S Nymburkem jeden bod

Zveřejněno 15.12.2010 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Nymburk
22., středa 15.12.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Nymburk ZNS - NYM
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Čížek) - Souček, Koželuh, Smejkal, Pleva, Heřmanský, Sobotka R., Vránek, Plachý (C), Sobotka M. (A), Bukáček (A), Kunstmüller, Dítě, Štěpánek, Kočan, Dvořák L., Jícha, Hron
Nymburk: Vajner (Rückl) - Hataš, Sem, Krejčík, Zákoutský, Cicvárek, Pánek, Müller, Dvořák V. (A), Sirotek (C), Klíma, Kazatel, Liška, Zadina (A), Němeček, Turinský, Vacek, Velechovský, Trégl
Branky a nahrávky: 40. Dítě, 59. Heřmanský (Bukáček, Koželuh) - 49. Sirotek (Dvořák V.), 53. Zadina, 64. Klíma (Hataš) Rozhodčí: Čech - Křivohlavý, Klouda
Vyloučení: 7:8 Využití: 1:1(TS) V oslabení: 0:0
Diváci: 268
Střely na branku: 33:32
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Notně prořídlé tribuny Žďárských Bouchalek neměly ani dnes důvody k velké radosti. První branku vstřelili domácí až v závěru druhé třetiny a zraky nejvěrnějších diváků se s nadějí upínaly k závěrečné části. V té však hosté nejprve vyrovnali a následně z trestného střílení otočili zápas. Žďárští však při závěrečné power-play dokázali vyrovnat. Bonusový bod, ale nakonec získal Nymburk šťastnou trefou minutu před koncem prodloužení.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Utkání začalo ze stran obou soupeřů velmi opatrně a v tomto duchu probíhala celá úvodní třetina. Nehrál se příliš atraktivní hokej a zajímavé hokejové akce byly velkou vzácností. Útočná snažení obou soupeřů často končila na modré čáře odpískaným ofsajdem a defenziva se naopak často uchylovala k zakázanému uvolnění a to jak ve snaze dostat bezpečně kotouč z obranného pásma, tak posílat dlouhé přihrávky na útočnou modrou, kvůli přehuštěnému střednímu pásmu. K vážnějšímu ohrožení branky, které by stálo za zmínku, se dostali až v jedenácté minutě hosté. Hostující Kazatel si najel na modrou a vystřelil, Sláma vyrazil puk betonem k mantinelu, kde se hosté dostali i k dorážce, ale hra byla přerušena pro postavení Hataše v domácím brankovišti.

Ve čtrnácté minutě vyřešil nebezpečnou situaci také Vajner na druhé straně. O chvíli později hrály Plameny přesilovou hru, ve které sevřely Nymburk v jeho obranném pásmu, ale v závěru početní výhody zachytil puk hostující Klíma, ale v brejku tváří v tvář Slámovi neuspěl . Za minutu dostali domácí další přesilovou hru, ovšem tentokrát se nebyli sto dostat do útočného pásma a získat si intenzivnější tlak. Také v tomto případě se do šance dostali hosté, ale Sláma byl opět bezchybný. V samotném závěru se ještě Martin Sobotka prodral před Vajnera, ale ani on se nenechal přelstít. Díky tomu, skončila první třetina bezbrankovým remízovým stavem.

Prostřední část začala ve stejném duchu, jako probíhala ta první. Postupně však utkání začalo přeci jen nabírat na obrátkách i atraktivitě. Objevily se již nějaké zajímavé akce a souhry a stále netrpělivěji se čekalo na první branku, která již začínala viset ve vzduchu. Především domácí ohrožovali Vajnera čím dál častěji, ale i dnes předvedli divákům slušnou řádku promarněných příležitostí. Největší šanci k otevření skóre měl v polovině zápasu kapitán Jiří Plachý, kterému směroval perfektní přihrávku zpoza branky Martin Sobotka, ale nedokázal dobře zamířit. Vzápětí hráli domácí opět přesilovku, ale z nejnebezpečnějšího závaru skončil kotouč pouze pod pozorným Vajnerem.

