Draky vykousal Kousal - Plameny vezou z Krkonoš tři body

Zveřejněno 26.09.2010 | mk
Trutnov SKLH Žďár nad Sázavou
4., neděle 26.9.2010
Trutnov - SKLH Žďár nad Sázavou TRU - ZNS
Trutnov: Škrabelj - Malinský, Mečiar, Mlejnek, Antonín, Kuna, Provazník, Janecký ml. - Chochola, Jindřich Dlab, Chytráček, Havlíček, Mikolášek, Čapek, Stehno, Dome, Mašek, Jankovský, Svoboda
SKLH Žďár nad Sázavou: Kousal - Smejkal, Heřmanský, Koželuh, Doležal, Pleva, Fibikar - Sobotka Martin, Vránek, Plachý, Bukáček, Kunstmuller, Dítě, Dobiáš, Sobotka Roman, Bašnár, Havelka, Kotík
Branky a nahrávky: 20. Havlíček (Chytráček), 55. Mikolášek (Malinský) - 14. Kotlík (Dobiáš, Sobotka R.), 16. Fibikar (Bukáček), 39. Sobotka M. (Koželuh), 60. Plachý
Rozhodčí: Vokřál - Komárek, Krátký Vyloučení: 4:9 Využití: 1:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 390
Střely na branku: 24:26
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4
T R U T N O V – Čtvrté utkání letošní sezóny přineslo čtvrtý dramatický závěr při hře bez brankáře. Zatímco v tom prvním se Žďárští snažili neúspěšně smazat brankové manko v Kutné Hoře, ve třech zbývajících zápasech hájily Plameny těsné vedení a stejně jako v předchozích případech i dnes úspěšně. Po většinu utkání byli hosté lepším mužstvem a pouze opakující se nízká střelecká produktivita dopustila, že ze zápasu bylo drama. Domácí byli dokonce v závěru blízko vyrovnání, ale žďárský brankář Roman Kousal podal precizní výkon, za což byl po zásluze odměněn titulem nejlepší hráč utkání.

Foto: Veronika Marková

Reportáž

Hned první minuta zápasu přinesla první šanci pro hokejisty Žďáru, kteří se dostali do přečíslení dva na jednoho, ale brankář Škrabelj naznačil, že hosté budou puk za jeho záda dostávat velmi těžko. Kromě této akce, však prvních deset minut příliš vzruchu nepřineslo a hrálo se z obou stran spíše na jistotu a s opatrností. Rozjezdu zápasu do větších obrátek bránila častá vyloučení. Jedno z nich však naopak přispělo k otevření skóre zápasu. Ve čtrnácté minutě dokázal využít početní výhodu Dan Kotlík, který po asistenci Ugo Dobiáše a Romana Sobotky poslal Žďár do vedení.

O dvě minuty později se početná skupinka hostujících fanoušků radovala podruhé, když chybu domácích ztrestal s pomocí Miroslava Bukáčka Jan Fibikar. V závěru úvodní části dostali Draci výhodu téměř minutové dvojnásobné přesilovky. Žďárským se podařilo oslabení ve třech uhájit, avšak následné standardní oslabení již nikoli a proti přesné střele Lukáše Havlíčka do pravého horního rohu branky, byl Kousal bezmocný. Gól do šatny pouhých devětatřicet sekund před první sirénou byl nepříjemnou sprchou pro hostující Žďár, když po dobře odehrané první třetině by si zasloužili výraznější vedení i proto, že poměr střel byl 5:10.

Druhá třetina přinesla ve svém začátku opět trestuhodnou nedisciplinovanost žďárských hráčů a dva z nich šli krátce po sobě na trestnou lavici, což znamenalo další výhodu dvou mužů na ledě navíc pro domácí. V těchto možná klíčových okamžicích podržel své mužstvo brankář hostů Kousal, když bleskurychlou lapačkou vychytal Mečiara dorážejícího odražený kotouč do odkryté branky. O chvíli později dal Kousal opět vyniknout své mrštné lapačce proti střele Jindřicha. Dvacátá osmá minuta nabídla Plamenům dvě velké šance na zvýšení náskoku. Tu první zlikvidoval pohotovým zákrokem Škrabelj a ve druhé nedokázal hostující útočník v brejku trefit branku.

