Žďár uspěl v těžké zkoušce s Havlíčkovým Brodem

Zveřejněno 26.08.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou BK Havl.Brod
Přípr.6, pátek 26.8.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - BK Havl.Brod ZNS - HBR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš P., Pleva, Kolda, Rašner, Březka, Kunstmüller, Krupka, Kaňka, Vítek, Nováček, Gregar, Střecha, Kovářů, Červenka, Pazourek, Hron
BK Havl.Brod: Novák – Semrád T., Semrád M., Duben, Vála, Mečiar, Lacina, Kuchta, Voříšek, Michálek, Beneš F., Chlubna, Kozlík, Ludvík, Navrátil, Severa
Branky a nahrávky: 26. Červenka (Kunstmüller), 33. Kaňka (Kunstmüller, Beneš P.), 42. Gregar (Krupka), 54. Gregar (Vítek D.) – 12. Michálek (Voříšek, Semrád M.), 25. Lacina (Chlubna), 47. Michálek (Semrád T.)
Rozhodčí: Kopeček – Klouda, Zídek
Vyloučení: 8:4 Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 248
Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:3, 4:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Po úterní přesvědčivé výhře proti Moravským Budějovicím, si dnes Konečného svěřenci připsali druhou výhru v přípravě, když na Bouchalkách porazili těsným rozdílem rivala z Havlíčkova Brodu. Plameny dokázaly otočit nepříznivý stav 0:2 a branku a nahrávku si připsal nestárnoucí Michal Kaňka, který se v sestavě objevil letos poprvé.

Foto: Jan Škárka

Reportáž

V úvodní vyrovnané pasáži prověřili oba soupeři několikrát kvality protivníkova brankáře, ale jak domácí Jiří Sláma, tak hostující Čeněk Novák, drželi bezbrankový stav až do dvanácté minuty. V té vystřelil od modré Voříšek a jeho střelu šikovně ztečoval za Slámova záda David Michálek - 0:1. O tři minuty později mohl zařídit vyrovnání Krupka, ale jeho blafák v brejku Novák vystihnul. Po víedoucí brance však měli více ze hry Bruslaři, kteří několikrát sevřeli domácí před Slámou, ale ten odolával a držel těsný jednobrankový rozdíl až do první sirény.

Také prostřední dějství začalo náporem hostů, který vyústil k vyloučení domácího Beneše. Bruslařům stačilo ke zužitkování početní výhody pouhých jedenáct sekund, když Chlubna vyslal najíždějícího Jakuba Lacinu po levém křídle a ten v rychlé jízdě přesnou ranou zvýšil na 0:2. Ovšem neuběhla ani minuta a Plameny našly rychlou odpověď. Po nahrávkách Kaňky a Kunstmüllera se rychlým přesunem před branku a přesnou střelou prosadil Martin Červenka - 1:2.

V polovině zápasu mohli získat Havlíčkobrodští dvoubrankové vedení nazpět, ale po teči jednoho z jejich hráčů, kotouč jen orazítkoval tyč Slámovy branky. Domácí v tu dobu ale získávali převahu a stále častěji ohrožovali Novákovu branku. Ve 32. minutě se osamocen ve velké šanci před gólmanem ocitl Kunstmüller, ale Novák vytěsnil jeho pokus betonem. Žďárská stálice však nemusela dlouho litovat.

O půl minuty později Kunstmüller vystřelil na Nováka, od něho se kotouč odrazil k Michalu Kaňkovi a ten zasunul černou gumu do odkryté branky a zařídil vyrovnání – 2:2. Tlak Plamenů pokračoval a trenér Bruslařů Totter si vyžádal oddechový čas. Ale krátce po jeho skončení se v další velké šanci ocitli Pazourek s Nováčkem, ale vlastní nepřesností o gólovou radost přišli. V závěru třetiny ještě měli hosté výhodu přesilové hry, avšak tentokrát se Žďárští ubránili.

Do závěrečné dvacetiminutovky již vstoupili lépe domácí a hned ve 42. minutě dokonali obrat zápasu. Krupka zpoza branky našel dobře postaveného Martina Gregara, který přesnou střelou poslal Plameny do vedení – 3:2. Ve 45. minutě vystartovali proti volnému kotouči v brodském obranném pásmu Kaňka a brankář Novák. Kaňka byl sice o zlomek sekundy rychlejší, ale při zpracování se dostal již do těžkého úhlu, ze kterého odkrytou branku netrefil.

O dvě minuty později byl vyloučen domácí Pleva a hosté z Kotliny nabídnutou výhodu opět bleskově zužitkovali. Semrád nahrál od zadního mantinelu před bránu, odkud svojí druhou brankou v zápase zařídil vyrovnání David Michálek - 3:3. Domácí však v závěru zápasu ukázali větší vůli po vítězství a v 54. minutě definitivně strhli vedení na svoji stranu.

Střela Davida Vítka se od Nováka odrazila na hůl Martina Gregara, jenž kotouč dorazil do branky a rovněž se podruhé zapsal do střelecké listiny – 4:3. V posledních dvou minutách měli ještě hosté velkou šanci na vyrovnání, když byl vyloučen domácí Střecha a kouč Totter vyslal na led šestici hráčů bez brankáře. Plameny se však dokázaly tlaku ubránit a vybojovat druhé vítězství v řadě.

Také v příštím týdnu čekají na žďárské hokejisty dva přípravné zápasy a opět oba na domácím ledě. V úterý přijedou na Bouchalky Kozlové z Kolína, kterým budou chtít Plameny vrátit zatím nejvyšší letošní porážku (4:1) z Kolína. V pátek bude Konečného družinu čekat sice papírově slabší soupeř, ale přeci jen loňský vítěz kvalifikace o 2.ligu HHK Velké Meziříčí.

 

Ohlasy po utkání

Michal Konečný
Michal Konečný (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Já si myslím, že Brod byl velice těžký soupeř a určitě to prokáže i v sezóně. Byli nabruslení a ten začátek podle toho taky vypadal. Ale myslím si, že my jsme zase hráli o to chytřeji a velice si cením toho, že i když jsme prohrávali s takovýmhle soupeřem 2:0, tak se kluci dokázali dostat do zápasu. Samozřejmě byly určité fáze kdy nás Havlíčkův Brod přebrusloval a přehrával, ale řekl bych, že, co se týká chytrosti a hokejového myšlení, tak jsme na tom byli podstatně líp. Hlavně jsme vyhráli, to je pozitivní a kluci si to vyzkoušeli až do konce, kdy o to musleli do poslední vteřiny bojovat. Na druhou stranu tam byly věci jako nesmyslná vyloučení z naší strany a to si musíme vyříkat, to jsou dětinské chyby, aby hráč takhle zbytečně oslabil mužstvo. To nás potom může v sezóně stát body. Dnes to vyšlo i díky Slámovi, ale opakovat by se to nemělo.“

Aleš Totter (trenér BK Havlíčkův Brod):

Aleš Totter
„Byla to další příprava. Žďár hrál už minule dobře, ale vyhráli jsme i díky tomu, že jim nevyšly výkony gólmanů. Dneska byli lepší, a i když to je příprava, tak samozřejmě každý tým vítězstvím získává sebevědomí a dneska si to zasloužili, přehráli nás a my si musíme uvědomit, co nás zdobí a jak bychom měli hrát. Doufám, že je to pro nás dobré ponaučeni. Naštěstí to teď v té přípravě tolik nebolí. Samozřejmě domácím gratulujeme.“

Fotogalerie