Na podesáté to nevyšlo. Z Tábora jedou Plameny s prázdnou

Zveřejněno 14.12.2013 | ok
Tábor SKLH Žďár nad Sázavou
21., sobota 14.12.2013
Tábor - SKLH Žďár nad Sázavou TAB - ZNS
Tábor: Klestil - Heršálek "A", Kanov "A", Černý, Hájek A., Klíma, Havran - Kellner, Kolomý, Mařík - Hájek T., Matušík "C", Seidl - Pechánek T., Pechánek R., Sladký
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal - Staněk, Beneš - Pleva, Šír - Smejkal - Vítek M. - Krupka, Kaňka, Plachý - Kunstmüller, Hron, Dítě - Vítek D., Kotlík, Man
Branky a nahrávky: 3. Seidl (Matušík), 7. Kellner (Mařík, Kolomý), 11. Pechánek R. (Pechánek T., Sladký), 30. Kellner (Havran), 56. Hájek (Seidl, Kanov), 59. Mařík (Heršálek) – 13. Dítě (Kunstmüller, Pleva), 36. Plachý (Kaňka, Beneš), 57. Man (Kotlík)
Rozhodčí: Jechoutek - Rybáček, Marek
Vyloučení: 9:3 navíc Havran (TAB) 10min. OT Využití: 0:1 V oslabení: 0:0
Diváci: 921
Střely na branku: 23:22 (8:7, 11:7, 4:8)
Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3
T Á B O R – Sérii devíti vítězství v řadě přerušil Tábor. Zásadně k tomu napomohla první desetiminutovka, v níž Žďárští zcela zaspali ještě v kabině, což je stálo tříbrankové manko. Od tohoto momentu byl již zápas velmi vyrovnaný, ovšem soupeři se vždy po snížení povedlo opět odskočit. Třetí dějství se hrálo takřka jen na branku Tábora, ovšem Plameny nedokázaly své šance proměnit a tak jejich devítizápasová série již neměla pokračování a z jihu Čech se vrací bez bodu.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Utkání začalo z obou stran opatrně, ale domácí brzy vycítili, že Žďár nepřijel do Tábora v oslnivé formě a začali Plameny přehrávat. Hosté hráli zakřiknutě, nedůrazně a bez pohybu, jakoby během dvoutýdenní pauzy žďárští hokejisté zapomněli svoji hru, která jim v předchozích zápasech vynesla dlouhou vítěznou šňůru.

A Kohouti začali žďárský nevýrazný výkon rychle trestat. Přesně po třech minutách hry nahrával zpoza branky Matušík na Radka Seidla, který kličkou šikovně zasunul kotouč mezi Opršalovy betony – 1:0. V průběhu dalších tří minut se obraz hry nezměnil, ale gól si tentokrát Plameny daly samy. Křížnou přihrávku Davida Kellnera ztečoval před brankou Kaňka přímo za Opršalova záda – 2:0.

V tu chvíli si trenér Martin Sobotka vyžádal oddechový čas a snažil se své svěřence probrat z letargie. Ovšem marně a jedenáctá minuta znamenala již tříbrankové vedení domácích. Jihočeši předvedli parádní bratrskou souhru. Tomáš Pechánek od zadního mantinelu našel najetého bratra Radka Pechánka a ten z první zavěsil pod víko – 3:0.

Potom se přeci jen začali hosté více prosazovat a postupně vyrovnávat obraz hry. Jenomže další šanci měli zase domácí, konkrétně Kolomý, ale skvěle proti němu zakročil Opršal. Ve 13. minutě vyslal Pleva hosty do přečíslení a Kunstmüller z levého křídla nahrál na pravý kruh, odkud Jiří Dítě bekhendovou střelou ke vzdálenější tyči vsítil kontaktní branku – 3:1.

O chvíli později mohl přidat druhou branku Kotlík, který se po důrazném forčekingu dostal k puku a sám před Klestilem se však nedokázal prosadit. Minutu před koncem se řítil na Opršala osamocený Hájek, ale gólman Plamenů před první sirénou udržel žďárské naděje.

Ve druhé třetině již byla hra obou celků naprosto vyrovnaná, ale ovlivněná značný množstvím nedovolených zákroků a souvisejícími vyloučeními. Ideální příležitost snížit dvoubrankové vedení soupeře měli hosté ve 23.minutě při padesátisekundové dvojnásobné přesilovce. Ta ovšem zůstala nevyužitá.

Ve 26. minutě musel hasit brejkovou situaci Staněk za cenu faulu. Při této přesilovce se parádně prokličkoval až před Opršala kapitán Kohoutů Matušík, ale hostující gólman vytáhl skvělý zákrok. Ovšem v polovině zápasu již nedosáhl na přesnou trefu Davida Kellnera, který po buly obstřelil klubko clonících hráčů do levého horního rohu branky – 4:1.

