Žďár zastavil rozjeté Klatovy kanárem

Zveřejněno 06.12.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Klatovy
17., sobota 6.12.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Klatovy ZNS - KLT
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk, Pleva, Pilný, Smejkal, Kolda – Krupka, Kaňka, Padělek – Kunstmüller, Plachý (C), Gregar – Vítek D., Havel, Štěpánek – Bureš
Klatovy: Polívka (Lavička) – Zeman, Martinec, Blumentrit, Žáček, Černý, Bouček, Marcel – Bastl, Hobl, Pacanda, Kubeš (C), Topinka, Vondryska, Noga, Pondělík, Čuban, Pejchar
Branky a nahrávky: 28. Kunstmüller (Plachý, Pilný), 30. Krupka (Štěpánek, Kaňka), 48. Plachý (Padělek, Kunstmüller), 49. Štěpánek (Kaňka), 51. Vítek D. (Bureš), 54. Bureš (Kolda)
Rozhodčí: Dědek – Polák, Rampír
Vyloučení: 7:7 navíc Kaňka (ZNS) a Zeman (KLT) oba 10min OT
Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 512
Střely na branku: 37:18 (10:4, 14:8, 13:6)
Průběh utkání: 6:0
Hráč zápasu: Luboš Kunstmüller (ZNS), Jan Topinka (KLT)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U - Po utrápené první třetině se Plameny rozhořely ve druhé dvacetiminutovce a dostaly se do vedení 2:0. V závěrečném dějství pak vzplály k razantnímu útoku a dalšími čtyřmi brankami definitivně zlomily odpor houževnatých Klatov. Plachý a spol. tak znovu uhájili Bouchalky a nadále drží domácí neporazitelnost. Jiří Sláma si navíc připsal první čisté konto letošní sezóny.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Úvodní třetina nepřinesla divákům příliš hokejové krásy. Hodně kouskovaná hra, časté přerušování a řada vyloučení, nepouštěli hráče do tempa. V 10. minutě byla dokonce na ledě téměř jen polovina hráčů z obvyklého počtu a minutu se hrálo tři na tři.

Domácí se postupně snažili vytvořit soustavnější tlak, ale vlastní nepřesnosti a dobrá defenzivní hra soupeře podpořená výborným brankářem Polívkou tomu bránili. Naopak z rychlých protiútoků několikrát nebezpečně zahrozili Klatovští a Sláma musel tyto situace řešit skvělými zákroky.

Největší šanci měl v první třetině Kunstmüller, ale v sedmé minutě těsně minul branku. Ani střela volného Staňka z mezikruží do sítě neprošla. Na druhé straně se ve 13. minutě, po domácí chybě ve středním pásmu, řítil na Slámu osamocený Topinka, ale žďárský brankář jej skvělým zákrokem zneškodnil, stejně jako nebezpečnou teč Kubeše o minutu později. Po dvaceti minutách tak odcházela obě mužstva do kabin za bezbrankového stavu.

Ve druhé třetině se již postupně začala projevovat herní převaha favorita. Hned v první minutě ve slibné šanci ještě Štěpánka vychytal Polívka a ve 26.minutě Krupka z kruhu netrefil odkrytou branku. O dvě minuty později se ale již za klatovským brankářem červené světlo rozsvítilo. Už se zdálo, že Luboš Kunstmüller prováhal příležitost, ale nakonec dostal od Plachého přihrávku zpět, a z mezikruží Polívku prostřelil – 1:0.

Časomíra odkrojila další dvě minuty a Bouchalky slavily podruhé. Po nahrávce Kaňky střílel zprava Štěpánek, Polívka vyrazil puk mimo bránu, ale nejblíže byl Lukáš Krupka, který bekhendem zametl kotouč podél tyče do odkryté klatovské brány – 2:0. Domácí dvěma brankami získali větší klid a zvyšovali svůj tlak. Další branka již ale do druhé sirény nepadla.

Hned v úvodu závěrečného dějství se po střele Kunstmüllera krátce rozsvítilo červené světlo za klatovskou brankou, ale rychle zhaslo a hlavní sudí rozpažil, protože kotouč brankovou čáru nepřešel. Ve 45. minutě obral Plachý rozehrávajícího obránce o puk, ale z mezikruží Polívku nepřekonal. Žďárský kapitán si ale vše vynahradil ve 48. minutě. Po nahrávce Padělka trefil Jiří Plachý přes obránce svůj tradiční cíl – horní roh soupeřovy branky a zvýšil na 3:0.

O půl druhé minuty později bylo na tribunách ještě veseleji, když Kaňka vyhrál buly na Petra Štěpánka a ten z mezikruží propálil klatovského brankáře – 4:0. Diváci si začali žádat „bůra“ a Plameny jejich přání záhy vyslyšely. Za další dvě minuty donutila formace „mladých pušek“ hostující obranu k chybě v rozehrávce a Bureš posunul kotouč Davidu Vítkovi, který trefou nad Polívkovu vyrážečku zvýšil již na 5:0.

Plameny byly k nezastavení a v 54.minutě završily půltucet branek v síti soupeřovy branky. Po Koldově nahrávce vystřihnul parádní individuální akci nováček ve žďárském dresu Lukáš Bureš, když se prokličkoval mezi obránci a pod Polívkovým betonem zvýšil na 6:0. Ve vlastním oslabení ještě mohl Gregar přidat další branku, ale v úniku jej Polívka vychytal. Hosté se snažili alespoň o čestný úspěch, ale Sláma byl nepřekonatelný a zaslouženě uhájil své první čisté konto v letošní sezóně.

Plameny dnes prodloužily sérii výher na tři v řadě a nadále drží domácí neporazitelnost. Získané tři body katapultovaly Plameny z osmého místa do elitní čtyřky, ale situace v horním středu tabulky je obrovsky našlapaná, když Žďár na čtvrtém místě a devátý Nymburk dělí pouhé dva body. Ve středu jede Sobotkův výběr k předehrávce 21.kola do Jindřichova Hradce a za týden přivítá na Bouchalkách nebezpečný Kolín.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):

„Tyhle zápasy s papírově slabšími soupeři jsou často dost složité. Oni potřebují nějaké body udělat a zároveň tu nemají co ztratit. Z naší strany to nebyl rozhodně ideální výkon, hlavně v té první třetině jsme se trápili. Klatovy hrály důrazně, držely střední pásmo, nepustily nás do kombinace, dohrávaly to a my jsme se těžko prosazovali. Naštěstí nám tam pak ty góly napadaly. Výborně zachytal Jirka Sláma, který nás několikrát za stavu 0:0, 1:0, kdy se to lámalo, hodně podržel a jsem rád, že se mu podařilo tu nulu udržet. Díky za tři body, i když ten výkon se mi úplně nezamlouval. Snad to bude v Jindřichově Hradci lepší a přivezeme nějaké body.“

.

Fotogalerie