Plameny uzavřely osmou výhrou vítězný listopad

Zveřejněno 30.11.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Děčín
18., sobota 30.11.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Děčín ZNS - DEC
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Staněk (A), Jícha - Pleva (A), Beneš - Smejkal, Kolda - Šír - Krupka, Kaňka, Plachý (C) - Kunstmüller, Hron, Dítě - Vítek, Kotlík, Man
Děčín: Formánek – Stezka, Hříbal, Kaltenböck, Molnár (A), Procházka, Motejlek, Faigl, Oliverius (C), Zika (A), Racek, Hanzl, Kuchynka, Müller, Šetka, Vacek
Branky a nahrávky: 31. Kaňka (Krupka, Plachý), 40. Man (Kaňka) – 41. Oliverius (Zika, Kaltenböck)
Rozhodčí: Kareš - Huryta, Urubčík Vyloučení: 2:3 navíc Hanzl (DEC) 10 min OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 584
Střely na branku: 22:26 (9:4, 9:10, 4:12)
Průběh utkání: 2:0, 2:1
Hráč zápasu: Petr Opršal (ZNS), Michael Formánek (DEC)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Na žďárských Bouchalkách dnes hráli hlavní roli gólmani obou soupeřů. Diváci se mohli kochat především jejich parádními kousky, zatímco trenéři prožívali horké chvilky pohledem na své průchozí obrany. Plameny dokázaly z nepřeberného množství šancí využít o jednu víc a porazily Děčín těsným výsledkem 2:1 a pokračují ve vítězném tažení. Brankářská exhibice byla po zápase odměněna cenami pro nejlepší hráče právě pro oba strážce svatyně.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Trenér domácího celku Martin Sobotka se musel v dnešním utkání obejít bez dvou opor svého týmu. Zranění nepustilo do hry brankáře Jiřího Slámu, kterého však skvěle zastoupil Petr Opršal. Ovšem produktivita Petra Štěpánka, který chyběl ze stejného důvodu, v dnešním zápase citelně scházela.

Hned úvodní minuty předeslaly obraz celého dnešního duelu. Oba soupeři si vyměnily vlny tlaku před nepřátelskou brankou. Hra se přelévala ze strany na stranu a gólmani byli od prvních minut v plné permanenci.

Ty největší šance prvního dějství přišly v poslední pětiminutovce. Nejprve dobývali Opršalovu branku hosté, ale ani dvěma mimořádně nebezpečnými dorážkami účet zápasu neotevřeli. Hned z následného protiútoku po akci Plachého, zakončoval ve vyložené šanci Beneš, ale střela mu nesedla a tak nepotvrdil známé pořekadlo nedáš – dostaneš.

V 17. minutě se dvěma pokusy neprosadil Kotlík a o minutu později doslova volala po gólu nádherná akce druhé domácí formace, když Kunstmüller vysunul na útočnou modrou rozjetého Beneše, který poslal z křídla puk před bránu na Dítěho, ale jeho zakončení fantasticky zlikvidoval Formánek.

Jen pár sekund před první sirénou musel Opršal řešit další obrovskou šanci Děčína, ale ani hosté nedokázali s ukazatelem skóre pohnout a po úvodní dvacetiminutovce odcházeli oba soupeři do kabin za bezbrankového stavu.

Ve druhé třetině se ukázalo, že počet i závažnost gólových šancí v té první, byl jen slabý odvar toho, co čekalo diváky v prostřední části hry. Ve 23. minutě obral Plachý na modré čáře hostujícího hráče, přihrál Kaňkovi, ale Formánek mu skvěle zmenšil střelecký úhel a puk zamířil nad branku.

O dvě minuty později tasil další parádní zákrok Opršal proti střele do protipohybu od děčínského hráče, jenž dostal od Müllera puk do jízdy. Žďárský gólman se však činil i nadále, když jej v leže již překonával hostující Kuchynka, ale Opršal lapačkou vytěsnil puk za bránu.

Ve 28. minutě se dostal Plachý po křídle k vyhozenému puku, nahrál do ideální střelecké pozice mezi kruhy Kunstmüllerovi, kterému v jasné gólové příležitosti uskočil puk z hole, následná dorážka Hrona, již nebyla zdaleka tak nebezpečná.

První změna skóre přišla až v polovině zápasu. Krupka zavezl kotouč po pravém křídle do pásma, nahrál za sebe do tandemu najíždějícímu Michalu Kaňkovi a ten přesnou trefou nad Formánkovu vyrážečku poslal domácí do vedení – 1:0. Ve 34. minutě mohl zvýšit Man, když se prosmýkl mezi hostujícími obránci a snažil se trefit mezírku mezi Formánkovými betony, ale ten ji dobře utěsnil.

Také další brejková situace ve 38. minutě skončila na děčínském maskovaném muži, konkrétně na jeho betonu po uniku Kotlíka. Další dramatické okamžiky přinesla poslední minuta. Nejprve z výborné pozice na pravém kruhu tvrdě pálil volný Zika, ale Opršal byl opět neprůstřelný. Ovšem jen 26 sekund před koncem druhé periody explodovaly Bouchalky radostí podruhé. Kaňka našel u levé tyče děčínské brány volného Jiřího Mana, který nadvakrát přehodil jeho beton – 2:0.

