zápasu. Nejprve se ve třicáté třetí minutě dostal do brejku hostující Musil, ale jeho šanci na opětovné snížení zlikvidoval důležitým zákrokem Peter Babkovič. Zásadní zlom zápasu se pak odehrál v posledních čtyřech minutách. Kapitán Kozlů Malý dostal za vysokou hůl se zraněním v Křenkově obličeji 2 + 2 minuty a ihned po buly vyhodil Kubát kotouč mimo hřiště, takže za zdržování hry byl vykázán rovněž na trestnou lavici.

Přesilovku pěti proti třem využily Plameny během půl minuty. Domácí zavřeli bránící trojici v obranném pásmu a z přihrávky Martina Plevy, vypálil na branku Martin Souček, Pavelka částečně puk kryl, ale ten nakonec proskotačil až za brankovou čáru.

Hostům byl po inkasované brance odmazán zbytek prvního dvouminutového trestu Malého, zůstal mu však druhý dvouminutový trest, stejně jako trest Kubáta a tak pokračovala přesilovka Žďáru pět na tři. Během té předváděla překrásné kombinace první formace, ale její střelecké tápání pokračovalo i dnes. Martin Sobotka dvakrát našel přímo mezi kruhy Jirku Plachého, který se tam dokázal dokonale uvolnit, ale ani jednou nedokázal překonat pozorného Pavelku. Do kabin odcházeli domácí s velmi nadějným stavem 4:1 a diváci již začínali věřit, že se po dlouhých čtyřech letech dočkají vítězství nad Kolínem.

V úvodu závěrečné třetiny přeci jen hosté ukázali, že se s dosavadním vývojem nehodlají smířit a několikrát nebezpečně ohrozili branku Žďáru. Babkovič však předváděl bravurní zákroky a hostujícím útočníkům nedával šanci. Zvýšenou aktivitu Kolína zbrzdilo až vyloučení Pýchy, ale paradoxně až v této chvíli dokázali Kozlové snížit. Již po osmi sekundách využil Josef Malý zaváhání domácích obránců na útočné modré a svůj únik zakončil přesně mířenou střelou, kterou nedal Babkovičovi šanci. Naděje hostů na zvrat, však Plameny po minutě rychle utnuly. Po vyloučení domácího Doležala při hře čtyř proti čtyřem, vrátil domácím tříbrankové vedení Ugo Dobiáš, který po přihrávce Davida Vítka provedl rychlý výpad po levém křídle a byť tísněn obráncem, střelou k tyči popáté překonal Pavelku.

Blízko zdramatizování závěru zápasu byli Kozlové v pětapadesáté minutě, když Morkes opět ve vlastním oslabení, rozezvonil tyč Babkovičovy branky. V tuto chvíli zafungovalo známé pravidlo „nedáš – dostaneš“ a z následného protiútoku, po přihrávce Luboše Kunstmüllera, přesně zakončil Miroslav Bukáček a upravil skóre do konečné podoby 6:2. Korigovat jej mohli Kolínští ještě dvě minuty před koncem, když po trmě-vrmě v domácím brankovišti nejprve Vránek tělem vyrazil puk těsně před brankou a následnou střelu do již prázdné branky zázračně lapil Babkovič. Konec utkání si již Plameny s přehledem pohlídaly a za nadšených ovací domácích fanoušků, úspěšně dohrály vítězný zápas.

Domácí hokejisté dnes podali jeden z nejlepších výkonů celého dosavadního průběhu sezóny a hostujícímu favoritovy nedovolili nějak vážněji ohrozit svoji důslednou cestu za důležitými a trochu i nečekanými třemi body. Již v neděli čeká Plameny další těžký zápas na domácím ledě, kde přivítají kutnohorské Sršně, na které se dnes bodově dotáhly a díky lepšímu skóre dokonce i předstihly. Vzhledem ke vzájemnému souboji o blížící se play-off, čeká hokejisty žďárského SKLH na konci týdne další zápas o „šest“ bodů.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Dnes budu velmi stručný. Kluci za dnešní výkon zaslouží absolutorium. Dodržovali do puntíku přesně to, co jsme si řekli a každý si plnil svoje úkoly. Od první až do poslední minuty jsme hráli to, co jsme chtěli hrát. Myslím, že znovu byly znát i ty čtyři vyrovnané útoky, což nám přineslo více sil a umožnilo hrát bojovný a agresivní hokej. Mužstvo skvěle podpořil vynikajícím výkonem gólman Peter Babkovič, což je vždy základem úspěchu. Nevím, co víc bych k tomu měl říct, protože to bych musel chválit hráče jednoho po druhém. Je to ale pouze další krůček k tomu našemu cíli, ke kterému chceme dojít. Takže není nic vyhrané, je to jenom další zápas, který je už za námi a už teď se musíme soustředit na nedělní důležitý zápas s Kutnou Horou.

Fotogalerie