Ve druhé polovině prostřední periody mohli znovu hosté pojistit své vedení. Ať již to bylo po parádní přihrávce Plachého před branku nebo po další střele a dorážce o dvě minuty později. Rozhodující okamžiky zápasu však přišly v posledních dvou minutách druhé třetiny. Nejprve se dostali domácí do přečíslení dva na jednoho. Chochola přihrál Jindřichovi do vynikající střelecké pozice, ten však nedokázal dobře zpracovat kotouč a tak se potvrdilo staré známé pořekadlo „nadáš – dostaneš“. Z následného protiútoku, se prosadil Martin Sobotka. Aleš Koželuh vystřelil kotouč tak, že se odrazil od mantinelu a Škrabelj byl na dorážku již krátký. Hned po této důležité brance si však hosté opět vykoledovali dvě vyloučení po sobě a na domácí tak čekala v úvodu třetí třetiny přesilovka pěti proti třem v trvání jeden a půl minuty.

Žďárští však disciplínu hry v oslabení zvládali výborně a ani v tomto dvojnásobném oslabení nepustili Draky do vážnější šance. Jedinou výjimkou byla střela domácího Mikoláška, který rozezvonil tyč Kousalovy branky. Rozmezí dvou minut pak přineslo sérii příležitostí pro oba soupeře. Nejprve Kotlík šikovně obešel oba domácí obránce a chladnokrevně zakončil, avšak červené světlo nerozsvítil. Na druhé straně se tváří v tvář Kousalovi zjevil Chytráček, ale nedokázal jej přechytračit. Po dvaceti sekundách vyslal Pleva dlouhým pasem do brejku žďárského kapitána Plachého, ale ten kotouč nezpracoval a zbavil se tak možnosti samostatného nájezdu na Škrabelje. Svoji nepřekonatelnou lapačku předvedl Kousal ve čtyřicáté deváté minutě proti prudké dorážce domácího Mikoláška.

Poslední desetiminutovka začala trochu připomínat zápas Žďáru v Jindřichově Hradci. Hosté se ve snaze udržet svůj náskok začali více stahovat a hrát až příliš defenzivně a pasivně, čehož začali Trutnovští využívat a ze všech sil se snažili vstřelit kontaktní gól. V pětapadesáté minutě se jim to také podařilo. Po křídle pronikl Jiří Malinský a naservíroval kotouč Martinu Mikoláškovi, který se již tentokrát nemýlil. V Trutnově se tak začalo schylovat k dramatickému a strhujícímu závěru. Domácí vrhli všechny síly do útoku a bojovali o vyrovnání. Hosté byli proti a snažili se destruktivně jejich akce likvidovat, což se jim poměrně úspěšně dařilo. Dvě minuty před koncem si trutnovský trenér Mečiar vyžádal oddechový čas a podrobně vysvětlil svým svěřencům cestu, která by mohla vést ke kýženému vyrovnání. A skutečně od něho nebyli Draci daleko. Nejprve střelu Havlíčka pokryl Kousal a později v obrovské šanci minul Mikolášek odkrytou žďárskou klec. Toto zaváhání vzápětí ztrestal Jiří Plachý, který trefou do opuštěné trutnovské branky pečetil výhru svého týmu.

Zásadní podíl na úspěchu Žďáru měl gólman Roman Kousal, který obzvláště ve třetí třetině přiváděl domácí hráče k zoufalství. Organizátoři jej tak po právu jmenovali nejlepším hráčem zápasu. Plameny po středečním importu tří bodů z Jižních Čech, vezou plný bodový zisk také z Podkrkonoší. Hokejisty čeká pouze jeden volný den a hned v úterý se opět představí svým fanouškům ve Žďáře na Bouchalkách, kde přivítají soupeře z Nymburka. V 17:30 slavnostně zahájí toto utkání mistr světa a kapitán mistrovských Pardubic Petr Koukal a my všechny hokejové příznivce srdečně zveme.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka (hrající asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou):
Byl to těžký zápas, který bych hodnotil jako takový neurovnaný až skoro utrápený. Rozhodně nebyl pohodový a na to vítězství jsme se hodně nadřeli. I když jsme byli minimálně dvě třetiny jasně lepším mužstvem, nebylo to ono. Především to velké množství vyloučení nám nedovolovalo dostat se do trvalého tempa a soustavnějšího tlaku. Opět jsme nevyužili řadu šancí a to všechno vnášelo do zápasu určitý neklid a nervozitu. Domácí byli snaživí a dobře bruslili, což nám občas dělalo problémy a výborně jim zachytal gólman. O to mám větší radost, že se nám povedlo to dotáhnout do vítězného konce, protože důležité jsou hlavně body. Ke konci jsme se zbytečně zatáhli a pouze bránili, přenechali jsme aktivitu soupeři a málem se nám to vymstilo. Naštěstí nás dneska hodně podržel „Kousačka“ (Roman Kousal – pozn.redakce) a hlavně díky jemu jsme ten závěr ustáli.