První porážka v play off. Plameny ztratily zápas v Jablonci ve třetí třetině

Zveřejněno 27.03.2018 | Tomáš Masař
Jablonec nad Nisou SKLH Žďár nad Sázavou
SF2, úterý 27.3.2018
Jablonec nad Nisou - SKLH Žďár nad Sázavou JBL - ZNS
Jablonec nad Nisou: Hosnedl (Petruželka) – Zeman, Moravec, Pavlů, Čechura, Pilař, Tondr Martin, Pulec – Babec, Bříška (A), Tondr Lukáš (A), Víšek (C), Havlas, Nevyhoštěný, Mulač, Brokeš, Gecko, Demel, Homolka, Peřina.
SKLH Žďár nad Sázavou: Radosta (Sláma) – Pleva (C), Poizl, Peslar, Lojek, Hort, Kolda, Sedláček – Pytlík, Vítek, Štěpánek, Kuřítko, Bureš, Jícha, Kunstmüller (A), Beneš, Gregar, Kovářů, Dospěl, Střecha.
Branky a nahrávky: 28. L.Tondr (Bříška), 49. M.Tondr (Bříška), 50. M.Tondr (Pavlů, Demel), 54. L.Tondr (Víšek, Bříška), 58. Bříška (L.Tondr, Pavlů) – 27. Gregar (Beneš, Hort), 43. Bureš (Kuřítko), 60. Kunstmüller (Kovářů, Lojek). Rozhodčí: Micka, Škrobák - Hora, Žídek. Vyloučení: 12:11, navíc Čechura (JBL) 10 min. OT. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 815. Střely na branku: 30:33 (12:8, 10:13, 8:12). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 5:2, 5:3.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Plameny, které tentokrát nastoupily s mladým Janem Radostou v brance, byly od začátku zápasu pod velkým tlakem domácích. Vlci dokonale využívali menší rozměry kluziště ke své nátlakové hře a žďárským hokejistům trvalo více jak polovinu zápasu, než si na menší hřiště zvykli. Nakonec ale utkání ztratili paradoxně až v posledních 12 minutách, kdy dostali 4 branky v rychlém sledu po sobě. V závěrečných vteřinách se pak Plamenům podařilo už jen zkorigovat nepříjemný výsledek.

Ilustrační foto: Petr Nedvěd

Reportáž


Utkání se hned od samotného začátku hrálo ve vysokém tempu. Na pilu tlačili především domácí Vlci, kteří se snažili na vlastním ledě srovnat sérii. Hned na konci 1. minuty se před žďárskou brankou, kterou tentokrát střežil mladý Jan Radosta, ocitl osamocený Peřina, ale hostující gólman si připsal první z mnoha výborných zákroků během dnešního večera. Jablonečtí i nadále pokračovali ve svém tlaku a bylo vidět, že se hostující hráči dlouhou nemohli srovnat s výrazně užším kluzištěm, než na které jsou zvyklí ze žďárských Bouchalek. Na konci 6. minuty tak znovu zahrozili Vlci, konkrétně Babec a Radosta měl opět plné ruce práce, aby jeho střelu vytěsnil mimo tři tyče své branky. V polovině 9. minuty byl vyloučen žďárský Kuřítko, ale hru v oslabení Plameny přežily, stejně jako o tři minuty později, když na trestné lavici pro změnu pykal Štěpánek. Následně měli hosté na konci 14. minuty sami možnost zahrát si přesilovku, ale ani svěřencům Michala Konečného se v početní převaze skórovat nepodařilo. Domácí do konce první části ještě několikrát nebezpečně zahrozili, za zmínku stojí především šance Lukáše Tondra ze 17. minuty, ale nakonec se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

I do druhé části vstoupili Vlci velice aktivně a opět se tlačili před branku hájenou hostujícím Radostou. V polovině 22. minuty se do další šance dostal domácí Nevyhoštěný, ale žďárský gólman úspěšně zasáhl betonem. Na začátku 25. minuty byl vyloučen jablonecký Peřina, ale ani tentokrát se skóre neměnilo. Až teprve v čase 26:52 se diváci dočkali prvního gólu a k radosti Šakal Patriots, kteří opět v hojném počtu vyjeli podpořit žďárské hokejisty, padl do domácí branky. Po vyhraném vhazování v útočném pásmu se ke střele dostal Peter Beneš a jeho ránu šikovně tečoval mimo dosah domácího Hosnedla Martin Gregar, druhou asistenci si připsal Lukáš Hort - 0:1. Radost Plamenů ale měla pouze jepičí život, hned o 9 vteřin později našel domácí Kamil Bříška mezi kruhy najetého Lukáše Tondra a ten se střelou z první nemýlil - 1:1. O necelou minutu později mohl strhnout vedení zpět na stranu hostí Jakub Peslar, ale na Hosnedla si tentokrát nepřišel. Plamenům se přece jen v této části podařilo hru vyrovnat a několikrát nebezpečně prověřily domácího brankáře. Gólem zaváněla jak střela Martina Kuřítka do boční sítě, tak únik dvou na jednoho, který zakončoval Jaromír Pytlík. Skóre se ale neměnilo a po druhé třetině se tak šlo do šaten za smírného stavu 1:1.

