Vítej benešovský hattricku !

Zveřejněno 16.12.2009 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Benešov
24., středa 16.12.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Benešov ZNS - BNS
SKLH Žďár nad Sázavou: Navrátil - Koželuh, Smejkal, Zdráhal, Mühlfait, Krejnus, Novák - Dítě, Kunstmüller, Plachý, Bukáček, Vránek, Sobotka, Havelka, Plch, Dobiáš, Suk
Benešov: Malík - Císař, Verbík J., Srdínko, Verbík R., Burda, Strnad, Jágr, Jaeger, Jonáš, Dvořák, Kaňka, Fiala, Nestrašil, Beránek, Černý, Bílek
Branky a nahrávky: 15. Koželuh (Smejkal, Kunstmüler), 20. Dobiáš (Krejnus), 26. Dobiáš (Plch), 34. Kunstmüller (Plachý), 50. Dítě (Plachý) - 21. Dvořák (Jonáš)
Rozhodčí: Volf - Klouda, Křivohlavý
Vyloučení: 5:6 Využití: 3:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 380
Střely na branku: 37:34
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté dokázali i ve třetím vzájemném klání s benešovskými Vodními Lvi zvítězit, je to jediný soupeř, se kterým jsme v letošní sezóně neztratili ani bod. Po dlouhé řadě předchozích neúspěchů přišel konečně zápas, na který žďárská hokejová veřejnost čekala. Poslední výsledky vypadají, že si žďárský tým vzal za vzor Jánošíka a rozhodl se bohatým brát a chudým dávat, když poráží vedoucí Písek a třetí Benešov a naopak prohrává s týmy z chvostu tabulky. Domácí předvedli bojovný a útočný hokej, podpořený zodpovědnou obranou a spolehlivým brankářem. Tento výkon přinesl jasné vítězství a Žďár si tak konečně připsal tři vítězné body za vítězství, což znamená posun z nelichotivého posledního místa. Fanoušci teď budou hodně zvědaví, zda hokejisté SKLH dokážou potvrdit zlepšenou formu i v sobotním zápase v Nymburku.

Reportáž

Utkání začalo zostra a hned v úvodu si oba soupeři vytvořili dvě slibné brankové příležitosti. Potom však jakoby se toho zalekli a možná i trenéři upozornili své hráče, aby přidali na opatrnosti a hráli víc na jistotu. V dalších minutách bylo znát, že hlavním cílem obou mužstev bylo hlavně neinkasovat a hra byla dost opatrná ve znamení zabezpečené obrany a v krizových situacích se činili oba brankáři. První větší vzruch přišel až ve čtrnácté minutě, kdy byl vyloučen benešovský Verbíř, o půl minuty později jej následoval na trestnou lavici jeho spoluhráč Jágr a domácím tak nabídli dlouhou dvojnásobnou početní výhodu. Jenomže místo branky vyrobili žďárští první a snad jedinou vážnější chybu v zápase a do brejku se dostal kapitán Vodních Lvů Kaňka, za záchranou brzdu zatáhl nedovoleným způsobem Zdráhal a početní převaha se snížila na jednoho muže. To však žďárským stačilo, zavřeli Benešov v obraném pásmu, Kunstmüller a Smejkal rozhodili bránící čtveřici a Aleš Koželuh od modré propálil vše, co mu stálo v cestě. V osmnácté minutě dostali domácí po vyloučení Kaňky další přesilovku a i když nejprve nedokázali ze skrumáže protlačit puk do sítě, o chvíli později již Ugo Dobiáš po přihrávce Krejnuse podruhé rozjásal dnes poněkud řídké ochozy.

