Žďár ztratil dobré utkání v závěru

Zveřejněno 07.10.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kobra Praha
7., středa 7.10.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Kobra Praha ZNS - KOB
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (Zelený) – Půža, Staněk, Pleva, Střela L., Smejkal, Vítek M., Procházka – Bureš, Kaňka, Štěpánek, Kunstmüller, Gregar, Krupka, Vítek D., Hron, Střecha T.
Kobra Praha: Bílek – Cafourek, Verbík, Šteiner, Drahorád, Kulich, Lang, Bureš – Borovanský, Slanina, Jakeš, Jedlička, Kučera, Strnad, Antončík, Hanták, Vlach, Kysela, Hlinka
Branky a nahrávky: 16. Vítek D. (Hron, Střecha T.), 28. Střecha T. (Gregar), 29. Gregar (Kunstmüller), 43. Střecha T. – 2. Šteiner (Jakeš), 15. Drahorád (Hanták, Vlach), 26. Vlach (Šteiner, Borovanský), 50. Hanták (Jakeš), 54. Antončík (Jakeš), 58. Jakeš (Šteiner)
Rozhodčí: Pokorný – Otáhal, Měkkýš
Vyloučení: 5:6 Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 531
Střely na branku: 36:29 (10:8, 16:8, 10:13)
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 4:3, 4:6
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Hokejisté žďárského SKLH dnes sehráli s favorizovanou Kobrou dobrý zápas, který však nedokázali dotáhnout do úspěšného konce. Již po minutě hry se hosté ujali vedení a ve druhé třetině vedli o dvě branky. Domácí však dokázali ve druhé polovině zápasu třemi brankami otočit stav na 4:3 ve svůj prospěch. Ovšem Pražané odpověděli v posledních deseti minutách stejnou mincí a po třech trefách si z Bouchalek odvezli tři body.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Pouhých 61 sekund ukrojila časomíra z dnešního zápasu, když se Kobra poprvé svými jedovými zuby zakousla do žďárských hokejistů. Jakeš našel před bránou volného Dominika Šteinera, který v ideální pozici prostřelil Slámu a otevřel skóre utkání – 0:1. Domácí zůstali tímto jedem ochromeni a Pražané se prezentovali jasnou nadvládou na hřišti.

Vše vyvrcholilo v desáté minutě, kdy po faulu a trestu za příliš mnoho hráčů na ledě, získali hosté na dvaačtyřicet sekund dvojnásobnou přesilovku. Tu však Plameny dokázaly ubránit a to jejich výkon viditelně zvedlo. Jenomže ve chvíli kdy hru vyrovnaly a začaly soupeře dokonce tlačit, přišla chyba, kterou ztrestal Karel Drahorád, jenž pohotově dorazil Hantáchovu střelu – 0:2.

V 16. minutě se však domácí fanoušci přeci jen dočkali. Hron vystřelil na pražského brankáře Bílka, od něhož se kotouč odrazil k Davidu Vítkovi a ten z těžkého úhlu vsítil kontaktní branku – 1:2. Závěr třetiny již patřil domácím, kteří byli aktivnější, ale na vyrovnání nedosáhli.

Prostřední dějství začalo několika slibnými šancemi na obou stranách. První z nich se podařilo využít opět hostujícímu celku, když domácí obrana nechala úplně volného Daniela Vlacha před Slámou a ten proti jeho pohotovému zakončení neměl šanci – 1:3.

Žďárští se však nenechali odradit od další aktivní hry, výborně bruslili, napadali soupeře a během 65 sekund dokázali dvoubrankové manko smazat. Nejprve ve 28. minutě dostal Tomáš Střecha přihrávku od Gregara, nabruslil si mezi kruhy a trefil parádně horní roh Bílkovi branky – 2:3.

O minutu později zachytil Kunstmüller v obranném pásmu přihrávku soupeře a poslal dlouhý pas Martinu Gregarovi, a ten z pravé strany prostřelil Bílkovi betony – 3:3. Až do sirény ukončující druhou dvacetiminutovku, byly Plameny lepším týmem, soupeře k ničemu nepouštěly a vytvořily si několik slibných šancí. Skóre se však zatím neměnilo.

