Benešov zdolán i počtvrté, tentokrát se ztrátou kytičky

Zveřejněno 03.02.2010 | mk
Benešov SKLH Žďár nad Sázavou
35., středa 3.2.2010
Benešov - SKLH Žďár nad Sázavou BNS - ZNS
Benešov: Hrubý – Verbík J., Zeman, Srdínko, Verbík R.,Strnad, Procházka, Drda, Vacek, Jonáš, Hertl, Dvořák, Kaňka, Suchánek, Holánek, Bosas, Pešek, Bílek, Černý, Burda
SKLH Žďár nad Sázavou: Vajner - Souček, Smejkal, Doležal, Zdráhal, Pleva – Plachý, Sobotka M.,Vránek, Dítě, Kunstmüller, Sobotka R., Dobiáš, Kuřítko, Vítek
Branky a nahrávky: 13. Kaňka (Verbík R., Vacek) , 16. Dvořák (Holánek, Jonáš), 57. Pešek (Verbík J.,Kaňka), 58. Jonáš (Dvořák, Kaňka) - 5. Dobiáš (Vitek), 20. Kuřítko, 25. Plachý (Vránek, Kuntsmuller), 53. Plachý (TS), 65. Plachý (Souček)
Rozhodčí: Nečas - Frodl, Špůr
Vyloučení: 7:8 navíc Dítě (ZNS) 10min OT Využití: 2:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 273
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 4:4, 4:5
B E N E Š O V – Hokejisté SKLH dokázali i ve čtvrtém vzájemném utkání porazit Vodní lvy z Benešova a přestože tentokrát to bylo „jen“ v prodloužení a plný bodový zisk byl již nadosah, jsou dva body do tabulky velmi důležité. Jsou o to cennější, že plameny odehráli zápas v Benešově v poněkud okleštěné sestavě. Utkání rozhodl svým hattrickem kapitán Jiří Plachý a zodpovědný výkon celého mužstva podpořený tradičně spolehlivým Vajnerem v brance.

Reportáž

Žďárský tým odcestoval do Benešova bez nemocného Mühlfaita, zraněného Koželuha a na poslední chvíli se musel z pracovních důvodů omluvit i Bukáček. Navíc Dukla nemohla uvolnit žádného z předjednaných hráčů, takže do zápasu nakonec nastoupil Žďár pouze se čtrnácti hráči v poli a utkání odehrál jen s pěti obránci a třemi útoky a to ještě Dítě proseděl deset minut na trestné lavici. Necelé tři stovky diváků, což je podle místních návštěvníků nadprůměrná návštěva, vidělo dramatický zápas, plný zvratů s přídavkem v podobě prodloužení a okořeněný devíti brankami.

Zápas začal v dost opatrném tempu a téměř celá první třetina se nemohla řadit mezi zrovna hokejově nejatraktivnější, zejména domácí byli velmi pasivní. Hosté předvedli opět tradiční přehlídku promarněných šancí. Nicméně první šanci zápasu měl Benešov. Hned ve třetí minutě se řítil sám na Vajnera domácí Vacek, ale na žďárského gólmana nevyzrál. V následujících minutách měli domácí tolik šancí, že již v první třetině mohli rozhodnout zápas, ovšem Hrubý se v domácí brance překonával. Nejprve se dostal mezi kruhy k nebezpečné střele Dítě, ale nedokázal překonat brankáře. O minutu později nahrál Plachý před branku volnému M.Sobotkovi, jehož pohotovou střelu zlikvidoval opět domácí brankář Hrubý, stejně jako další šanci Dobiáše, jenž dostal přihrávku na modrou, ale svoje sólo neproměnil. Nakonec se mu však povedlo Hrubého překonat. V páté minutě po přihrávce Davida Vítka otevřel skóre zápasu Ugo Dobiáš. O minutu později mohl zvýšit žďárské vedení Vránek, který dostal přesnou přihrávku z rohu od M.Sobotky přímo před branku, ale jeho parádní střela skončila opět v moci benešovského brankáře. Domácí měli blízko k vyrovnání ve dvanácté minutě, když se Jonáš dostal do brejku, ale zastavil jej nedovoleným způsobem Souček. Z následné přesilovky však Vodní lvi stejně vyrovnali. Po přihrávkách Vacka a R.Verbíka, zasunul puk do branky domácí kanonýr Michal Kaňka. Pět minut před první sirénou předvedla parádní akci lajna mladíků Dobiáš, Kuřítko, Vítek. Na posledně jmenovaného perfektní střelu „z voleje“, se Hrubý bleskově přesunul a zneškodnil ji. V šestnácté minutě si vybral slabší chvilku Vajner, když v pohodě pokryl střelu, ale nedůsledně podržel kotouč, který Pavel Dvořák na druhý pokus prošťouchl do branky a otočil vývoj skóre ve prospěch Středočechů. Obrat v zápase popíchl domácí k vyšším obrátkám a v závěru se nastěhovali do útočného pásma, kde nebezpečně ohrožovali žďárskou branku. Vajner se však nenechal předchozí chybou rozhodit a několika skvělými zákroky držel hosty na dostřel. A ten přišel jedenadvacet sekund před koncem prvního dějství v přesilové hře. Parádní sólovou akci předvedl nováček v plameném dresu Martin Kuřítko, když projel celé hřiště, z domácích obránců udělal kužele a celou akci zakončil bekhendovou střelou pod horní tyč benešovské branky.