V úvodu druhé třetiny využili hosté chvilkové nekoncentrovanosti domácích hráčů a hned v úvodní minutě snížili kontaktní brankou na 2:1. O dvě minuty později mohlo být vyrovnáno, když benešovskému útočníkovi stačilo pouze zamést puk do úplně odkryté Navrátilovi branky, ale neprojevil dostatečnou duchapřítomnost a důraz. Za další dvě minuty byl vyloučen hostující Jaeger. Domácí hráli třetí přesilovku a také ji do třetice dokázali využít, což byl doposud naprosto nevídaný úkaz. Střelu Plcha ještě benešovský gólman vyrazil, ale na nekompromisní golfovou dorážku Ugo Dobiáše z mezikruží byl již krátký. Byla to již druhá Dobiášova trefa večera. Do šance se pak dostali hosté, ale Navrátil byl opět pozorný, stejně jako v následné přesilové hře Benešova, kterou domácí bez úhony přečkali. Přesně v polovině zápasu po několika šancích a závaru před benešovskou brankou zůstal kotouč ležet jen pár centimetrů před brankovou čárou, nejrychleji se zorientoval Bukáček a doklepl puk za ni. Rozhodčí však takovou orientaci ve skrumáži neprojevil a jelikož ztratil puk z dohledu, tak hru přerušil přesně ve chvíli, kdy Bukáček doklepával puk do branky a její platnost neuznal. Ovšem ve třicáté čtvrté minutě si domácí napravili chuť, když první formace předvedla skutečnou hokejovou parádu. Kapitán Plachý zavelel po vybojovaném puku ve středním pásmu k útoku a těsně před brankovištěm dokázal nahrát Luboši Kunsmüllerovi, který přes beton hostujícího gólmana zvýšil na rozdíl tří branek. Jen několik sekund před druhou sirénou ještě hosté nastřelili růžek branky a jen centimetry je dělily od kontaktního gólu do šatny.

V závěrečné třetině byla již herní převaha domácích naprosto zřetelná a prakticky nepustili Benešov do vážnějšího tlaku a nepřipustili žádnou možnost ke zvratu v utkání. Naopak v polovině třetiny putovala Plachého střela od jedné tyčky do druhé a Jiří Dítě pohotově zasunul kotouč do benešovské svatyně. Hosté ohrozili domácí branku jen ojediněle a s jejich pokusy si bravurně poradil Navrátil. V samotném závěru měl ještě Benešov možnost snížit čtyřbrankový rozdíl, když na poslední jeden a půl minuty získal dvojnásobnou přesilovku. Bránící trojice však byla proti a vynikajícím způsobem zbavila soupeře i této šance.

Naprosto zaslouženě si všechny body nechali domácí hráči ve Žďáře a hosté odjížděli do Benešova s prázdnou. Na závěr zbývá jen pochválit trojici rozhodčích, kteří odpískali celý zápas prakticky bez chyby a hlavní Volf řídil utkání s velkým přehledem, kéž by takových pochval mohlo být více.

 

Ohlasy po utkání

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Jsem hlavně moc rád, že se nám konečně po několika kolech podařilo vyhrát. Byl to težký zápas a soupeř je to velmi kvalitní. Musím poděkovat hráčům za vzorný přístup, odevzdali dnes asi maximum toho, co momentálně můžeme hrát. Chci taky poděkovat gólmanovi Navrátilovi, který nás hodně podržel. Já jen doufám, že budeme dál podávat takovéhle výkony a zase víc vyhrávat, třeba už v sobotu v Nymburku. Musím ale říct, že jsme nehráli vůbec špatně ani v Trutnově ani v Kutné Hoře i když podle výsledku se to nezdá. Dnes jsme to konečně zúročili i brankami a podařilo se nám to dotáhnout do vítězného konce. Měli by se postupně nemocní hráči uzdravovat a tak bychom mohli mít zase silný kádr, takže bych chtěl, abychom udělali nějakou vítěznou šňůru, aby zase začali chodit lidi a fandili nám.
Co jste kladl hráčům na srdce o přestávkách?
O přestávce byly pokyny jednoznačné, hrát zodpovědně na jistotu a hlavně dobře bránit střední pásmo, protože benešovská první lajna jsou zkušení hráči, kteří to umí sehrát. To si myslím, že se nám dařilo a to byl klíč k tomu, že jsme to dotáhli do vítězného konce.
Jak se Vám jevili nové pardubické posily v obraně?
Jsou výborní, určitě nám moc pomohli. Je vidět, že mají něco odehráno v juniorské extralize a pro ně je to zase odrazový můstek dál do vyšších seniorských soutěží. Musím však říci, že všech šest beků odehrálo dnes parádní zápas.
Myslíte, že by tento úspěšný zápas mohl mančaft nakopnout k dalším vítězstvím?
Snad ano, ale znovu říkám, my jsme už poslední zápasy nehráli špatně, akorát jsme nedávali branky a laciné jsme dostávali. V Trutnově jsme byli tři čtvrtiny zápasu lepší a prohráli jsme, protože nás položil gól pár vteřin před koncem druhé třetiny. No a v Kutné Hoře taky, i sami domácí uznávali, že kdyby po první třetině byl stav obráceně, tak se nemohli divit. Ale takový je hokej.

Ze strany hostů se na pozápasouvou TK nikdo nedostavil.

Fotogalerie