Kobra uhasila Plameny pěti brankami ve třetí třetině

Zveřejněno 14.01.2015 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Kobra Praha
24., středa 14.1.2015
SKLH Žďár nad Sázavou - Kobra Praha ZNS - KOB
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (49.Peška) – Staněk, Beneš, Pleva, Pilný, Smejkal (C), Kolda – Krupka, Kaňka, Štěpánek – Padělek, Kunstmüller, Gregar – Vítek D., Zídek, Vítek M. – Bureš
Kobra Praha: Bílek (Zapletal) – Evan, Šteiner, Švaříček, Ton, Cafourek, Verbík – Čurda, Kučera, Pohl, Půlpán, Slanina, Novák, Borovanský, Kocman (C), Strnad, Malý
Branky a nahrávky: 5. Beneš (Štěpánek), 23. Pilný (Beneš), 34. Beneš (Padělek, Pilný), 60. Kunstmüller (Pleva, Padělek) – 7. Kučera (Čurda), 14. Čurda (Kučera, Malý), 19. Kučera (Čurda, Šteiner), 26. Strnad (Verbík), 41. Čurda (Pohl, Šteiner), 44. Čurda (Pohl), 49. Čurda (Evan, Pohl), 51. Malý (Strnad, Cafourek), 58. Pohl (Kučera)
Rozhodčí: Held - Klouda, Musil
Vyloučení: 3:5 Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 652
Střely na branku: 24:31 (10:8, 8:10, 6:13) Průběh utkání: 0:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:9, 4:9
Hráč zápasu: Petr Beneš (ZNS), Martin Čurda (KOP)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Pražská Kobra dnes na Bouchalkách potvrdila, že právem vévodí západní skupině 2.ligy. Hokejisté žďárského SKLH dokázali s týmem z české metropole držet krok čtyřicet minut a v závěru druhé třetiny byli hodně blízko vyrovnání. Závěrečná část utkání však již plně patřila hostujícímu celku, který pěti brankami definitivně zlomil odpor domácích Plamenů.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Utkání začalo pro žďárské barvy výborně. Nejprve sice musel Sláma vytáhnout parádní zákrok proti Kocmanově dorážce, ale v páté minutě šly Plameny do vedení. Štěpánkovu střelu z úhlu srazil hostující brankář Bílek za branku a Kunstmüller našel mezi kruhy volného Petra Beneše, který přesnou ranou otevřel skóre zápasu – 1:0.

Radost domácích příznivců však trvala jen dvě a půl minuty. Čurdovu střelu z levého kruhu Sláma vyrazil před sebe a dojíždějící Frank Kučera srazil kotouč do odkryté branky – 1:1. Tato dvojice tím zahájila svůj velký večer. Domácí sice reklamovali kopnutí, ale rozhodčí neváhal a branku uznal. Z videa je sice pohyb nohy a zasažení puku bruslí evidentní, ale není již zřejmé, zda hráč ještě následně nezasáhl kotouč holí.

Dobrou možnost měl potom Kunstmüller, který získal ve středním pásmu kotouč a vyrazil na Bílka, tísněn Kučerou se pokusil zasunout puk mezi brankářovy betony, ale neúspěšně. Na druhé straně ale ve 14. minutě hosté sehráli parádní bleskovou kombinaci, když Kučerovu nahrávku na levý kruh poslal bez přípravy Martin Čurda přesnou trefou do sítě žďárské branky – 1:2. Půl druhé minuty před první sirénou ještě zvýšil náskok Pražanů svoji druhou brankou Frank Kučera, který po Čurdově nahrávce prostřelil z levého kruhu Slámu mezi betony – 1:3.

Domácí vstoupili do druhé třetiny opět dobrým způsobem a znovu to byli oni, kdo první skóroval. V přesilové hře pálil od modré Beneš, Bílek jeho střelu sice vyrazil, ale Luděk Pilný pohotově dorazil kotouč do branky – 2:3. Jenomže hosté po třech minutách hry získali dvoubrankový náskok zpět. Verbíkovu střelu od modré dorazil pod horní tyčku Luděk Strnad - 2:4.

Hrál se rychlý a bojovný hokej a soupeři si nic nedarovali. Domácí se nevzdávali a bojovali o snížení. To se jim podařilo ve 34. minutě po pěkné souhře Pilného a Padělka, kterou z mezikruží zakončil svým druhým gólem Petr Beneš - 3:4. Obrovskou šanci na vyrovnání měl minutu před koncem druhé třetiny David Vítek, který dostal přihrávku přímo před branku, ale tváří v tvář Bílkovi neuspěl.

