O prohře Plamenů rozhodla jediná branka při vlastní přesilovce

Zveřejněno 21.01.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Vrchlabí
26., středa 21.1.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Vrchlabí ZNS - VRC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal (C), Doležal – Krupka, Kaňka, Vítek D. – Kunstmüller, Gregar, Bureš – Boček, Havel, Zídek – Štěpánek, Kolda
Vrchlabí: Neužil – Hamerský, Lenoch, Kadavý, Jebavý, Klement, Hlaváč, Skočovský – Jakubec (C), Filip, Šťastný – Bláha, Jirků, Vlach – Matějka, Urban, Fořt – Kerekanič
Branky a nahrávky: 25. Matějka
Rozhodčí: Děděk – Klein, Linhart
Vyloučení: 3:7 Využití: 0:0 V oslabení: 0:1
Diváci: 568
Střely na branku: 24:19 (8:7, 9:7, 7:5)
Průběh utkání: 0:1
Hráč zápasu: Jiří Sláma (ZNS), Jakub Neužil (VRC)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Rychlému, bojovnému a pohlednému utkání chybělo jediné – branky. A to z pohledu domácího diváka, hlavně nějaká ve Vrchlabské síti. Žďárští hokejisté nedokázali proměnit ani jednu ze svých šancí a hostům tak stačilo využít jednoho zaváhání Plamenů při vlastní přesilovce ve druhé třetině. Domácím nepomohla ani přesilovka 5 na 3 ani řada dalších početních výhod ani zívající odkrytá brána, a tak Stadion ukončil sérii šesti výher Žďáru nad tímto soupeřem v řadě.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Utkání začalo hned od svého úvodu ve svižném tempu, ale oba brankáři od prvních minut dávali jasně najevo, že oni budou dnes hlavními hvězdami večera. Ve třetí minutě ujel domácí obraně po levém křídle exžďárský Bláha, ale Sláma vytáhl fantastický zákrok proti jeho střele i bezprostřední dorážce.

Stejný hráč nechal o dvě minuty později znovu vyniknout žďárského brankáře, který nejprve pokryl jeho střelu z levého kruhu a následně proti dorážce Vlacha z mezikruží tasil hbitou lapačku. V osmé minutě nahrával Kunstmüller zpoza branky Gregarovi a jeho dělovku zlikvidoval pro změnu gólman Vrchlabí Neužil. Gregar jej nepřekonal ani o pár sekund později střelou hned po vhazování.

A stejně si Neužil poradil také se střelou Zídka v deváté minutě. V 11. minutě přišly opět ke slovu Slámovy zákroky proti dvou velkým šancím Fořta. Osmnáctá minuta přinesla další slibný pokus Plamenů v podání Havla po Bočkově přihrávce, který však Neužil vytěsnil do rohu. O minutu později se zpoza branky šikovně vymotal Kaňka a snažil se protlačit kotouč kolem tyčky, ale Neužil byl opět včas na svém místě.

Druhou třetinu začali domácí šancí Bočka, který se zpoza brány prosmýkl před Neužila, ale vrchlabský gólman byl znovu úspěšnější. Ve 25. minutě hráli domácí přesilovku, od modré pálil Beneš a odražený puk sklepnul Urban mezi kruhy rozjetému Janu Matějkovi, jenž se šikovně protáhnul mezi obránci a uháněl na Slámu, kterého překonal bekhendovým blafákem – 0:1.

Nikdo na stadionu si v tu chvíli nepřipouštěl, že se jednalo o první a zároveň poslední branku utkání. Krátce na to mohl vyrovnat Vítek, když tečoval Benešovu střelu, kterou však Neužil opět zneškodnil, stejně jako jeho následnou dorážku. Plameny se snažily o rychlé vyrovnání, ale hostující brankář byl zásadně proti a likvidoval jednu šanci za druhou.

Neujala se střela Kunstmüllera přes obránce z mezikruží, ani dělovka Bureše z levého kruhu. Ani Sláma ale nebyl bez práce, když musel likvidovat šanci Filipa poté, co Lenoch zachytil kotouč ve středním pásmu. Ve 36. minutě našel Kaňka v dobré střelecké pozici Vítka, ale Neužil byl neprůstřelný. Hosté se soustředili především na účinnou obranu a příležitostně vyráželi do nebezpečných protiútoků. Do jednoho z nich se dostal Bláha, ale Sláma ho vychytal.

V závěrečné dvacetiminutovce pokračoval tlak domácích, který však byl spíše optický a platonický než nějak zvlášť nebezpečný. Navíc nadále narážel na stoprocentního Neužila nebo špatně seřízená mířidla domácích střelců.

Nejprve z levého kruhu minul Gregar a krátce po něm Kaňka. Ve 49. minutě se mohl zapsat hned v prvním startu nováček ve žďárském dresu Jan Boček, ale také on narazil na začarovanou Neužilovu branku a byť byla z poloviny odkrytá, puk prosvištěl z vnějšku kolem tyče.

Mezi 52. a 57. minutou vyústila série několika vyloučení na obou stranách dvakrát ve dvojnásobnou přesilovku pro SKLH v trvání půl minuty a pak čtyřicet sekund. Ani ta však k odčarování vrchlabské branky nevedla a čas k vyrovnání se domácím nezadržitelně krátil.

S ním přibývalo křečovité snahy a s tím spojených nepřesností a nic na tom nezměnila ani závěrečná power-play, kterou navíc měli domácí zvýhodněnou o vyloučeného Lenocha. Ta jen dokreslila zmar červenobílých a zápas tak skončil těsným fotbalovým výsledkem 0:1.

V herně pohledném a rychlém utkání, měli Žďárští mírně více ze hry, ale žalostná koncovka v kombinaci s vynikajícím vrchlabským brankářem předurčili dnešní nezdar Plamenů. Důležitou roli sehrály také přesilovky, kterých domácí měli sedm oproti třem hostů a nejen, že z nich nedokázali skórovat, ale ještě inkasovali jediný a rozhodující gól zápasu. V sobotu budou žďárští čerpat volné kolo a příští sobotu prověří nejistou formu Plamenů vzmáhající se Bílina.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Dnes se takovýhle zápas opravdu těžko hodnotí. Sice to byl určitě divácky pěkný zápas, ale radost jsme našim fanouškům neudělali. Rozhodující gól jsme dostali opět při naší přesilovce a nebylo to poprvé, těch inkasovaných gólů při vlastní přesilovce už bylo několik. Ale i tak jsme nemuseli prohrát, jenomže dnes asi kdybychom hráli do rána, tak gól nedáme. Absolutně nás zradila koncovka, neproměnili jsme vyložené šance, netrefili prázdnou bránu, nevyužili přesilovky ani pět na tři a bez gólu se vyhrát nedá. Musíme zásadně zlepšit produktivitu. Ty situace před brankou jak řešíme, dva na jednoho, tři na dva, finální nahrávku atd., to musíme zlepšit, aby to chodilo rychleji, přesněji a zlepšit střelbu. Myslím si, že soupeř dnes nebyl lepší, ale dal jeden gól a to mu k vítězství stačilo.“

.

Tomáš Bláha (asistent kapitána HC Stadion Vrchlabí):

Tomáš Bláha

„Vyrůstal jsem tady, kluky znám a je to pro mě takové zpestření, když si tady mohu zahrát. Dnes jsem ale rád, že jsme konečně vyhráli. Klukům přeju, ať se jim daří a ať jsou zdraví…“ (více ve videu)

Fotogalerie