Plameny popáté prohrály o jediný gól. Tři body si odvezl Jablonec

Zveřejněno 31.10.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jablonec nad Nisou
12., sobota 31.10.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Jablonec nad Nisou ZNS - JBL
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček – Rašner, Staněk, Pleva, Smejkal, Procházka, Vítek M. – Kovářů, Březina, Malec, Kunstmüller, Gregar, Krupka, Vítek D., Bureš, Střecha, Hron
Jablonec nad Nisou: Stejskal – Petrmichl, Pilař, Čechura, Paulů, Zeman, Abraham, Tondr M. – Šulc, Bříska, Tondr L., Nevyhoštěný, Demel, Peřina, Mulač, Brokeš, Frk, Homolka, Hric, Žďárský
Branky a nahrávky: 2. Vítek (Procházka), 32. Březina (Staněk) – 7. Zeman (Mulač, Frk), 17. Bříska, 37. Peřina (Demel, Nevyhoštěný)
Rozhodčí: Dědek – Rampír, Polák
Vyloučení: 4:7 navíc Abraham (JAB) 10min OT Využití: 2:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 548
Střely na branku: 23:23 (9:10, 7:7, 7:6)
Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Na Bouchalkách byl dnes k vidění velmi atraktivní, rychlý a bojovný hokej. Bohužel pro domácí Plameny, vyzněl vyrovnaný zápas výsledkově pro hostující Jablonec. Žďárští šli sice v úvodu zápasu do vedení, ale Vlci dokázali ještě v první třetině otočit skóre ve svůj prospěch a Plameny pak už stále dotahovaly, což se jim nakonec nepodařilo. Po vyrovnání ve druhé třetině se Jablonečtí znovu ujali vedení, na které již domácí nedokázali odpovědět.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Utkání začalo pro domácí Plameny slibně, když dokázaly využít hned první přesilovou hru ve druhé minutě. Z rohu hřiště poslal Bureš kotouč na Procházku, který z voleje pálil a hostující brankář Stejskal neudržel kotouč ve své výstroji, čehož využil David Vítek a dorazil puk do sítě – 1:0. O chvíli později se ve velké šanci objevil Malec, ale tentokrát byl Stejskal pozorný a pravým betonem puk vyrazil do bezpečí.

V sedmé minutě však hosté oplatili Plamenům úvodní branku a rovněž zužitkovali početní výhodu krásnou kombinací. Kotouč si mezi sebou dvakrát vyměnili Frk a Mulač a druhý jmenovaný našel křižným pasem najíždějícího Tomáše Zemana, který z první trefil odkrytou domácí branku – 1:1. V 11. minutě mohli domácí získat vedení zpět, když se Hron dostal do brejku se Střechou, který zakončoval, ale Stejskal puk vyrazil a při přesunu posunul svou branku.

Krátce nato předvedl bleskovou akci Malec, ale jeho bekhendové zakončení trefilo pouze Stejskalovu masku. Místo toho se poprvé v zápase ujali vedení hosté. V 17. minutě domácí nedokázali dostat puk z obranného pásma, ten získal u pravého mantinelu Kamil Bříška, nabruslil si mezi kruhy a parádní trefou o horní tyčku skóroval – 1:2. Ještě v závěru úvodní třetiny zahrozil znovu volný Bříška u levé tyče Blažíčkovi branky, ale ten se překonat nenechal.

Druhou dvacetiminutovku zahájili domácí dvěma nadějnými akcemi. Avšak krásnou souhru žďárské první formace zakončenou Malcem Stejskal vyrazil a zlikvidoval i následnou akci Kunstmüllera a Gregarovu střelu. Ve 25. minutě již na Bouchalkách propukla radost, tu však záhy zchladilo rozpažení rozhodčího Dědka, který branku neuznal kvůli údajnému Malcovu zásahu kotouče vysokou holí. Jak je však patrno i z videozáznamu, ten měl hůl ve výši kolen.

O minutu později se blýskl Blažíček výborným zákrokem proti šanci Šulce. Ve 29. minutě na druhé straně vytasil skvělý zákrok jablonecký gólman Stejskal proti nebezpečné střele Kovářů z otočky. V polovině zápasu byl na trestnou lavici vyhoštěný Nevyhoštěný za hákování. Tuto přesilovku dokázal přetavit ve vyrovnávací branku při svém prvním startu v dresu Plamenů David Březina, když si po Staňkově nahrávce najel do pravého kruhu a přesnou trefou srovnal skóre – 2:2. Ještě veseleji mohlo být ve 35. minutě, když si opět Březina najel za obranu a z levého kruhu rozezvonil tyč Stejskalovy branky.

