Tři body z ledu houževnatého Milevska

Zveřejněno 23.11.2013 | mk, ok
Milevsko SKLH Žďár nad Sázavou
16., sobota 23.11.2013
Milevsko - SKLH Žďár nad Sázavou MIL - ZNS
Milevsko: Pipek - Jakič, Štěrba, Procházka, Fišera, Bartůněk, Hlinka, Srdínko - Urbanec, Descy, Novotný - Król, Homolka, Hamerle - Drda, Kalla, Fořt - Reiniš, Horváth, Nevolný
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma - Beneš, Staněk, Pleva, Šír, Kolda, Smejkal - Plachý, Kaňka, Krupka - Dítě, Štěpánek, Kuntsmüller- Man, Kotlík, Vítek D.
Branky a nahrávky: 12. Horváth, 13. Urbanec (Novotný, Descy), 30. Urbanec (Descy) – 10. Man (Vítek), 27. Beneš (Kaňka), 27. Kuntsmüller (Dítě, Štěpánek), 28. Krupka (Kaňka), 42. Štěpánek (Kolda), 49. Kaňka (Beneš, Staněk)
Rozhodčí: Hornáček - Štěch, Samuel
Vyloučení: 4:4 navíc Novotný (MIL) 10 min. OT, Štěrba (MIL) a Štěpánek (ZNS) 5 min + DKU
Využití: 2:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 300
Střely na branku: 22:43 (7:14, 8:18, 7:11) Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 3:4, 3:6
M I L E V S K O – K prodloužení vítězné série neměl čekat Plameny na jihu Čech příliš těžký úkol. Ovšem samotné utkání nebylo tak jednoduché jak se očekávalo. Domácí podali velmi houževnatý a bojovný výkon, který v brankovišti jistil velmi dobrý Pipek. Žďárští však po prohrané první třetině zápas otočili a nakonec svému soupeři odskočili, čímž získali tři "povinné" body do tabulky.

Foto: Pavel Pubal

Reportáž

První šanci zápasu si vytvořili hokejisté ze Žďáru, když ve druhé minutě pálil Kunstmüller z mezikruží přímo do lapačky milevského gólmana Pipka. Ve 4. minutě se Šírovy během přesilovky domácích, nevydařilo vyhození, kotouč mu sjel s hole a namazal přímo volnému Descymu, který se neatakován dostal až před Slámu, ten však výborně situaci zachránil.

O minutu později ještě v oslabení vybojoval kotouč ve středním pásmu Kunstmüller a společně se Štěpánkem přečíslili soupeře 2 na 1, ale druhý jmenovaný narazil na bezchybného Pipka. V osmé minutě to zkoušel z dobré pozice Krupka, ale ani on domácího gólmana nepřekonal. Za další minutu se šikovně ze středního pásma prosmýkl až do palebné pozice v mezikruží Štěpánek, ale Pipek tentokrát se štěstím zabránil gólu horním koncem své hole.

Prosadit se proti výbornému brankáři Milevska dokázal až v 10. minuté Jiří Man, jenž se po zmatcích před domácím brankovištěm rychle zorientoval a předchozí odraženou střelu Vítka dorazil parádní trefou do pravého horního rohu Pipkovy branky – 0:1. Radost skupiny žďárských fandů však netrvala dlouho a po nadějném vstupu do zápasu přišla studená sprcha.

Nejprve ještě mohl zvýšit Štěpánek, který objel celé brankoviště, ale gólman jej skvěle vybruslil. Jenomže ve 12. minutě zazmatkovali Žďárští za vlastní brankou, k puku se dostal Ondřej Horváth a Martin Pleva ve snaze zabránit jeho střele, srazil kotouč do masky brankáře Slámy a odtud puk sklouzl do brány - 1:1.

