Plameny zkrotily Medvědy a prodloužily vítěznou sérii

Zveřejněno 16.11.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Lední medvědi Pelhřimov
15., sobota 16.11.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Lední medvědi Pelhřimov ZNS - PEL
SKLH Žďár nad Sázavou: Sláma – Beneš, Staněk (A), Pleva (A), Smejkal, Kolda, Vítek, Šír, Kunstmüller, Dítě, Hron, Kaňka, Štěpánek, Plachý J. (C), Kotlík, Vítek, Man, Gregar, Krupka
Lední medvědi Pelhřimov: Brabec (27.Čekal) – Mečiar, Pavlík, Jelínek A., Adam, Beneš, Žuček, Kasalý, Tecl (C), Plachý T., Hadrava Marek, Kubát (A), Hadrava Martin, Votápek, Svoboda, Brychta, Kopic, Jelínek Z., Štěpán, Havel
Branky a nahrávky: 15. Kaňka (Krupka), 16. Dítě (Štěpánek), 22. Štěpánek (Dítě), 24. Dítě (Kunstmüller, Štěpánek), 25. Plachý J. (Vítek, Staněk), 33. Dítě (Štěpánek), 43. Kunstmüller (Štěpánek, Dítě) – 17. Votápek (Havel)
Rozhodčí: Veinfurter – Potůček, Novák Vyloučení: 4:4 Využití: 1:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 634
Střely na branku: 32:22 (11:8, 11:8, 10:6) Průběh utkání: 2:0, 2:1, 7:1
Hráč zápasu: Jiří Dítě (ZNS), Jan Pavlík (PEL)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Největší letošní návštěva na žďárských Bouchalkách viděla nejen nejhezčí utkání dosavadního průběhu soutěže, ale také jasné vítězství Plamenů v derby Vysočiny. Po vyrovnané první třetině následovala smrtící druhá dvacetiminutovka, ve které Sobotkovi svěřenci čtyřmi góly rozhodli o své výhře. V závěrečné třetině již jen sedmým gólem potvrdili svoji dominanci a prodloužili vítěznou šňůru na pět zápasů. K triumfu SKLH přispěl hattrickem Jiří Dítě a čtyři kanadské body si připsal Petr Štěpánek.

Foto: Tomáš Marek

Reportáž

Do vysočinského derby vstoupili aktivněji hosté a častěji atakovali branku domácího gólmana Slámy, který však svůj tým držel. Ovšem první skutečně velkou šanci si vypracovali domácí, když v páté minutě Kunstmüller využil zaváhání hostující obrany a pár rychlými tempy pláchl poslednímu obránci a jel sám na brankáře, ale v rozhodující moment mu sjel puk z čepele.

Na druhé straně kontroval v deváté minutě kanonýr hostů Plachý, jenž si s pukem nabruslil do mezikruží, odkud však pálil jen do připraveného Slámy. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale o něco více měli ze hry Medvědi. Paradoxně to však byly Plameny, kdo otevřel skóre a to dokonce dvěma slepenými góly.

V 15. minutě nabral rychlost Krupka a z levého kruhu nahrál najíždějícímu Michalu Kaňkovi, jenž bez přípravy ranou po ledě otevřel skóre utkání 1:0. O půl druhé minuty později přidal druhou branku Jiří Dítě, když zužitkoval přesnou přihrávku Štěpánka zpoza branky – 2:0.

Jenomže již v sedmnácté minutě hosté využili zmatku v domácí defenzivě. Havlovu střelu Sláma neudržel a Petr Votápek pohodlně zasunul puk do prázdné branky – 2:1. Do kabin odcházeli spokojenější domácí, ale hosté po dobrém výkonu v první dvacetiminutovce nemuseli propadat panice.

Ovšem zcela jinak tomu bylo po prvních pěti minutách druhé periody, kdy domácí třemi rychlými góly prakticky zbavili Medvědy naděje na bodový zisk. Plameny si přinesly do prostřední části zápasu početní výhodu, kterou sice ve vytyčeném čase ještě využít nedokázaly, ale jen pár vteřin po návratu vyloučeného Plachého z pravého kruhu pálil Jiří Dítě, jehož střelu pelhřimovský brankář Brabec vyrazil jen k volnému Petru Štěpánkovi který se parádně trefil přímo pod víko – 3:1.

Ve 24. minutě ujel po levém křídle Luboš Kunstmüller a dokonalou zpětnou přihrávkou našel mezi kruhy najíždějícího Jiřího Dítěte a ten z první trefil přesně pravý horní roh Brabcovy branky – 4:1. Časomíra ukrojila pouhou minutu a Bouchalky vybuchly radostí popáté. Od modré nahrával Pavel Staněk na volného Davida Vítka na levém kruhu, jehož pohotovou střelu ještě Brabec vyrazil, ale na dorážku Jiřího Plachého byl již krátký – 5:1.

