Žďár sesadil Orlovou z trůnu!

Zveřejněno 15.02.2009 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Orlová
40., neděle 15.2.2009
SKLH Žďár nad Sázavou - Orlová ZNS - ORL
SKLH Žďár nad Sázavou: Novák - Moščic, Poskočil, Souček, Fibikar, Pleva, Sobotka R. - Plachý, Sobotka M., Vránek, Kaut T., Dítě J., Křišťan, Kaut J., Bukáček, Štěpánek
Orlová: Unzeitig (Gleich) - Zaoral, Haas, Chohič, Kudláček, Jurčík, Samiec, Golab, Minařík, Kotásek, Blatoň, Stránský, Studený, Škatula, Mintěl, Dušek, Potočný, Kraft, Prokop
Branky a nahrávky: 9. Dítě (Křišťan, Bukáček), 27. Vránek (Plachý), 30. R. Sobotka (M. Sobotka), 34. Sobotka M. (Plachý), 41. Vránek (Souček), 50. Kaut T. - 5. Potočný (Samiec, Prokop), 9. Potočný (Golab, Studený), 46. Stránský (Kotásek), 58. Zaoral (Samiec), 60. Potočný (Samiec)
Rozhodčí: Pokorný - Held, Lošťák
Vyloučení: 4:8 navíc Mintěl (ORL) 10 min. OT Využití: 1:1 V oslabení 0:0
Diváci: 760
Střely na branku:
Průběh utkání: 0:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - (aktualizováno) Žďárští fanoušci mohli dnes večer na Bouchalkách sledovat další velkolepou podívanou. Domácí hokejisté se nezalekli favorita z čela tabulky a to dokonce ani ve chvíli kdy již po osmi minutách prohrávali 0:2. Postupně přebírali otěže zápasu do svých rukou a pěti brankami v řadě předvedli nevídaný obrat z 0:2 na 5:2. Tentokrát naši hráči předvedli proti zvyklostem mimořádně povedenou druhou třetinu, kterou vyhráli 3:0, což nakonec rozhodlo i o celkovém vítězi. Hosté sice ještě dokázali zdramatizovat závěr zápasu, ale více jim již výborně hrající tým domácích nedovolil. Žďárští tímto zápasem prodloužili sérii domácích vítězství již na šest a od nového roku stále všechny zápasy na domácím ledě vyhrávají. Vzhledem k tomu, že za týden nás čeká doma veledůležitý zápas v boji o předkolo PlayOff proti Břeclavi, tak doufejme, že opět tuto sérii prodloužíme. Po porážce Orlové, zůstaly v tabulce naší skupiny již pouze dvě mužstva, která jsme nedokázali porazit, Šumperk a Opava, ale příležitost k tomu, bychom letos mohli dostat už jedině v PlayOff.

Reportáž

Utkání nápadně připomínalo nedávný zápas proti Valašskému Meziříčí. Rychlé úvodní dvoubrankové vedení soupeře naznačovalo očekávaný jednoznačný průběh zápasu a domácí odsouvalo do role outsiderů. V obou zápasech však následoval grandiózní obrat, vynikající druhá třetina a dramatický závěr, ve kterém hosté snížili na rozdíl jediné branky. V obou případech bylo společným jmenovatelem úspěchu jednak určité podcenění soupeřem pod dojmem snadného vedení, ale hlavně obrovská bojovnost a vůle po vítězství na straně domácích.

V samotném úvodu utkání byli o něco aktivnější domácí. V první šanci zápasu se ocitl hned v úvodní minutě Bukáček, ale před brankou se neprosadil. Ve třetí minutě se dostali do přečíslení M.Sobotka a Plachý, ale ani ti nedokázali akci úspěšně zakončit. O minutu později dostala Orlová nabídnutou přesilovou hru, kterou sehrála perfektně, když její hráči ukázkově vyšachovali domácí obranu a po kombinaci Prokopa a Samiece trefil branku Martin Potočný a Novák se po střele už natahoval marně. Po slibném úvodu tato branka domácí viditelně zaskočila, ti se stáhli do pasivity a hosté v tu dobu jasně ovládali hru. To zákonitě vyústilo v druhou branku Orlové, kterou v deváté minutě vsítil opět Martin Potočný, když dorazil střelu Golaba od modré. V tu chvíli se již většina domácích fanoušků obávala, že to jejich borce zlomí a proti tak těžkému soupeři se již nedokážou vzchopit. Opak byl ale pravdou. Od tohoto okamžiku začali žďárští předvádět parádní aktivní hokej. Pouhých třicet sekund po inkasované druhé brance, nahrál z rohu útočného pásma Radim Křišťan a Jiří Dítě střelou z první k tyčce prostřelil hostujícího brankáře Unzeitiga. To domácí hráče ještě více nabudilo a do konce první třetiny si vypracovali ještě tři obrovské šance. V desáté minutě našel M.Sobotka před brankou úplně volného Vránka, ale ten nedokázal ani natřikrát překonat Unzeitiga. Jeho čas však měl teprve přijít. Další gólovku promarnil Dítě, který netrefil puk před brankovištěm. Největší příležitost na vyrovnání měl však M.Sobotka dvě minuty před první sirénou. Po docela chaotických přihrávkách před bránou Orlové ovládl sice puk, ale nedokázal jej již zasunout do úplně odkryté brány. Nevyužití těchto šancí pak mohl potrestat orlovský Potočný, který zpracoval přihrávku za obranu domácích a sám se hnal na Nováka, ale ten mu skvělým zákrokem zabránil v hattricku během první třetiny.