K tomu došlo až v závěrečné třetině. Ve 43. minutě se blýskl nádhernou akcí s ještě lepším zakončením Tomáš Střecha, který se prosmýkl až před Bílka a bekhendem zavěsil do levého horního rohu brankové konstrukce a hokejisté z Bouchalek se poprvé v zápase ujali vedení. Velmi dobrou taktickou, ale přitom aktivní hrou, kterou nedovolili soupeři vážněji ohrozit svoji branku, drželi těsné vedení až do 50.minuty.

Zazmatkování při soupeřově napadání domácí rozehrávky, kdy nedokázali Žďárští dostat kotouč z vlastní třetiny, znamenalo vyrovnání. Puk získal hostující kapitán Jakeš, posunul jej volnému Filipu Hantákovi, který mířil do poloodkryté branky přesně – 4:4.

A to byl impuls, který Kobra potřebovala, a o čtyři minuty později získala zpět ztracené vedení. Opět u toho byl nejlepší hráč hostů Jakeš, který tentokrát nabídl kotouč Šimonu Antončíkovi a ten ač tísněn, z otočky zametl černou gumu do branky – 4:5. Ani to však domácí celek neodradilo od další snahy o vyrovnání a sevřeli soupeře v jeho obranném pásmu.

Jenomže při střele od modré zlomil Smejkal hokejku, čehož využil hostující hráč a po křídle ujížděl na branku. Domácímu kapitánovi, který byl bez hole, nezbylo nic jiného, než použít zápasnický chvat, aby jej zastavil, což se pochopitelně neobešlo bez vyloučení. Snaha domácích o vyrovnání se ještě více zkomplikovala o chvíli později, kdy v souboji za brankou trefil Staněk soupeře holí do přilby a za vysokou hůl putoval také na trestnou lavici.

Do konce třetí třetiny zbývalo necelých pět minut a hosté měli více než minutovou přesilovku pět na tři. Tu ještě dokázali Žďárští ubránit, ale při následné standardní početní výhodě již Kobra opět kousala. Závěrečné uštknutí si vzal na starost sám kapitán Jiří Jakeš, který svižnou a přesnou střelou z mezikruží k levé tyči, definitivně rozhodl zápas – 4:6.

Dvě minuty před závěrečnou sirénou si ještě domácí kouč Sobotka vyžádal oddechový čas a Plameny se pokusily o malý zázrak. Ten se však nekonal a to ani poté co Sláma odjel na střídačku, domácí hráli v šesti a hosté po faulu ve čtyřech. Hosté si tak z Vysočiny odvezli do hlavního města plný bodový zisk.

Plameny dnes odehrály dobré utkání, které tvrdě odbojovaly a k bodům měly blízko, ovšem popravily se vlastními individuálními chybami, které soupeř nemilosrdně trestal. V sobotu čeká Sobotkovu družinu cesta do Krkonoš, kde se utkají s Vrchlabím. Na domácím stadionu se Smejkal a spol. opět představí až příští sobotu v zápase s Řisuty.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes to bylo utkání jako na houpačce. Opět jsme nezvládli nástup a nechali soupeře odskočit do dvoubrankového vedení. Pak se dostaneme zpátky do hry, otočíme to z 1:3 na 4:3 a zase nás srazí dvě individuální chyby a soupeř to otočí na 4:5. Znovu se jen potvrdilo, to co pořád opakuju, že takhle vyrovnané zápasy rozhodují individuální chyby a my jich děláme strašně moc a takovýhle soupeř to dokáže využít. Naopak, my ty soupeřovy chyby neumíme potrestat. Dnes mě to opravdu obzvlášť mrzí, protože to nebyl z naší strany špatný zápas a alespoň ta remíza by tomu slušela. Nedá se nic dělat, musíme se z toho sebrat a věřit, že to bude lepší.“

.

Miloslav Šeba (trenér HC Kobra Praha):

Miloslav Šeba

„Přijeli jsme oslabení o čtyři hráče a tak jsme si říkali, že za bod budeme rádi, protože Žďár má dobrý mančaft. Bylo hrozně důležité, že jsme dali první gól. Nicméně je to strašně mladé mužstvo a my vedeme o dva góly a soupeř nám to srovná. Jsou to jednadvacetiletí, dvaadvacetiletí kluci, kteří nejsou takticky vyspělí. Naštěstí se nám to pak podařilo obrátit. Hráli jsme ale špatně přesilovky a ta předvedená hra ve druhé třetině od nás byla špatná. Pochopitelně jsme ale za vítězství rádi.“

Fotogalerie