Plameny si z Moravských Budějovic vezou po bojovném výkonu bod za prohru v prodloužení

Zveřejněno 30.12.2017 | Tomáš Masař
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
24., sobota 30.12.2017
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Brož (Čáp) – Čermák, Kabelka, Wasserbauer,Sobotka, Pelikán, Kliment, Peroutka, Spurný – Pucher st. "C", Mikeš, Horký, Rytnauer "A", Matějka, Lupač, Krutiš, Hačecký, J. Bulín, Juráň, P. Bulín, Pucher ml.
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Řehoř) – Pleva "C", Lojek, Beneš, Marek, Sedláček, Kolda, Hort,Peslar – Štěpánek, Vítek, Kuřítko, Bureš, Jícha, Gregar, Stehlík, Kunstmüller "A", Střecha, Krupka, Kovářů.
Branky a nahrávky: 16. Pucher (Matějka, Mikeš), 32. J.Bulín (Rytnauer), 61. Kabelka (Matějka, Mikeš) – 6. Střecha (Hort, Peslar), 58. Peslar (Kunstmüller). Rozhodčí: Mgr. Zdeněk Pokorný – Bc. Jan Kleprlík, Bc. Jiří Roupec. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 885. Střely na branku: 32:36 (13:7, 9:15, 10:14). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Ani Plamenům se nepodařilo zastavit vítězné tažení Žihadel, která si připsala již sedmé vítězství v řadě. Ve velmi kvalitním utkání, hraném před výbornou diváckou kulisou, Plameny dlouhou dobu prohrávaly. V závěru utkání si však vytvořily tlak, který dvě minuty před koncem přetavily ve vyrovnávací gól. V prodloužení však nakonec domácí díky využité přesilovce rozhodli o svém vítězství.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž


Úvod zápasu se nesl v poněkud opatrnějším stylu. Oba týmy několikrát prověřily soupeřova gólmana, ale až přesilovka Plamenů v 6. minutě přinesla více vzruchu. Pelikán si však ze svého trestu za nedovolené bránění odseděl jen 7 vteřin, když jeho prohřešek bleskově potrestal Tomáš Střecha po asistencích Lukáše Horta a novice v dresu Plamenů Jakuba Peslara - 0:1. Domácí následně na to zapnuli na vyšší rychlostní stupeň a tlačili se za vyrovnáním. Krupkovo vyloučení v 9. minutě ještě nepotrestali, ale Lojkův faul v 15. minutě již Žihadla využila. V čase 15:17 skóroval po pěkné kombinaci do prázdné brány nestárnoucí Peter Pucher st. Přihrávku si připsali Filip Matějka a Roman Mikeš - 1:1. Chvíli na to byl vyloučen ještě hostující Stehlík, ale do konce třetiny se již stav nezměnil.

Druhou třetinu začaly Plameny v početní výhodě, kterou si přinesly z konce první části, ale větší šanci z ní nevytěžily. Oba týmy se pak snažily hrát aktivně a jak domácí Brož, tak hostující Sláma museli krýt několik nebezpečných pokusů. Na začátku 26. minuty měli žďárští hokejisté další možnost vyzkoušet si přesilovou hru, ale ani tuto početní výhodu nevyužili, navíc ji po minutě a půl ukončil svým vyloučení Krupka. Ani domácí však jeho trest nedokázali zužitkovat. Skóre se měnilo až v čase 31:06, domácí Ladislav Rytnauer pěkně našel na útočné modré osamoceného Jana Bulína a ten si tváří v tvář Slámovi poradil - 2:1. Nyní bylo na Plamenech, aby vyvinuly větší aktivitu. Jako první vystrašil Brože v domácí brance v 33. minutě Kovářů, který svojí střelou z kruhu orazítkoval tyč. V 37. minutě se faulem provinil domácí Horký, ale ani z této přesilovky gól nepadl. Do šaten tak po druhé třetině odcházeli spokojenější domácí.

Na začátku třetí třetiny byl vyloučen na dvě minuty hostující Hort, ale ani tentokrát se skóre neměnilo. Po ubráněné přesilovce se postupně začaly stále více prosazovat žďárští hokejisté a Brož v domácí svatyni měl najednou mnohem více práce. Tlak hostí ještě umocnilo vyloučení Rytnauera na začátku 53. minuty. Ani z tohoto mráčku však nezapršelo, ale domácí gólman byl v posledních minutách v jednom ohni střel. Krutišovo vyloučení v 57. minutě však již domácí ubránit nedokázali. V čase 57:55 se po několika šťastných odrazech ujala střela nové posily Jakuba Peslara, asistenci si připsal Luboš Kunstmüller - 2:2. Půl minuty před koncem třetí periody byl ještě za podražení vyloučen hostující kapitán Martin Pleva, ale ani 60. minut nestačilo k určení vítěze. Během závěrečného tlaku Plamenů se bohužel nešťastně zranil Tomáš Střecha, který se již v závěrečných minutách ani v prodloužení na ledě neobjevil.

Prodloužení, díky Plevově vyloučení z konce základní hrací doby, zahájila domácí Žihadla v početní převaze a její využití jim netrvalo dlouho. Hned v čase 60:54 se po další pěkné kombinaci prosadil Daniel Kabelka, kterému nahrávali Filip Matějka a Roman Mikeš - 3:2. Domácí si tak před vynikající návštěvou 885 diváků připsali již sedmé vítězství v řadě a porazili po vedoucím duu Havlíčkův Brod, Tábor i třetí tým tabulky, žďárské Plameny.

 

Ohlasy po utkání

Radovan Biegl (asistent trenéra SKLH Žďár nad Sázavou): „Poslední zápas v tomto kalendářním roce. Mě nezbývá než klukům poděkovat za poctivý přístup, za odbojované utkání, v podstatě vydřený bod. V prodloužení soupeř bohužel dokázal proměnit přesilovku. Ale mělo to nasazení, mělo to tempo. Dokázali jsme se vyrovnat hře na malém prostoru, který tady v Moravských Budějovicích je. Výborně zachytal Jirka Sláma i jeho budějovický protějšek. Takže vyrovnané utkání. Myslím si, že spravedlivá remíza a k tomu bodu navíc je potřeba domácím pogratulovat."

Augustin Žák (trenér HC Moravské Budějovice 2005): „Zápas to byl dobrý. Myslím si, že ve druhé třetině jsme měli víc šancí, které jsme neproměnili. A třetí třetinu jsme pak už trošku bránili, to už teď trochu učíme kluky, aby tak hráli. Udělali jsme tam fauly a Žďár vyrovnal. Utkání bylo celkem vyrovnané a byl to kvalitní zápas. My jsme rádi, že jsme vyhráli za dva body. Vyhráli jsme po osmé za sebou, to je vždycky hrozně těžké. Výborně nám chytá gólman a jsme rozhodně spokojení."