S Řisuty další remíza, tentokrát však s vítěznou tečkou

Zveřejněno 26.10.2013 | mk
SKLH Žďár nad Sázavou Řisuty
11., sobota 26.10.2013
SKLH Žďár nad Sázavou - Řisuty ZNS - RIS
SKLH Žďár nad Sázavou: Opršal – Šír, Staněk, Pleva, Smejkal, Kolda, Doležal, Beneš, Vítek M. – Kunstmüller, Dítě, Hron, Štěpánek, Plachý, Kotlík, Vítek, Kaňka, Man, Gregar
Řisuty: Schwamberger – Kašák, Sedláček, Babický, Bílek, Jirouch, Tomáš, Voráček, Landa, Kos, Vlček, Náprstek, Kraus, Veber, Záleský, Husička, Krpata, Pípal, Vyšín
Branky a nahrávky: 23. Dítě (Kunstmüller), 43. Gregar, 62. Vítek (Hron, Pleva) – 13. Krpata (Kraus), 38. Landa (Tomáš)
Rozhodčí: Kareš – Huryta, Urubčík Vyloučení: 4:6 navíc Sedláček (RIS) 10 min. OT Využití: 0:0 V oslabení: 0:0
Diváci: 440
Střely na branku: 35:28 (12:11, 15:8, 8:9)
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2
Hráč zápasu: Petr Opršal (ZNS), Tomáš Landa (RIS)
Ž Ď Á R   N A D   S Á Z A V O U – Z posledních čtyř zápasů nestačilo ve třech případech šedesát minut k rozhodnutí. Také dnešní duel neměl po třech třetinách vítěze a poté co hosté dvakrát vedli, dospělo utkání do rozhodnutí, ve kterém zařídil Plamenům druhý bod David Vítek.

Foto: René Rámiš

Reportáž

Po úvodních střeleckých pozdravech na obou stranách, dostali hosté ve třetí minutě domácí tým pod tlak a Opršal musel vytáhnout první důležité zákroky. Největší šanci si však vytvořili Žďárští ve 4. minutě, kdy poloprázdnou branku ve snaze přehodit ležícího obránce Kaňka přestřelil.

O minutu později pro změnu mohli otevřít skóre Buldoci, když se do úniku dostal Krpata a zamířil do horního rohu Opršalovy branky, ten však lapačkou vytěsnil kotouč nad branku. A žďárský gólman se blýskl v 7. minutě dalším fantastickým zákrokem proti osamocenému Vlčkovi. Plameny zahrozily v 11. minutě, kdy z mezikruží pálil Dítě, ale také strážce hostující svatyně Schwamberger svůj tým podržel.

Za necelé dvě minuty se však již skóre měnilo. Kraus našel výborně najetého Ondřeje Krpatu, který mohl vyrazit nikým neatakován do brejku a perfektně provedeným bekhendovým blafákem překonal Opršala a Řisuty šly do vedení – 0:1. V patnácté minutě chyběly Štěpánkově střele centimetry k vyrovnání. Po dvaceti minutách si tak do kabiny odnášeli Buldoci těsné vedení.

Do druhé třetiny vstoupili lépe Žďárští a po dvou minutách bylo srovnáno. Kunstmüller na sebe natáhl několik hráčů včetně pozornosti brankáře a chytrou přihrávkou našel u vzdálenější tyče Jiřího Dítěte, který neměl problém zakončit do prázdné branky – 1:1. Za minutu spálil obrovskou šanci Štěpánek a po něm tváří v tvář Schwambergerovi neuspěl ani Kunstmüller.

Ve 26. minutě dostal Kotlík krásnou přihrávku od Gregara zpoza branky, ale hostující gólman byl znovu úspěšnější. Další minuty přinesly spíše více nepřesností, než zajímavých akcí. Do dalšího tlaku se domácí dostali v úvodu druhé poloviny prostřední části, ale Schwamberger nedovolil Plamenům získat vedení na svoji stranu.

Necelých pět minut před druhou sirénou tvrdě atakoval Kotlíka Sedláček, který kromě dvouminutového vyloučení dostal desetiminutový osobní trest. Domácí útočník však dopadl hůře a zápas pro něho skončil. V přesilovce se pak do slibné šance dostal Staněk, který pálil z prostoru mezi kruhy, ale hostující brankář byl na svém místě.

Jen pár sekund poté co se vrátili hosté do plného počtu se po levém křídle uvolnil Tomáš Landa , který přesnou střelou o vzdálenější tyč dostal Buldoky opět do vedení - 1:2. Jen o pár sekund později neměl tolik štěstí žďárský kapitán Plachý, jehož střela se od tyče odrazila mimo branku. Vyrovnat mohl půl minuty před koncem druhé třetiny ještě Gregar, který se dostal až před Schwambergera, ten však betonem vyrazil puk nad branku. Po druhé dvacetiminutovce drželi tedy hosté nadále těsné jednobrankové vedení.