Ve druhé třetině předvedli žďárští hokejisté opravdové galapředstavení. Nejenže v ní třemi brankami otočili výsledek zápasu, ale po celých dvacet minut hosty výborně napadali a prakticky je k ničemu nepustili. Ve 27. minutě se již díky důrazu před brankou prosadil Jakub Vránek za asistence Jiřího Plachého a bylo vyrovnáno. Za další tři minuty poslal Žďár do vedení Roman Sobotka, který při návratu z trestné lavice dostal přesnou přihrávku od svého jmenovce Martina Sobotky, zkušeně si vytáhl Unzeitiga a nekompromisně zavěsil. Po dalších třech minutách pak bylo ještě veseleji díky Martinu Sobotkovi, který po přihrávce Jiřího Plachého poslal počtvrté puk za záda hostujícího gólmana. To již nevydržel trenér hostí a vyžádal si oddechový čas. Domluva hráčům pak sice přinesla jejich zvýšenou aktivitu, ale domácí je dobře napadali a nepouštěli do vážnějších šancí a pokud přeci, tak byl na místě připraven spolehlivě chytající Lukáš Novák.

Závěrečná část hry přinesla hned v úvodu další navýšení náskoku Žďáru. Po 44 sekundách otáčí zápas z 0:2 na neuvěřitelných 5:2 opět Jakub Vránek za asistence Martina Součka. Ve 46. minutě přeci jen hosté ještě zazlobili. Po křídle si najel Vít Stránský, který dostal přihrávku od Jana Kotáska a propálil Nováka. Domácí však tento kontaktní gól nijak neznervóznil a hráli dále svoji hru. Po čtyřech minutách dokonce kontrovali, když Tomáš Kaut jen tak plácl z velkého úhlu do puku a ten k překvapení všech a hlavně brankáře Unzeitiga skončil až v orlovské síti. Jak se později ukázalo, byl to gól vítězný. Hosté se totiž ani za takto nepříznivého stavu nehodlali smířit s tím, že by cestovali 300km na led dvanáctého Žďáru a vraceli se zase zpět bez jediného bodu. Viditelně se snažili o další kontaktní gól, který by jim umožnil ještě v závěru bojovat alespoň o remízu. Domácí se však s vypětím všech sil a za velkého nasazení dokázali těmto tlakům bránit, ovšem při náročném stylu hokeje, který naši hráči po většinu utkání předváděli, rychle docházely síly a čas ubíhal stále pomaleji. Necelé tři minuty před koncem se tak hosté dočkali kýženého snížení, kterého dosáhl Lukáš Zaoral. Ještě větší drama nastalo 49 sekund před koncem, po další brance, kterou zkompletoval svůj hattrick Martin Potočný jehož střela se od brusle odrazila do branky. Pojistit vedení mohli ještě domácí, ale puk jen těsně minul opuštěnou branku Orlové. Nakonec tedy domácí hráči své nečekané vítězství uhájili a užili si zasloužené ovace vynikajících fanoušků, kteří je po celý zápas vydatně podporovali.

 

Ohlasy po utkání

Petr Česlík (trenér HC Orlová):
Dneska jsme byli trošku mistři světa v první třetině a to se nám vymstilo. Druhá třetina jednoznačně, to co jsme v první třetině začali, to jsme dokonali, prohráli jsme jí tři nula, to rozhodlo. Jinak k tomu nemám co říci, prohráli jsme.

Jaroslav Benák (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
Zápas jsme začali špatně, takže jsme opět prohrávali dva nula, to už je u nás poslední dobou klasika, vždy prohráváme. Ale mančaft je tak silný, že jsme to dokázali otočit. Gólů dnes padalo hodně, myslím, že to byl líbivý hokej, protože Orlová patří ke špičce druhé ligy, mohli by hrát i výš. Jsem rád, chtěl bych poděkovat všem hráčů, včetně gólmana a divákům.

Fotogalerie