Plameny vstup do play-off nezvládly

Zveřejněno 25.02.2014 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Děčín
OF1, úterý 25.2.2014
SKLH Žďár nad Sázavou - Děčín ZNS - DEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk, Smejkal, Kolda, Jícha, Pleva, Jan – Gregar, Man, Hron, Kunstmüller, Kotlík, Kaňka, Krupka, Dítě, Plachý (C), Vítek D., Říha
Děčín: Volke – Molnár, Kaltenböck, Vaněk, Procházka, Stezka, Zdvořáček, Motejlek – Racek, Merta, Drnec, Chládek, Šetka, Faigl, Oliverius (C), Fojt, Tvrzník, Zika
Branky a nahrávky: 45. Říha (Kaňka), 55. Man – 5. Motejlek (Šetka), 28. Racek (Merta, Faigl), 29. Zika (Oliverius)
Rozhodčí: Kareš, Stolín – Potůček, Tasch Vyloučení: 3:6 Využití: 0:0 V oslabení: 0:0 Diváci: 900
Střely na branku: 37:23 (14:10, 12:9, 11:4)
Průběh utkání: 0:3, 2:3
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Žďárští hokejisté dnes rozehráli osmifinálovou sérii play-off a vůbec ne dobře. V polovině zápasu již prohrávali 0:3 a jen těžko hledali recept na skvěle organizovanou defenzivu Děčína a fantastického brankáře Volkeho. Až v závěrečném dějství se Plamenům podařilo dvěma brankami dostat zpět do zápasu, ale na vyrovnání to nestačilo. Medvědi se tak ujali vedení v sérii hrané na tři vítězství 1:0.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Působivá úvodní show, která předcházela samotnému utkání a které se zúčastnila i zlatá olympionička a žďárská rodačka Martina Sáblíková, jako by více svázala nohy domácím Plamenům. Hosté měli razantnější vstup do utkání a hned ve čtvrté minutě se do šance dostal děčínský Faigl, který však těsně přestřelil branku.

Jenomže o minutu později se již červené světlo za Slámovou brankou rozsvítilo. Hosté vyhráli vhazování, Šetka posunul kotouč na Martina Motejlka a ten bleskovou ránou rozvlnil síť domácí branky – 0:1. Hned v šesté minutě měl vyrovnání na hokejce Man, když se osamocen řítil na soupeřovu branku. Ovšem děčínský gólman Martin Volke dal razantně najevo, že on bude hlavním hrdinou zápasu a předvedl první, ale zdaleka ne poslední, fantastický zákrok.

Podobně si poradil i s nebezpečnou střelou Kaňky v 9. minutě. Následně musel své umění předvést také strážce domácí svatyně Jiří Sláma, když hasil dvakrát nebezpečnou situaci, ve které se ocitl hostující Chládek. Ve zbývajících minutách úvodní dvacetiminutovky probíhala neurovnaná hra a i když se domácí častěji dostávali před děčínskou branku, chyběla jejich akcím lepší koncovka, která by mohla vynikajícího Volkeho ohrozit.

Do prostřední třetiny vstoupili domácí mnohem aktivněji, sevřeli soupeře v obranném pásmu a hned v první minutě se ve výborné pozici mezi kruhy ocitnul Kunstmüller, ale hráz jménem Volke zůstala neprůstřelná, stejně jako po dalším dobrém pokusu Kaňky a Říhy nebo po šikovné teči Smejkala.

Hosté se z tlaku vymanili až po čtyřech minutách a Sláma musel zasahovat proti Faiglově střele. Hosté se postupně z náporu Plamenů otřepali a vyrovnali hru a následovala kritická 28.minuta, která zřejmě rozhodla o osudu zápasu.

Nejprve rychlým průnikem zavezl kotouč do útočného pásma Faigl, předal puk Mertovi a ten našel před brankou úplně volného Václava Racka, jenž nedal Slámovi šanci – 0:2. Neuplynula ani minuta a Žďárští vyrobili hrubou chybu v rozehrávce, kterou využil Oliverius a vybídl Michala Ziku k navýšení skóre, čímž děčínský forward nepohrdnul – 0:3.

