Žďár se vrací s nadílkou od Žihadel

Zveřejněno 17.12.2014 | mk
Moravské Budějovice SKLH Žďár nad Sázavou
19., středa 17.12.2014
Moravské Budějovice - SKLH Žďár nad Sázavou MBU - ZNS
Moravské Budějovice: Dusík – Sobotka, Randa, Peroutka, Sechovec, Forman, Vlašín, Pelikán – Přidal, Kadela, Dostál, Matějka, Barták, Paták, Lupač, Gottlieb, Vantuch, Telesz, Horký
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma (7.Vlach) – Staněk, Beneš, Pilný, Pleva, Kolda, Smejkal, Vítek M. – Krupka, Kaňka, Štěpánek, Kunstmüller, Gregar, Padělek, Vítek D., Zídek, Bureš
Branky a nahrávky: 2. Paták (Přidal), 5. Sechovec (Peroutka, Barták), 7. Kadela (Přidal), 36. Horký (Sechovec, Matějka), 44. Barták (Peroutka), 53. Kadela (Paták, Přidal) – 39. Staněk (Beneš)
Rozhodčí: Kareš – Urubčík, Huryta
Vyloučení: 5:5 navíc Krupka (ZNS) 10 min. OT Využití: 3:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 300
Střely na branku: 18:18 (4:6, 6:10, 8:2)
Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1
Hráč zápasu: Lukáš Paták (MBU), Lukáš Bureš (ZNS)
M O R A V S K É   B U D Ě J O V I C E – V derby Vysočiny dnes Plameny vyhořely a z Moravských Budějovic si vezou půltuctový příděl. Žihadla o svém vítězství rozhodla již během úvodních sedmi minut, během nichž nasázela do žďárské branky tři góly. Hosté se již do konce zápasu na zvrat nezmohli a domácí ještě svůj náskok navýšili. Čestný úspěch zaznamenal Pavel Staněk, ale to bylo ze strany bíločervených vše.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

První okamžiky zápasu nijak nenasvědčovaly, že domácí za pár minut prakticky rozhodnou zápas. Hosté se dokonce dostali do tlaku a vytvořili si nadějnou šanci, kterou však Dusík zlikvidoval. Jenomže po dvou minutách se Žihadla dostala před Slámu a hned první střelou otevřel Lukáš Paták skóre ranou švihem z mezikruží – 1:0. Dobrou šanci Štěpánka na vyrovnání opět zneškodnil budějovický brankář Dusík a po čtyřech minutách putoval na trestnou lavici Kolda.

Domácím stačilo pouhých sedm sekund a Roman Sechovec přesnou ránou od modré zvýšil na 2:0. Časomíra nestačila ukrojit ani další tři minuty a ze skrumáže zametl kotouč za Slámova záda Eduard Kadela -3:0. Jiří Sláma okamžitě vystartoval na střídačku a mezi tyče se postavil Václav Vlach. Zároveň si trenér Sobotka vyžádal oddechový čas.

Těmito dvěma taktickými prvky se mu podařilo alespoň zastavit brankovou smršť Žihadel. Přestože opticky se hra vyrovnala, na zvrat nemohly Plameny pomýšlet, protože nebyly s to dostat se k vážnějšímu ohrožení Dusíkovy branky a ojedinělé pokusy domácí gólman s jistotou likvidoval. Několikrát se však vytáhl také Vlach na druhé straně kluziště a nepouštěl domácí do ještě většího náskoku.

Druhá třetina začala šancí Kaňky, se kterou si opět poradil Dusík, na druhé straně rozezvonil tyč Vlachovy branky Vlašín, a krátce nato opět čaroval Dusík tváří v tvář Štěpánkovi. Hosté se však stále častěji dostávali do útočného pásma a bojovali o kontaktní branku. Ovšem Budějovičtí velmi pozorně a důsledně bránili a navíc vše jistil výborný Dusík.

Narůstající aktivitu Plamenů však zastavil zbytečný faul Plevy, který po odpískání udeřil soupeře pěstí. V oslabení Žďárští dlouho odolávali a dokonce se sami dostali do dobré šance, ale Padělka znovu vychytal gólman Žihadel. Jenomže krátce před vypršením Plevova trestu, vypálil od modré Sechovec a David Horký ztečoval kotouč do branky – 4:0.

V tu chvíli visely šance Žďáru na jakýkoli bodový zisk hodně vysoko. Ve 37. minutě však hosté roztočili jednu z mála výborných akcí před soupeřovou brankou a domácí museli faulovat a to dokonce dvakrát, aby akci přerušili, protože Krupka se už natahoval k tomu, aby zasunul kotouč do prázdné branky. Plameny tak získaly dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku.

