Neblahá tradice pokračuje. Žďár na Kolín nestačil

Zveřejněno 13.09.2014 | mk
Kolín SKLH Žďár nad Sázavou
1., sobota 13.9.2014
Kolín - SKLH Žďár nad Sázavou KOL - ZNS
Kolín: Sejpal – Hanzl, Pácal, Pýcha, Skokan "A", Muláček, Barták, Fiala – Frolík, Šafránek "A", Jankovský - Malý "C", Valášek, Šifta – Veselý, Zumr, Ježek
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk "A", Vítek M., Pleva "A", Jícha, Smejkal, Kolda, Doležal - Padělek, Kunstmüller, Plachý "C", Man, Dítě, Kaňka, Kotlík, Vítek D., Říha, Zídek, Gregar
Branky a nahrávky: 8. Malý (Pýcha), 28. Šifta (Malý, Skokan), 29. Jankovský (Frolík, Šafránek), 33. Šifta (Malý), 60. Veselý – 34. Padělek (Kunstmüller, Staněk), 50. Padělek (Smejkal)
Rozhodčí: Luczkow – Špringl ml., Svatopluk Vyloučení: 5:4 Využití: 0:1 V oslabení: 1:0
Diváci: 610
Střely na branku:
Průběh utkání: 4:0, 4:2, 5:2
Hráč zápasu: Pavel Šifta (KOL), Aleš Padělek (ZNS)
K O L Í N – Stejně jako v předchozích čtyřech sezónách vstoupili i letos žďárští hokejisté do soutěže porážkou. O té rozhodla prostřední třetina, ve které domácí během pěti minut třikrát ztrestali chyby Žďáru a vytvořili si rozhodující náskok 4:0. Plameny sice ještě dokázaly snížit na 4:2, ale při závěrečné power-play inkasovali popáté a od Labe se vrátily s prázdnou.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Video: Petr Koděra (YouTube)

Sobotkova družina vyrazila do Kolína s cílem zlomit prokletí úvodních zápasů posledních sezón. Ovšem domácí hokejisté vstoupili do utkání aktivněji a hned ve druhé minutě musel Sláma řešit nepříjemnou situaci po střele Jankovského. Žďárští začali opatrněji, ale od páté minuty se začali osmělovat.

Vše podstatné z první třetiny se však odehrálo v rozmezí sedmé a deváté minuty. Plameny si během té doby vytvořily tři obrovské šance, ale paradoxně z toho prohrávaly 1:0. Na konci sedmé minuty dostal od Doležala na útočnou modrou perfektní přihrávku Kunstmüller a řítil se osamocen na Sejpala. Jeho klička mezi betony se mu nepovedla nejlépe, netrefil mezeru a kotouč skončil na betonu kolínského gólmana.

No a jak už to bývá, přišel rychlý protiútok potvrzující pořekadlo nedáš – dostaneš. Po pravém křídle na kruh najel Josef Malý a přesnou trefou ke vzdálenější tyči otevřel skóre nejen zápasu, ale celé sezóny – 1:0. Hned z následného buly se dostali hosté do tlaku a z mezikruří pálil úplně volný Kaňka. Jeho tutovku však vytáhl fantastickým zákrokem Sejpal.

Na konci deváté minuty se do přečíslení 2 na 1 dostali Padělek s Plachým, ale prvně jmenovaný přestřelil kolínskou branku. Celkově však byli Kozlové v úvodní třetině o něco aktivnější, ale ani jeden ze soupeřů již skórovat nedokázal.

Prostřední dvacetimutovka již začala minimálně vyrovnaně a hosté se snažili o srovnání stavu. Ovšem o osudu zápasu rozhodly jejich tři chyby v průběhu pěti minut. Plameny hrály ve 28. minutě přesilovku, tlačily domácí v jejich pásmu a vytvořily si několik skvělých příležitostí, jenomže hned po návratu vyloučeného Pácala se přesunula hra pře žďárskou branku a opět se naplnilo nedáš – dostaneš.

