Žďár potrápil Vajgar, ale na vítězství nedosáhl

Zveřejněno 11.03.2010 | mk, Jan Wirkner
Jindřichův Hradec SKLH Žďár nad Sázavou
ČF1, středa 10.3.2010
Jindřichův Hradec - SKLH Žďár nad Sázavou JHR - ZNS
Jindřichův Hradec: Kubeš - Kanov, Chmel, Zíb, Tupý, Fiedler, Klíma, od 41. min. Žižka - Šulčík, Kupec, Dvořák - Mikš, Bula, Skokan - Voříšek, Milotinský, Hofmeister
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Mach, Novák, Doležal, Koželuh, Smejkal, Pleva, Posmyk - Sobotka R., Bukáček, Kunstmüller - Vránek, Man, Sobotka M. - Dobiáš, Vítek, Havelka - Šulc
Branky a nahrávky: 27. Milotinský (Voříšek, Hofmeister), 33. Mikš (Bula, Tupý), 52. Dvořák (Šulčík) - 22. Sobotka M. (Vránek), 32. Posmyk (Vránek)
Rozhodčí: Volf - Hák, Zíka
Vyloučení: 5:5 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 785
Střely na branku: 38:31
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2
J I N D Ř I C H Ů V   H R A D E C - Ve středu večer byly rozehrány čtvrtfinálové série letošního play-off druhé ligy. K potěšení žďárských fanoušků do nich zasáhl i SKLH jako jediný zástupce Vysočiny. Potěšení příznivců však nepřinesl výsledek tohoto prvního utkání. Žďárští hokejisté předvedli sice na jihu Čech velmi dobrý výkon a byli favoritovi více než důstojným soupeřem, avšak první vítězství v sérii si připsal Jindřichův Hradec. Hosté dokonce dvakrát v zápase vedli, ale domácí vždy dokázali srovnat. O výsledku rozhodla nakonec jediná branka v závěrečné třetině. Druhé dějství čtvrtfinálového duelu se odehraje v pátek na žďárských Bouchalkách.

Reportáž

Vajgar nastoupil bez Nielikäinena, kterého ještě trápí svalové zranění. I přestože první třetina branku nepřinesla, bylo na co koukat. V úvodu zápasu to byli hosté ze Žďáru nad Sázavou, kdo zaměstnával soupeřova brankáře. Pokusy Kunstmüllera, Doležala, Sobotky nebo Mana však skončily u Tomáše Kubeše v hradecké brance. První vážnější šanci domácích řešil hostující brankář Vajner až v šesté minutě, kdy se nadvakrát střelecky prezentoval Marek Dvořák. O půl minuty později se v dobré šanci ocitl Aleš Skokan, ale zblízka minul hostující branku. Gól visel ve vzduchu v deváté minutě, jenže tutovky Buly a Mikše zůstaly jen tutovkami. Pět minut před první přestávkou o sobě dali vědět hosté, konkrétně se pěknými pokusy blýskli Havelka s Vítkem. Do konce úvodní třetiny chyběly opravdu jen vteřiny, Roman Šulčík přihrál před branku Davidu Kupcovi, jehož střela těsně minula Vajnerovu klec.

Z druhé třetiny uběhlo 70 vteřin, Martin Sobotka vystřelil od modré golfákem, Kubeš sice jeho ránu viděl, ale i přesto mu proklouzla mezi betony do branky – 0:1. V téže minutě mohl srovnat skóre na ukazateli Michal Milotinský, ale puk do branky nedostal, stejně jako z druhé vlny zakončující Petr Zíb. Ve 23. minutě fauloval Michal Klíma, kterého o půl minuty později doprovodil na trestnou lavici Petr Zíb. Hosté nesehráli dvojnásobnou přesilovku nejhůř, ale trojlístek v modrožlutém se s vypětím sil ubránil. Ve 26. minutě měli obrovskou příležitost Bula s Mikšem, jenže Bula přestřelil branku a Mikš trefil pouze hrudník Vratislava Vajnera. Uběhla přesně minuta hry, Voříšek přihrál zpoza branky přesně na hůl Michala Milotinského, který ranou pod víko vyrovnal – 1:1. V úvodu 32. minuty vyhrál Vránek vhazování v obranné třetině domácích, posunul za sebe k Ondřeji Posmykovi, jehož lehce tečovanou střelu Kubeš neviděl – 1:2. Tento stav vydržel na světelné tabuli pouhou minutu. David Mikš zavezl puk do třetiny, jeho ránu Vajner vyrazil, ale puk se přes Bulu a Tupého vrátil k hradecké sedmadvacítce, která Vajnera prostřelila – 2:2. V závěru třetiny byly k vidění šance na obou stranách, Dobiáš střílel z úhlu, za domácí kontrovali Bula s Mikšem nebo Kupec s Markem Dvořákem. V největší šanci se ocitl patnáct sekund před druhou sirénou žďárský Martin Sobotka, který se po chybě domácí obrany zjevil osamocen před Kubešem, ale pouze rozezvonil tyč jeho branky.