Hned v první minutě třetí části se žďárským hokejistům naskytla příležitost zahrát se 98 vteřin dlouhou přesilovou hru 5 na 3. Hostující kouč Michal Konečný si vzal oddechový čas a jeho svěřencům se nakonec podařilo taktické pokyny přetavit v druhý gól, když za Hosnedla doslova protlačil puk Lukáš Bureš, přihrávku si připsal Martin Kuřítko - 1:2. Domácí vědomi si naléhavosti situace se znovu vrhli do útoku vynutili si další tlak. Pytlíkovo vyloučení z konce 43. minuty Plameny ještě přestály, prohřešek Ondřeje Kovářů z 48. minuty však již Vlci potrestali. V čase 48:59 od modré vypálil Martin Tondr a Radosta díky clonícím hráčům tentokrát už neměl možnost zasáhnout, asistenci si připsal Kamil Bříška - 2:2. O 58 vteřin později bylo ještě hůř. Martin Tondr opět napřáhl v přesilové hře od modré a jeho střela se zase zastavila až v síti Radostovy svatyně, bod za asistenci si připsali Michal Pavlů a Tomáš Demel - 3:2. V tu chvíli to byly najednou Plameny, kdo musel dohánět manko a blízko ke srovnání měl z dorážky Lukáš Bureš, ale Hosnedl jeho střelu vytěsnil vyrážečkou. Žďárští hokejisté se tlačili za vyrovnáním, ale byli to domácí, kdo opět skóroval. Jan Víšek s Kamilem Bříškou vypracovali šanci pro Lukáše Tondra, který si s nabídnutou příležitostí zkušeně poradil - 4:2. Domácím v tu chvíli narostla křídla a vycházelo jim prakticky vše, na co sáhli. V čase 57:58 si na nahrávku Lukáše Tondra najel Kamil Bříška a z bezprostřední blízkosti prostřelil Radostu, druhou asistenci si připsal Michal Pavlů - 5:2. V tu chvíli se utkání prakticky již jen dohrávalo. Plameny ještě zahrozily v 59. minutě po úniku Poizla, ale jediným výsledkem jeho nadějné akce bylo vyloučení domácího Pulce. V následné přesilovce se žďárským hokejistům nakonec přeci jen 5 vteřin před koncem utkání podařilo alespoň kosmeticky upravit výsledek, když po nahrávkách Ondřeje Kovářů a Martina Lojka skóroval Luboš Kunstmüller - 5:3. Konečný výsledek tak vyzněl jednoznačně pro domácí Vlky, kteří srovnali stav v sérii na 1:1. Příští zápas se odehraje ve čtvrtek 29. 3. od 18:00 na žďárských Bouchalkách.

 

Ohlasy po utkání


Josef Březina (vedoucí mužstva HC Vlci Jablonec nad Nisou):
„Já si myslím, že dnes tu byl k vidění jeden z nejlepších zápasů v této sezóně, protože ten hokej měl opravdu oboustranně úroveň. My jsme věděli, že Žďár dobře bruslí, je důrazný v koncovce, takže jsme si na to dávali víc pozor. A samozřejmě je tady znát ten rozdíl v ploše hřiště, přece jen tady toho prostoru je méně a my jsme na to zvyklí a umíme to využívat. Rozhodlo naše větší štěstí v koncovce 3. třetiny, kdy jsme přeci jen přidali na důrazu před brankou a tam se to rozhodlo. Ale jak jsme již říkal, hrál se oboustranně výborný hokej. Možná i lepší než prvoligové hokeje.“

Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Dnes nás domácí předčili v důrazu a nasazení. Na tom malém kluzišti jsme s tím měli problém. Ale věřím, že jak se sem v sobotu vrátíme, tak se s tím lépe vyrovnáme. Když to řeknu trochu blbě, zaplať pánbůh, že jsme tady v tom zápase dostali facku. My jsme si asi mysleli po tom zápase doma, že Jablonec nám to snad odevzdá. První třetina byla velice špatná. Pak jsme se dostávali do zápasu, vedli jsme, ale upozorňovali jsme hráče, že fauly jsou špatně. Musím dnes pogratulovat domácím, protože na tom malém kluzišti byli daleko agresivnější, bruslivější a my jsme s tím měli veliké problémy.“