Hned v úvodu druhé třetiny přišla další šance hostů. Smejkal našel volného Plachého, který dobrou střelou bez přípravy trefil pouze brankářův beton. Jiří Plachý však přeci jen vedení na stranu svého týmu vrátil, když v pětadvacáté minutě zužitkoval asistenci Kunstmüllera a Vránka. Zbývající minuty prostřední části přinesly již viditelně rychlejší a zajímavější hokej než úvodní dvacetiminutovka s několika šancemi na obou stranách. V jedné z nich se parádním obraným zákrokem blýskl Martin Souček, když v přečíslení domácími, zabránil finální přihrávce na útočníka v brankové pozici. Ty největší gólovky přišly až v samém závěru druhé třetiny. Nejprve se po klopýtnutí Plevy na útočné modré dostali do přečíslení dva na jednoho benešovští, ale Vajnera nepřekonali. Následně mohl skórovat opět Plachý, který byl dnes při chuti a hrál svůj parádní zápas. Jen několik sekund před odchodem do kabin, se ocitl sám před polodkrytou domácí brankou, ale zasunout puk za Hrubého záda nedokázal. Po dvou třetinách měli o jednu branku blíže k vítězství hráči SKLH.

Třetí třetina pokračovala ve stejném duchu, jako ta předchozí. Šance, které přicházely na obou stranách likvidovali výborní gólmani. Na domácích byla vidět evidentní snaha po vyrovnání, ale ta byla někdy až příliš křečovitá a přinášela na jejich hokejky řadu nepřesností. Hosté hráli poměrně v pohodě, byli viditelně důraznější a zodpovědnou hrou se vyvarovali vážnějším chybám. Naopak svým důrazem a dobrým forčekinkem si vytvářeli i slibné šance. Jedna z nich se naskytla ve čtyřicáté šesté minutě přímo před benešovskou brankou, ale ani třemi dorážkami žďárští Hrubého nepřekonali. O minutu později se do podobné akce dostali i Vodní lvi, ale ani dva útočníci před Vajnerem červené světlo nerozsvítili. V padesáté druhé minutě měli domácí na hokejce vyrovnání. Přesnou přihrávku zpoza branky nedokázal benešovský útočník nasměrovat do odkryté části žďárské branky. Následující minuta přinesla okamžik, který výrazně přiblížil bodový zisk pro SKLH. Plachý si najel na útočnou modrou, kde zpracoval dlouhou přihrávku a v úniku byl zfaulován, za což rozhodčí poměrně přísně nařídil trestné střílení. Jeho exekuce se ujal sám postižený kapitán. Jiří Plachý si položil gólmana a střelou pod víko zvýšil náskok hostů na dvě branky. V tu chvíli se zdálo, že domácí již nebudou schopni kontrovat a že vítězství Žďáru je nablízku. Opak byl ovšem pravdou. Benešovské inkasovaná branka nakopla k velkému finiši a začali domácí tlačit do defenzivy a vytvářeli si nebezpečné situace. V jedné z nich nedokázal domácí hráč trefit kotouč do prázdné branky. Za chvíli Kaňka nebezpečně zblízka pálil na Vajnera, ale ten jeho projektil vytěsnil betonem mimo branku. V pětapadesáté minutě navíc domácí získávají výhodu přesilové hry, kterou v čase 56:15 využívá Petr Pešek, jehož naprosto přesná dělovka od modré, na kterou mu nabil Jakub Verbík, znamenala snížení na rozdíl jediné branky. Na světelné tabuli uběhla pouhá jedna minuta a domácí předvedli svoji nejhokejovější akci celého zápasu, kdy třemi přesnými přihrávkami na jeden dotek dokonale vyšachovali hostující obranu a David Jonáš již jen poslal puk do téměř prázdné branky a bylo vyrovnáno. Žďárští byli tímto vývojem zaskočeni a tak si kouč Benák raději vyžádal oddechový čas, aby hráče na jednu stranu uklidnil a na druhou stranu v nich zmobilizoval především morální síly do posledních necelých tří minut, protože hrozilo, že rozjetý Benešov pošle jeho tým domů bez jediného bodu. Jeho tah vyšel a hosté dohráli třetí třetinu natolik zodpovědně, že po šedesáti minutách bylo jisté, že minimálně jeden bod pocestuje na Vysočinu.

