Žďárští mladíci nevstoupili do extraligové baráže šťastně

Zveřejněno 19.03.2010 | jj, mk
SKLH Žďár nad Sázavou Šumperk
K-1, pátek 19.3.2010
SKLH Žďár nad Sázavou - Šumperk ZNS - SUM
SKLH Žďár nad Sázavou: Čížek,(Švanda) - Mach, Jan, Jícha M., Kabelka, Hron, Hošek, Kohout - Wasserbauer, Velecký, Hájek, Škorpík, Gregar, Peňáz, Čejka, Staněk, Bednář, Němec, Jícha L., Chalupa
Šumperk: Zelenka, (Hoffman) - Drábek, Navrátil, Gewiese, Vepřek, Feledík, Blaháček, Holinka, Drtil, Řehák, Horvát, Galuška, Kohout, Kovář, Žalčík, Kastner, Nevrlí, Horák, Langr
Branky a nahrávky: Gregar (Velecky,Peňáz) - Holinka (Řehák), Galuška, Holinka (Řehák,Drtil), Horák (Holinka)
Vyloučení: 3:4 navíc Mach (ZNS) 10min OT Využití: 0:0
Rozhodčí: Skoupý - Dřínovský, Svoboda
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Dorostenecké hokejové naděje žďárského SKLH, nevstoupili do extraligové kvalifikace příliš dobře. Po sice bojovném, ale až příliš nervózním výkonu podlehli na domácím ledě šumperským Drakům 1:4 a cestu za vysněným postupem si tím podstatně zkomplikovali. Příležitost k reparátu budou mít žďárští mladíci již tuto neděli, kdy je čeká odveta na šumperském stadionu. K udržení reálných postupových nadějí však potřebují tento zápas vyhrát nebo alespoň remizovat a doufat, že budou pro nás příznivé vzájemné výsledky našich soupeřů. Pouze výhra o čtyři a více branek by znamenala, že mají žďárští borci postup stále ve svých rukou a stačí jim dvakrát porazit Letňany bez ohledu na ostatní výsledky. To jsou však pouze teorie, podstatné bude to, co předvedou starší dorostenci v zápasech.

Reportáž

Před velmi slušně zaplněným hledištěm, ze kterého zápas sledovaly více než tři stovky diváků, sehráli žďárští starší dorostenci bojovné utkání, avšak se špatným koncem. Domácí vstoupili do zápasu s notnou dávkou respektu a bylo to znát především v osobních soubojích. Hosté byli viditelně důraznější a z toho těžili především v situacích před oběma brankami. Hned v první minutě orazítkoval šumperský Horváth tyč Čížkovi branky a i nadále byli hosté nebezpečnější, avšak Čížek držel domácí tým. První vážnější situaci musel řešit hostující brankář až ve čtrnácté minutě, kdy zneškodnil dobrou střelu Kohouta z levého kruhu. Vzápětí ovšem poslal Draky do vedení Jan Holinka, který z ostrého úhlu prostřelil Čížka v domácí brance. Po inkasovaném gólu domácí zvýšili svoji aktivitu a snaha po vyrovnání byla evidentní. Bohužel však tato snaha byla až příliš křečovitá. Lehkost bruslení a dobrá kombinace, jež zdobily tento tým v letošní soutěži, brzdila přílišná snaha a nervozita z důležitého utkání.

Ve druhé třetině byla hra domácích již o poznání lepší a hokejově byli v této části hry oba celky vyrovnanými soupeři. Na obou stranách si nejprve dokázali hráči vypracovat po jedné velké šanci. Ve čtyřiadvacáté minutě hostující hráč nahrával do středního pásma, druhý puk zpomalil, třetí vlétl v rychlosti mezi obránce až před branku, ale vše zneutralizoval svým zákrokem Čížek. O pět minut později se dostal ve slibné pozici k zakončení žďárský Wasserbauer, ale jeho střele chyběly jen centimetry, aby skončila v síti. Domácí se však přeci jen vyrovnání dočkali, když Veleckému sjel při střele puk, ale Martin Gregar stál na správném místě a dorazil kotouč za záda hostujícího brankáře Zelenky. Obrovskou příležitost k obratu skóre na svoji stranu, promarnili domácí dvě minuty před druhou sirénou. Šumperští obránci vyrobili obrovskou chybu při rozehrávce a dva žďárští útočníci se ocitli osamoceni před brankou. První střelu však parádním zákrokem vyrazil Zelenka a následná dorážka mířila pouze do horní tyče.

Až do poloviny třetí třetiny byl stále nerozhodný stav, hrál se hodně bojovný a silový hokej a bylo stále zřetelnější, že kdo první překoná soupeřova brankáře, stane se i celkovým vítězem zápasu. Bohužel pro žďárské barvy to byli hosté z podhůří Jeseníků, kteří strhli vedení na svoji stranu. V padesáté minutě Jan Galuška vybojoval v rohu kluziště puk, vybruslil až před Čížka a přesně umístěnou střelou mu nedal šanci. Hosté trpělivě bránili svůj náskok a důraznou hrou a napadáním nepouštěli Žďár do vážnějších šancí k vyrovnání. Domácí vrhli všechny síly do útoku a ve snaze po vyrovnání nechali poněkud otevřená zadní vrátka. Těchto okamžiků hosté využívali k přečíslení a ohrožovali domácí branku. Postupně tím i navýšili svůj náskok, když nejprve Jan Holinka zvýšil na 1:3 a necelé čtyři minuty před koncem, pečetil vítězství Šumperka z akce dva na jednoho Daniel Horák. Domácím nelze upřít snahu a bojovnost, ale museli se tentokrát sklonit před velmi dobrým výkonem soupeře.

Průběh zápasu:
13:55 0:1 Holinka /Řehák/
Vyloučení:
Domácí: Mach
Hosté: Galuška, Holinka
---------------------------------------------
31:56 1:1 Gregar /Velecký,Peňáz/
Vyloučení:
Domácí: Bednář, Wasserbauer
Hosté: Kohout, Kohout
----------------------------------------------
49:03 1:2 Galuška
52:48 1:3 Holinka /Řehák,Drtil/
55:19 1:4 Horák /Holinka/
Vyloučení:
Domácí: Mach 10min OT
Hosté: nikdo

 

Ohlasy po utkání

Petr Hulán (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Příčinu dnešní porážky vidím v tom, že mužstvo soupeře bylo mnohem důraznější a jeho hráči lépe bruslili a kombinovali. My jsme s nimi dokázali jakž takž držet krok jen ve druhé třetině. Rozhodující asi byly ty tři obrovské neproměněné šance v závěru druhé třetiny. No a pak ten druhý inkasovaný gól po naší hrubé chybě, kdy jsou tři hráči u mantinelu u jednoho soupeře a on jim pak ještě vyjede a dá z toho gól. Pak už jsme se tlačili dopředu a dvakrát nám ujeli a bylo to. Do nedělní odvety nechystáme nějaké zásadní změny v sestavě, to při našem kádru ani není možné, snad jen nějaké kosmetické úpravy ve složení jednotlivých řad. Každopádně ale musíme zachovat tu bojovnost a nasazení a přidat k tomu větší důraz, který nám dnes očividně chyběl a hlavně se prosadit střelecky.

Fotogalerie