Vyrovnávací branka nakopla do té doby poměrně nevýrazné domácí hráče a hned si vytvořili značný tlak před Slámou a po necelé minutě zařídili obrat, tentokrát však již parádní brankou po krásné kombinaci. Descy vybojoval puk, rychle jej posunul na Novotného, který krásně našel na opačné straně najetého Josefa Urbance, jenž pohodlně zakončil do odkryté branky – 2:1.

Pět minut před první přestávkou si najel mezi kruhy Šír, kam dostal zpětnou přihrávku, ale osamocen Pipka nepřekonal. Přes herní převahu hostů odcházeli na první přestávku o jeden gól spokojenější domácí hráči.

V úvodu druhé dvacetiminutovky opět podržel své spoluhráče strážce milevské svatyně, když vychytal ve druhé minutě Kuntmüllera a za minutu jej nedokázal, po výborné přihrávce zpoza branky od Vítka, překonat ani Kotlík. Ve24. minutě si velkou šanci vytvořili také domácí, když Horváth našel Nevolného, který se šikovně dostal až před Slámu, kterému sice procedil puk mezi betony, ale ten sklouznul těsně mimo tyče.

Ve 27. minutě však Plameny využily přesilovku a vyrovnání zařídil Kaňka geniální křížnou přihrávkou před brankovištěm najíždějícímu Petru Benešovi, který to neměl z těžkého úhlu úplně snadné, ale téměř prázdnou bránu dokázal trefit – 2:2.

Neuběhla ani půlminuta a Žďárští otáčejí skóre. Štěpánek svým důrazem vybojoval kotouč, byl sražen ne led a ještě vleže dokázal touš přistrčit na Dítěte, jehož střelu sice Pipek vyrazil, ale na dorážku Luboše Kunstmüllera byl již krátký – 2:3.

Časomíra ukrojila jeden a půl minuty, když se po Kaňkově nahrávce před brankovištěm z otočky prosadil Lukáš Krupka střelou nad Pipkovu lapačku – 2:4. Ještě další gól mohl vzápětí přidat Dítě, ale v obrovské šanci trefil jen lapačku ležícího gólmana.

Jenomže domácí se nevzdávali a rychle zareagovali alespoň snížením. V polovině zápasu využil zaváhání Žďáru ve středním pásmu Descy, ujel po levém křídle a nahrál na nedůsledně bráněného Josefa Urbance, který zavěsil puk do sítě – 3:4.

Kontaktní branka znovu polila domácí tým živou vodou a hned si vypracovali několik nadějných příležitostí, ale v těchto chvílích vzal zodpovědnost na svá bedra Jiří Sláma a podržel své spoluhráče. Ve 37. minutě chyboval na vlastní modré Bartůněk, k puku se dostal Kaňka posunul jej rozjetému Kunstmüllerovi, ale Pipek se štěstím kotouč zastavil, ten zůstal chvíli ležet volný v brankovišti, ale k dorážce se už nikdo nedostal.

V závěru získali domácí výhodu přesilové hry a vytvořili si značný tlak, ze kterého nebyli daleko k vyrovnání. Fantastický zákrok však předvedl Sláma, když překazil naprosto tutový gól a vleže zachytil puk padající do branky a Milevským zkazil radost, když někteří již zvedali ruce nad hlavu. Po čtyřiceti minutách odcházeli do kabin pro změnu spokojenější hosté, ale těsný náskok nechával zápas do poslední třetiny naprosto otevřený.

Ovšem závěrečné dějství bylo již plně v režii žďárských Plamenů. Hned v úvodu si zahrály přesilovku a po osmnácti sekundách ji zužitkoval přesnou trefou Petr Štěpánek, kterému před branku nahrál Kolda – 3:5.

Šestou pojistku přidali hosté ve 49.minutě, když si vytvořili obrovský tlak v útočném pásmu a z obrovského závaru se v šancích prostřídala téměř celá pětka. Nejprve těsně pálil Plachý, po něm Staněk a po Benešově pokusu se ke kotouči dostal Michal Kaňka, který zakončoval již do odkryté branky – 3:6.

