Plameny vyhořely na ledě Buldoků

Zveřejněno 18.01.2014 | mk
Řisuty SKLH Žďár nad Sázavou
28., sobota 18.1.2014
Řisuty - SKLH Žďár nad Sázavou RIS - ZNS
Řisuty: Schwamberger - Kašák, Slánský, Sedláček, Babický, Bílek, Jirouch, Tomáš, Voráček, Landa, Kos, Náprstek, Vlček, Kraus, Veber, Záleský, Hlusička, Krpata, Vyšín, Redlich Vodička
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Staněk, Beneš, Pleva, Jícha, Smejkal, Kolda – Krupka, Říha, Plachý (C) – Kunstmüller, Hron, Dítě – Vítek D., Kotlík, Man
Branky a nahrávky: 8. Záleský (Krpata, Kraus), 27. Vlček (Sedláček), 34. Náprstek (Redlich), 42. Kraus (Krpata), 45. Kraus (Kašák), 45. Vlček (Redlich, Náprstek), 57. Redlich (Vlček, Náprstek) – 34. Man (Kotlík), 38. Beneš (Staněk, Krupka), 40. Man (Vítek, Smejkal), 50. Staněk (Říha), 60. Kolda (Vítek)
Rozhodčí: Orlický - Chochola, Marek Vyloučení: 7:4 Využití: 0:2 V oslabení: 0:0
Diváci: 175
Střely na branku: 29:32 (12:6, 9:18, 8:8)
Průběh utkání:3:0, 3:3, 6:3, 6:4, 7:4, 7:5
S L A N Ý - Jako den a noc vypadaly poslední dva zápasy žďárských hokejistů. Dnešní matný výkon proti Řisutům ostře kontrastoval s výborným středečním zápasem s Kolínem. Domácí Buldoci se v polovině zápasu dostali již do vedení 3:0 a hosté se trápili. Pak však Plameny předvedly zmrtvýchvstání, podstatně zlepšily hru a do konce druhé dvacetiminutovky dokázaly vyrovnat a vrátit se do zápasu. Ve třetí třetině však již opět úřadovaly Řisuty a během tří minut (!) získaly zpět tříbrankové vedení, na které Sobotkovi svěřenci dokázali reagovat již pouze kosmetickou úpravou skóre. Po jednom z nejhorších výkonů v této sezóně se Žďárští vracejí ze středních Čech s prázdnou.

Ilustrační foto: René Rámiš

Reportáž

Hned od úvodních okamžiků zápasu byli domácí aktivnější a určovali tempo hry. Paradoxně se ale do první velké šance dostali hosté, když se ve třetí minutě Plachý prosmýkl před brankáře Schwambergera, ale ten se štěstím puk vyrazil a ani Krupkova dorážka neskončila v síti. O minutu později zachraňoval na druhé straně Sláma situaci, kdy se před ním ocitl osamocený Kos.

Jenomže v 8. minutě již nedokázal zabránit brance Buldoků z přečíslení. Po levém křídle zavezl kotouč do útočné třetiny Krpata a nahrál před branku, kde byl volný Ivan Záleský - 1:0. Domácí pokračovali v tlaku a Plameny se nemohly dostat do tempa. Zvýšit vedení mohl ve 12.minutě Krpata, který již mohl dorážet volný kotouč v brankovišti, ale Beneš jej stihl těsně před ním odpálit do bezpečí.

V 15. se do jedné z mála nadějných akcí hostů dostal Plachý, ale z dobré pozice mezi kruhy netrefil branku. Řisutští výborně pokrývali střední pásmo a hosté nebyli sto dostat se ani do útočného pásma, natož do nějaké nebezpečnější ofenzivní akce. Navíc vytvářeli neobvyklé množství chyb a nepřesností, čehož domácí využívali k dalšímu ohrožení Slámy.

Jako např. v 17. minutě, kdy se po chybě v rozehrávce dostal Veber před Slámu, ale ten znovu své spoluhráče podržel. Stejně tak o minutu později po nebezpečné střele Kose z pravého kruhu, vykopl kotouč špičkou betonu. Vedení Řisut 1:0 po úvodních dvaceti minutách byl pro Sobotkův tým milosrdný výsledek.

Hned v úvodu druhé dvacetiminutovky vytvořila Kotlíkova formace závar před domácí brankou, Man zakončoval, ale Schwamberger byl na místě. Žďárští se oproti první třetině přeci jen zvedli a dokázali soupeře dostat pod tlak. V další obrovské šanci byl ve 23. minutě Plachý, který dostal parádní přihrávku před branku, kotouč však směřoval přímo do gólmana.

Zvýšenou aktivitu Plamenů však uhasila 27. minuta, kdy domácí využili dalšího nedorozumění v rozehrávce. Ladislav Vlček se z pravého kruhu parádně trefil pod horní tyčku – 2:0. Inkasovaná branka poslala žďárský celek opět do kolen a pokračovalo jeho trápení.

O minutu později zachraňoval Sláma další situaci při přečíslení domácích a vychytal zakončujícího Landu. Nervózní, nepřesná a zmatečná hra hostů vyvrcholila ve 34. minutě. Hráči za sebou zapomněli Šimona Náprstka, který dostal přesný pas od Redlicha a kličkou mezi betony zvýšil již na 3:0.

S Plameny to nevypadalo vůbec dobře a zdálo se, že je zápas rozhodnutý. To ovšem odmítla Kotlíkova formace, která jako jediná snesla v tomto utkání přísnější měřítko a odvedla si svoji tradičně kvalitní práci. Ihned z buly po inkasované brance, které vyhrál Kotlík, ujel po pravém křídle Jiří Man a střelou mezi betony vstřelil kontaktní gól – 3:1.

Plameny vykřesaná jiskra naděje vybudila a najednou dali vzpomenout na svoji tradiční rychlou kombinační hru a svého soupeře viditelně přehrávali a vytvářeli si velké šance. Za další minutu se důrazně natlačil Říha před Schwambergera, ale ten špičkou brusle se štěstím vytěsnil kotouč mimo branku.

Chvíli na to vytvořili Žďárští další obrovský závar před Řisutským gólmanem, ale k dalšímu snížení to ještě nestačilo. Svojí aktivitou si hosté vynutili faul a ve 38. minutě přesilovku využili. Od modré vyslal Staněk střílenou přihrávku na Petra Beneše k levé tyči a ten nasměroval puk do branky – 3:2.

A to ještě nebylo vše. Vzápětí Dítě těsně minul odkrytou branku. V poslední minutě se ocitl tváří v tvář Schwambergerovi Kunstmüller, ale ani on ještě nedokázal vyrovnat. Ale podařilo hned nato opět Jiřímu Manovi, který po přihrávkách Smejkala a Vítka ranou po ledě prostřelil z mezikruží domácího brankáře a rázem bylo vyrovnáno – 3:3.

Žďárští vstoupili do třetího dějství posíleni rychlým vyrovnáním a návratem do ztraceného zápasu. Zahájili třetinu náporem a téměř dvě minuty mačkali soupeře v jeho třetině. Pak však přišla fatální chyba, která rozhodla osud celého utkání. Domácí ujeli dva na jednoho, Krpata nahrál před branku najíždějícímu Jakubu Krausovi, který vrátil Buldokům vedení – 4:3.

Z tohoto direktu se již Plameny nevzpamatovaly a opět se zmohly jen na nedůraznou, křečovitou hru, plnou chyb a nepřesností, které soupeř tvrdě trestal. Ve 45. minutě zachytili Kašák na modré rozehrávku Žďáru, přihrál Jakubu Krausovi a ten prostřelil Slámu mezi betony – 5:3.

Zmar hostujícího celku pokračoval ještě v téže minutě. Od pravého mantinelu našel Redlich úplně volného Ladislava Vlčka na levém kruhu a ten z první poslal kotouč do odkryté branky – 6:3. V polovině závěrečné periody vykřesal ještě naději pro hráče SKLH Pavel Staněk, který po nahrávce Říhy prostřelil Schwambergera – 6:4.

Místo dalšího snížení však přišla definitivní rána po další hrubé chybě, kdy hosté pustili Buldoky do přečíslení tři na jednoho. Náprstek, Vlček a Tomáš Redlich si pohráli a posledně jmenovaný zakončoval do prázdné branky – 7:4. 40 sekund před závěrečnou sirénou dal výsledku konečnou podobu Josef Hron, který po Vítkově přihrávce z pravého kruhu snížil na 7:5.

Plameny odehrály ve Slaném svůj zřejmě nejhorší zápas letošní sezóny. Bohužel tím pravděpodobně ztratily možnost dotáhnout se na Kolín a bojovat o místo na „bedně“ a naopak budou muset čelit útoku pronásledovatelů na čtvrtou pozici, důležitou pro play-off. A jedním z klíčových zápasů v tomto ohledu bude sobotní domácí duel proti Moravským Budějovicím, které ztrácí na Plameny pouhé čtyři body.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Před zápasem jsem kluky upozorňoval, že Řisuty hrají doma velice dobře, že tady body neztrácí a že to rozhodně nebude jednoduchá záležitost. A kluci hráli přesný opak, než to co jsme si řekli. První třetinu jsme odehráli úplně hrozně, prohrávali jsme 1:0, což ještě bylo dobré, protože kdyby to bylo 3:0 nebo 4:0, tak by se nikdo nedivil. Důraznější domluva v šatně nepomohla a za chvíli jsme dostali další dvě branky. Hned po buly nám to tam spadlo na 3:1, trochu jsme se zvedli a dokázali jsme vyrovnat a ještě gólem do šatny pár vteřin před koncem. V kabině jsem kluky upozorňoval, že nepotřebujeme rozhodnout hned v první minutě, že se nemáme bezhlavě hrnout do útoku, ale hrát zodpovědně a bezchybně odzadu. A zase stal pravý opak. Vrhli jsme se dopředu, otevřeli hru, udělali dvě hloupé chyby a soupeř nás ztrestal. My dostáváme venku strašně moc gólů, dnes sedm, v Jablonci a v Táboře po šesti. Nevím, jestli je to tím, že před domácím publikem se dokážou hecnout, hrát zodpovědně, vracet se dozadu… Dneska jsem skutečně naštvanej a připadá mi to, že někteří to přijeli jen odehrát a budu na to určitě reagovat. Od příštího zápasu se vrací Michal Kaňka a nějaké změny přijdou, protože takhle to nejde. Jestli si někdo myslí, že bude hrát jenom doma a ven bude jezdit na výlety, tak to nebude hrát ani doma."

.

Jan Novotný (trenér HC Řisuty):
„Po zápase se mi už mluví dobře, během utkání mi bylo hůř. Věděli jsme, že hrajeme s kvalitním soupeřem. Bohužel za stavu 3:0 jsme ho zvedli naší pasivní hrou, ustupovali jsme, pouštěli jsme střední pásmo, pouštěli jsme je rozjeté k nám do třetiny a tam jsme dost zmatkovali. To jsme si museli o přestávce říci a jak to tak bývá trochu zvýšeným hlasem. Zredukovali jsme to na tři pětky a myslím, že to přineslo kýžený efekt. Bylo vidět na mančaftu, že od začátku chtěl a šli si za tím. Bohužel jsme tam měli ten nepochopitelný výpadek deset, patnáct minut. Soupeř byl ale velice kvalitní a překvapil mě. Když jsme hráli ten první zápas, tak zdaleka nehrál doma tak dobře, jako jsem je viděl dnes tady. Žďár má velice kvalitní mužstvo, líbili se mi a o to více mě těší to vítězství a ty tři body.“