Jenomže o minutu později napočítal čárový rozhodčí na ledě šest žďárských hráčů, s čímž zásadně nesouhlasili přítomní diváci, ale to nic neměnilo na tom, že domácí šli do oslabení. A kontroverzní přesilovku Jablonec také využil. Za záda Blažíčka dostal kotouč trefou z mezikruží Jiří Peřina - 2:3. Blízko navýšení jabloneckého vedení byl ve 39. minutě Tondr, ale Blažíček skvěle jeho brejk zlikvidoval a poslal kotouč do ochranné sítě.

Třetí třetina se nesla ve znamení neutuchající snahy Plamenů o vyrovnání. Vlci však skvěle bránili, výborně drželi střední pásmo a domácí se do ohrožení jablonecké branky dostávali jen sporadicky. Hosté vyráželi do nebezpečných protiútoků a tak Blažíček musel být pozorný, ale stále držel naději domácích na obrat.

Jednu z velkých šancí nedokázal využít Bureš v úniku, při kterém však byl atakován minimálně na hranici pravidel. Stejný hráč měl na dosah vyrovnání v 54. minutě při přesilové hře, ale nepodařilo se mu ve velkém závaru před Stejskalem dotlačit kotouč za jeho záda. Úspěšný nebyl o chvíli později ani osamocený Malec, kterého Stejskal vychytal. Nejblíže kýženému vyrovnání však byl v 55. minutě Střecha, kterého parádně našel najetého na útočné modré Pleva, ale svůj brejk s obrovským náskokem nedokázal proměnit.

A když dvě minuty před závěrečnou sirénou dorážel Gregarovu střelu Kunstmüller před již ležícím Stejskalem, vyšel vítězně opět jablonecký gólman. V závěru si postupně oba soupeři vyčerpali oddechový čas. V závěrečném tlaku se pak proháčkoval Malec před Stejskala, ale nepropasoval kotouč u bližší tyče. Plameny to ještě zkoušely v šesti bez brankáře, ale proti Střechově slibné střele se strážce jablonecké svatyně stihl bleskově přesunout a zachránil svému týmu tři body.

Hokejisté SKLH tak podruhé v řadě prohráli rozdílem jediné branky a v sezóně je to již pátá porážka tímto nejtěsnějším rozdílem. Jablonec se ve Žďáře prezentoval vynikající hrou a ani zlepšený výkon Plamenů na bodový zisk nestačil. Na ten si budou muset Sobotkovi svěřenci počkat minimálně do středy, kdy je čeká dlouhá cesta do Klášterce nad Ohří. V sobotu pak již čeká diváky tradiční derby Vysočiny, kdy na Bouchalky dorazí Lední medvědi z Pelhřimova.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes ta porážka obzvláště mrzí, je to zase porážka o branku, letos již několikátá. Těžko se to hodnotí… Nikdy jsem se nechtěl vymlouvat na rozhodčí a stěžovat si, ale dnes se mi ten výkon sudího zdál… no takový všelijaký… Byly tam klíčové okamžiky, které ten zápas mohly dost ovlivnit. Naše branka byla podle mě regulérní a vysoká hůl tam v žádném případě nebyla a naše vyloučení za šest hráčů, ze kterého dal soupeř rozhodující branku… já jsem tam napočítal zcela zjevně pět lidí. Ale tím nechci říct, že jsme ten zápas prohráli kvůli tomu, ale mrzí to a je to taková skvrna na jinak vynikajícím zápase. V té naší hře mi pořád něco chybí. Kluci se snažili, bojovali, po této stránce jim nemám co vytknout. Mně tam pořád chybí víc toho pohybu, víc rotace v útočném pásmu, máme strašně moc zkažených přihrávek a i těch taktických věcí. Musíme se ale od něčeho odpíchnou, tak aspoň od té bojovnosti a třeba nám to tam začne víc padat. Ale musí si ti kluci uvědomit, že ten úspěch nezačíná na zápase, ale začíná to od tréninku. Už tam musí chtít dávat góly, dát tam ten důraz a jít i v tréninku do všeho naplno. Ten přístup musíme ještě zlepšit a teprve pak se to projeví i v tom zápase.“

.

Petr Cinibulk (prezident HC Vlci Jablonec nad Nisou):

Petr Cinibulk

„Myslím si, že to bylo velice kvalitní utkání. My jsme sem jeli s pokorou, protože jsme měli o Žďáru zprávy, že má dobrou formu. Minule tu někdo dostal 9:2 a i v Kolíně hrál Žďár velmi dobře. Zaměřili jsme se na střední pásmo, což si myslím, že domácím dělalo trochu problémy. Ale myslím si, že to utkání bylo velmi vyrovnané a mohli klidně vyhrát i domácí. Já bych osobně bral i remízu.“

Foto: Jablonecký deník

Fotogalerie