Jen o půl minuty později se řítil Kotlík naprosto osamocen a s obrovským náskokem na Pipka, ale ten jeho blafák vystihl a předvedl další ze svých bravurních zákroků, kterými zachránil svůj tým od debaklu. O korekci výsledku se Jihočeši pokusili během přesilovky v 53. minutě, ale jejich tlak a sérii pokusů ukončil Sláma dalším jistým zákrokem.

Ještě to pak nebezpečnou střelou od modré zkoušel Srdínko, ale Slámu nepřekvapil. Na druhé straně se do šance dostal po levém křídle důrazný Štěpánek, napravo mu najížděl Dítě, on však zvolil neskutečně tvrdou, ale nepřesnou střelu, která zamířila nad branku. Ovšem Petr Štěpánek se nakonec postaral o poslední vzrušení dnešního zápasu, když se pustil do křížku s domácím Štěrbou, který disponuje podobnými fyzickými parametry.

Pochvalu si však zaslouží trojice rozhodčích, která dopřála divákům zpestření zápasu něčím u nás nevídaným. Prvotní pošťuchování obou kohoutů se snažili čároví rozdělit, když však viděli, že se oba vyzývají na férový souboj, nechali je shodit rukavice a přilby a pustili je do regulérního boxerského souboje pod dohledem rozhodčích.

Chvíli se zdálo, že má navrch borec v bílém, ale pak se zase prosadil domácí rohovník, tudíž lze označit tento souboj za nerozhodný. Oba aktéři vyfasovali povinou „odměnu“ 5 minut plus do konce utkání. Ovšem do závěrečné sirény scházela jediná minuta a na osud a ani výsledek zápasu to již nemělo žádný vliv.

Sobotkova družina tak vybojovala vítězství, které se nerodilo zrovna snadno a o to je cennější. Na vítěznou šňůru si Plameny navlékly šestý korálek a stanovili tak nový rekord SKLH, protože od návratu do 2.ligy se jim to ještě nikdy nepodařilo. O sedmý korálek se pokusí Plachý a spol. již ve středu, kdy na Bouchalkách přivítají sice nováčka, ale přesto velmi silného soupeře z Vrchlabí, čímž se uzavře první polovina základní části letošní soutěže.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Přes všechna očekávání a pohled na tabulku jsme věděli, že nás v Milevsku nečeká nic lehkého. Nechtěli jsme být první, kdo tady prohraje, ale je jasné, že i poslední mančaft chce alespoň doma vyhrávat a body už nutně potřebuje, takže jsme čekali, že nedají kůži zadarmo. Chtěli jsme od začátku hrát aktivně, ale důsledně a zodpovědně odzadu, dávat si rychle puky a dát nějaké góly, protože pokud soupeř povede nebo to bude vyrovnané, tak to bude těžké. Sice jsme dali první gól, ale brzy jsme dvakrát inkasovali a soupeře vrátili do sedla. Takže jsme si to po první třetině museli v kabině trochu vyříkat. Druhá třetina už byla lepší, pomohlo nám, že jsme utekli na 4:2 i když jsme pak zase inkasovali poměrně laciný gól. Ve třetí třetině jsme si to už ale pohlídali, sedla nám zase přesilovka a přidali šestý gól a bylo prakticky rozhodnuto. První třetina se nám moc nepovedla, ale ty dvě zbývající už jsme měli zápas pod kontrolou. “

.

Michal Štych (trenér HC Milevsko 2010):

Michal Štych
„Žďár má zkušené mužstvo a hrál velice dobře, také je v tabulce tam kde je. Vždyť má o nějakých dvacet bodů víc než my a to není samo sebou. Byli ve všem lepší, přečíslovali nás, na buly byli lepší, stejně jako v osobních soubojích, prostě ve všem. Nás potopily zase oslabení, protože když hrajeme pět na pět, tak dokážeme chvíli hrát. Nás ještě dneska hlavně podržel gólman, protože jinak jsme dostali desítku.“

Foto: www.hcmilevsko2010.cz

Fotogalerie