Ani dvě branky v poslední třetině na body nestačily

Zveřejněno 30.10.2010 | mk
Milevsko SKLH Žďár nad Sázavou
11., sobota 30.10.2010
Milevsko - SKLH Žďár nad Sázavou MIL - ZNS
Milevsko: Pipek – Klíma, Dvořák, Štych, Cirulis, Tollinger, Škulina – Šulčík (50. Matějka), Květoň, Kořánek – Urbanec, Suchánek, Fořt – Nikodém, Heřmánek, Hamerle
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal – Koželuh, Doležal, Souček, Pleva, Smejkal, Heřmanský, Sobotka R. - Kunstmüler, Sobotka M., Vránek - Bukáček, Janda, Dítě –Kočan, Štěpánek, Dobiáš, Havelka
Branky a nahrávky: 1. Šulčík, 10. Květoň (Šulčík), 48. Klíma (TS) - 50. Kunstmüller (Sobotka M., Koželuh), 55. Janda (Dítě)
Rozhodčí: Pražák - Hák, Zíka
Vyloučení: 9:12 navíc Dvořák (MIL) 5min + OK a Souček (ZNS)10min OT + OK Využití: 1+1(TS):1 V oslabení: 0:0
Diváci:
Střely na branku: 25:30
Průběh utkání: 3:0, 3:2
M I L E V S K O – Nejtěsnějším rozdílem prohráli hokejisté žďárského SKLH na ledě Milevska. Průběh zápasu poznamenala rychlá úvodní branka domácího Šulčíka v osmadvacáté sekundě. V závěrečné třetině po proměněném trestném střílení vedli již domácí 3:0, ale Žďárští dvěma brankami ještě závěr zápasu zdramatizovali. Na body však již nedosáhli, takže z jihu Čech se Plameny na Vysočinu vracejí s prázdnou.

Ilustrační foto: Veronika Marková

Reportáž

Žďárští si zkomplikovali zápas hned v jeho úvodu. Po hrubé chybě v rozehrávce, se k puku dostal Petr Šulčík, jehož střelu z kruhu nedokázal Kousal bezpečně pokrýt a z jeho výstroje kotouč doputoval až za brankovou čáru. Po osmadvaceti sekundách tak již hostům svítilo na tabuli jednobrankové manko. Nešťastný vstup do utkání se hosté snažili rychle napravit aktivní, útočnou hrou. Vypracovali si řadu nadějných brankových příležitostí, ale domácí branku spolehlivě hájil výborný Pipek. Hned ve třetí minutě měl k vyrovnání blízko Kunstmüller, ale v dobré pozici nikým neatakován přestřelil. O dvě minuty později neúspěšně prověřil rychlost Pipkovi lapačky Dobiáš. Další slibnou akci předvedl Dítě, jehož centr před brankou nebezpečně tečoval Janda, ale na milevského brankáře nevyzrál.

Hosté byli v těchto fázích jednoznačně lepším a nebezpečnějším mužstvem, ale z tlaku vybojovali pouze faul soupeře. Přesilovka však netrvala dlouho a vylučovalo se i na straně Žďáru a vzápětí šel na trestnou i druhý hostující hráč. Příležitost v následné dvojnásobné přesilovce si Milevští nenechali ujít. Květoň získal prostor u tyčky Kousalovi branky, kam mu přes brankoviště poslal kotouč Petr Šulčík a Tomáš Květoň již neměl složitou úlohu zasunout puk do branky. Do konce první třetiny měli ještě hosté příležitost ke snížení. Petr Janda se dostal do brejku, který se rozhodl zakončit střelou, ale Pipek ji špičkou betonu vytěsnil mimo branku. Přestože byl SKLH Žďár v úvodní dvacetiminutovce viditelně lepším mužstvem, odcházeli do kabin mnohem spokojenější domácí hokejisté, které hřál dvoubrankový náskok.

Druhá třetina by se dala charakterizovat jako tvrdý boj na hranici a leckdy i za hranicí pravidel. Především domácím hráčům toleroval sudí jejich tvrdou hru více, než bylo zdrávo, což vyvrcholilo po nevybíravém vražení na hrazení Dobiáše. Zákrok, který si koledoval o trest do konce utkání, ohodnotil rozhodčí pouze dvěma minutami a jeho rozhodnutí nevhodně okomentoval Souček, který tím vykoledoval osobní trest do konce utkání místo pro soupeře, tak pro sebe. I v prostřední části si přes tuhý boj dokázali oba soupeři vypracovat několik šancí a byli to opět především hosté, kteří častěji zahrozili.