Žďárským hokejistům muselo zatrnout v polovině 44. minuty. Tomáš Tupý nahodil kotouč na branku a k překvapení Vajnera orazítkovala tyčku jeho branky. Hosté odpověděli taktéž gólovou šancí, ale Miroslav Bukáček zvolil nepochopitelně místo střely do již úplně prázdné branky přihrávku a tak se skóre neměnilo. Ve 47. minutě musel za katr Havelka, domácí rozehráli přesilovku velmi dobře, ale sami se připravili o její pokračování vysokou holí Davida Kupce. Běžela 52. minuta, Marek Dvořák si vybruslil z rohu kluziště, zbavil se obránce, objel Vajnera a zakončil do horní poloviny branky – 3:2. O dvě minuty později si sjel k brance Luboš Voříšek, ale Vajner jeho ránu ze tří metrů lapil. V polovině 56. minuty si zahrál Vajgar přesilovou hru, skóre se neměnilo a hosté se nadechovali k závěrečnému náporu. Vajgar však hosty do šancí nepustil, závěrečné minuty se hrály převážně ve středním pásmu nebo před Vajnerem. Žďár si sice vzal oddechový čas, ale ke hře bez brankáře se v samotném závěru utkání již nedostal.

Vajgar tak vstoupil do čtvrtfinálové série těsnou výhrou, hosté srdnatě bojovali, ale domácí byli o branku šťastnější. Série pokračuje již tento pátek na žďárském zimním stadionu (18:00).

Fotogalerie z utkání.

 

Ohlasy po utkání

Miloslav Čech (trenér KLH Vajgar Jindřichův Hradec):
Já už léta obdivuji práci Jardy Benáka a vím jaký je to člověk. Dnes opět ukázal, že má cit pro hokej a poskládal výborný tým, který tady dnes podal parádní výkon. Bylo to první utkání série a mělo na začátku takové ty známky nervozity a oťukávání. Musím říci, že i výkon rozhodčích byl velmi solidní, protože v této soutěži jsme zvyklí na mnohem horší. Myslím, že divákům se to muselo líbit, kluci si zahráli hodně dobrý hokej a určitě se těšíme na další zápas ve Žďáře, ale je to pořád otevřené. Vyhráli jsme o gól a dá se říci, že se štěstím, ale samozřejmě jsme rádi.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Byl jsem překvapený z první třetiny, kdy jsem čekal, že na nás vlétnou a bude to takové agresivnější. Nevím, jestli z nás měli respekt nebo to spíš podcenili, ale hráli zpočátku dost opatrně. Zápas rozhodovaly opět stále se opakující problémy, jsem z toho už fakt smutný, ale nevím co s tím dělat. My dáme gól a najednou přestaneme hrát, jako kdybychom se z toho nějak sesypali nebo znervózníme až do takové nějaké křeče, pořád o tom mluvíme a upozorňujeme se na to, ale je to pořád marné. No a pak zase dnes nevyužitá dlouhá přesilovka pět na tři, nesehráli jsme ji sice zase až tak špatně, ale v play-off jsou tohle okamžiky, které rozhodují zápasy a když tohle nebudeme proměňovat, tak těžko můžeme uspět. Jinak tam byly velké šance na obou stranách, chvílemi se hrálo hodně nahoru – dolu, takže myslím, že to byl hodně atraktivní zápas a určitě zážitek pro diváky. Oba gólmani se předvedli a Vajny nás do poslední chvíle držel ve hře, je to skutečná opora do play-off. Musím, ale pochválit a poděkovat všem hráčům bez výjimky, proti tak dobrému a silnému soupeři sehráli rozhodně vyrovnanou partii a bojovali ze všech sil. Škoda, že se nakonec přiklonilo štěstí k soupeři, ale takový je hokej a ještě není nic ztraceno. Věřím, že nás v pátek přijde podpořit hodně lidí a bude parádní atmosféra „plejofového“ zápasu a doufám, že tentokrát bude štěstí na naší straně.