Krátce po čtvrté inkasované brance přepustil své místo pelhřimovský brankář Daniel Brabec svému kolegovi Janu Čekalovi. V tu chvíli již Plameny přebraly veškerou iniciativu a získaly obrovskou sebedůvěru. Naopak hostům nic nevycházelo a byli viditelně otřeseni vývojem utkání. A tak na sebe další branka nenechala dlouho čekat.

Ve 33. minutě se Štěpánek se nenechal připravit o puk a z levého rohu dokázal na mezikruží najít Jiřího Dítěte, který zamířil k levé tyči a připsal si na své konto hattrick – 6:1. Po dvou minutách mohli hosté průběžný výsledek korigovat, když se Marek Hadrava dostal k puku vyhozenému na levý mantinel, ale Kopic nedokázal dorazit odražený puk do poloodkryté brány. Po čtyřiceti minutách hry se zdálo, že je o osudu zápasu rozhodnuto.

A závěrečná třetina to jen potvrdila. Pokud chtěli Medvědi zápas zdramatizovat, museli rychle vsítit kontaktní gól. Ovšem již ve třetí minutě jejich choutky zchladil Luboš Kunstmüller, který v přesilovce dokončil dva nezdařené Štěpánkovy pokusy finální trefou – 7:1. Ve 47. minutě ještě mohl navýšit vedení Plamenů Kaňka, který dostal dlouhý pas za obranu a řítil se osamocen na Čekala, ale se svým pokusem do forhendu neuspěl.

V polovině závěrečné třetiny pak rozezvonil tyč pelhřimovské branky Staněk. Zbytek zápasu se dohrával sice ve svižném tempu, ale domácí se již dopředu příliš nehrnuli a kontrolovali si luxusní náskok. V 55. minutě zpestřila tuto závěrečnou pasáž potyčka mezi později vyhlášenými nejlepšími hráči zápasu hostujícím Pavlíkem a domácím Dítětem. Po vypršení šedesáti minut tak mohly naplno vypuknout oslavy vítězství Plamenů nad regionálním rivalem z Pelhřimova.

Ke kuriózní situaci došlo po závěrečné siréně, kdy byli vyhlášeni nejlepšími hráči zápasu oba aktéři předchozí šarvátky, ale oba to vzali sportovně a vzájemně si pogratulovali. Za hostující Medvědy to byl Jan Pavlík a na straně Plamenů si ocenění odvezl autor hattricku Jiří Dítě.

Plameny touto výhrou prodloužily vítěznou vlnu na pět výher v řadě a za týden je čeká cesta ne led aktuálně posledního celku soutěže Milevska, které se krčí na dně druholigové tabulky s pouhými čtyřmi body. Na domácích Bouchalkách uvidí žďárští příznivci své Plameny opět ve středu 27. listopadu, kdy budou hostit nováčka soutěže z Vrchlabí.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Do dnešního zápasu jsme vstupovali se sérií čtyř vítězství, kterou jsme nechtěli porušit. Nastoupili jsme poněkud nervózně a klukům trochu přeskakovali puky. Pelhřimov hrál výborně, prvních deset minut na nás vlítli, výborně bruslili, kombinovali… My jsme pak dali první gól, což nás trochu uklidnilo, přidali jsme hned druhý, ale škoda, že jsme se nevyvarovali té chyby, kdy jsme hned soupeře pustili zpátky do hry. Zlom zápasu pak nastal během tří minut, kdy jsme utekli na 5:1 a soupeře to prakticky zlomilo. Protože už ten tým znám dlouho, tak jsem kluky od poloviny zápasu nabádal, aby nehráli laxně a držel jsem je při zemi, protože vím, že dokážeme i takovéhle zápasy zdramatizovat, a aby k tomu přistoupili zodpovědně. Hráči to dodrželi a poslední třetinu jsme odehráli v klidu a ještě jsme jeden gól přidali. Vytvořili jsme si tím dobrou pohodu a předpoklad do dalšího zápasu a doufám, že v Milevsku nastoupíme na této vítězné vlně, a že tu sérii ještě chvíli dokážeme protáhnout.“

.

Martin Meloun (trenér HC Lední Medvědi Pelhřimov):

Martin Meloun
„Zápas se hodnotí blbě, nezačali jsme špatně, přiznám se, že jsem čekal větší nápor domácích. Pak jsme dostali dva hloupé góly, sice jsme vzápětí snížili, ale přišel výpadek ve druhé třetině. Žďár potrestal každou naší chybu a bylo to velice špatné. Domácí měli větší chuť v zakončení a to dnes rozhodlo.“

Zdroj: www.hokejpelhrimov.cz

Fotogalerie