Ve 32. minutě dvakrát fauloval domácí Havran a Plameny získaly čtyřminutovou přesilovku. Tu však nehrály vůbec dobře. Nedařila se rozehrávka, hráči v červeném nebyli schopni usadit se v útočném pásmu. První střela na branku přišla až po neuvěřitelných třech minutách početní výhody. Ovšem nakonec se přeci jen Žďáru podařilo přesilovku využít a to 21 sekund před návratem vyloučeného Havrana na led. Po Benešově nahrávce našel perfektně Kaňka volného Jiřího Plachého před brankou a ten pohotově po ledě poslal kotouč za Klestilova záda – 4:2.

Na konci 36. minuty zasáhl Kanov vysokou holí Hrona a byla tu další přesilovka pro SKLH. Jenomže necelé tři minuty před druhou přestávkou přišla závažná komplikace a po dvou faulech hostů krátce po sobě bylo z přesilovky rázem oslabení a po chvíli dokonce více než minutová přesilovka Kohoutů pět na tři. Opršal se blýskl dvěma důležitými zákroky a hokejisté z Vysočiny se dvojnásobné přesile ubránili. A tak i po čtyřiceti minutách drželi domácí dvoubrankový náskok.

Do závěrečné třetiny vstoupili hosté s jednoznačným odhodláním vstřelit rychle kontaktní branku a pokusit se smazat dvoubrankové manko. Přes obrovský optický tlak, kdy se prakticky hrálo pouze na polovině Tábora, si Plameny jen těžko vypracovávaly vyložené šance, střely ze střední a delší vzdálenosti létaly těsně kolem Klestilovy branky a domácí dobře bránili prostor před brankovištěm.

Jihočeši využívali občasných výpadů ze sevření. Ve 45. minutě takto zahrozil Hájek, ale Opršal dál držel žďárské naděje na případný bodový zisk. V 50. minutě Kaňka již směřoval puk do odkryté branky, ale domácí obránce stačil vložit hůl do střely a změnit dráhu puku nad domácí branku. A další šance pokračovaly, tlak Plamenů sílil, Man jen těsně minul odkrytou branku, pak zazvonila dokonce tyč, ale kýžené snížení se nedařilo.

V 56. minutě se povedlo ujet domácím do přečíslení a přihrávky Seidla a Kanova přetavil Tomáš Hájek v pátou branku a bylo prakticky rozhodnuto – 5:2. O půl minuty později sice ještě vykřesal naději pro hosty z Vysočiny Jiří Man, který bekhendem dorazil do branky Kotlíkovu předchozí střelu – 3:5, ale času bylo již zoufale málo.

Stejný hráč byl blízko i další brance o chvíli později, ale v rozhodující okamžik nedokázal přehodit Klestilův beton. Dvě minuty před koncem opustil Opršal branku a Sobotka poslal na led šestici hráčů. Minutu před koncem se však do opuštěné žďárské klece trefil Martin Mařík a bylo definitivně rozhodnuto – 6:3.

Především díky prováhané první polovině úvodní třetiny, když až za stavu 3:0 začali někteří hráči vystupovat z autobusu, přišly Plameny o možnost zakulatit vítěznou sérii na 10 výher v řadě. Jednou to však přijít muselo a tím spíše v zápase na ledě aktuálního lídra tabulky. Pochválit lze také tisícovku domácích diváků a skupinu hostujících fanoušků, kteří vytvořili zápasu dobrou hokejovou atmosféru.

Plachého a spol. čeká po dvoutýdenní pauze pro změnu týdenní fofr, kdy odehrají tři zápasy. Ve středu budou moci příznivci Plamenů sledovat tradičně atraktivní duel proti jindřichohradeckému Vajgaru, jenž se začíná zvedat z úvodního trápení. Bude to zároveň poslední zápas Plamenů na domácím ledě v roce 2013. Kalendářní rok pak SKLH zakončí v sobotu v Jablonci nad Nisou.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„My jsme tady dnes prospali úvodních deset minut. Nevím, jestli to bylo způsobeno tou čtrnáctidenní pauzou, nechci se na to vymlouvat, ale myslím, že ten úvod rozhodnul o celém zápase. Kluky jsem na to upozorňoval, že proti takovému soupeři se bude zápas těžko obracet. Přestože jsme ale prohrávali o tři branky, chtěli jsme ten zápas alespoň zdramatizovat a neodjet s nějakým debaklem. To si myslím, že se nám povedlo, protože v těch dvou třetinách jsme už pak předvedli dobrý výkon, ale díky tomu úvodu kdy byl Tábor jednoznačně lepší a dával branky, se ten zápas prakticky rozhodl. Domácí dobře bránili a hlídali si náskok a to se už těžko otáčí.“

.

Tomáš Matušík (trenér HC Tábor):

Tomáš Matušík
„Jsme moc spokojení, že jsme vyhráli, protože jsme měli z toho zápasu obavy. Žďár hrál výborně, bylo to hodně těžké a v podstatě od půlky zápasu nebo alespoň v poslední třetině nás přehrávali a báli jsme se o výsledek. Takže jsme skutečně rádi, že jsme to zvládli, ale stálo to hodně úsilí. Naštěstí jsme to rozhodli v tom úvodu, protože jinak nevím, jak by to dopadlo. Žďár není náhodou na pátém místě a kromě toho začátku hrál fakt dobře musím říct.“

Foto: www.hctabor.com