Uffff…

Zveřejněno 05.01.2011 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Chotěboř
25., středa 5.1.2011
SKLH Žďár nad Sázavou - Chotěboř ZNS - CHT
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Jícha, Koželuh, Smejkal, Pleva, Šír, Heřmanský, Sobotka R., Vránek, Sobotka M., Kunstmüller, Dítě, Bukáček, Štěpánek, Kotlík, Ježek, Havelka, Man
Chotěboř: Malý, 10 Kousal – Řepa, Kobela, Martinec, Florián, Bělohlávek, Kořínek, Babkovič, Valko, Daňo, Venc, Kováč, Hospodka, Hemský, Volf, Jánský, Škarýd, Adamec, Fila, Kesner
Branky a nahrávky: 4. Vránek (Dítě, Kunstmüller), 6. Kunstmüller (Ježek, Štěpánek), 8. Man (Kotlík), 31. Koželuh (Sobotka M.) - 35. Fila (Kořínek, Valko), 36. Hospodka (Hemský, Adamec)
Rozhodčí: Mech - Bilík, Mlčoch Vyloučení: 3:3 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 563
Střely na branku: 33:19
Průběh utkání: 4:0, 4:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Mimořádně důležitý zápas, který otevřel nový rok 2011, domácí Plameny zvládly. O svém vítězství rozhodl Žďár již v první polovině úvodního dějství třemi brankami. Další trefu přidali domácí ve druhé třetině. Chotěboř však dokázala dvěma slepenými góly během půl minuty utkání zdramatizovat. Další branka ale již nepadla a Žďárští si připisují velmi důležité tři body do druholigové tabulky.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Domácí vlétli na svého soupeře jako uragán a od prvních chvil nenechávali nikoho na pochybách, že v tomto utkání chtějí ukončit černou sérii stůj co stůj. Bojovnost, nasazení, rychlost a další parametry kvalitního hokeje přinesly záhy své ovoce. Nejprve ještě nedokázal Dítě úspěšně zakončit svůj brejk, ale ve čtvrté minutě již otevřel skóre Jakub Vránek, který gólově dokončil akci Luboše Kunstmüllera a Jiřího Dítěte. Vzápětí byla Chotěboř blízko vyrovnání, ale Sláma předvedl parádní zákrok proti osamocenému hostujícímu útočníkovi v nájezdu. Od úvodní branky uběhly jen dvě minuty a ruce hokejistů v bílém letěly opět vzhůru. Po přihrávce Petra Štěpánka, využil skrumáže před chotěbořskou brankou Luboš Kunstmüller.

Po této brance si hostující lavička vyžádala oddechový čas ve snaze zastavit úvodní nápor Plamenů. To se však nepodařilo a v osmé minutě přidává třetí branku Jiří Man kterého od mantinelu přesně našel Dan Kotlík. I tato branka měla odezvu na hostující střídačce a Malého vystřídal v chotěbořské brance Kousal. Ten hned po pár sekundách ukázal žďárským hráčům, že už to nebudou mít tak jednoduché, když bravurním zákrokem zabránil téměř jisté čtvrté brance. Druhý zásah trenérů (vystřídání brankářů) se ukázal býti správným krokem. Domácí sice nadále vytvářeli silný tlak na soupeře, ale Kousal odolával. V patnácté minutě mu pomohlo i štěstí, když po střele Plevy za ním zazvonila tyč. V závěru třetiny se dostal do výborné střelecké pozice mezi kruhy domácí Ježek, ale ideální okamžik ke skórování prováhal.

I prostřední část zápasu začal v režii domácích. Po dvou minutách se dostali Žďárští do přečíslení dvou na jednoho, ale Havelka nezakončil slibnou akci přesně. Za další dvě minuty nepřekvapil Kousala střelou z úhlu Man. V šestadvacáté minutě vystřelil Kunstmüller a kotouč se odrazil zpět před branku, kde měl na holi Štěpánek čtvrtou branku Plamenů, ale opět pouze orazítkoval tyč Kousalovy branky. Až ve dvacáté osmé minutě se dostali k ohrožení Slámy také hosté, ale střelu Hospodky zblokoval Bukáček do ochranné sítě. Minutu na to předvedl Dítě pěkný individuální průnik z vlastního pásma až do zakončení, které však pouze lízlo horní tyčku. Za další minutu Man v přesilovce opět rozezvonil tyč branky hostí a tak zítra budou muset otřískanou branku údržbáři stadionu natřít.