V sedmadvacáté minutě nepřekonali Pipka ani Martin Sobotka ani Jakub Vránek. Na druhé straně Suchánkovu příležitost při početní výhodě zlikvidoval Roman Kousal. Ten předvedl skvělý zákrok i o chvíli později, když Šulčík opět našel u tyčky volného Květoně, ale Kousal se včas přesunul a jeho zakončení vyrazil. Šanci na snížení pak nevyužil Vránek, který u tyčky nedokázal Pipka překonat. I po druhé siréně stále měli domácí dvě branky k dobru a hostům zbývalo dvacet minut na zvrat utkání.

V úvodu závěrečné třetiny však domácí mohli své vedení ještě navýšit. Nejprve musel Kousal likvidovat nebezpečnou střelu po buly z hole Šulčíka a pokryl i následnou dorážku Kořánka. Při domácí přesilovce v dobré střelecké pozici minul odkrytou branku Květoň. Potom však měl velmi blízko ke kontaktnímu gólu žďárský Pleva, který dostal přesnou přihrávku mezi kruhy, ale jeho projektil trefil jen tyčku hole milevského gólmana. Za domácí vyslal na Kousala další nebezpečnou střelu Kořánek. Další série vyloučení vyústila do hry čtyřech proti čtyřem, při které se na obou stranách schylovalo ke skórování.

Když ani Martin Sobotka, jehož teč Pipek stačil pokrýt a následně ani osamocený Luboš Kunstmüller, který znovu milevskou branku přestřelil červené světlo nerozsvítili, udeřilo na druhé straně. Do útoku se vydal Petr Šulčík, kterého stihl ještě Roman Sobotka zpacifikovat, avšak kotouče se ujal Klíma, kterého hosté zastavili již jen za cenu nedovoleného zákroku, za který bylo rozhodčím nařízeno trestné střílení. Faulem postižený Michal Klíma zakončil svůj nájezd přesně mezi Kousalovy betony a zdálo se být o osudu utkání rozhodnuto. Poněkud pohaslé Plameny však ještě nesložily zbraně a za krátko vykřesali jiskřičku naděje.

Parádní akci předvedla první formace, když se po nahrávce Aleše Koželuha dostali do přečíslení Martin Sobotka, jehož přihrávka našla volného Luboše Kunstmüllera, ten se již tentokrát nemýlil a zamířil přesně do horního rohu domácí branky. Záhy mohl zvýšit naděje hostů Petr Štěpánek, ale jeho dorážku se štěstím Pipek vyrazil betonem. O chvíli později poslal krosčekem domácí Dvořák na brankovou konstrukci Kunstmüllera, který se o ni vážně zranil. Když ani přítomná zdravotní služba ani místní pohotovost nedokázali jeho zranění řádně ošetřit, putoval Kunstmüller v noci po návratu ještě do novoměstské nemocnice k chirurgickému zákroku. Tentokrát již rozhodčí při hodnocení tohoto zákroku sáhl hlouběji do pomyslné kapsy a poskytl Žďáru pětiminutovou přesilovku a zároveň provinivšího se hráče poslal do sprch.

Dlouhou přesilovku mohl potrestat Koželuh, jehož pověstná dělovka prosvištěla přes clonící hráče, avšak těsně minula branku. Nakonec však přeci jen poskytnutou výhodu Žďárští zužitkovali. Petr Janda se nekompromisně natlačil přes obránce až před Pipka, který jej sice betonem zastavil, ale v dotlačení puku do branky již Jandovi zabránit nedokázal. Do třetí sirény zbývalo pět minut a zdánlivě ztracený zápas získal nadějné rozměry. Hosté vycítili šanci a stupňovali svůj tlak, avšak ve zbytku přesilovky již více nedokázali. Naopak příležitost ke gólové pojistce nebo alespoň zbrždění ždárské ofenzivy dostali domácí další přesilovkou.

Při té se do šance dostal z rohu vybruslivší Suchánek, ale Kousal jeho pozici dobře vykryl, takže domácí početní výhodu nevyužili, ale přerušení tlaku hostí dosáhli a to jim v tu chvíli stačilo. Následně ještě vypustil další jedovatou střelu Koželuh, kterou však Pipek vyrazil a poradil si také s dorážkou Jandy. Minutu před koncem sáhla žďárská lavička k poslednímu možnému kroku a odvolala brankáře. Při hře v šesti však k úspěchu Plamenů scházel důležitý základ v podobě vyhraného vhazování, které třikrát vybojovali domácí a dostali hru ze svého obraného pásma. Nakonec se přeci jen hosté k závěrečnému tlaku dostali, ale kýženého vyrovnání nedosáhli. Výhru Milevska mohl ještě pečetit Květoň, ale nezamířil přesně mezi tyče opuštěné žďárské klece.

Ze zápasu tak vyšli šťastněji domácí, kteří uhájili těsné vítězství a hokejisté žďárského SKLH se přes dobrý výkon a řadu šancí vrátili na Vysočinu bez bodového zisku. Další příležitost potěšit své fanoušky budou mít Plameny již ve středu, kdy na Bouchalkách přivítají z mrtvých vstávající Jindřichův Hradec.