Sen o play off se začíná rozplývat

Zveřejněno 25.02.2009 | mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
43., středa 25.2.2009
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Linahrt - Meloun, Plch, Kašpar, Krpálek, Vácha, Bílek - Hrbatý, T. Plachý, Tecl - Heřman, Dušátko, Kubát - Votápek, Hadrava, Pelán - Moucha
SKLH Žďár nad Sázavou: Němec - Pleva, Fibikar, Moščic, R. Sobotka, Mühlfait - J. Plachý, M. Sobotka, Man - Vránek, Bukáček, Křišťan - Štěpánek, Dítě, Havelka
Branky a nahrávky: 37. Heřman (Dušátko), 47. T. Plachý (Dušátko, Plch), 48. Kubát (Dušátko), 53. Pelán (Hrbatý, Kašpar) - 34. J. Plachý (Man, M. Sobotka)
Rozhodčí: Dědek - Held, Lošťák
Vyloučení: 5:7 Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 375
Střely na branku: 37:31
Průběh utkání: 0:1, 4:1
P E L H Ř I M O V - Dnešní utkání na ledě pelhřimovského Spartaku přineslo pěkný a bojovný hokej na obou stranách se šťastným koncem pro domácí. Žďárští nedokázali využít svoji herní převahu v úvodní třetině, ve které si vypracovali řadu šancí. Ve druhé třetině padlo po jedné brance na každé straně a tak se rozhodovalo až v té poslední. Bohužel pro nás to byli domácí, kteří se chopili šance a využitím přesilovky 5 na 3 a hned v zápětí pokračující 5 na 4 prakticky rozhodli zápas. Své vítězství pak korunovali čtvrtou brankou. Tento výsledek nás odsunul na čtrnácté místo druholigové tabulky a vrátit se zpět na postupové příčky bude nelehkým, avšak ne nemožným úkolem.

Reportáž

První třetinu měli herně navrch hosté. Žďárští si vytvářeli tlak a šance střídala šanci. Domácí sice také čas od času zahrozili, ale blíže k brance měli stále hráči s „Ž“ na prsou a tak se zdálo, že je jen otázkou času, kdy to tam začne padat. Hostující útočníci však nedokázali najít recept na výborného Linharta v brance Spartaku. Pohrdli i více než minutovou přesilovkou 5 na 3. Do kabin se tak především díky domácímu gólmanovi odcházelo za bezbrankového stavu.

Druhá třetina přinesla optické vyrovnání hry na obou stranách, hrál se parádní a rychlý hokej, šance se střídaly na obou stranách a bezchybný výkon domácího brankáře napodobil i žďárský Martin Němec, který svůj tým několikrát vytáhl ze šlamastiky. Necelé čtyři stovky diváků, ze kterých bylo skoro padesát ze Žďáru, se otevření skóre dočkalo až ve druhé polovině zápasu. Ve 34. minutě našel Jiří Man parádní přihrávkou úplně volného Jiřího Plachého, který střelou z první již nedal Linhartovi šanci. Když už se zdálo, že by Žďár mohl své vedení udržet do druhé sirény, nechala obrana vybruslit až před Němce Martina Heřmana a ten trefil přesně škvíru mezi jeho betony a brankou do šatny srovnal skóre. Hned na to mohl přidat druhou branku pelhřimovský T.Plachý, ale Němec jeho šanci zlikvidoval.

Ve třetí třetině se tedy začínalo znovu. Domácí do ní vstoupili s výhodou jednoho muže v poli, ale nenaložili s ní příliš dobře. O osudu utkání pak rozhodla jediná minuta. Domácí hráli opět přesilovku, dostali se do tlaku a v tísni obránce vyhodil kotouč nešťastně mimo hrací plochu, za což putoval i on na trestnou lavici. Hosté se více než minutu statečně bránili dvojnásobné přesile a pouhé tři sekundy před návratem prvního vyloučeného na led vyšachovali pelhřimovští Plch, Dušátko a Tomáš Plachý bránící trojici a posledně jmenovaný střelou do odkryté branky poslal Spartak do vedení. Pokračovala však dále standardní přesilovka domácích, ve které se rozjel ze středního pásma podél mantinelu Jiří Kubát, prosmýkl se obráncům, šikovně si položil Němce a zvýšil na rozdíl dvou branek. Žďár pak začal hrát vabank, když všechny síly vrhl do útoku ve snaze vstřelit kontaktní branku. Několikrát již k ní měl opravdu blízko, dokonce se podařilo i Linharta překonat, ale puk mířící za jeho záda nabral směr mimo tyče. Útočné snahy hostů však nabídly soupeři několikrát jít do přečíslení, ale buď obránci nebo Němec v brance situaci uhasili. Až v 53. minutě poslal Hrbatý na steč Pavla Pelána a ten přesně umístěnou tvrdou střelou k levé tyči, která ještě lízla Němcovu hokejku, rozjásal domácí fanoušky počtvrté. Žďárští se ani pak nevzdali a snažili se až do poslední sekundy ještě s výsledkem něco udělat, ale čas byl neúprosný a zakončování pouze platonické. Spartak Pelhřimov tak vyhrál toto derby Vysočiny a vystřídal Žďár na poslední postupové příčce do předkola play off.

 

Ohlasy po utkání

Jiří Žůrek (trenér Spartak Pelhřimov):
Mohu být spokojen s výsledkem i s výkonem. Bylo znát, že tým maximálně bojoval. Náš výkon byl diametrálně rozdílný od toho v Prostějově. Z jednotlivců bych chtěl pochválit hlavně Tomáše Linharta, který zlikvidoval velký počet šancí soupeře. Dnes nás opravdu podržel.
(převzato z www.hokejpelhrimov.cz)

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Je to škoda, mohli jsme zápas rozhodnout v první třetině, pak nám zlomily vaz individuální chyby, které soupeř potrestal. Ozdobou zápasu byli oba brankáři. Musíme se z toho oklepat a jít dál, ještě jsou tři zápasy, šance žije a je o co bojovat.