Před rekordní návštěvou vyhrál bitvu o Vysočinu Havlíčkův Brod

Zveřejněno 20.02.2016 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou BK Havl.Brod
34., sobota 20.2.2016
SKLH Žďár nad Sázavou - BK Havl.Brod ZNS - HBR
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Pleva, Lojek, Beneš, Střecha L., Smejkal, Rašner, Kunstmüller, Kaňka, Štěpánek, Krupka, Březina, Kovářů, Gregar, Bureš, Střecha T., Pazourek
BK Havl.Brod: Novák – Semrád, Kulhánek, Kolda, Loginovskij, Vala, Pecen, Lacina – Ludvík, Třetina, Endál, Kuchta, Kozlík, Beneš, Chlubna, Vlasov, Kondratěv, Hlídek, Cejpek, Pejchal, Duben
Branky a nahrávky: 16. Bureš (Kunstmüller), 19. Kaňka (Štěpánek, Pleva) – 11. Endál (Semrád, Třetina), 34. Semrád (Endál, Třetina), 50. Endál, 59. Vlasov (Kondratěv, Chlubna), 60. Třetina (Novák)
Rozhodčí: Dědek – Měkýš, Otáhal
Vyloučení: 8:12 Využití: 1:1 V oslabení: 1:1
Diváci: 2253
Střely na branku: 29:22 (9:8, 10:6, 10:8
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:5
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Rekordní návštěva posledních patnácti let, elektrizující atmosféra, parádní hokej, dramatický průběh… To jsou hlavní atributy dnešního derby. Domácí Plameny sice vítězství na domácím ledě neslavily, ale všichni si úžasný zápas užili. Žďárští dokázali v první třetině otočit nepříznivý stav a až do poloviny zápasu vedli 2:1. Pak Bruslaři vyrovnali a v poslední třetině strhli vedení na svoji stranu. Těsný stav vydržel až do 59. minuty, kdy hosté potvrdili svoji výhru dvěma trefami, přičemž ta poslední padla do opuštěné branky při power-play domácích.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Takový zápas Bouchalky dlouho nezažily! Přes dva tisíce diváků nejprve sledovalo, jak se havlíčkobrodští hokejisté díky dorážce Lukáše Endála dostali do vedení - 0:1. Nicméně Plameny se velice rychle dokázaly otřepat. Nejprve ve vlastním oslabení překvapil Nováka střelou od modré čáry Lukáš Bureš (1:1) a poté zafungovala spolupráce Štěpánka s Michalem Kaňkou, kdy druhý jmenovaný poslal Žďár do vedení - 1:2.

To bylo ovšem ze strany žďárských hokejistů vše. Ačkoliv byli ve druhé třetině lepším týmem, brankou ve vlastním oslabení Tomáš Semrád srovnal 2:2. Předtím, ale měly Plameny několik tutovek jak svému soupeři odskočit a dostat klid na své hokejky.

Do třetí třetiny se nastupovalo za vyrovnaného stavu, ale ten vydržel do padesáté minuty, kdy ujel Lukáš Endál obráncům Žďáru a kličkou do forhendu překonal Slámu - 2:3. Ve zbytku zápasu se Plameny snažily dotáhnout a vyrovnat. Havlíčkův Brod však hrál zodpovědně a v úplném závěru ještě dokázal přidat dvě branky. Nejprve v 59. minutě prostřelil Slámu Kiril Vlasov (2:4) a v poslední minutě při power-play domácích, poslal kotouč do opuštěné klece kapitán Bruslařů Miroslav Třetina - 2:5.

Zápas doprovázela fantastická atmosféra a rozhodně to je zápas, na který se bude dlouho vzpomínat. Plameny čeká v předkole play-off Nymburk a s největší pravděpodobností začnou na venkovní půdě. Situaci může změnit otázka neodehraných zápasů Pelhřimova.

Na pozápasové tiskové konferenci, se všichni přítomní shodli, že utkání bylo ozdobou sezóny a odehrávalo se ve fantastické atmosféře s vynikající diváckou kulisou. Bylo poznamenáno na adresu ČSLH, že je obrovská škoda, že díky současnému špatnému systému 2.ligy, mohou takováto derby diváci zažít doma jen jednou za sezónu. Svazoví představitelé, by měli občas takovéto zápasy navštívit, aby viděli po čem je mezi hokejovými příznivci hlad a na co chtějí chodit. Místo toho jim svaz neustále nutí, pro ně neatraktivní, zápasy se vzdálenými soupeři z opačného konce země a amatérské hráče nutí k nesmyslně dlouhému cestování.

 

Ohlasy po utkání

Zvukový záznam celé pozápasové tiskové konference k přehrání zde.

.

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Musím nejprve pogratulovat soupeři k vítězství. A to bylo zasloužené. Rozhodující moment zápasu byl, když jsme poté, co jsme otočili z 0:1 na 2:1 hráli přesilovku a mohli jsme teoreticky odskočit na dva góly, tak jsme udělali chybu na modré čáře, soupeř nám ujel dva na jednoho, správně to zakončil a vyrovnal na 2:2. No a pak rozhodl gól na 2:3, kdy nám bek nastřelil hráče před sebou a ten se dokázal prosadit. V závěru si to soupeř ohlídal a už jsme se moc k ničemu nedostali. Jak jsem říkal, Brod vyhrál zaslouženě, my se musíme z toho poučit, podívat se na to podrobně, kde jsme udělali chyby a připravit se na Nymburk, přejít přes něj a věřím, že se nám to podaří.“

.

Aleš Totter (trenér BK Havlíčkův Brod):

Aleš Totter
„Rozhodčí nasadili hodně přísný metr a dvě třetiny se hrálo pořád v oslabení a přesilovkách. Emoce však nepřekročily nějakou mez a od soupeře to bylo férové. Nejvíce si cením toho, že jsme nespekulovali. I když by nám relativně Nymburk možná mohl vyhovovat, ale chtěli jsme vyhrát a nastartovat se na play-off. Obzvlášť derby, to jsme chtěli vyhrát i pro ty lidi a pro naše fanoušky. Také si cením toho, že gólman, který dostal lehký gól, tak se pak dostal do zápasu. No a třetí moment, byl když byl Žďár nahoře a měl tam šance před naší bránou odskočit na dva góly, tak rozdílový hráč Lukáš Endál, ujel a prosadil se jeden na jednoho. Pro domácí to bylo možná kruté, ale my jsme si to zasloužili. Jinak děkuji za skvělou atmosféru.“

Fotogalerie