Další šanci promarnili domácí v této početní výhodě, když se po střele Dítěte od modré odrazil kotouč před odkrytou část branky, ale nikdo z domácích nedokázal včas dorazit puk do sítě. Žďárští však přeci jen dokázali přesilovou hru využít vteřinu před jejím vypršením. Martin Sobotka našel z rohu kluziště z druhé vlny najíždějícího Aleše Koželuha, jenž svoji pověstnou dělovkou přesně umístěnou k tyči konečně překonal Kousala. Okamžitě po vhazování se domácí dostali mezi konsternovanými hráči Chotěboře až před branku, ale Kunstmüller tentokrát hostujícího brankáře nepřelstil. Ve třicáté čtvrté minutě se po dobré přihrávce za žďárskou obranu natahoval Hemský, ale místo brejku se pískalo zakázané uvolnění. V pětatřicáté minutě se Vránek pokoušel vytrhnout hůl, kterou mu držel protihráč, tak vehementně, že jej přitom zasáhl v obličeji a byl potrestán dvouminutovým trestem.

Hosté po třiadvaceti sekundách opět ukázali, že přesilovky jsou jejich silnou zbraní a po přihrávkách Lukáše Valka a Jakuba Kořínka přesně zakončil Petr Fila. Po pouhých dvaadvaceti sekundách nechala domácí obrana úplně volného Jana Hospodku před Slámou a ten se jej po přihrávkách Petra Hemského a Václava Adamce mohl jen zeptat, kam to chce. Rozhodl se do levé horní části branky a rázem se Chotěbořští vrátili do zápasu. Obzvláště když po půl minutě putoval na trestnou lavici Bukáček a hosté získali další početní výhodu. Tu však tentokrát Žďárští výborně ubránili a nejenže nepustili hosty do vážnějšího ohrožení branky, ale dokonce si sami vypracovali dvě nadějné šance. V závěru prostřední části hry si Plameny vytvořily další tlak a zavřely hosty v obraném pásmu, ze kterého se dokázali vymanit pouze za cenu zakázaného uvolnění.

Závěrečná třetina nepřinesla již tak pohledný hokej jako první dvě. Hrálo se více ve středním pásmu a více než hrálo, tak se bojovalo. Hosté úspěšně narušovali pokusy domácích a trpělivě, leč marně, čekali na svoji příležitost. K první se dostal Michal Babkovič, ale jeho střela těsně minula žďárskou branku. Nejpohlednější okamžik třetí třetiny přinesla pětačtyřicátá minuta, kdy předvedla parádní akci první žďárská formace, ale Martina Sobotku vychytal Kousal. O minutu později se ocitl v šanci Valko, ale nezakončil přesně. Z protiútoku se do dobré pozice mezi kruhy dostal velmi aktivní Ježek, ale i tentokrát se o střelu sám připravil.

Když se domácí střelci trefovali ve druhé třetině do tyčí chotěbořské branky, začali to ve třetí zkoušet středem. Nejdříve Štěpánkovu přihrávku zpoza branky zakončil Heřmanský do hrudi Kousala a za dvě minuty jej z mezikruží do stejného místa trefil také Plachý. Následovaly dvě šance hostů, ale po Valkově individuální akci skončil zblokovaný kotouč v ochranné síti a s Kesnerovou ránou si poradil Sláma. Na druhé straně ukázal pěkné sólo přes celé hřiště Kotlík, ale ve finále se přes Kousala neprosadil. To nedokázal následně ani Sobotka z vyložené šance ani Plachý po jeho další geniální přihrávce.

Martin Sobotka hrál hlavní roli také v osmapadesáté minutě, když při příjmu dlouhé přihrávky na útočnou modrou projevil netrpělivost a místo brejku skončil v ofsajdu. Dvě minuty před závěrečnou sirénou hosté odvolali brankáře a jali se bojovat o snížení se šesti hráči. Svůj pobyt v útočném pásmu ale dlouho neudrželi a do šance mezi několika hráči, ale před prázdnou branku se dostal Dítě, ale předvedl se svojí hokejkou a pukem vše možné, jen ne střelu do opuštěné klece. Hosté se srovnali a vyrazili na další zteč. Za domácí brankou poslal Pleva krosčekem protihráče k ledu a Chtěboř získala výhodu šesti proti čtyřem na zbývajících čtyřicet osm vteřin. Žďárští však svoji branku uhájili a přesně po měsíci dotáhli zápas do vítězného konce.

Pro domácí znamená tato zasloužená a velmi důležitá výhra odskok od sestupové pozice na relativně bezpečných třináct bodů a zároveň díky prohře Kutné Hory, také přiblížení na tři body k postupové příčce do vyřazovacích bojů. Stinnou stránkou dnešního duelu bylo nepříjemné zranění Víti Heřmanského, který po nevybíravém ataku protihráče loktem utrpěl lehký otřes mozku a kvůli zranění ruky nedohrál ani Ondřej Ježek. Doufejme, že zranění nebudou vážná a do příštího zápasu budou opět v plné síle. V sobotu zajíždí Plameny do Benešova mezi Vodní lvy. Na ledě lídra tabulky nemají co ztratit, ale od oblíbeného soupeře by se nějaký bodík zajisté hodil.

Fotogalerie