Kubeš hasil Plameny

Zveřejněno 08.12.2010 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
20., středa 8.12.2010
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Mazanec D., Chmel, Procházka Z., Maryška, Tupý, Heršálek, Zíb, Mazanec J., Dvořák M., Hofmeister, Bula, Skokan, Dolina, Mařík, Hájek, Kupec, Sýbek.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Souček, Koželuh, Smejkal, Pleva, Heřmanský, Sobotka M., Vránek, Plachý, Sobotka R., Bukáček, Kunstmüller, Kotlík, Kočan, Štěpánek, Dobiáš, Dvořák L., Janda.
Branky a nahrávky: 8. Hofmeister (Mazanec J.), 31. Skokan (Hájek, Mařík), 38. Sýbek (Hofmeister) - 15. Sobotka R. (Kotlík)
Rozhodčí: Pokorný - Samuel, Zídek
Vyloučení: 3+TS:3 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 442
Střely na branku: 29:29
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C – Ze tří venkovních zápasů zajistili hokejisté SKLH import pouze tří bodů z Kutné Hory. Rozhodl o tom dnešní zápas na jihu Čech, kde se pokoušely žďárské Plameny letos potřetí porazit Jindřichův Hradec, leč tentokrát neúspěšně. Hlavním strůjcem vítězství Vajgaru byl brankář Tomáš Kubeš. Na druhé straně mu zdatně sekundoval žďárský Jiří Sláma a tak lze konstatovat, že oba gólmani byli ozdobou dnešního utkání. Na úvodní gól domácích dokázali ještě žďárští zareagovat a vyrovnat, vícekrát se jim však překonat Kubeše nepodařilo a tak díky dvěma trefám Vajgaru ve druhé třetině zůstaly tři body v Jižních Čechách.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Od samého začátku se hrál svižný hokej, Chmel musel hned v první minutě utkání hasit brejk hostů v poměru dva na jednoho. Ve třetí minutě trefil Martin Sobotka Kubešovu vyrážečku. O minutu později putoval na trestnou lavici domácí kapitán Marek Dvořák, ale následné hradecké oslabení nepřineslo mnoho žďárských šancí. Osmá minuta patřila třetí hradecké formaci. Jakub Hofmeister neměl komu přihrát a tak zpoza branky nastřelil Slámova záda a puk skončil v brance – 1:0. Vajgar dál pokračoval v aktivní hře, v polovině 12. minuty měl obrovskou šanci David Kupec, ale jeho bekhendový pokus mezi Slámovy betony skončil mimo branku jen díky zásahu paní štěstěny.

O dvě minuty později trefil Sýbek tyčku. Branka však padla na druhé straně kluziště. Na šťastnou branku Vajgaru odpověděli hosté stejnou mincí, když za Kubešovými zády skončilo nahození od modré, které prošlo chumlem hráčů před bránou. Za autora gólu byl sudími označen Roman Sobotka – 1:1. Autor hostující branky putoval záhy na trestnou lavici, Vajgar zamkl hosty v jejich obranné třetině na tři západy, ale ostřelování v podání Procházky, Chmela nebo Buly změnu skóre nepřinesla.

I v úvodu druhé třetiny měli domácí několik slušných pokusů. Bula nezužitkoval rychlý pas zpoza branky, ale pak se dostaly ke slovu žďárské Plameny. Brejk dvou na jednoho vypadal pro hosty slibně, ale kapitána Plachého kotouč při zakončení neposlechl. O dvě minuty později lapil Kubeš ránu Martina Sobotky. Hra neztrácela na tempu, oba výteční brankáři se měli co ohánět. Za domácí to zkoušeli Dvořák s Bulou, za hosty kontroval Luboš Kunstmüller. Na konci 26. minuty fauloval Vránek Skokana. V úvodu početní výhody se dostal do brejku hostující Jiří Plachý, ale tísněn dotírajícím obráncem minul Kubešovu branku.

