Chotěboř zlomila Žďár v přesilovkách

Zveřejněno 17.11.2010 | mk
Chotěboř SKLH Žďár nad Sázavou
16., středa 17.11.2010
Chotěboř - SKLH Žďár nad Sázavou CHT - ZNS
Chotěboř: Opršal - Halamka, Popela, Šulc, Krpálek, Repa, Bělohlávek Prachař, Fila, Babkovič, Škarýd, Burian, Venc, Hospodka, Bašnár
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Souček, Koželuh, Smejkal, Pleva, Heřmanský, Sobotka R. - Vránek, Plachý, Sobotka M., Bukáček, Kunstmüller, Janda, Štěpánek P., Dobiáš, Dvořák, Dítě, Kočan
Branky a nahrávky: 10. Škarýd (Popela, Babkovič), 12. Bělohlávek (Šulc, Prachař), 27. Halamka (Prachař, Šulc), 56. Halamka (Prachař, Fila), 60. Prachař (Šulc, Popela) - 17. Štěpánek (Kunstmüller, Bukáček), 19. Smejkal (Bukáček, Pleva), 40. Smejkal (Bukáček)
Rozhodčí: Prchal - Techolitek, Kotek
Vyloučení: 10:9 navíc Koželuh (ZNS) 10 min OT Využití: 4:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 560
Střely na branku: 20:39 Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3
C H O T Ě B O Ř – Sváteční večer nepřinesl žďárským fanouškům, jejichž početná skupina se vypravila do nedaleké Chotěboře, příliš radosti. V regionálním derby předvedli Plamneny sice dobrý hokej a po většinu zápasu svého soupeře jasně přehrávali, ale střelecká nemohoucnost na straně jedné a účinné proměňování přesilovek na straně druhé rozhodlo, že Žďárští se vracejí domů s prázdnou, zatímco domácí po půldruhém měsíci slaví zisk druholigových bodů.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

AKTUALIZOVÁNO - Ohlasy trenérů

Reportáž

Od začátku byli žďárští útočnější a vstoupili do zápasu tlakem a se snahou získat od úvodu utkání na svoji stranu. K tomu si vytvářeli značné množství brankových příležitostí. Ta první přišla hned ve čtyřicáté sekundě, když se do útočného pásma dobře prosmýkl Martin Sobotka až před Opršala, ale ani on sám ani Jiří Plachý z dorážky na něho nevyzráli. Hosté se dále usazovali v útočném pásmu, z čehož plynuly další slibné příležitosti. Nejblíže k otevření zápasového účtu měl v šesté minutě při přesilové hře Aleš Koželuh, jehož bomba od modré orazítkovala horní tyč chotěbořské branky. Jak se využívá početní výhoda, ukázali žďárským hokejistům jejich soupeři z Chotěboře v desáté minutě. Střela Popely se odrazila do prostoru mezi kruhy, kam si najel Miroslav Škarýd a přesnou střelou zařídil úspěšnější vstup do zápasu pro domácí tým. Že je přesilová hra opravdu silnou zbraní ukázali Chotěbořští hned za chvíli, když využili také druhou nabídnutou výhodu jednoho hráče navíc. Ve dvanácté minutě z rohu nahrál Šulc před žďárskou branku, odkud Ondřej Bělohlávek jedním dotekem poslal puk podruhé do žďárské svatyně.

Ještě hůře pro hosty mohlo být hned vzápětí, když se z buly po brance, po nedorozumění mezi žďárskými beky, dostal do brejku Babkovič, ale Slámu nepřekonal. Pro hosty to byla studená sprcha, ale vědomí si své hokejové síly, dali se trpělivě do další aktivní hry a postupně zase přebírali herní režii na svoje hokejky. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. V sedmnácté minutě po přihrávkách Miroslava Bukáčka a Luboše Kunstmüllera k levé tyčce chotěbořské branky, snížil Petr Štěpánek. K vyrovnánmí byl blizoučko Jirka Plachý, kterému od zadního mantinelu naservíroval geniální přihrávku Martin Sobotka přesně mezi kruhy, ale trefil přesně Opršalovu lapačku. Minutu před koncem první třetiny se podařilo také hostům využít přesilovku a vyrovnat. Martin Pleva pálil od modré a těsně před brankou jeho střelu tečoval do sítě Tomáš Smejkal. První dvacetiminutovka tedy končila nerozhodným stavem 2:2.

