Plameny ztratily utkání v Pelhřimově

Zveřejněno 13.02.2014 | mk
Lední medvědi Pelhřimov SKLH Žďár nad Sázavou
32., čtvrtek 13.2.2014
Lední medvědi Pelhřimov - SKLH Žďár nad Sázavou PEL - ZNS
Lední medvědi Pelhřimov: Brabec – Mečiar, A. Jelínek, Novotný, Adam, Pecen, D. Kasalý – Kopic, Kubát, Plachý – F. Kasalý, Marek Hadrava, Martin Hadrava, Svoboda, Votápek, Vylíčil, Štěpánek, Kozlík
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Staněk, Pleva, Beneš, Jícha, Smejkal, Kolda, Krupka, Kaňka, Plachý, Kunstmüller, Říha, Dítě, D. Vítek, M. Vítek, Man, Hron
Branky a nahrávky: 46. Svoboda (Vylíčil), 51. Pecen, 53. Svoboda (Vylíčil, Plachý), 57. Kopic – 28. Krupka (Dítě, Pleva), 31. Dítě (Kunstmüller, Říha)
Rozhodčí: Mertl - Kotlík, Polák Vyloučení: 3:4+TS Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 321
Střely na branku: 33:19
Průběh utkání: 0:2, 4:2
P E L H Ř I M O V - Hokejisté žďárského SKLH dnes dostali od pelhřimovských Ledních Medvědů za vyučenou. Ukázali jim, že pro vítězství se musí odehrát naplno šedesát minut a jedna třetina, byť výborná, nestačí. Po oboustranně nevýrazné úvodní dvacetiminutovce, odehrály Plameny skvělou druhou třetinu, ve které se ujaly vedení 0:2 a řadu obrovských šancí ještě promarnily. Ve třetí části ovšem Sobotkovi svěřenci úplně propadli, ztratili nadějně rozehrané utkání a dovolili soupeři otočit zápas.

Ilustrační foto: Tomáš Marek

Reportáž

Derby Vysočiny začalo netradičně hodně opatrně a v první třetině příliš vzrušení divákům nenabídlo. Poprvé se nějaké zajímavé šance udály až v šesté minutě, kdy se v přesilovce po Staňkově střele dostal ke kotouči žďárský kapitán Jiří Plachý, ale nedotáhl svoji kličku a Brabce v pelhřimovské bráně nepřekonal. Hned vzápětí z protiútoku zahrozil jeho jmenovec pelhřimovský Tomáš Plachý, ale ani on na brankáře nevyzrál.

V osmé minutě pak zachytil domácí rozehrávku na modré Kunstmüller, zbavil se obránce, ale zakončoval již z těžkého úhlu a gólman si situaci ohlídal. V desáté minutě vytáhl parádní zákrok Petr Opršal proti Kopicově dorážce z nebezpečné blízkosti. A ve 14. minutě znovu zachraňoval situaci, kdy po nahrávce zpoza branky bez přípravy pálil Plachý. Zřejmě nejblíže byl otevření skóre Říha jeden a půl minuty před první sirénou, když se šikovně prosmýkl až před Brabce, ale ten jeho bekhendový blafák vystihnul a tak se šlo do kabin za bezbrankového stavu.

Úvod druhé třetiny byl poznamenán nepříjemným zraněním Ondřeje Ježka, který inkasoval ránu pukem do obličeje, a ledovou plochu zalila kaluž krve. Žďárský útočník musel být nakonec ošetřen v nemocnici, ale podle posledních informací by mělo jít „jen“ o hlubokou tržnou ránu, bez dalších následků.

Hosté přidali na tempu a přebírali aktivitu na svoje hokejky. Ovšem první velkou šanci měli domácí, jenomže se opět připomnělo pravidlo nedáš – dostaneš. Ve 28. minutě se Tomáš Plachý řítil úplně sám na Opršala, ten však betonem vytěsnil kotouč a poradil si i s následnou dorážkou. Pleva však hned vyslal do protiútoku Dítěte, který v přečíslení posunul kotouč Lukáši Krupkovi a ten přesně zamířil do odkryté části pelhřimovské branky -0:1.

Za necelé tři minuty vytvořily Plameny velký závar před Brabcovou brankou a po nahrávkách Říhy a Kunstmüllera prostřelil brankáře Jiří Dítě, když se puk pomalu došoural za brankovou čáru – 0:2. A Žďárští byli při chuti, vstřelené branky je povzbudily a v těchto chvílích soupeře jednoznačně přehrávali.

Vytvořili si řadu dalších šancí a hned po pár sekundách trefil Kaňka tyčku. Ve 36. minutě hosté vyrazili do dalšího přečíslení, ale Říha nezakončil přesně. O minutu později se před Brabce dostal úplně volný Vítek, ale domácí gólman perfektním zákrokem lapačkou zmařil hostům zvýšení náskoku.

Další obrovskou šanci hosté překombinovali až do vytracena a možná si někteří ze Žďárských fanoušků, kterých do Pelhřimova dorazilo poměrně dost, říkali „aby nás ty neproměněné šance nemrzely“. Až v úplném závěru rozezvonil domácí Adam tyč Opršalovy branky a jakoby tím zazvonil do útoku Medvědů v dalším dějství.