Přesilovka jinak Vajgaru vyšla, nepustila Žďár z obranné třetiny, ale slibné šance se v gól neproměnily, především díky fantastickým zákrokům Jiřího Slámy, který v těchto chvílích držel svůj tým. Hosté odpověděli až ve 30. minutě ranou Ugo Dobiáše. V téže minutě střílel od modré Heřmanský. Na druhé straně musel brankář Sláma řešit akci první hradecké formace Bula – Dvořák – Kupec. Prosadil se však druhý hradecký útok, který dokázal doslova vyšachovat hostující obranu a Aleš Skokan dával do prázdné branky – 2:1.

O tři minuty později mohl Vajgar odskočit na dvoubrankový rozdíl, když Maříka ve vyložené šanci fauloval Bukáček. Mařík se netrefil mezi Slámovy betony a přísně odpískané trestné střílení nebylo využito. Gól mohl padnout i na druhé straně, ale kombinaci na jeden dotek, na jejímž konci byl Martin Souček, lapil bravurním zákrokem Tomáš Kubeš. Ve 36. minutě fauloval Josef Mazanec, ale paradoxně největší šancí této dvouminutovky byl brejk Skokana s Maříkem, který skončil nezdarem. Na konci 38. minuty dostal Jan Sýbek přesný pas od Hofmeistera a chladnokrevné zakončení brejku mezi Slámovy betony přineslo Vajgaru dvoubrankové vedení – 3:1. V samém závěru mohl při přesilovce skórovat Tomáš Tupý, avšak jeho pokus z mezikruží o centimetry minul branku.

Začátek třetí třetiny byl v režii hostů, kteří neúnavně ostřelovali branku Vajgaru a jen díky Kubešovi se nekonalo drama. Hlavně pokusy Štěpánka s Bukáčkem měly gólovou příchuť, stejně jako Vránkova dorážka ze 44. minuty zápasu. O minutu později sice překonal Martin Mařík Slámu, ale ten stihl puk vychýlit o decimetr mimol branku. Vajgar si už nevytvářel tolik vyložených šancí, ve 45. minutě protáhla Slámu pumelice Roberta Procházky. Ve 47. minutě musel na trestnou lavici Tomáš Tupý, ale tohle oslabení Vajgar uhrál bez sebemenších problémů.

Naopak byli to domácí, kdo se dral dopředu, ale Maříkovu střelu stihl vyrazit Sláma ramenem a brejk Maříka se Skokanem z téže minuty skončil díky pohotovému zákroku hostujícího beka bez střelby. Hosté se dradli do šance v 52. minutě, ale brejk Luboše Kunstmüllera čistě zastavil Ondřej Chmel. V 53. minutě domácím zatrnulo, při Štěpánkovu pokusu, ale ten skončil pod tělem hradeckého brankáře a obránce. Žďárští ve snaze korigovat výsledek a vzhledem k rychle ubíhajícímu času byli nuceni více otevřít hru a vrhnout všechny síly do ofenzivy, což sice přinášelo optický tlak, ale domácí výborně pokrývali hráče i prostor před brankou a navíc vše jistil skvělý Kubeš.

Na druhou stranu to přinášelo domácím prostor k nebezpečným výpadům, takže i Sláma se musel činit. Z této situace se dostal do brejku Tomáš Hájek, ale na Slámu si svým blafákem nepřišel. Tato minuta přinesla další tutovku domácích. Luboš Heršálek si sjel z druhé vlny a jeho rána z mezikruží po ledě minula branku asi o 15 čísel. Hradečtí se předháněli v kombinacích, které byly až moc složité, což se potvrdilo i na sklonku 57. minuty, kdy Bulovi před již prázdnou brankou sjel kotouč z hole.

Skóre se již nezměnilo a Vajgar se díky výhře 3:1 posunul na páté místo tabulky. Žďár podal u Vajgaru sympatický výkon, dokázal si vypracovat nejednu vyloženou šanci, ale na výtečného Tomáše Kubeše našel recept jen v jediném případě. Vajgar mohl vyhrát vyšším rozdílem, ale i hostující Jiří Sláma v brance předvedl výtečný výkon. Žďárští se vrací na Vysočinu s prázdnou a tak věřme, že si hráči i jejich příznivci spraví chuť v neděli, kdy se po dlouhých třech týdnech opět představí Plameny před domácím publikem.