Zdařilá odveta ve Šternberku za tři body!

Zveřejněno 10.12.2008 | mk
Šternberk SKLH Žďár nad Sázavou
25., středa 10.12.2008
Šternberk - SKLH Žďár nad Sázavou STB - ZNS
SKLH Žďár nad Sázavou: Blažíček - Koželuh, Fibikar, Souček, Pleva, Sobotka R. - Plachý, Sobotka M., Vránek - Kaut, Dítě, Štěpánek - Plch, Havelka, Fila
Branky a nahrávky: 4. Hrbatý (Coufal), 31. Hrbatý (Zapletal), 40. Hrbatý (Coufal), 42. Zapletal, 59. Fiala - 13. Sobotka (Plachý), 14. Havelka (Plch), 16. Souček (Fila), 45. Fila, 46. Dítě (Kaut, Pleva), 49. Havelka (Fila)
Rozhodčí: Krenžlok - ...
Vyloučení: 5:7 Využití: 2:0
Diváci: 90
Střely na branku: 40:27
Průběh utkání: 1:0, 1:3, 4:3, 4:6, 5:6
.

Š T E R N B E R K - Žďárští hokejisté dokázali navázat na zdařilý výkon v posledním zápase, porazili HC TJ Šternberk na jejich vlastním ledě a tentokrát získali i všechny body. Hosté si však opět vybrali špatnou prostřední třetinu, ve které ztratili své vedení, avšak vítěznou závěrečnou třetinou strhli tuto divokou přestřelku na svoji stranu. Žďárským se tak podařila úspěšná odveta za nechvalně známé utkání prvního kola na žďárském ledě.

Reportáž

Do utkání, které sledovala necelá stovka diváků, vstoupili lépe domácí, kteří nenechali své hosty moc rozkoukat a již ve čtvrté minutě otevřeli z hole Hrbatého skóre zápasu. Žďárští se pak postupně z tohoto nepovedeného úvodu vzpamatovávali a začali soupeře přebruslovat, což vyústilo v pěknou vyrovnávací branku, kterou zařídili tradiční exekutoři, po nahrávce Jirky Plachého poslal poprvé kotouč do šternberské svatyně Martin Sobotka. Ještě lépe to vypadalo o minutu později, když se poprvé prosadil výborně hrající třetí „juniorský“ útok. Plchovu asistenci přetavil ve vedoucí branku Pavel Havelka (viz foto). No a po dalších dvou minutách pokračoval v obratu utkání Martin Souček, když po Filově nahrávce propálil domácího gólmana a cesta ke třem bodům se zdála být otevřenou.

To by ovšem nesměla přijít naše tradiční nevydařená prostřední třetina. Přestali jsme bruslit a zpomalili pohyb, což do té doby na domácí, kteří nejsou nijak obzvlášť zdatnými bruslaři, velmi platilo. Naopak šternberští byli velmi nebezpeční v útočném pásmu, kde přesně kombinovali a vytvářeli si velké šance. Přesně v polovině utkání jednu z nich proměnil domácí Hrbatý. Stejnému hráči se podařilo i vyrovnat a to pouhých osmnáct sekund před druhou sirénou. Filip Hrbatý touto brankou dosáhl na hattrick.

Tato branka do šatny se dost podepsala na psychice žďárského mužstva a přestože se nastupovalo do závěrečné dvacetiminutovky za vyrovnaného stavu, byli to domácí, kteří byli „nahoře“. To poznamenalo i úvodní okamžiky tohoto dějství. Ve druhé minutě domácí Zapletal překonal počtvrté Blažíčka a slibně rozehraný zápas najednou nevypadal dobře. Hosté však nesložili zbraně a přidali na bojovnosti, postupně začali opět zvyšovat obrátky, což domácím činilo značné problémy. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat a Petr Fila nám vrátil naději a vyrovnal stav na 4:4. O minutu později se prosadil i druhý útok a po Kautově přihrávce vrátil Žďáru vedení Jiří Dítě. Hosté se dostali do skvělého tempa a v těchto fázích soupeře jasně přehrávali. V polovině závěrečné třetiny se znovu podařilo skórovat našim mladíkům. Filovu asistenci proměnil Pavel Havelka ve svoji druhou branku a zařídil tak Žďáru dvoubrankový náskok. Ani v dalších minutách nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo cestě tří bodů na Vysočinu ještě něco zabránit. V závěru však přišla přesilovka Šternberka 5 na 3 a domácí vycítili šanci. Necelé dvě minuty před koncem posunul svůj tým na dostřel jediné branky Fiala, který naše dvojnásobné oslabení potrestal. Pokračovala přesilová hra domácích s výhodou jednoho muže. Dvacet sekund před závěrečnou sirénou vytáhl Blažíček jeden ze svých zázračných zákroků a ve vyložené šanci zabránil Śternberku ve vyrovnání. Nakonec žďárští své těsné vedení uhájili a odvážejí si všechny tři velmi důležité body.

Mužstvo si zaslouží pochvalu a poděkování za velkou bojovnost, protože díky brodské a slávistické marodce nám nebyl uvolněn ani jeden hráč a tak jsme celé utkání vybojovali pouze se čtrnácti vlastními hráči, bez jakýchkoli posil. Naštěstí do zápasu mohl vstoupit i Roman Sobotka, který si již odpykal svůj disciplinární trest. Nastoupil již také Jirka Plachý po otřesu mozku, ale bohužel opět utržil ránu do hlavy a část zápasu musel znovu odpočívat, doufejme, že to tentokrát nebude nic vážného a v neděli bude připraven v plné síle. Velmi pozitivní je i fakt, že naši hráči dokázali překonat nepříznivý vývoj, když ztratili dvoubrankové vedení a soupeř otočil skóre ve svůj prospěch, což svědčí o dobré psychické odolnosti týmu. Ve vynikajícím světle se předvedl třetí útok juniorů ve složení Jiří Plch, Pavel Havelka, Petr Fila, tito mladíci zařídili čtyři ze šesti branek a patřím jim velká pochvala za parádní výkon.

Foto z utkání: Miloslav Fuksa

Fotoreportáž z tohoto zápasu můžete vidět ve fotogalerii. a také na stránkách autora těchto fotorafií pana Miloslava Fuksy.

Fotogalerie