Naděje na úspěch v Pelhřimově, vyhasla pár sekund před koncem

Zveřejněno 03.10.2010 | mk, Tomáš Bečka
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
6., neděle 3.10.2010
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Klestil - Rašner, Zelený, Posmyk, Rohačik, Plch, Šustr, Jelínek - Tecl, Plachý, Hrbatý - Kubát, Havel, Suk - Dostál, Hadrava, Votápek
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal - Smejkal, Heřmanský, Koželuh, Doležal, Fibikar, Pleva, Černý - Havelka, Sobotka, Vránek, Plachý, Bukáček, Kunstmüller, Dítě, Dobiáš, Sobotka, Kotlík, Kočan, Janda, Kaut
Branky a nahrávky: 24. Plachý (Hrbatý), 29. Dostál (Hadrava), 30. Kubát (Suk), 60. Hrbatý - 16. Sobotka M. (Plachý), 32. Kunstmüller (Dítě, Pleva), 37. Bukáček (Pleva, Dítě)
Rozhodčí: Kareš - Potůček, Tasch Vyloučení: 4:7 navíc Sobotka M. (ZNS) 10 min. OT Využití: 1:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 480
Střely na branku: ...
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:3, 4:3
P E L H Ř I M O V – Ve vzájemných derby Vysočiny mezi Pelhřimovem a Žďárem zůstává v platnosti přísloví „můj dům – můj hrad“ i ve třetí sezóně v řadě, během kterých vítězí vždy domácí tým. Do zápasu vstoupili lépe Žďárští, kteří se ujali vedení. Domácí však třemi brankami během prvních deseti minut druhé třetiny zápas otočili. Než zazněla druhá siréna, dokázali dvěma brankami ještě hosté vyrovnat. Tento stav vydržel až do poslední minuty zápasu. Když se už hráči i diváci začali podvědomě připravovat na prodloužení, rozhodl Spartak Pelhřimov pouhých osmnáct sekund před koncem, derby Vysočiny pro sebe.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Začátek utkání se nesl v opatrném duchu. Do první vážnější situace se dostal v 8. minutě po akci na jeden dotek pelhřimovský Tomáš Plachý, ale tváří v tvář proti Kousalovi neuspěl. O dvě minuty později byl v podobné situaci Suk, avšak Forsbergovu kličku mu brankař hostí vykryl. Poté se dostali do přečíslení dva na jednoho hosté. Jakub Vránek však nechal vyniknout Klestilovu lapačku. V 16. minutě vznikla před pelhřimovskou svatyní nepřehledná situace, čehož využil žďárský útočník Martin Sobotka a překonal bezmocného Klestila. Pro domácí hokejisty to byl frustrující okamžik, neboť po většinu první třetiny byli lepším týmem.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili výrazně lépe hráči Spartaku. Po čtyřech minutách se z bodu pro vhazování trefil Tomáš Plachý, jenž využil bojovnosti a přesné přihrávky Hrbatého. Žďár se pokoušel rychle odpovědět. Kunstmüller se dostal do brejkové situace, nicméně Klestil si s touto šancí poradil. Po šancích soupeře se pelhřimovští osmělili k dalším útokům. Jeden z nich přesně využilo duo Hadrava – Lukáš Dostál a druhý jmenovaný poslal touš přesně do šibenice Kousalovy branky. Pelhřimov hrál s přehledem, což vzápětí dokumentovala krásná akce, kdy Suk při přesilovce našel volného Jiřího Kubáta u pravé tyče žďárské klece a nikým neatakován poslal puk za brankovou čáru.

Z dvoubrankového vedení se domácí neradovali dlouho. Ve 33. minutě tečoval střílenou přihrávku Martina Plevy Luboš Kunstmüller a využil tak po 15 sekundách přesilovku. Ani jednobrankový náskok domácích neměl dlouhé trvání. Při dvojnásobném oslabení vyjel Klestil před svoji branku a ve snaze zabránit přečíslení, netrefil puk a Miroslavu Bukáčkovi nečinilo velký problém dopravit kotouč do pelhřimovské branky. Stáhnutí dvougólového manka hokejisty Žďáru povzbudilo, ovšem Klestil už další zaváhání nedopustil. Hostům se nepovedlo skórovat ani při situaci tři na dva a tudíž šly týmy po druhé periodě do kabin se třemi góly na obou stranách.

První vážnější šanci poslední části si vytvořil hostující Bukáček, jenž vystřelil po přihrávce zpoza branky. Klestil byl však na správném místě. V polovině třetiny si domácí zahráli přesilovku pět na tři, nicméně pelhřimovské tribuny branku neviděly. Celkově byli ve třetí třetině Plameny lepším soupeřem a měli více ze hry avšak brankově to nedokázali potvrdit. Vše se již tedy schylovalo k prodloužení, když ve středním pásmu získal puk Jan Hrbatý, jenž přesnou střelou nad Kousalovu lapačku vsítil vítězný gól večera a pelhřimovský zimní stadion začal slavit vítězství v prvním letošním derby.

Již ve středu však čeká žďárské hokejisty další regionální derby, když na žďárských Bouchalkách přivítají druholigového nováčka z Chotěboře.