Plameny otáčí sérii a v pondělí budou útočit na postup

Zveřejněno 01.03.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Děčín
OF3, sobota 1.3.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Děčín ZNS - DEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Kunstmüller, Kaňka, Říha, Beneš, Staněk – Krupka, Štěpánek, Dítě, Smejkal – Vítek D., Kotlík, Man, Jícha, Jan – Zídek, Pleva
Děčín: Volke – Molnár, Kaltenböck, Vaněk, Procházka, Stezka, Zdvořáček, Motejlek – Racek, Merta, Drnec, Bačák, Chládek, Šetka, Faigl, Oliverius, Fojt, Tvrzník, Zika
Branky a nahrávky: 15. Beneš (Říha, Kaňka), 20. Kaňka (Krupka, Staněk), 24. Dítě (Krupka, Štěpánek), 24. Říha (Beneš, Kunstmüller), 40. Štěpánek (Dítě, Staněk), 60. Krupka (Štěpánek, Beneš) – 23. Procházka (Zika, Tvrzník), 30. Chládek (Tvrzník, Vaněk)
Rozhodčí: Dědek, Slavka - Měkýš, Pospíšil
Vyloučení: 6:8+2xTS navíc Volke (DEC) 10min OT Využití: 2:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 1211
Střely na branku: 24:28 (8:10, 9:8, 7:10)
Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 6:2
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Třetí osmifinálový zápas přinesl žďárským fanouškům podstatně více radosti než ten první. Poprvé v sérii nemusely Plameny dotahovat vedení soupeře a v úvodní třetině si vytvořily dvoubrankový náskok. Ten v prostřední části ještě navýšily a v poslední minutě závěrečné třetiny šestou brankou potvrdily. Série bude pokračovat v pondělí v Děčíně a žďárští hokejisté budou mít první příležitost ji ukončit a zajistit si postup do čtvrtfinále.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Hned po úvodním vhazování se Medvědi usadili v útočném pásmu a během dvou minut si Sláma připsal několik zákroků. Plameny zahrozily až ve 4. minutě, kdy tváří v tvář Volkemu neuspěl Kaňka. V 9. minutě si první přesilovku zápasu zahráli hosté a Sláma měl opět plné ruce práce, ale černou gumu za svoje záda nepustil. Ve 12.minutě předvedli dobrou souhru Kaňka s Kunstmüllerem, ale Volke kotouč vyrazil.

Následovala série vyloučení, která vyústila v přesilovku pro domácí 4 na 3. V té předvedl děčínský brankář další skvělý zákrok, když se rychle přesunul proti Říhově střele. Krátce nato však fauloval děčínský Merta a Plameny získaly dvojnásobnou početní převahu, kterou zužitkovaly k otevření skóre za pouhých osm sekund.

Po Kaňkově nahrávce vypálil od modré Říha, Volke kotouč neudržel a Petr Beneš jej dorazil za jeho záda – 1:0. Minutu před první sirénou se pokoušel prosmýknout před Volkeho Kunstmüller a byl faulován Motejlkem. A po dvaceti sekundách opět naložili s další přesilovkou Žďárští úspěšně. Po nahrávkách Staňka a Krupky zvýšil na 2:0 Michal Kaňka přesnou trefou z mezikruží.

Do druhé třetiny vstoupili Medvědi s viditelnou snahou zvrátit nepříznivý vývoj utkání a Sláma se musel opět blýsknout několika jistými zákroky. Ve 23. minutě hákoval Kunstmüller a také hosté ukázali, že početní výhodu dokážou využít. Po nahrávkách Ziky a Tvrzníka vypálil od modré Tomáš Procházka a jeho střelu nešťastně tečoval Vítek pod horní tyčku Slámovy branky – 2:1.

Radost Severočechů z kontaktní branky však trvala pouhých šestnáct sekund. Krupka přihrál na pravý kruh, kde byl zády k brance postavený Jiří Dítě a ten z otočky plácnul do puku a překvapil Volkeho - 3:1. Časomíra ještě neukrojila ani další minutu a děčínský gólman lovil kotouč ze své sítě počtvrté, když Kunstmüller zachytil puk na modré nahrál Benešovi na levý kruh a ten našel před brankou volného Vladimíra Říhu, který trefou „pod víko“ zvýšil na 4:1.

Přestřelka však pokračovala a ve 30. minutě se po chybě domácích ve středním pásmu dostával do brejku Tvrzník. Žďárský brankář pohotově vyjel, kotouč vyrazil, ale ten se následně dostal k nepokrytému Ondřeji Chládkovi, jenž zamířil do odkryté branky a Sláma se hodně zlobil na své obránce – 4:2.