Třetí část zápasu začali opět lépe Žďárští. Po necelých třech minutách se jim podařilo poněkud kuriózně vyrovnat. Z pravé strany se pokusil nahrát na volného spoluhráče Martin Gregar, což předpokládal i hostující brankář, který se jal přemísťovat, ale puk místo přihrávky zamířil rovnou do jeho branky – 2:2.

Plameny vzápětí podržel Petr Opršal, když zastavil Veberovu ránu z bezprostřední blízkosti svojí hbitou lapačkou. Následovala série vyloučení na obou stranách. Do slibné šance, se ve 49. minutě prokličkoval hostující Babický, ale gólové zakončení mu přerušil Opršalův beton. O dvě minuty později už už zakončoval do odkryté branky Štěpánek, ale v rozhodující chvíli byl zfaulován hostujícím brankářem.

V 55. minutě se parádně individuálně prosazoval do zakončení Gregar, ale také on byl zastaven nedovoleně. S nabídnutou přesilovkou a příležitostí rozhodnout zápas však hokejisté SKLH nenaložili dobře a prakticky si nevytvořili žádný tlak ani gólovou šanci.

Naopak ihned po návratu vyloučeného hráče chtěli evidentně strhnout utkání na svoji stranu hráči Řisut, což jim domácí hokejisté nějak zvlášť nekomplikovali. Proti byl však gólman Plamenů Petr Opršal, jenž musel čelit několika obrovským šancím Buldoků.

Nejprve Opršal zlikvidoval kličku Babického, následně pokryl nebezpečnou střelu Vlčka. Krausovo bekhendové zakončení vytěsnil ramenem a v poslední minutě fantasticky zasáhl proti střele Vlčka, který byl úplně volný před žďárskou svatyní. Především díky gólmanu Opršalovi tak dospělo utkání až do prodloužení a oba soupeři si rozdělili po jednom bodu.

Souboj o druhý bod pokračoval v prodloužení a domácí v něm byli aktivnější. A to se jim vyplatilo již ve druhé minutě nastaveného času. Napřed sice neuspěl tvrdou ránou Štěpánek a po něm se do výborné pozice dostal Smejkal, jemuž střelu směřující do brány zblokoval obránce. V čase 61:46 se však již Plameny radovaly. Po Plevově nahrávce nahodil Hron kotouč před branku a tam se nejlépe zorientoval David Vítek, který rozhodnul dnešní utkání a získal pro svůj tým druhý bod.

Po zápase byli již tradičně vyhlášeni nejlepší hráči zápasu. Na straně domácího SKLH Žďár si podle očekávání odvezl ocenění brankář Petr Opršal. Za hostující HC Řisuty byl nejlepším hráčem jmenován střelec druhé branky Tomáš Landa.

Z posledních sedmi zápasů dokázaly Plameny šestkrát bodovat, což je na jednu stranu potěšující, na druhou stranu z posledních čtyř utkání vytěžily pouze čtyři body. To nesvědčí o zrovna oslnivé formě Sobotkova týmu a také dnešní zápas ukázal, že jeho svěřenci nejsou v dobré pohodě a loňskou formu stále marně hledají.

Další kolo 2.ligy je na programu až za týden v sobotu, kdy Plameny čeká velmi těžké regionální derby na jihu Vysočiny v Moravských Budějovicích. Žihadla letos působí velice dobrým dojmem, mají sezónu skvěle rozjetou a navíc jsou na domácím stadionu zatím stoprocentní a neztratila zde ani jediný bod.

 

Ohlasy po utkání

Martin Sobotka
Martin Sobotka (trenér SKLH Žďár nad Sázavou):
„Ani po dnešním zápase nemohu být rozhodně spokojený. Je pravda, že soupeř hrál dobře. Jistil to odzadu a čekal na brejky, což mu dvakrát vyšlo a to nás ještě několikrát hodně podržel gólman Petr Opršal. Stále nás trápí obranná hra, nedokážeme si držet své prostory a ubránit protihráče jeden na jednoho. V útočné fázi si nedokážeme vytvořit přečíslení, protože nám chybí pohyb, především pohyb bez kotouče. Výkon je mdlý a hra je neurovnaná bez hlavy a paty, je to rozhozené, každý si jezdí kde chce a nedržíme systém. Musíme už zapomenout na loňskou úspěšnou sezónu, z toho se nedá žít, to už je pryč. Musíme začít každý u sebe a začít zase hrát. Řada hráčů zůstává hodně pozadu oproti loňským výkonům a mnozí jsou pro mě zklamáním. Bohužel nám citelně a mnohem víc než jsem čekal, chybí Ondra Ježek, který to dokázal zvednout. Jedním z mála hráčů, který si drží stabilní výkonost na vysoké úrovni je Luboš Kunstmüller. Na druhou stranu ale nevěšme hlavu, musíme dál pracovat na trénincích a bojovat, získat větší jistotu a sebedůvěru a věřit, že to přijde. Pořád jsme teprve ve třetině základní části a bude se hrát ještě o hromadu bodů. Musím ale přiznat, že k atraktivní hře a k mé spokojenosti máme stále daleko.“

.

Fotogalerie