Do toho vstoupili hosté jako vyměnění. Ta tam byla jejich bruslařská i kombinační aktivita z druhé třetiny. Pasivní hrou přenechali soupeři aktivitu. Domácí výborně bruslili a dávali si rychlé a přesné přihrávky, přičemž hosté nestíhali pohybem, ani důrazem. Ve 43. minutě rozebrali Medvědi hostující obranu a po nahrávkách Kopice a Kubáta byl u levé tyče úplně volný Tomáš Plachý, ale nedokázal trefit mezeru mezi Opršalovým betonem a brankovou tyčí.

Man se pak navíc provinil faulem a domácí svůj tlak ještě zvýšili. Z levého kruhu pálil bez přípravy Plachý, ale Opršal se skvěle přesunul a držel svým spoluhráčům dvoubrankový náskok. Ovšem na konci této přesilovky fauloval Kaňka a při ponechané výhodě se přeci jen domácí prosadili. Po nahrávce Vylíčila, se z mezikruží přesně trefil Bohumil Svoboda - 1:2.

V polovině třetiny dvakrát dokázal Opršal zachránit Plameny před vyrovnáním a když už se zdálo, že je největší nebezpečí zažehnáno, napřáhl v jízdě k obrovské ráně z vrcholu levého kruhu Václav Pecen a trefil se dokonale pod horní tyčku – 2:2. Jen pár sekund nato fauloval domácí Plachý. Žďárští sice kombinovali před Brabcem, ale do vážnější šance se nebyli schopni dostat a nakonec ještě málem inkasovali, když se po chybě na modré řítil Votápek sám na Opršala, ale nepřekonal jej.

Jenomže domácí příznivci nemuseli dlouho smutnit. V 53. minutě naskočil z trestné lavice Plachý a najednou se Pelhřimovští hnali tři na jednoho. Akci zakončil svým druhým gólem Bohumil Svoboda, který se trefil mezi Opršalovy betony a dovršil obrat v zápase – 3:2.

V tu chvíli již byl plný led Medvědů a Plameny působily naprosto vyhořele, když nedokázaly reagovat na dobrý pohyb soupeře a nebyli sto se dostat k jakémukoli ohrožení soupeřovy branky. Naopak domácím se dařilo a jedině Opršal ještě držel naděje hostů na bodový zisk, když skvěle zasáhl proti úniku osamoceného Kopice.

Ten však za okamžik dostal k dispozici reparát a znovu se řítil sám na Opršala. Za záchrannou brzdu zatáhl Pleva a rozhodčí se nerozpakoval nařídit trestné střílení. Do třetice se již Miroslav Kopic nemýlil a šikovnou střelou švihem rozvlnil síť žďárské branky – 4:2.

Hosté se sice nevzdávali a snažili se na ledovou sprchu odpovědět, tlačili se do útočného pásma, ovšem nedokázali si vytvořit nějakou gólovou akci, která by mohla v závěru zápas zdramatizovat a tak po dlouhé době odjížděli z Pelhřimova s nepořízenou.

Dnešní porážka znamená konec nadějí Plamenů na medailovou pozici po základní části a své místo v elitní čtyřce budou muset hájit pravděpodobně příští neděli na horkém ledě pátého Vrchlabí, odkud by musela Plachého družina odvést minimálně bod pro udržení čtvrté příčky. To však za předpokladu, že horalé vyhrají v neděli v Praze. V opačném případě, by již SKLH o svoji současnou pozici přijít nemohl.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Z naší strany to byl dnes asi nejhorší zápas, co se obranné fáze a obranné hry týče. Nepamatuju si, že bychom v téhle sezóně měli tolik přečíslení a brejků v jednom zápase. Vůbec jsme nestíhali bruslařsky, soupeř hrál dobře a výborně se pohyboval, což nám vůbec nešlo. Před zápasem jsem klukům říkal, že je to příprava na play-off a oni k tomu takhle přistoupili. Udělali to přesně opačně. V play-off se musí hrát jiný hokej, musí se to hrát odzadu, od obrany a bez chyb. Po zápase jsem hráčům v šatně říkal, že play-off budou hrát jen ti, kteří jsou schopní bojovat, nebudou dělat takovéhle chyby a budou na ledě plnit to, co se po nich chce a bez ohledu na to, jestli je jim dvacet nebo čtyřicet. Jinak dnes nemohu nic jiného, než pogratulovat soupeři k zaslouženému vítězství. Musíme se teď během té delší pauzy dát dohromady a ve Vrchlabí si dáme generálku na play-off.“

.

Aleš Totter (trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov):

Aleš Totter
„Jsme rádi za vítězství a že jsme už tři zápasy doma v řadě vyhráli. Za stavu 0:0 měly oba týmy šance, ale podařilo se to hostům. My jsme tam měli brejk, nedali jsme to a soupeř hned šel ve dvou na jednoho a proměnil to a hned to potvrdil i druhým gólem. O přestávce jsme si říkali, že potřebujeme vstřelit první branku a dostaneme se do zápasu. A to se potvrdilo. V přesilovce jsme to tam dotlačili a pak se to převážilo na naši stranu. Začali jsme věřit, že ten zápas můžeme otočit. Přidali jsme víc střelby, tlačili jsme se víc do gólmana a napadalo nám to tam. Bylo znát to, že jsme skutečně začali víc střílet a zjednodušili jsme hru. Samozřejmě jsme rádi nejen za to vítězství, ale také že jsme dokázali otočit zápas. Nevím, jestli Žďár někde dostal v téhle sezóně čtyři branky za jednu třetinu, ale je to náš úspěch a porazili jsme velice dobrý tým. “

Foto: www.medvediberoun.cz