Když už se zdálo, že i tuto hrozbu domácí přečkají bez úhony, vypálil po Benešově nahrávce od modré Pavel Staněk a kotouč konečně zaplul do Dusíkovy branky – 4:1. Jiskra naděje Plameny poněkud více rozhořela a hosté se pokoušeli ještě do přestávky brankové manko stáhnout o další kousek. Jenomže těsně před druhou sirénou hodně netakticky vysekl Krupka soupeři hůl z ruky, za což byl vykázán na trestnou lavici a navíc si svými zbytečnými protesty vykoledoval navrch desítku a svůj tým tak oslabil ještě na první polovinu závěrečné třetiny.

Zbytek oslabení v úvodu poslední dvacetiminutovky sice Žďárští ubránili, ale ve 43.minutě putoval za katr Kunstmüller a Žihadla využila svoji třetí početní výhodu. Z mezikruží se přesně k tyči trefil Roman Barták - 5:1. To byla poslední kapka potřebná k úplnému uhašení Plamenů. Z jejich strany to byla pak již jen křečovitá snaha, která nemohla vést k myšlenkám na jakékoli zdramatizování rozhodnutého zápasu.

Domácí si svůj luxusní náskok s přehledem hlídali, dobře bruslili, pokrývali střední pásmo, obsazovali hráče a vše kontroloval jistý Dusík. V 53. minutě navíc ještě přidal šestou branku Eduard Kadela, který po Vlachem vyražené střele Patáka, dorazil kotouč do poloodkryté branky a dal výsledku konečnou podobu – 6:1.

Zatímco Plameny v první polovině základní části neprohrály ani jednou dva zápasy v řadě, vstup do druhé půle jim vůbec nevyšel a mají na svém kontě tři porážky za sebou. A to je čeká v sobotu na Bouchalkách jeden z největších favoritů celé soutěže Sokolov. V těchto těžkých chvílích budou žďárští hokejisté potřebovat podporu svých příznivců a fanoušků víc než kdykoli jindy.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Zápas jsme začali katastrofálně a po sedmi minutách jsme prohrávali 3:0. Reagoval jsem oddechovým časem a snažil se kluky zklidnit, abychom už do konce třetiny hlavně neinkasovali. Pak jsme si sice nějaké šance vytvořili, ale bohužel nás totálně zradila koncovka a nebyli jsme schopní se vrátit do zápasu. Bohužel se opět opakovaly ty individuální chyby, které nás srážely doma s Kolínem, a na které jsem upozorňoval už v předchozích zápasech, které jsme nakonec dokázali i vyhrát. Celkově ale nejvíce hoříme v obranné hře, ale nejen obránců. To se týká celé pětky. Začíná to obsazením hráčů, útočníci špatným napadáním, špatným dobruslováním, beci nedokážou přesně a rychle rozehrát, aby to chodilo rychle od hokejky. Celkově vidím jako problém v současnosti obrannou hru a založení útoku. Musíme s tím na tréninkách zkusit něco udělat, ale myslím si, že kluci vědí, co mají hrát a co mají dělat. Je to jen otázka jejich ochoty to plnit a hrát to tak, jak si před zápasem řekneme. Navíc mi tam v poslední době chybí i víc takové té urputnosti a houževnatosti a silné vůle po vítězství. Trenér Číhal to nazýval „psovitostí“, to znamená jít tvrdě před tu bránu, ten puk tam dotlačit třeba i s gólmanem, u mantinelu za každou cenu ten puk vybojovat pro spoluhráče, pomoci si, odblokovat mu hráče, prostě jít do toho jak se říká po hlavě. Bohužel mi teď ta naše hra připadá taková mdlá a jaksi bez šťávy. Navíc musím přiznat, že nám netáhne kostra mančaftu. Ti hráči, kteří mají zápasy rozhodovat, jsou teď bohužel v útlumu. Ale pokusíme se teď připravit co nejlépe na Sokolov a mužstvo probudit k lepšímu výkonu.“

.

Rudolf Cakl (trenér HC Moravské Budějovice 2005):

Rudolf Cakl
„Zápas určitě ovlivnil ten začátek. Nám se podařilo využít toho, že je to hřiště tady užší, dostat soupeře pod tlak a padly z toho tři góly. Postupně jsme si ten zápas čím dál líp hlídali a dokonce navyšovali skóre. Ta třetí třetina po té páté brance, se už prakticky jen dohrávala, protože kluci ze Žďáru už tušili, že na to otočit zápas už mít nebudou. Musím ale přiznat, že kolem té desáté minuty jsem z toho měl trochu strach, protože letos na to nejsme zvyklí tahle rychle získat takové vedení, takže jsem se trochu bál, co to s klukama udělá. Poprali se s tím ale perfektně, hráli to jednoduše, zodpovědně a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli."