Plameny rozhodly o vítězství půl minuty před koncem

Zveřejněno 18.12.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Jindřichův Hradec
22., středa 18.12.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Jindřichův Hradec ZNS - JHR
SKLH Žďár nad Sázavou: Vlach – Jícha, Staněk, Pleva, Smejkal, Vítek M., Šír, Beneš – Krupka, Kaňka, Plachý (C) – Kunstmüller, Dítě, Vítek D. – Kotlík, Man, Zídek
Jindřichův Hradec: Bláha – Popelka, Jasečko, Procházka, Štěpán, Pekárek, Dvořák A., Kohút – Kocar, Voříšek (C), Dvořák M. – Kotrla, Třetina, Mavrojanidis – Kasalý, Přibyl, Brabec – Salák
Branky a nahrávky: 26. Zídek (Pleva), 37. Šír (Kunstmüller, Dítě), 60. Vítek D. (Kotlík) – 8. Kotrla (Třetina, Procházka), 32. Dvořák M. (Kocar, Voříšek)
Rozhodčí: Dědek - Klouda, Musil Vyloučení: 0:4 navíc Přibyl (JHR) 10 min. OT Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 426
Střely na branku: 35:17 (9:7, 12:5, 14:5)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2
Hráč zápasu: Štěpán Zídek (ZNS), Ondřej Bláha (JHR)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Poslední domácí utkání žďárských Plamenů v letošním roce přineslo pořádné drama se šťastným koncem pro domácí tým. Jindřichohradecký Vajgar se během zápasu dvakrát dostal do vedení, ale Žďárští dokázali vždy srovnat krok a sedmadvacet sekund před závěrečnou sirénou vystřelil tři body svému týmu David Vítek.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Plameny nastoupily do zápasu nejen bez své brankářské jedničky, univerziádního reprezentanta Jiřího Slámy, ale na poslední chvíli byl Havlíčkovým Brodem odvolán i Petr Opršal. Do branky se tak musel postavit nezkušený Václav Vlach, kterého navíc v posledních dnech trápila viróza. Svůj úkol však, byť s pomocí paní štěstěny, zvládl dobře.

Po úvodním oťukávání se začaly objevovat vážnější šance od 5. minuty, kdy nejprve z dobré pozice v mezikruží těsně minul žďárskou branku Mavrojanidis a o minutu později našel Kunstmüller před bránu Dítěte, ale ten hostujícího gólmana Bláhu neprostřelil. Za další minutu se po chybě hradecké obrany dostal do velké šance Kaňka, ale ani on skvěle chytajícího Bláhu nepřelstil.

Skóre se poprvé měnilo na začátku osmé minuty po parádní akci Vajgaru. Třetina vyslal vynikající přihrávkou rozjetého Jindřicha Kotrlu, jenž nedal Vlachovi šanci – 0:1. Dvoubrankový rozdíl mohl hostům zařídit uniknuvší Kocar, ale těsně minul horní růžek Vlachovy branky.

Naopak k vyrovnání byli blízko domácí v 15. minutě, kdy mířil dlouhý pas za obranu na Dítěte, ale skákavý kotouč těžko krotil a zakončení nemělo potřebný efekt a Kunstmüllerova následná střela mířila nad okrytou branku. Poté ještě rozezvonil horní tyč Pleva a neujaly se ani dvě Kunstmüllerovy dorážky. V závěru se do horní tyčky trefil také hostující snajpr Kotrla.

V prostřední třetině se hned v úvodu blýskl parádním zákrokem domácí gólman Václav Vlach, který zlikvidoval tutovku Mavrojanidise. Plameny pak přitopily pod kotlem a svého soupeře již výrazně přehrávaly, ale jejich tlak byl platonický až do 26. minuty, kdy Žďárští využili hned první přesilovou hru. Od modré pálil Pleva a Štěpán Zídek kotouč doklepnul do odkryté branky – 1:1.

Za dvě minuty se po levém křídle dostal do šance Kotlík, ale Bláha vytáhl jistý zákrok. 29. minuta přinesla další krásnou akci v podání první žďárské formace při přečíslení tři na jednoho, ale Plachý volný prostor Bláhovy branky netrefil. Tlak domácích se stupňoval, ale další branku přidat se nedařilo.

A tak přišel ve 32. minutě trest a lekce z produktivity. Po dlouhé době se Vajgar dostal do útoku a byl z toho druhý gól z brejkové situace, do které vyslal Kocar Marka Dvořáka, jenž si bekhendovou kličkou vychutnal Vlacha – 1:2.

Plameny však opět dokázaly odpovědět. Tři minuty před druhou sirénou vypálil po nahrávkách Kunstmüllera a Dítěte Vojtěch Šír od modré a černá guma se zastavila až o síťku hradecké brány – 2:2. Hosté si však mohli vzít v závěru druhého dějství vedení zpět, když Vlachovi prosvištěla střela kolem masky do horní tyče.

Také v závěrečné dvacetiminutovce měli navrch domácí, ale opět naráželi na skvělého Bláhu v brance Jihočechů. Své šance nedokázali proměnit postupně Kotlík, Krupka, Beneš, Vítek ani Staněk. Vajgar hrozil z nebezpečných protiútoků a několikrát dobře zasahoval Vlach. Obzvláště zákrok proti osamocenému Mavrojanidisovi byl výstavní. Dvakrát jej zachránila tyč, jednou dokonce z hole vlastního spoluhráče.

Parádní zákrok vytáhl žďárský gólman také proti akci Kotrly a krátce před závěrem třetí třetiny zachránil svůj tým, když koncem hole vytěsnil střelu mířící do levého horního rohu. V poslední minutě se v útočném pásmu opět usadili červenobílí a rozpoutali velký závar, který skončil šťastnou vítěznou brankou.

Kotlík vystřelil z mezikruží, střela mu však nesedla a možná právě proto mohl doklouzávající puk těsně před Bláhou došťouchnout David Vítek pod jeho betony – 3:2. Poté co se žlutomodří dostali do útočného pásma, odvolali brankáře a zkoušeli to v šesti. S Kotrlovou střelou si však Vlach poradil a na Bouchalkách se mohlo začít slavit.

Po zápase došlo k tradičnímu vyhlášení nejlepších hráčů zápasu a podle očekávání si ocenění z ledové plochy odvezl brankář Vajgaru Ondřej Bláha, který musel čelit více než dvojnásobnému počtu střel, než jeho protějšek. Na straně domácího celku byl vyhlášen nejlepším hráčem střelec první branky Plamenů Štěpán Zídek.

Zápas s Jindřichovým Hradcem přinesl již tradičně pohledný a rychlý kombinační hokej. Domácí vyhráli se štěstím, ale dá se říci, že zaslouženě, protože po většinu času svého soupeře přehrávali. V sobotu čeká Sobotkův výběr cesta do Jizerských hor, kde se Plameny utkají o poslední body roku 2013 s jabloneckými Vlky.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Do zápasu jsme nevstoupili úplně šťastně. Prvních pět minut jsme se probouzeli a soupeř měl nějaké šance. Pak se to zlepšilo a myslím, že jsme odehráli dobrý zápas a byli jsme celkově lepší než Vajgar. Otázkou bylo, jak se zápas povede Václavu Vlachovi, který přeci jen těch zkušeností moc nemá, ale myslím, že to docela zvládl, i když měl i notnou dávku štěstí, když soupeř třikrát trefil tyčku. Řekl bych, že i pro diváky to byl pohledný zápas. Minimálně dvě třetiny jsme byli lepší a výhru jsme si zasloužili. Vítězství bychom chtěli věnovat panu Švomovi, který nás před rokem opustil a stále na něj vzpomínáme. Je velká škoda, že se současných úspěchů žďárského hokeje nedožil.“

.

František Dvořák (manažer KLH Vajgar Jindřichův Hradec):

František Dvořák
„Naši fanoušci říkají, že se mužstvo zvedlo, ale s tím já nesouhlasím. Je to totiž tak, že v těch žlutomodrých dresech hrají jiní hráči. Jestliže jsme začínali soutěž někde… a v obraně hrál Jasečko a pět juniorů, tak teď je to už trochu srovnané. V útoku máme pět hráčů z 1.ligy, takže jsme jiní než jsme předtím byli. Musíme pokračovat a musíme bodovat. Tady jsme na to nedosáhli, ale věřím, že to bylo jen takové vybočení a že doma s Řísuty a v Moravských Budějovicích se bodovat podaří a budeme se šplhat nahoru, tak abychom se dostali do play-off v první osmičce. Dnes byl bod blízko, bohužel se to nepovedlo. Nechci se vymlouvat a neměl bych se k tomu vyjadřovat, ale myslím si, že výkon rozhodčího byl tragický. Zejména ve třetí třetině tři fauly na straně domácích přehlédl a tři naše fauly – nefauly písknul. Byla tam i smůla, když jsme třikrát nastřelili tyč, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Přijeli jsme sem bodovat, to se nepovedlo, takže to hodnotím jako neúspěch a musíme se z toho poučit pro další zápasy a věřím, že se to příště povede.“

Foto: www.cslh.cz

Fotogalerie