Poté co Plameny ve druhé třetině srovnali s favoritem herně krok a byly blízko vyrovnání, přišla závěrečná třetina, která již byla plně v režii pražského celku. Vše odstartoval zřejmě zlomový okamžik hned v první minutě, když Pohl zpětnou přihrávkou našel najíždějícího Martina Čurdu , který poslal kotouč za Slámova záda – 3:5. Rozhodčí sice nejprve rozpažil a signalizoval kopnutí bruslí, ale žďárský obránce Pavel Staněk předvedl obdivuhodné gesto fair-play a potvrdil sudímu regulérnost gólu.

Domácí se znovu snažili dotáhnout na jednobrankový odstup a vytvořili si dvě slibné šance, ale Benešovu příležitost k hattricku zmařil skvělým zákrokem Bílek a Krupkovu nebezpečnou střelu srazil Evan. Ve 44.minutě však definitivně zlomila odpor Plamenů hvězda večera Martin Čurda, který po Pohlově střele dojel odražený puk od zadního mantinelu a z téměř nulového úhlu se nemýlil – 3:6.

O pět minut později vypálil od modré Evan a jeho ránu tečoval za Slámova záda, kdo jiný než Martin Čurda - 3:7. Tím dosáhl, později oficiálně vyhlášený hráč zápasu, čistého hattricku, celkově čtvrté branky v zápase a se dvěma asistencemi také šesti kanadských bodů. To už nevydržel Jiří Sláma a odjel z branky, kde ho nahradil teprve sedmnáctiletý dorostenec Jaromír Peška.

Ovšem ani jeho jedovatá Kobra nešetřila. V 51. minutě zůstal před Peškou úplně volný Pavel Malý, jenž zde dostal tolik prostoru, že mohl v klidu několika pokusy dostat kotouč za gólmanova záda – 3:8. Zcela rozložený celek domácích pak doslova nabídl v 58. minutě hostům další branku. Kučera zachytil žďárskou rozehrávku, jeho střelu ještě Peška vyrazil, ale Jan Pohl měl dostatek prostoru k tomu, aby si připravil další střelu, na kterou již byl domácí brankář krátký – 3:9.

Když už to vypadalo, že domácí budou z ledu odcházet s potupnou desítkou, na druhé straně využil přesilovou hru a kosmeticky upravil výsledek Luboš Kunstmüller, jenž tečoval střelu Plevy od modré čáry – 4:9.

Plameny neodehrály vůbec špatné dvě třetiny a byli lídru tabulky vyrovnaným soupeřem. Ovšem závěrečnou třetinu již nezvládli a dobrý dojem z jinak kvalitního utkání úplně pokazili závěrečnými minutami. Další ze špičkových druholigových celků byl nad síly Sobotkova týmu a naděje na umístění v elitní čtyřce prakticky vyhasly.

Teď budou žďárští hokejisté muset těžce bojovat alespoň o místo mezi nejlepšími osmi, pro lepší pozici do play-off. Ovšem již v sobotu je čeká v tomto ohledu mimořádně důležité utkání v Nymburku, který má aktuálně stejný počet bodů a zápas k dobru. U Labe se tedy bude v sobotu hrát tzv. o šest bodů. Za týden ve středu pak přijede na Bouchalky další silný celek Vrchlabí.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Těšili jsme se na kvalitní zápas s dobrým mančaftem. Upozorňoval jsem kluky na to, že Kobra má výborné brejkové hráče a že musíme hrát z dobré defenzivy. No a opět nám tam jezdili dva na jednoho, tři na dva a tak. Nám pořád váznou ty začátky a znovu jsme neodehráli moc dobře první třetinu a prohrávali jsme 3:1. Ve druhé jsme se trochu herně zvedli, ale když jsme to stáhli na 2:3, tak jsme zase hned inkasovali, ale pak jsme znovu snížili a měli jsme šance i na vyrovnání. Dvě třetiny to ještě celkem vypadalo, že by se to dalo zvrátit a s tím jsme šli do třetí třetiny. Jenomže jsme hned dostali dvě branky za sebou a to zápas rozhodlo. Kobra byla jasně lepší, výhru si zasloužila a já mohu soupeři jen pogratulovat. My se z toho musíme nějak oklepat, jedna porážka od prvního mužstva není žádná tragédie, ale musíme si trochu promluvit, protože takhle bychom v play-off daleko nedošli. To, že jsme nedokázali ani jednou porazit nikoho z prvních čtyř týmů tabulky o něčem vypovídá.“

.

Fotogalerie