První šanci na zisk druhého bodu si v nastaveném čase vytvořili Vodní lvi, konkrétně Kaňka, jehož nebezpečnou střelu z kruhu zlikvidoval Vajner. Po chvíli se v podobné situaci ocitl Kunstmüller, ale ani on nevyzrál na brankáře. Obrovskou šanci pak promarnil domácí Dvořák, který se po chybě Smejkala, jenž ztratil puk při rozehrávce mezi kruhy, ocitl osamocen tváří v tvář Vajnerovi, ale nerozhodl. Do konce prodloužení zbývalo již jen pár sekund, benešovský první útok téměř neslzl z ledu. Domácí kouč tak využil přerušené hry, po které se mělo vhazovat ve žďárském obranném pásmu a vyžádal si oddechový čas, aby domácí opory nabrali sil do závěru a pokusili se rozhodnout zápas ještě v prodloužení. Rozhodčí již domlouvali s ledaři úpravu plochy pro samostatné nájezdy a také diváci se již těšili na atraktivní závěr zápasu. Hosté ovšem využili „time“ k dohodě na vítěznou akci. Následoval nacvičený signál. Martin Sobotka vyhrál buly, puk získal Martin Souček, který poslal dlouhý a přesný pas na útočnou modrou, kam mezitím nasprintoval Jiří Plachý, jenž naprosto osamocen přesnou trefou pod horní tyč hrubého branky, získal pro svůj tým, tři sekundy před koncem prodloužení, druhý bod a zkompletoval svůj hattrick.

Přestože Žďárští dlouho sahali po tříbodovém zisku, dá se říci, že takováto dělba bodů je spravedlivá.

 

Ohlasy po utkání

Jan Vobecký (trenér VHS HC Benešov):
Prohráli jsme gólem tři vteřiny před koncem. Byla to hrubá chyba, chtěli jsme vyhrát buly a dát branku my. Buly jsme prohráli, naši beci zaspali na modré, mezitím proběhl signál, který měli žďárští připravený, vyjel tam hráč, který nekompromisně zakončil. Pro nás ale bylo hodně důležité, že jsme dokázali zlomit ten vývoj zápasu, který pro nás nebyl příznivý a v závěru jsme z 2:4 vyrovnali.Kluci už mají asi z Vysočiny nějaký komplex, protože jsme prohráli třikrát se Žďárem a třikrát s Pelhřimovem a ten zápas podle toho vypadal. Byl to pro nás špatný zápas, nic nám nevycházelo a tak jsme rádi, že i když se nedařilo, tak že to mužstvo zabralo a v tom závěru to dotáhlo alespoň tak, že jsme doma neprohráli. Jako pozitivum z tohoto utkání hodnotím našeho nového brankáře, který přišel z Mladé Boleslavi a dnes podržel mužstvo při několika vyložených šancích a zabránil tomu abychom těch gólů inkasovali víc a pak už bychom to asi nedotáhli. Vzhledem k vývoji zápasu jsme spokojeni s remízou.
Do třetí třetiny nastoupil tým v pozměněné sestavě…
Ano, do třetí třetiny jsme to rozházeli, udělali jsme jednu silnou lajnu a vyšlo nám to, protože ta to rozhodla.
Zmínil jste nového brankáře, jak hodnotíte ostatní nové posily?
Tomáš Hertl měl dnes trochu slabší zápas, v Písku hrál lépe. Mladý Jáchym Suchánek zahrál to co jsme od něj očekávali a staronová posila Petr Pešek nastartoval to vyrovnání, když to deset vteřin před koncem přesilovky propálil a proto jsme ho k nám chtěli, protože takovýhle střelec nám chyběl.
Jak hodnotíte to možná trochu přísné trestné střílení?
Já bych to určitě nepísknul. Myslím, že Pešek to perfektně dobruslil a kdyby mu dal dvě minuty tak bych to ještě vzal, ale na trestné střílení to určitě nebylo i když bych spíš řekl, že to bylo úplně čisté. Ale je pravda, že se na to díváme z jiného úhlu a rozhodčí je tam od toho aby to posoudil. Rozhodně bych to nechtěl svádět na rozhodčího, že nás nějak poškodil.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Určitě je to pro nás zasloužené vítězství, protože jsme byli lepší. Mohli jsme sice mít tři body, bylo to blízko, ale taky jsme nemuseli mít žádný. Je to hokej a ten se hraje do poslední sekundy a v tom závěru jsme udělali chyby. Benešov je natolik silný mančaft, že se nevzdává, chopil se příležitosti a naše chyby trestal. Na druhou stranu jsme zase měli spoustu příležitostí, které jsme nevyužili a mohli jsme rozhodnout dřív a mít všechny body. My jsme dnes museli hrát jen na pět obránců a tři útoky. Navíc v novém složení, takže jsme nehráli, tak jak jsme zvyklí. Myslím, že jsme podali dobrý výkon a chtěl bych pochválit hráče za zodpovědný přístup, gólmana, který opět podržel a znovu se nám probudil střelec Jirka Plachý.
Už jste připravoval střelce pro samostatné nájezdy?
Ano, už jsem měl vytipované hráče, kteří by jeli, někteří se už hlásili sami.
Co proběhlo na střídačce při posledním oddechovém čase domácích před rozhodujícím gólem?
No oni mě tam vlastně ani nepotřebovali (smích). S tím přišli kluci sami, domluvili se a hlavně to perfektně sehráli. Klobouk dolů!