Prostřední třetina byla přehlídkou neproměněných šancí a mnohé ze zmařených příležitostí by mohly být ozdobou rubriky „Borec na konec“ s podtitulem „co všechno lze nedat“. Hned na začátku Plachý u tyčky nestihl poslat kotouč včas do odkryté klece. O chvíli později se prokličkoval Martin Sobotka zpoza branky až před Opršala, ale bekhendem ho nepřekonal. Ve třiadvacáté minutě dostali hosté dokonce možnost dvojnásobné přesilovky, ale kromě několika nahrávek mezi sebou nevymysleli nic, co by nějak ohrozilo Chotěbořskou branku. A tak opět museli domácí předvést jak správně naložit s přesilovkou pět na tři, kterou i jim žďárští svými fauly vzápětí také nabídli. Ve dvacáté sedmé minutě si od modré popojel k brance Vladimír Halamka a trefil přesně horní roh Slámovy branky.

Další komplikace pro Žďár přišla o chvíli později, když byl Martin Souček bolestivě zasažen do kolene prudkou střelou a musel ledovou plochu opouštět na nosítkách. Hosté mohli rychle odpovědět vyrovnáním, když Martin Sobotka nabídl před branku další gólovou chuťovku, kterou tentokrát pohrdnul úplně volný Jakub Vránek. V polovině utkání se do ojedinělé šance domácích dostal Bašnár, který v brejku nepřekonal Slámu. Pak opět následovalo neuvěřitelné množství skutečně jasných gólových šancí hostů. Domácí se prakticky nedostali do útočného pásma a jen sporadicky zahrozili téměř neškodným protiútokem, který navíc jistil spolehlivý Sláma. V třiasedmdesáté minutě si velmi slibný tlak vypracovala také třetí formace Žďáru, která se díky častému vylučování tolik nedostala do hry. Na jejím konci byl osamocený Kočan před chotěbořskou brankou, ale ani on nedokázal přelstít výborně chytajícího Opršala.

Dvě minuty před druhou sirénou po obrovském závaru před Opršalovou brankou stačilo, aby někdo bouchl do volného kotouče směrem do odkryté branky, nikdo z bíločervených to však nedokázal. Následně uplatnil své fyzické předpoklady Štěpánek a prodral se s pukem až před branku, ale ani on nebyl úspěšný i když vybojoval alespoň faul. V přesilovce nejprve dělovku Koželuha od modré srazil Opršal do ochrané sítě, pak Vránek nepřehodil ležícího chotěbořského brankáře, ale nakonec přeci jen obrovský tlak Plamenů slavil úspěch, když půl minuty před koncem druhé třetiny si na vnější stranu kruh najel Tomáš Smejkal, kam mu skvěle nahrál z druhé strany Miroslav Bukáček a tentokrát již rozvlnil síť odkryté chotěbořské svatyně. I po čtyřiceti minutách dnešního derby byl stav vyrovnaný.

Čtvrtá minuta třetí třetiny přinesla další nadějnou příležitost hostům, když hned po vítězném buly od Martina Sobotky těsně minul branku Jiří Plachý. Centr prvního úroku dnes zásoboval svá křídla jednou geniální přihrávkou za druhou, ale ti nebyli schopni ani jednu z nich zužitkovat. Tak jako třeba Jakub Vránek ve čtyřicáté osmé minutě, kdy dostal přihrávku před branku, kterou sice velmi šikovně nasměroval k levé tyči, ale Opršal tam stihl vymrštit svůj beton. V polovině závěrečné třetiny si další gólovku vypracoval druhý útok, který se dostal do přečíslení dva na jednoho. Bukáček přesně nahrál volnému Kunstmüllerovi, ale ten z kruhu neprostřelil chotěbořskou hráz jménem Opršal. Pak přišlo několik světlejších okamžiků domácích, kteří se na chvíli usadili v útočném pásmu a ukázali, že také umí zahrozit.