Žďárští nechali úplně volného Pavla Šiftu na pravém kruhu, kam dostal křížnou přihrávku a bez přípravy prostřelil Slámu – 2:0. A v podobném duchu se udály věci o minutu později. Žďárští propadli na útočné modré a Kozlové se řítili dva na jednoho. Frolík předal kotouč najíždějícímu Václavu Jankovskému, který z první nekompromisně rozvlnil síť žďárské branky potřetí – 3:0.

A aby se to nepleto, tak za necelé tři minuty mohli Žďárští sledovat další Déjà vu, tentokrát ještě „vyšperkováno“ o vlastní přesilovku. Opět chyba na útočné modré a následný protiútok Kozlů 2 na 1. Malý našel přesně hůl Pavla Šifty před brankou a kolínský mladík se nemýlil a svým druhým gólem stanovil rozhodující náskok svého týmu – 4:0.

Kouč Sobotka si vyžádal oddechový čas, což záhy přineslo ovoce. Do konce druhé části ještě dokázali hosté snížit, když konečně proměnili přesilovou hru. Po Staňkově přihrávce pálil od modré Kunstmüller, Sejpal puk neudržel a za jeho záda jej dorazil Aleš Padělek - 1:4.

Snížení a další šance ve druhé třetině přeci jen nalili novou krev do žil žďárských hokejistů a ti vstoupili do závěrečné části s chutí se o výsledek ještě poprat. A také si vytvářeli velké množství šancí, ale brankář Sejpal byl neprůstřelný.

Až v padesáté minutě si po dlouhém Smejkalově pasu nabruslil do levého kruhu Aleš Padělek a přesnou ranou švihem vymetl šibenici kolínské branky – 2:4. Žďárští se vrátili do zápasu a vycítili ještě šanci. Vytvořili si několik dalších velmi nadějných příležitostí, ale skvělého Sejpala překonat nedokázali.

V posledních dvou minutách to hosté zkoušeli v šesti bez brankáře, soupeře zatlačili a byli blízko snížení. Nakonec však získal kotouč Jan Veselý a trefou z vlastního obranného pásma do opuštěné branky definitivně pečetil výhru Kozlů 5:2.

Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni dvougóloví střelci. Na straně domácích Kozlů to byl Pavel Šifta, za hostující Plameny si ocenění odvezl Aleš Padělek.

Plamenům úvodní zápas opět nevyšel a z Kolína se vrátily s prázdnou. V loňské sezóně získal SKLH první bod až ve čtvrtém kole. Doufejme, že fanoušci nebudou letos tak dlouho čekat a v prvním domácím zápase, který se uskuteční příští sobotu proti Moravským Budějovicím, již bude úspěšný.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Byl to takový nešťastný zápas. První třetinu jsme myslím nehráli špatně. Měli jsme tam tři nebo čtyři vyložené gólovky, nedali jsme to a soupeř jednu proměnil a vedl 1:0. No a ve druhé třetině jsme se prakticky popravili sami. Vyrobili jsme tři strašné individuální chyby, třikrát nám ujeli a dali z toho tři góly. Bylo to 4:0 a s takovým mančaftem jako je Kolín se to těžko otáčí. Ale kluci k tomu přistoupili zodpovědně a ještě v té třetí třetině zabojovali, nechtěli jsme již inkasovat, což se, když nepočítám ten do prázdný, povedlo a trochu jsme soupeře ještě potrápili. Myslím, že šancí jsme tam měli dost, ale bohužel jsme už proměnili jen jednu. Doufám, že se kluci z toho poučí a už konečně pochopí, že takovéhle chyby nemůžeme dělat a že v příštím zápase doma Budějovice porazíme a už se rozjedeme..“

.

Václav Rác (trenér SC Kolín):

Václav Rác
„Myslím, že v první polovině utkání jsme měli herně navrch. Dostali jsme se do vedení a získali dobrý náskok. Pak jsme ale takovou naší živelnější hrou pustili Žďár do hry. Ten se zvednul a to utkání ještě zdramatizoval, takže nakonec jsme se o ty body museli ještě prát."