Ve 37. minutě se do slibné příležitosti dostali hosté po další chybě Plamenů ve středním pásmu, ale Sláma nebezpečnou situaci vyřešil. Závěr třetiny patřil znovu domácímu týmu. Do jejího konce zbývalo jen pár sekund, Staněk zajel za branku a hosté zřejmě očekávali, že se tam již prostřední dvacetiminutovka dohraje a prakticky přestali hrát. Na útočnou modrou si ale najel Dítě, Staněk mu poslal dlouhý pas a Dítě vybídl křížnou přihrávkou volného Petra Štěpánka, jenž nabídkou nepohrdnul a šest sekund před zazněním sirény zvýšil na 5:2.

Třetí třetina začala dlouhou sérií zakázaných uvolnění na obou stranách a diváci si moc hokeje neužili. První vzrušení na tribunách vyvolala až situace ve 46. minutě, kdy po pravém křídle najížděl Dítě a Kaltenböck ho zastavil hozením hole, za což sudí nařídil trestné střílení. Dítě se pokusil Volkeho jednoduše prostřelit, ale rána se mu vůbec nepovedla a děčínský gólman si s jeho pokusem hravě poradil.

Za pět minut se opakovala podobná situace. Štěpánek dostal přihrávku na modrou, řítil se na Volkeho, ale byl zahákován Stezkou a rozhodčí podruhé nařídil exekuci trestného střílení. Ovšem ani Štěpánkovi se jeho pokus nevydařil a kotouč skončil na výstroji Volkeho.

V 53. minutě vznikla po Chládkově krosčeku zezadu na Kotlíka menší šarvátka a rozhodčí udělili další tresty, po kterých hráli domácí přesilovku za původní faul. O chvíli později přetáhl Zika přes ruce Krupku a hosté šli opět do tří. Tentokrát ovšem již domácí neuspěli.

Stejně však dopadli také hosté, kteří v 57. minutě po faulech Štěpánka a Jana rovněž získali téměř dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku. Krátce poté co Plameny s podporou svého brankáře Slámy krizovou situaci ubránili, přišla opět závěrečná tečka Plamenů a stejně jako v předchozích dvou třetinách rozvlnili v poslední minutě síť děčínské branky. Po Benešově nahrávce našel Štěpánek mezi kruhy najíždějícího Lukáše Krupku, jenž střelou mezi dvěma beky propálil Volkeho a uzavřel tak brankový účet třetího osmifinálového klání – 6:2.

Plameny po nešťastném vstupu do play-off dvěma výhrami otočily stav série, ale ještě není dobojováno. V pondělí čeká Sobotkův tým další cesta na sever Čech a tam bude připravený tým bojující o všechno. Jestliže Žďárští naváží na poslední dvě výhry a podaří se jim i napodruhé dobýt děčínský stadion, zajistí si postup do čtvrtfinále, které startuje příští pátek. Pokud však Medvědi na domácím ledě odvrátí žďárský mečbol, bude série pokračovat pátým rozhodujícím zápasem, který by byl na programu ve středu na Bouchalkách.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Chtěli jsme dnes začít lépe než v předchozích dvou zápasech, kdy jsme pokaždé prohrávali, což se nám podařilo a po první třetině jsme vedli 2:0. V nástupu do druhé třetiny jsme udělali zbytečný faul, dostali jsme na 2:1, pak jsme se hned ale zvedli a přidali další dvě branky. Jenomže pak přišel takový ten náš dlouhodobý problém, kdy vedeme o několik branek a pořád chceme hrát hokej dopředu. Neuvědomujeme si, že hrajme play-off a že tam rozhoduje každý gól a každé snížení soupeře nakopne a to se taky stalo. Začali jsme divočit, lítat se soupeřem nahoru – dolu a takhle se play-off hrát nemůže. Za stavu 4:1 musíme hrát zodpovědně z obrany a soupeř se musí na každý gól nadřít a ne aby nám tam dva hráči byli u modré čáry, v klidu si nahráli a pak nám to dali do prázdné branky. Jinak jsem samozřejmě spokojený, vedeme 2:1 na zápasy, ale po té taktické stránce tam bylo dnes strašně moc chyb. Zklamalo mě to hlavně u těch zkušenějších hráčů, kteří by v těchto fázích měli tým podržet, zklidnit a ne tam takhle blbnout. Tohle si musíme zítra na tréninku trochu rozebrat a tu taktickou stránku boje vylepšit, protože zápas trvá šedesát minut a nemůžeme vypustit ani malou chvíli a hrát důsledně a zodpovědně odzadu a jít si trpělivě za svým cílem.“

Fotogalerie