V těchto chvílích držel naděje Plamenů jistými zákroky Jiří Sláma. Nejprve zlikvidoval nebezpečnou střelu z kruhu od Babkoviče, pak další gólovou šanci Bašnára a také vyřešil následný nepřehledný závar před svojí brankou. S přibývajícím časem bylo stále jasnější, že kdo dá první branku, bude mít k celkovému vítězství velmi blízko. Další obrovskou příležitost k tomu mohl dostat Jiří Dítě, kterému směřoval přihrávku do brejku Petr Štěpánek a scházely snad tři centimetry, aby na ni dosáhl a mohl uhánět naprosto sám a nikým neatakován na branku. Na druhé straně spálil největší příležitost domácích Bašnár, kdy pět minut před koncem netrefil již odkrytou branku Žďáru.

Stalo se tak již při dvojnásobné přesilovce, kterou na závěr domácí získali na plné dvě minuty po dvou trestuhodných faulech Žďáru v jednu chvíli. Bašnár však své minely nemusel litovat, neboť o chvíli později vše napravili jeho spoluhráči. Poté co hostující obránce nestihl vyhodit kotouč, který měl na hokejce, připravil jej o něj Petr Fila a nahrál před branku, kde již byli osamoceni Tomáš Prachař s Vladimírem Halamkou a nedali Slámovi šanci. K vyrovnání nepomohla žďárským Plamenům ani závěrečná powerplay umocněná přesilovou hrou tedy šest proti čtyřem. Do opuštěné žďárské klece pečetil vítězství druholigového nováčka navrátivší se z trestné lavice Tomáš Prachař, kterému adresoval lobovanou přihrávku Ondřej Šulc.

Kdyby se dnešní utkání hodnotilo třeba jako krasobruslení, vyhráli by Žďárští na celé čáře. Bohužel (či spíše bohudík) se hraje na branky a ty dali domácí o dvě víc. I takhle krutý umí být hokej. Mužstvo, které celý zápas svého soupeře jednoznačně přehrává, je nesrovnatelně hokejovější a aktivnější, odchází z ledu jako poražené, přestože soupeř při hře pět proti pěti téměř neohrozil branku. I v tom je ale asi krása tohoto sportu a proto je tak oblíbený. Hráči Žďáru nesmí věšet hlavy, ale poučit se a jít dál. Když se to dnes nepovedlo proti poslední Chotěboři, můžeme to dokázat v neděli proti prvnímu Benešovu.

 

Ohlasy po utkání

Petr Kuchyňa (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Stalo se přesně co jsem očekával, že to bude bojovný zápas a nic jednoznačného. Co se týká hokejové stránky, tak můžu s obrovským sebevědomím říct, že jsme byli jednoznačně lepší tým. Svojí hrubou, ale absolutně hrubou nedisciplinovaností, jsme se však nechali zbytečně vylučovat. Dokonce dvakrát do třech a dokonce na konci v rozhodujících fázích zápasu a nakonec to rozhodlo celé utkání a to je neomluvitelné. Speciálně jsem na to hráče důrazně upozorňoval a nerozumím tomu, proč byli takhle nedisciplinovaní. Všechny góly jsme dostali v oslabení, neboť při hře v pět na pět, neměla Chotěboř vůbec žádnou šanci. Takže skutečně jsme si toto utkání prohráli jen a jen sami. Nic víc k tomu nemám co říct, jen snad vyjádřit obavu, aby nám takto zbytečně ztrácené body, potom až se to bude všechno sčítat, nechyběly.

Bohumil Prachař (trenér HC Chotěboř):
Žďár byl lepší mužstvo, byl lepší na puku, lepší herně ale nedali branky a ty k tomu patří, protože bez gólů se nevyhrává. Žďár nedokázal využít přesilovku pět na tři, zatímco my ano a tím jsme to rozhodli. Jinak myslím, že to byl pěkný zápas, správné derby a i když byl Žďár lepší, hraje se na branky.