Kouč Sobotka reagoval oddechovým časem a změnami v sestavě a do hry se záhy dostali Hron a Gregar. Domácí byli nepříznivým vývojem otřeseni, ale rozhodně ještě neházeli hokejky do obilí. Postupně opět získávali aktivitu na svoji stranu, jenomže Severočeši s luxusním náskokem v zádech mohli vsadit vše na důslednou a zodpovědnou defenzivu, navíc podpořenou skvělým brankářem.

Na jeho umu také skončila ve 32. minutě velká šance Říhy. Neprosadili se ani Krupka a Plachý o tři minuty později ani Dítě ve 38. minutě. Do jedné z nemnoha šancí Medvědů se ve 39. minutě dostal Zika, ale dlouho dost nevytížený Sláma se blýskl těžkým zákrokem betonem.

Také do závěrečné dvacetiminutovky vstoupili domácí aktivně, ale jejich snaha o kontaktní gól končila na děčínské defenzivě nebo na bezchybném brankáři. Až ve 45. minutě odčaroval Volkeho kouzlo Vladimír Říha, když po Kaňkou vyhraném buly svižnou ránou po ledě snížil na 1:3.

Tlak domácích pokračoval, ale rychlý přístup bránících hráčů Děčína, důrazné napadání a výborné pokrytí středního pásma nedovolovali Plamenům dostat se do vážnějšího ohrožení branky, navíc vše stále jistil pozorný Volke, ze kterého čišila obrovská jistota.

Ideální příležitost ke zdramatizování závěru zápasu se Žďáru naskytla v 53. minutě po dvou faulech Děčína. Ve dvouminutové dvojnásobné přesilovce však domácí vyslali pouhé dvě střely (!) na branku, byť po celou dobu svírali bránící trojici před svým brankářem.

Deset sekund po návratu dvou vyloučených však přeci jen vykřesal naději Plamenům Jiří Man, který propálil Volkeho z těžkého úhlu - 2:3. Hosté však nezpanikařili a dál hráli svoji důslednou a zodpovědnou defenzivní hru, která dělala Sobotkovým svěřencům velké problémy.

A tak když Plachý v dobré šanci pouze vyprášil Volkeho beton a do většího tlaku se domácí nedostali ani v šesti poté, co odjel Sláma na střídačku, vypršel čas určený úvodnímu osmifinálovému zápasu a Medvědi si na sever Čech odvezli z Vysočiny důležitý první bod.

Dnešní utkání jen potvrdilo starou pravdu, že play-off je jiná soutěž, začíná se od nuly a na výsledky dlouhodobé soutěže se nikdo neptá. V celé nahotě se ukázalo, že pouze maximální nasazení, bezchybný výkon po celých šedesát minut a nezměrná vůle po vítězství vede v této tolik záludné, ale právě proto tak krásné a populární časti soutěže k úspěchu. Ve čtvrtek se vydají Plachý a spol. na dalekou cestu k Labi a pokusí se Medvědům oplatit stejnou mincí a vyrovnat stav série. Třetí utkání se odehraje v sobotu opět na žďárských Bouchalkách.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Bohužel jsme brzy inkasovali a zápas se pro nás nevyvíjel dobře. Soupeř se mohl plně věnovat defenzivě a nás to sráželo do kolen. První polovinu zápasu jsme hráli opravdu špatně, soupeř hrál výborně odzadu, skvěle je držel gólman, vyhazovali puky a těžili z našich chyb. My jsme udělali dvě individuální chyby a dostali jsme na 0:3. Pak jsme začali být lepší než Děčín, nahazovali jsme puky, chodili jsme za tím, začali jsme si víc pomáhat i víc střílet... Ve třetí třetině jsme makali dál a zkusili s tím něco udělat. Bohužel jsme jen snížili na 2:3. Ta poslední třetina už ale byla dobrá a doufám, že v tom budeme pokračovat v Děčíně a ten zápas tam bude z naší strany vypadat jinak a bude to mít úroveň a nasazení, jaké by to mělo v play-off mít.“

.

Karel Chládek (trenér HC Děčín):

Karel Chládek
„Musím říci, že domácí byli po většinu utkání lepší. My jsme měli asi pět nebo šest šancí a dali jsme z toho tři branky a to si myslím, že rozhodlo. Samozřejmě to bylo podpořeno výborným výkonem našeho brankáře“.

Foto: Jaroslav Zeman – Deník

Fotogalerie