Následně dostali početní výhodu hosté, když na trestnou lavici putoval domácí kapitán Plachý. Hosté však s nabídnutou výhodou dobře nenaložili a nedostali se k vážnějšímu ohrožení žďárské branky. Naopak při návratu z trestné lavice, se dostal do brejku Plachý, ale ani tentokrát Vajnera nepřekonal. V sedmatřicáté minutě dokázali dva domácí hráči vyšachovat celou obranu Nymburka, ale se střelou do prostřed brány si Vajner poradil. Soustavný tlak a ofenzivní snažení domácích však přeci jen slavilo úspěch. Půl minuty před druhou třetinou předvedl důraz při napadání Jiří Dítě, který nymburského obránce nejprve dostál do úzkých, pak mu sebral puk a následně přesnou trefou pod víko konečně překonal i Vajnera. Gólem do šatny si domácí zajistili jednobrankové vedení do třetí třetiny.

V úvodu třetího dějství si domácí vypracovali několik slibných příležitostí k pojištění svého vedení, ale vše končilo buď na výborném Vajnerovi nebo na žalostné koncovce. Hosté se dostali blízko vyrovnání v osmačtyřicáté minutě, ale proti nebezpečné střele vytasil Sláma svoji hbitou lapačku. O minutu později však vyrobili žďárští hokejisté první vážnější chybu, kterou soupeř okamžitě trestal. Domácí propadli při rozehrávce na modré, poté šel jeden hostující hráč s pukem na jednoho z domácích, Žďárští puk nedokázali vyhodit a po jedné střele se dostal před poloprázdnou branku Plamenů a i když se Sláma ještě snažil a natahoval se co mohl, cestě puku z hole Jaroslava Sirotka do brány už nezabránil. Ve třiapadesáté minutě se před Smejkala prodíral hostující Zadina, ale domácímu bekovi byl odpískán poněkud přísně nedovolený zákrok a k překvapení všech dokonce nařízeno trestné střílení. Podle nových pravidel se exekuce ujal faulovaný Marek Zadina a přesnou střelou do pravého růžku Slámovy branky otočil skóre zápasu ve prospěch polabského mužstva.

Domácí se snažili o vyrovnání, ale ani útok v přečíslení v pětapadesáté minutě k tomu nepřispěl. Na druhé straně si v obrovské příležitosti mohli vedení pojistit Nymburští. Liška z úhlu vystřelil, vrátil se k němu odražený puk od Slámy, snažil se brankáře vybruslit do mezikruží a vystřelit, což se mu povedlo i přes obětavé posunování Slámy, ale trefil jen na brankové čáře stojícího Martina Plevu, od kterého se puk odrazil ke žďárskému brankáři, jenž jej ukryl do bezpečí. Necelé tři minuty před koncem počastoval hostující Dvořák u mantinelu soupeře mírným krosčekem, což mu ještě prošlo, tak následně přitlačil víc a to již rozhodčí přehlédnout nemohl. To znamenalo zvýšení naděje domácích na vyrovnání. Hosté si ještě vyžádali oddechový čas, aby se dobře připravili na závěrečný nápor Plamenů.

Domácí k vhazování nastoupili ještě v pěti a se Slámou na svém místě, ale po patnácti sekundách již proti bránící čtveřici modrožlutých stálo šest hráčů v bílých dresech. Jen deset sekund této výhody stačilo k tomu, aby Žďárští dokázali využít power-play. Domácí vyhráli buly, puk se dostal na modrou, a pak třemi rychlými přihrávkami mezi Miroslavem Bukáčkem, Alešem Koželuhem a střelcem Vítem Heřmanským, který zakončoval střelou mezi Vajnerovi betony z mezikruží, dokonale Žďárští rozebrali nymburskou čtyřčlennou obranu a ještě dobře clonili brankáři ve výhledu. Do konce třetí sirény ještě obě mužstva měla velmi dobrou příležitost strhnout tříbodové vítězství na svoji stranu, ale díky oběma výborným brankářům, dospěl zápas až do prodloužení.

To se po opatrném úvodu začalo rozjíždět a obě mužstva chtěla zápas raději rozhodnout v prodloužení a nenechávat nic náhodě v nájezdech. Bohužel pro domácí to byl Nymburk, kdo dokázal dříve „rozvlnit síť“ soupeřovy branky a připsat si tak bonusový bod. O vítězství hostů rozhodl minutu před koncem nastaveného času Jakub Klíma jehož tvrdá střela směřovala přesně mezi Slámovy betony, které sice rychle sklaply, ale kotouč se ještě stihl došourat za brankovou čáru.