Domácí nastoupili do závěrečné třetiny s dvoubrankovým náskokem, ale bez koncentrace a tak o něj v mžiku přišli. Medvědům stačilo pouhých devět sekund, ve kterých sehráli parádní kombinaci, kterou po nahrávkách Ziky a Kaltenböcka dokonale zakončil Michal Oliverius přesnou trefou do pravé šibenice – 2:1.

A stejný hráč mohl po chvíli vyrovnat, ale Plameny zachránila tyč. Ve 43. minutě obral nedůsledného Beneše na brankové čáře Kuchynka, vybruslil před Opršala, ale ten se štěstím vytěsnil kotouč zpět do rohu. Za dvě minuty ještě prověřil Opršla Zika tvrdou ránou od modré. 48. minuta přinesla pro změnu krásnou akci domácích na tři doteky, od modré na křídlo a do mezikruží, aby však skončila na skvělém Formánkovi.

Již třetí brejkovou akci spálily Plameny v 52. minutě, tentokrát si na Formánkovi vylámal zuby Dítě. Stejný hráč to zkoušel o chvíli později, když se pokusil překvapit gólmana zpoza branky, ale Formánek, byť zasahoval na poslední chvíli, se nachytat nenechal. Pět minut před koncem přesprintoval Kuchynka po pravém křídle domácího obránce a dostal se do zakončení. Opršal v pozici na boku však měl puk pod svým betonem.

Na druhé straně pak pálil z mezikruží Kaňka, ale mířil jen těsně vedle pravé tyče děčínské branky. V čase 58:45 si hostující kouč Chládek vyžádal oddechový čas. Na led pak poslal šestici hráčů a Formánek zůstal na střídačce.

Vhazovalo se před Opršalem, ale kotouč se brzy dostal ven z pásma a pílil za ním jeden z domácích ve snaze poslat jej do opuštěné brány, byl však zastaven Zikou , což sudí posoudil jako nedovolené bránění.

34 sekund před závěrečnou sirénou si vybral čas k odpočinku také domácí trenér Sobotka, ale vhazovalo se opět v obraném pásmu Plamenů a tak Formánek znovu putoval na střídačku a hrálo se pět na pět.

Domácí se tlaku Medvědů bránili vyhozenými kotouči a tak se dvakrát pískalo zakázané uvolnění. Do třetice to málem Severočechům vyšlo, když jedenáct sekund před koncem vytěsnil Opršal směřující puk do branky horním koncem své hole a definitivně tak zajistil svému týmu další tři body.

Tentokrát měli zřejmě všichni jasno, kdo si z ledu odveze cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Oba gólmani byli ozdobou utkání a tak převzal za hosty ocenění Michael Formánek. Na domácí straně to byl Petr Opršal. Ceny stylově předal momentálně zraněný brankář Plamenů Jiří Sláma.

Dnešní vítězství má několik atributů. Jednak to byla opět rekordní, již osmá výhra v řadě. Uzavřela 100%ní vítězný listopad, když Plameny v tomto měsíci neztratily ani jediný bod. Dále to byla odveta za prohrané úvodní utkání sezóny na ledě Děčína, navíc stejným výsledkem, a zároveň vítězný vstup do druhé poloviny základní části soutěže.

Tříbodovým ziskem se SKLH posouvá na pátou příčku tabulky, o kterou však múže přijít již ve středu, kdy má Žďár volné kolo. Zda se podaří Sobotkovým svěřencům, protáhnou vítěznou vlnu ještě o kousek dál, tedy na devět výher v řadě, budete moci sledovat opět za týden. V sobotu hostí Plameny další celek, kterému mají co vracet z prvního klání. Na Bouchalky přejede SHC Klatovy.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Musím dnes říct, že se nám zápas moc nepovedl. Spíš jsme jen rádi za tři body a za protaženou šňůru na osm vítězství, než že bychom mohli být nějak nadšení předvedenou hrou. Po těch sedmi výhrách jsem se snažil kluky krotit a vysvětlit jim, že soupeř nepřijede a neodevzdá nám to sám, ale bude chtít taky vyhrát. A to se stalo, Děčín hrál výborně, měl vynikající přechod z obrany do útoku a byli dopředu hodně nebezpeční. Jinak to byl dnes takový hokej hodně otevřený až bych řekl divoký, něco pro trenéry… (smích). Moc dnes nefungovaly obrany ani na jedné straně, protože tam bylo hrozně moc přečíslení, samostatných nájezdů a podobných věcí. Defenziva ani na jedné straně asi žádnou velkou pochvalu nedostane, ale útoky taky ne, protože ty šance nedokázaly proměňovat, takže si myslím, že to byl zápas gólmanů. Petr Opršal nás podržel, dostal o jeden gól míň a díky tomu jsme vyhráli.“

.

Karel Chládek (trenér HC Děčín):

Karel Chládek
„Odehráli jsme velice slušný zápas, především v útočné fázi, kde jsme si vytvořili, hlavně ve druhé a třetí třetině, poměrně dost šancí, ale bohužel letos celkově dojíždíme na proměňování šancí a na koncovku. Spoustu zápasů jsme právě takhle prohráli o gól.“

Foto: Jaroslav Zeman – Deník

Fotogalerie